Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 март 2008, 12:36 ч.

любими текстове

 • 1 422
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: 19
намерих си един сайт с готини текстове и съм се заровила в него.предлагам да пускаме текстове, стихове или мисли, който са ни харесали, вдъхновили или просто са ни накарали да се замислим.Ще пусна няколко, които много ме изкефиха.Voila
Когато бях млад и свободен и въображението ми не знаеше граници, мечтаех да променя света. Като започнах да остарявам и помъдрявам, открих, че светът няма да се промени, така че поукротих стремежите си и реших да променя само страната, в която жвееех.

Но и тя изглеждаше непоклатима.

В залеза на моя живот, в последен отчаян опит се залових да променя поне моето семейство, най-близките ми, но уви, те не искаха и да чуят.

Сега, когато лежа на смъртния си одър, внезапно прозрях: ако най-напред бях променил себе си, тогава, чрез моя собствен пример щях да променя семейството си.

Вдъхновен и насърчен от моите близки, щях да мога да направя и страната си по-добра, а кой знае, може би дори щях да успея да променя света."

# 1
 • Мнения: 19
ПРЕГРЪДКАТА
Вирджиния Сетайър

Имаме нужда от 4 прегръдки дневно, за да оцелеем.
Имаме нужда от 8 прегръдки, за да поддържаме добрата си форма.
Имаме нужда от 12 прегръдки всеки ден, за да растем.
Да прегръщаш е здравословно. Прегръдките помагат на имунната система, правят те по-здрав, лекуват депресията, намаляват стреса, помагат ти да заспиш по-лесно, въодушевяват, подмладяват, нямат странични ефекти. С една дума, прегръдките са вълшебно лекарство.
Да прегръщаш е напълно естествено: екологично чисто, с естествена сладост, без пестициди, без консерванти, без изкуствени съставки, 100 % здравословно.
Прегръщането няма никакви недостатъци. Няма подвижни части, които се износват, няма батерии, които се изтощават, няма нужда от профилактични прегледи, има ниска консумация и висока производителност на енергия, няма инфлационни процеси, от него не се напълнява, няма месечни вноски, не са необходими застраховки, защитено е срещу кражба, не се облага с данъци, няма замърсяващи ефекти и - разбира се, има 100-процентова възвращаемост.

# 2
 • Мнения: 19
ЖИВОТЪТ НЕ СЕ МЕРИ С БРОЯ НА ВДИШВАНИЯТА,
А С МОМЕНТИТЕ, КОИТО СПИРАТ ДЪХА НИ!
Джордж Гарлин, по повод смъртта на съпругата му
Парадоксът на нашето време е, че имаме високи сгради, но ниска търпимост; широки магистрали, но тесни възгледи. Харчим повече, но имаме по-малко; купуваме повече, но се радваме на по-малко. Имаме по-големи къщи и по-малки семейства, повече удобства, но по-малко време. Имаме повече образование, но по-малко разум; повече знания, но по-лоша преценка; имаме повече експерти, но и повече проблеми; повече медицина, но и по-малко здраве.

Пием твърде много, пушим твърде много, харчим твърде безотговорно, смеем се твърде малко, шофираме твърде бързо, ядосваме се твърде лесно, лягаме си твърде късно, събуждаме се твърде изморени, четем твърде малко, гледаме твърде много телевизия и се молим твърде рядко. Увеличихме притежанията си, но намалихме ценностите си. Говорим твърде много, обичаме твърде рядко и мразим твърде често.

Знаем как да преживяваме, но не знаем как да живеем. Добавихме години към човешкия живот, но не добавихме живот към годините. Отидохме на луната и се върнахме, но ни е трудно да прекосим улицата и да се запознаем с новия си съсед. Покорихме космическите ширини, но не и душевните.Правим по-големи неща, но не и по-добри неща.

Пречистихме въздуха, но не и душата. Подчинихме атома, но не и предразсъдъците си. Пишем повече, но научаваме по-малко. Планираме повече, но постигаме по-малко. Научихме се да бързаме, но не и да чакаме. Правим нови компютри, но общуваме все по-малко.

Това е времето на бързото хранене и лошото храносмилане, на големите мъже и дребните души, на лесните печалби и трудните връзки. Времето на по-големи семейни доходи и повече разводи, на по-красиви къщи и разбити домове. Времето на кратките пътувания, еднократните памперси и еднократния морал; на връзките за една нощ и наднорменото тегло; на хапчетата, които правят всичко - възбуждат ни, успокояват ни, убиват ни. Време, в което има много на витрината, но малко в склада. Време, когато технологията позволява това писмо да стигне до вас, но също ви позволява да го споделите или просто да натиснете "изтриване".

Отделете повече време на тези, които обичате, защото те не са с вас завинаги. Кажете блага дума на този, който ви гледа отдолу нагоре с възхищение, защото това малко същество скоро ще порасне и няма да е вече до вас. Горещо прегърнете човека до себе си, защото това е единственото съкровище, което можете да дадете от сърцето си и не струва нито стотинка. Казвайте "обичам те" на любимите си, но най-вече наистина го мислете. Целувка и прегръдка могат да поправят всяка злина, когато идват от сърцето. Дръжте се за ръце и ценете моментите, когато сте заедно, защото един ден този човек няма да е до вас. Отделете време да се обичате, намерете време да си говорите, и намерете време да споделяте всичко, което имате да си кажете.

Защото животът не се мери с броя на вдишванията, които правим, а с моментите, които спират дъха ни.

# 3
 • Мнения: 19
ЖИВОТ СЪС СЪДЪРЖАНИЕ 
В часа по философия професорът застана на катедрата, взе празен буркан от майонеза и го напълни с топки за голф. Попита студентите дали съдът е пълен. Те отговориха утвърдително. После професорът взе една кутия с камъчета и я изсипа в съда, разклати го леко и камъчетата се наместиха между топките за голф. И отново попита студентите дали съдът е пълен. Те пак отговориха утвърдително.
Сетне професорът взе кутия с пясък и я изсипа в съда. Естествено пясъкът запълни всичко. Той попита още веднъж дали съдът е пълен. Студентите отговориха с единодушно "да". Тогава професорът взе две кутии с бира от бюрото и изсипа съдържанието им в съда, което изпълни празното пространство сред песъчинките. Студентите се разсмяха.

- Сега - каза професорът, когато смехът утихна, - искам да ви кажа, че този съд представлява вашият живот. Топките за голф са важните неща във вашия живот - семейството, здравето, децата, приятелите, страстите и предпочитанията - все неща, които, ако загубите всичко друго и ви останат само те, животът ви ще бъде достатъчно пълен. Камъчетата са другите неща - работата, къщата, колата. Пясъкът е всичко останало - малките неща. Ако най-напред сложите пясъка в съда, няма да има място за камъчетата и топките за голф. Същото се случва и с живота. Ако губите времето и енергията си за дреболии, никога няма да имате място за нещата, които са важни за вас. Обръщайте внимание на нещата, които застрашават щастието ви. Играйте с децата си. Излезте с партньора си на вечеря. Винаги ще се намери време да изчистите къщата и подредите. Погрижете се най-напред за нещата, които наистина си заслужават. Подредете приоритетите си. Останалото е само пясък.

Една от студентките вдигна ръка и попита:

- А какъв беше смисълът на бирата?

- Радвам се, че ме попитахте. Исках просто да ви покажа, че няма значение колко пълен е животът ви, винаги ще се намери място и за две бири.

# 4
 • Мнения: 19
БИХ НАБРАЛА ПОВЕЧЕ МАРГАРИТКИ
Надин Стеър, 87-годишна

Ако можех да изживея живота си отново, бих релаксирала.
Бих си позволила да бъда по-глупава или по-наивна - както ви харесва. Щях да приемам нещата по-малко сериозно. Щях да си позволя да бъда по-луда.
Нямаше да се вторачвам в хигиената. Бих се възползвала от повече шансове. Бих предприела повече пътувания. Бих изкачила повече планини. И бих преплувала повече реки. И бих видяла повече залези.
Бих яла повече сладолед и по-малко боб.
Бих се безпокоила по-малко и бих фантазирала повече.
Аз съм една от онези, които живеят разумно и практично, час след час, ден след ден. О, аз имах своите мигове! Но ако трябва да ги изживея отново, те наистина ще са много повече. Всъщност, бих искала да имам само тях. Само миговете, един след друг, ден след ден. Аз бях от онези, които не ходят никъде без термометър, бутилка гореща вода, гаргара, дъждобран и чадър.
Ако трябва да изживея живота си отново, бих отишла на места, на които никога не съм била; бих правила неща, които никога не съм правила; бих пътувала още по-надалеч.
Ако можех да изживея живота си отново, бих започнала да ходя мечешката още рано напролет и бих продължила така до края.
Бих играла повече хокей.
Не бих се съобразявала чак толкова с общоприетите норми, овен ако не е крайно наложително.
Бих яздила кончета в много въртележки.
Бих набрала много маргаритки.

# 5
 • Мнения: 577
 smile3501   

# 6
 • В детството...
 • Мнения: 122

 smile3501   

# 7
ОБИЧ ЗА ОБИЧ

    Аз назаем не съм те прегръщал
    и назаем не съм те мечтал,
    всяка ласка под брой да ми връщаш.
    Мен ми стига, че нещо съм дал.
    Може днес да не дойдеш на среща
    но след ден,
    но след два,
    но след три
    да потрепне в душата ти нещо
    и за мен да преминеш гори,
    над които небето поклаща
    обгорено от бури платно.
    Може дълго писма да не пращаш,
    но да сложиш две думи в едно
    то за двеста писма да вълнува
    и за двеста да има цена.

    Може само веднъж да целуваш
    ала тази целувка една
    до последния дъх да гори,
    до последния дъх...
    и до гроба.

    Стига заеми!
    Стига везни!

    Искам
    обич за обич.

                               Евтим Евтимов

# 8
 • Мнения: 9 817

СКЪПА МОЯ, СКЪПИ МОЙ
т. Д. Жотев, м. и ар. Митко Щерев

Аз без тебе не мога да виждам на небето безкрайното синьо.
Аз без тебе не мога да сещам на водата прохладния вкус.
Щом отново намеря очите си, ще се върна при теб.
Щом отново намеря сърцето си, ще се върна при теб.

И тогава ще бъда като себе си твоя.
И тогава ще бъда цял на себе си твой.

Щом отново намеря очите си, ще се върна при теб.
Щом отново намеря сърцето си, ще се върна при теб,
при теб.

# 9
 • Самоков
 • Мнения: 1 818
НЕЗАБРАВА
 

1.   Налей ми вино в чаша тънкостенна
и приседни с усмивка неизменна.
Любими, ти навярно имаш право,
сърцето свойта участ заслужава.

2.   И някак си привиква с туй човекът,
крещи от тишина, мълчи от екот,
дали позор ще срещне или слава,
сърцето този изпит заслужава.

3.   Целувай дълго глътката резлива
безсмъртната любов и в нас разлива,
не можеш дълго, ех, до гроб тогава –
сърцето този празник заслужава.

4.   Далеч от теб и или навеки с тебе
спокойно ще дочакам всеки жребий,
сърцето всеки жребий заслужава,
но не забрава, ах, но не забрава.

# 10
1.Ти не си човешко същество с духовни преживявания. Ти си духовно същество с човешки преживявания.

2.Винаги, когато отвръщаш на омразата с любов, ти обезсилваш омразата.

3.Всяко нещо, което искаш да притежаваш, в крайна сметка те завладява. И по ирония, щом се освободиш от него, започваш да го получаваш в по-големи количества.

4.Не се безпокой за каквото и да било - никога! Или имаш контрол над него, или не. Ако имаш - действай.
Ако ли не - махни с ръка. Не хаби енергията си за тревоги.

5.Винаги си задавай въпроса дали си част от проблема или част от решението?

6.Ти си тук с определена цел и тя не е да натрупаш материални блага.

7.В света не съществува стрес, а само хора със стресиращи мисли.

8.Освободи се от мисълта, че нещата не би трябвало да бъдат такива. Те СА такива.

9.Не позволявай в тялото ти да се промъкне старец.

10.Стареенето е само заучен начин на съществуване.

11.Бог работи с теб, а не вместо теб.

12.Не искай нищо и ще получиш много.

# 11
 • Мнения: 419
Ако

Ако умееш своя дух непоклатим да пазиш здраво
когато всеки губи дух и теб вини,
ако сам вярваш в себе си, когато в тебе се съмняват,
но вслушваш се и в съмнението отстрани..
Ако умееш да изчакваш, и да не се отегчаваш,
или, клеветен, не си служиш сам с клевети,
или пък мразен, на омразата ти не се поддаваш,
но не умуваш и не се държиш надменно ти,
ако мечтаеш, без да стане господар над теб мечтата,
ако ти мислиш, без да правиш мислите си цел..
Ако умееш да срещащ и успеха и бедата,
и бъдеш с двамата измамници еднакво смел,
ако останеш твърд, когато извратени се повтарят,
пред теб изречени от тебе искрени слова,
или, видял труда на цял живот в прахта да се събаря
наново го издигнеш с похабени сечива..
Ако ти можеш всичко, припечелено от тебе,
да сложиш само на едно подхвърляне на зар,
и да изгубиш до игла, и да започнеш отначало,
без всякакво оплакване, с предишната си жар,
ако ти можеш нерви, и сърце, и мишци да насилиш
на твойта цел да служат дълго и след твоя край,
и тъй да се дръжиш, когато вече нямаш други сили
и само вярата повтаря: "Ще издържиш докрай!"..
Ако общуваш с тълпи и пак достоен си оставаш,
ако дружиш с царе, оставайки народен син,
ако ни враг, ни приятел някога те уязвява,
и всички те зачитат, но свръхмяра - ни един...
Ако в минутата, летяща безвъзврато, ти успееш
с шестдесет секунди да напреднеш в пътя свой,
Земята твоя е - ти всяко нещо в нея ще владееш,
и повече от туй - ЧОВЕК ще бъдеш, сине мой!!!

Ръдиард Киплинг

# 12
 • у дома
 • Мнения: 2 249
Аз и моето момиче
 
 

Странно нежна е тревата - топъл жив килим.
Да затворим ний очите и да помълчим.
Аз на твоето рамо склоних глава,
ти кажи ми "Обичам" но без слова.

Тихо в мрака ще се срещнат нашите ръце,
ще докосна само с устни твоето лице,
и ще слязат тогава звездите в нас,
нека всичко кажем без звук и глас.

Припев:
Тази нощ, тази нощ,
само наша наща тя е
ще я помним ний до края. (х2)

Аз рисувам с устните, мен рисуваш ти
от любов тревите светлина трепти.
Светлина край нас трепти, праща я любов
да, да светлина, да, да, от любов.

Пазят ли тревите още нашите следи
има ли звезди в очите, както и преди.
Все така те докосвам аз без слова,
все така те обичам, помни това.
 

# 13
 • София
 • Мнения: 5 940
Нещо любимо и от мен:
 ВЕЧЕРЕН ТРОМПЕТ

Върти ни живота под жаркото слънце
                        и трием нозе от горещия камък...
Но щом вечерта от небето се спусне,
                        ще взема тромпета и ще седна на прага.

Стига край тия стени съм се лутал
                        като звън на пробита камбана.
Трябва да свиря, трябва да срутя
                        тишината - само викът да остане.

Искам да гръмне горещия вятър
                        и докрай да отвори вратите.
Искам да тръгне отново земята
                        след кръстоносния марш на щурците.

Искам бодливата тел пред дома ви
                        с моята песен да скъсам.
Искам съседа, който се прави
                        на глух, да възвърне слуха си.

Искам да върже своите пръсти
                        крадецът, сърце да си купи пазача.
Искам да капна от моите сълзи
                        в окото, което ръждясва.

Искам отново при нас да се върне
                        панаирът - прахта да издуха.
Искам от смях да умре и от гъдел
                        този, който умира от скука.

Искам над мъртвите като на стража
                        до сутринта да стоиме.
Искам на всички заспали да кажа,
                        че има време да се наспиме...

Трябва да свиря в глухата вечер,
                        докато не дочуя към мене да иде
гласът на хиляда тромпета далечни.
                        Или на някой архангел невидим.

  Борис Христов

 

# 14
 • Мнения: 517
НЕ УМИРАЙ

Недокоснат и слънчев,
януарски ден
носи пак неотлъчна
ранна мъка за мен.


В най-тревожната зима
и най-белия сняг
ясно, необяснимо,
виждам траурен знак.


И жестоката горест
с бледи думи теша.
Зрее някаква повест
в мойта жива душа...


Тъмна сянка се спира
на студения праг.
Черен кон ли умира
там на белия сняг?...


Няма вече двуколка,
няма шеметен бяг.
Само черната болка
върху белия сняг.


Детска мъка извира
от далечния мрак...
Черен кон не умирай
върху белия сняг!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт