Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 5 260
Моля, запознайте се с текста на протестната петиция срещу унизителната за жените с репродуктивни проблеми кампания "Анти-аборт - от теб зависи".

Петиция

Ако сте съгласни с този текст, подпишете петицията чрез дадения линк.

Петицията ще бъде изпратена до:
Организатори и медийни партньори на Антиаборт кампания “От теб зависи”
Байер Шеринг Фарма
Българско дружество по акушерство и гинекология

Последна редакция: сб, 12 апр 2008, 13:42 от Taни

# 1
 • ... на свобода!!!
 • Мнения: 526
За да подпишете петицията използвайте линка:
Петиция срещу унизителната за хората със стерилитет антиаборт ка … теб зависи"!

Текст на петицията:

Уважаеми дами и господа,
Сдружение Зачатие изразява публично своето несъгласие с текста от антиаборт кампания "От теб зависи", който хвърля негативна светлина върху 270 000 семейства с репродуктивни проблеми:
"Ниската раждаемост и стерилитетът са проблем на цялото общество. В България 270 000 двойки във фертилна възраст имат репродуктивни проблеми.
Основна причина за това са абортите, неправилната контрацепция и ниската информираност за предпазване от забременяване. " Източник: www.antiabort.info

Този текст в пълния си смисъл и в контекста на кампанията:

- уронва абсолютно неоснователно и грубо достойнството на жената в инфертилната двойка, като се вменява чувство на вина и унижение;
- отклонява общественото внимание и вниманието на институциите от истинските причини за стерилитета у нас;
- настройва обществото изключително негативно към инфертилните семейства - нещо, с което сдружение "Зачатие" се бори от години и ще продължи да се бори.

Според проучване, проведено в България през 2003 г. от БАСРЗ и БДАГ по поръчка на Фонда за народонаселение към ООН към основните причини за стерилитет се причисляват тубарният фактор, мъжкият стерилитет, ендокринни, имунологични, генетични и неизяснени причини и комбинации от тях. Неправилно е да се твърди, че основната причина за безплодие е предшестващ аборт, при това от кампания в национален мащаб.

Същото проучване установява, че у нас има 270 000 двойки с репродуктивни проблеми. Твърдението, излъчено в медиите: "Според статистиката, само заради усложнения след аборт, или прекомерна употреба на спешна контрацепция, в момента в България над 200 хиляди българки не могат да имат деца" е преиначено и невярно. Подобна статистика не съществува у нас.

Данните от огромен брой центрове по света показват, че причините за стерилитета се поделят по равно между двата пола, затова да се говори за аборта като основна причина е несериозно в контекста на мъжкия стерилитет и показва ниска здравна култура.

Абортът не е просто една от възможните причини за стерилитет. Това е стигматизиращата причина. Това е онази причина, която води до дискриминация, която вменява вина. Това е теза, заради която обществото сочи с пръст жените от бездетните семейства, макар поне в половината от тях причината е у мъжа. Всички останали причини са индиферентни - вродени дефекти, ендометриоза, имунологични причини ... само тази е обидна. Затова не можем да приемем текста на кампанията и манипулативното преиначаване на фактите във вреда за хората с репродуктивни проблеми в България.

Протестираме срещу експлоатирането на тази чувствителна за обществото струна като безплодието за нуждите на фармацевтични компании, произвеждащи препарати за хормонална контрацепция. Грижата за репродуктивното здраве на младите хора трябва да е насочена към използването на презервативи като единствен метод за контрацепция, предпазващ от сексуално-трансмисивни заболявания.

Въпреки, че винаги и категорично сме били против аборта като средство за контролиране на раждаемостта и сме за добрите цивилизовани контрацепционни методи, не можем да приемем и да се съгласим с това твърдение по отношение на стерилитета и го считаме за вредно, унизително и манипулативно.

Сдружение Зачатие


Настоящата петиция ще бъде изпратена до:

Организатори и медийни партньори на Антиаборт кампания “От теб зависи”
Байер Шеринг Фарма
Българско дружество по акушерство и гинекология


За да подпишете петицията използвайте линка:
Петиция срещу унизителната за хората със стерилитет антиаборт ка … теб зависи"!
Лентички за подписи:


Код:
Код:
[url=http://petition.zachatie.org][img]http://www.zachatie.org/anti/ticker1.gif[/img][/url]Код:
Код:
[url=http://petition.zachatie.org][img]http://www.zachatie.org/anti/ticker2.gif[/img][/url]Код:
Код:
[url=http://petition.zachatie.org][img]http://www.zachatie.org/anti/ticker3.gif[/img][/url]


Битките които водим са тежки, скъпи, продължителни..., а тази е срещу унижението!

Последна редакция: пн, 24 мар 2008, 11:07 от evro

# 2
 • София
 • Мнения: 7 718
Не подкрепям  тази петиция.

Не подкрепям тази петиция, защото 50 000 !!! са официалните аборти в България годишно /неофициално са повече, но някои частни клиники не изнасят данни/.

Не подкрепям тази петиция,  защото 65 000 са ражданията в България годишно.

Не подкрепям тази петиция, защото тинейджърите в централни столични училища пият  хапче за спешна контрацепция по два-три пъти месечно, което е  абсурдно, при положение, че това хапче може да се взима два пъти годишно максимум. А толкова млади момичета са вече с поликистоза, която се усложнява от този медикаментозен удар. Спешното хапче наистина трябва да е само спешно и да се употребява при крайна необходимост.

Не подкрепям тази петиция, защото младежите с постоянен партньор обикновено нямат достатъчно  сексуален опит в началото и презервативите често се късат и то най-често около овулация.

Не подкрепям тази петитиция, защото репродуктивното здраве на младите хора е важно, защото спешното хапче обърква хормоните за дълго време.

Не подкрепям тази петитиция, защото абортът е агресивна хирургична интервенция на репродуктивните органи и носи своя риск от увреждане и инфектиране.

Не подкрепям тази петиция, защото сме на първо място в Европа по брой аборти годишно и на трето място в света след Русия и Украйна.

Не подкрепям тази  петиция, защото  многократното взимане на спешно хапче и абортът не са средства за предпазване от нежелана бременност.
Подкрепям кампанията антиаборт „От теб зависи”, защото нейната цел  е да информира младите хора за опасностите, да им покаже, че трябва да ценят и пазят  репродуктивното си здраве.

Подкрепям кампанията антиаборт "От теб зависи", защото  репродуктивното здраве на младите хора ще им трябва, за да станат мами, когато поискат и когато са готови.Моят житейски урок

Някога, много отдавна, когато бях ученичка...
Заведоха целия ни клас в един завод, много голям и важен завод...
Огромно производство, огромни халета, непрекъснат производствен цикъл, огромни печалби за държавата...
Хиляди работещи...

Учителят започна своя урок...
..."Деца, представете си следната ситуация... В този голям и важен завод става производствена авария...
Един работник е затворен в едно помещение с опасност за живота му. За да се отвори това помещение трябва да се спре производството, да прекъсне целия работен цикъл, това означава хиляди лева загуба за държавата, дългомесечна неплатена отпуска за работниците до възтановяването на работния ритъм, обсъждане и дискусии в международен мащаб за производствените загуби...
Вие, деца, какво ще изберете, работата на завода, работата на хилядите работници или здравето и живота на този работник?"

Целият клас избра завода...
Единодушно...
Защото ще се урони престижът на държавата ...

А учителят?
Какво каза ли?
Само тихо промълви... "а ако този работник е твоята майка... твоят татко... твоето детенце... твоето братче... твоето сестриче..."

Тези тихи думи ни зашлевиха... звучно... за цял живот...

Тогава дадох обещание...

Винаги ще съм за Човека... дори да е един единствен на целия свят...


За кампанията анти-аборт и  причина ли е абортът за стерилитета?
Според медицината, според обществото, според групата хора абортът е една от причините...
Някаква си малка и незначителна част...

Според мен... абортът може да бъде много основна причина за стерилитет за едно момиче... едно единствено момиче...
Едно единствено момиче в целия свят може да пострада от интервенцията аборт по желание и това до доведе до стерилитета му...
Да обърка живота му, да обърка този на съпруга му, на майка му и татко му...
Затова аз искам с  кампанията антиаборт "От теб зависи"  да предупредим това момиче за потенциалната опастност от тази процедура, да го предпазим като го информираме...

Защото това момиче може да е моето дете, твоето дете, или твоето, или твоето...
Защото това момиче мога да бъда аз, или ти, или ти, или ти...
Защото това момиче може да бъде твоята сестричка, или твоята, или твоята...
Защото това момиче може да бъде твоята приятелка от детинство, с която заедно сте играли на кукли и мечтали какви добри мами ще бъдете...


Е, това беше моят житейски урок...”

Последна редакция: пн, 24 мар 2008, 09:06 от Lali

# 3
 • Мнения: 2 382
-Хайде да си кажем нещата с истинските им имена. Peace
Това не е антиаборт кампания,това е рекламна фармацевтична кампания.Навсякъде се споменава един единствен продукт-Ясмин.
А какъв ще бъде твоя житейски урок ако твоята сестричка,твоето дете,ти,твоята приятелка,ако само една от тях се зарази с ХЕПАТИТ В,ХЕПАТИТ С,СПИН,поради това,че е спряла употребата на презервативи за сметка на хормонални препарати?
Нямам нищо против рекламата,но не правете толкова романтично и сърцераздирателно едно чисто търговско начинание Peace

# 4
 • София
 • Мнения: 7 718
А ти какво ще кажеш, ако твоята приятелка я заразят с хепатит В във водеща столична клиника при аборт по желание? Cry
Защото и това се случи скоро и се случва понякога. Cry
Факт е че, презервативите предпазват от полово предавани болести и аз съм "за" презервативите при непостоянни партньори, както и при несигурни връзки.
Но презервативите не падат от небето безплатно, аз също така бих казала, че ти рекламираш в момента производителите на презервативи. Peace
Както и съм "за" вътрематочните спирали при раждали жени. Самата аз съм носила дълго.
А като си в стимулация и ти слагат мерионал и ти  го казваш, това не е ли  реклама с цел продажба на фармацефтични продукти?
За съжаление съвременният живот е немислим без фармацията и ние няма как да избегнем това.

За кампанията антиаборт: подкрепяйки я винаги съм казвала отидете на лекар и нека той да изпише необходимото ви противозачатъчно.  Никога не бих си позволила  да препоръчвам лекарства. Нито съм лекар, нито познавам индивидуалното състояние, нито познавам продуктите.
Целта на кампанията атниаборт" от теб зависи" е да информира за опасностите, а всеки ще направи своя избор. Peace
Ако ти имаш нужда да се предпазваш с протизачатъчни по медицински показания /например кисти/ ти ще си купиш някакво си лекарство, което се рекламира из медиите или ще послушаш лекуващия си лекар?
Аз бих се доверила единствено на лекаря си.

Последна редакция: пн, 24 мар 2008, 09:32 от Lali

# 5
 • Мнения: 2 382

Нямам нищо против рекламата,но не правете толкова романтично и сърцераздирателно едно чисто търговско начинание Peace
Самоцитирам се,но това искам да подчертая.

# 6
 • София
 • Мнения: 5 260
Не подкрепям  тази петиция.


хайде, мила, да прочетем отново основния текст от протестната петиция:

Сдружение Зачатие изразява публично своето несъгласие с текста от антиаборт кампания "От теб зависи", който хвърля негативна светлина върху 270 000 семейства с репродуктивни проблеми:

"Ниската раждаемост и стерилитетът са проблем на цялото общество. В България 270 000 двойки във фертилна възраст имат репродуктивни проблеми.
Основна причина за това са абортите, неправилната контрацепция и ниската информираност за предпазване от забременяване. " Източник: www.antiabort.info

Този текст в пълния си смисъл и в контекста на кампанията:

- уронва абсолютно неоснователно и грубо достойнството на жената в инфертилната двойка, като се вменява чувство на вина и унижение;
- отклонява общественото внимание и вниманието на институциите от истинските причини за стерилитета у нас;
- настройва обществото изключително негативно към инфертилните семейства - нещо, с което сдружение "Зачатие" се бори от години и ще продължи да се бори.

Според проучване, проведено в България през 2003 г. от БАСРЗ и БДАГ по поръчка на Фонда за народонаселение към ООН към основните причини за стерилитет се причисляват тубарният фактор, мъжкият стерилитет, ендокринни, имунологични, генетични и неизяснени причини и комбинации от тях. Неправилно е да се твърди, че основната причина за безплодие е предшестващ аборт, при това от кампания в национален мащаб.


ето, срещу това е протестът, а не срещу една кампания против абортите по принцип.

искам да ти припомня нещо Лали. преди 2 години, по телевизията, доц. Щерев изказа публично същото обвинение - че основна причина за стерилитета са абортите на жените.
тогава ти с право се възмути много силно от това изказване и направи специална анкета, която да докаже, че това не е вярно. предложи да я разнасяш по клиниките, за да бъде попълнена от възможно най-много жени.

ти си пределно наясно, че абортите НЕ СА основна причина за стерилитета и че такава теза хвърля унизителното петно на срама и вината върху жената в двойката с репродуктивен проблем.

фактът, че в момента си обърнала мнението си на 180 градуса, за мен говори само едно - ти имаш полза от тази кампания, затова я подкрепяш така яростно в този й вид. дали тази полза е само във вид на реклама или има и нещо друго в добавка - само ти си знаеш.

това не е покана за дискусия.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 718
Джам, винаги съм за цивилизованата дискусия. Peace
Относно анкетата, свързана с доц. Щерев, да вярно е, че създадох такава анкета,  но.....
Докато чаках да излязат брошурите от печат проведох мини анкета и резултатът беше 100%  Cry Cry Cry, влючая и себе си тук... Cry Cry Cry
Да, защото аз правих аборт по желание когато бях млада и зелена Embarassed и то от глупост, от най-голямата глупост Embarassed, че на мен това няма да ми се случи...
И друго, Джам, от срещи с институции разбрах, че държавата няма да си мръдне пръста за нас, за двойките със стерилитет, за тях просто понятието стерилитет не съществува. Отовори темата в Работия за г-жата от социалнното.
Джам,  за държавата стерилитет не съществува със или без аборти. Twisted Evil
И затова съм избрала други пътища, знам механизма за промяна, знам, че ще успеем да променим нагласата и обещавам, че всички тук ще чуят "мама"...

# 8
 • София
 • Мнения: 5 260
Лали, по повод анкетите - сдружение Зачатие наскоро също направи анкета по въпроса.
резултатите можеш да видиш тук.

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=25768.0;all

цитирам обобщението:

"Общо 105 потребители се включиха в анкетата.
 
Аборт по желание са правили 14,3% или 15 жени с репродуктивни проблеми. Останалите 85,7% (90 жени) не са правили аборти по желание. От тези 90 жени 17 са преживели спонтанни или мисед аборти или се е наложило да направят аборт по медицински показания.
При 41,9% (44 двойки) от отговорилите причината за инфертилитета е в жената, при 23,8% (25) – при мъжа, при 21,9% (23) – при двамата партньори, а при 12,4% (13) няма установена причина за незабременяване. Сред посочилите женски фактор едва 5 жени са правили аборт по желание, сред двойките с мъжки фактор са 6, от двойките с проблем и при двамата – 3, а сред двойките с неизяснен стерилитет – само една жена има аборт по желание.
При 9 от всички двойки с женски фактор е имало спонтанен, мисед аборт или по медицински показания, сред двойките с мъжки фактор са 2, при двойките с причина и в двамата партньори – 3, а сред двойките без изяснена причина – също 3 жени.

Нито една жена от участващите в анкетата, която има аборт – по желание, спонтанен, мисед или по медицински показания, не е споделила като причина за инфертилитет недостатъчно развитие на маточната лигавица, имплантационни проблеми или синдром на Ашерман. Това означава, че абортите не са причинили невъзможност за забременяване ан нито една от жените.

Тубарните проблеми са посочени като причина за инфертилитет при 34 жени. Ендокринни са причините за стерилитет при 28 жени. Физиологични причини за инфертилитета си имат 20 жени. Имунологични причини за стерилитет се срещат при 18 жени. Малформативни проблеми, причиняващи безплодие, са посочени от 5 жени, а при 13 жени няма установена причина. Потребителите имаха възможност да посочат по повече от един отговор.

Механични и дегенеративни пречки са причина 13 мъже да имат проблеми с фертилността. Прекараните възпалителни заболявания са причинили инфертилитет при 6 мъже. Патология в сперматогенезата обусловена от герминативните функции на гонадите е причина за инфертилитета на 5 мъже. Ендокринни заболявания са причина за инфертилитета на 4 мъже. Травми и прекарани операции са отбелязани от 3 мъже.

Хроничните интоксикации от битов характер, както и имунологични причини, не са посочени от нито един участник в анкетата. Неизяснени (или неуточнени в отговорите) са причините за инфертилитета при 33 мъже. Потребителите имаха възможност да посочат по повече от един отговор."

а и все пак, най-сериозното и мащабнво проучване на типовете причини за стерилитет у нас е цитираното в петицията -  проучването, проведено в България през 2003 г. от БАСРЗ и БДАГ по поръчка на Фонда за народонаселение към ООН.

то категорично отхвърля тезата за абортите като основна причина за стерилитет. срещу ръжен не се рита.# 9
 • София
 • Мнения: 7 718

Ако ти имаш нужда да се предпазваш с протизачатъчни по медицински показания /например кисти/ ти ще си купиш някакво си лекарство, което се рекламира из медиите или ще послушаш лекуващия си лекар?
Аз бих се доверила единствено на лекаря си.

Шайн, самоцитирам се и аз.

# 10
 • под земята.... (може и да съм картоф)
 • Мнения: 939
Пак ли започвате с препирните?
Подкрепих петицията - не съм правила аборт през живота си. А и по принцип не съм съгласна който и да било да ми казва как да постъпвам с живота си. На годините на момичетата, които правят аборти и аз се страхувах да не забременея и все си мислех, че ако се случи, ще направя аборт. Това си е мое мнение и мое разбиране. Все едно да поема кампания срещу мазните банички или хавбургерите.

# 11
 • Мнения: 1 143
Тук ще подкрепя Джам и петицията, защото наистина не става въпрос за абортите по принцип и петицията не е срещу това.

"Ниската раждаемост и стерилитетът са проблем на цялото общество. В България 270 000 двойки във фертилна възраст имат репродуктивни проблеми.
Основна причина за това са абортите, неправилната контрацепция и ниската информираност за предпазване от забременяване. "
  - Една от причините - да, но основната?  Става въпрос за един- единствен продукт, а това си е рекламна кампания, откъдето и да го погледнеш. Е, не искам и не мога да се съглася една такава кампания да тръби, че съм слабо информирана, неграмотна и безотговорна и затова не можем да имаме дете. Нали говорим за промяна на общественото мнение, дори не за промяна, а за информираност. Това ли е информацията, която искаме да получат хората, нямащи никакъв хабер от проблемите, събрали ни тук?

И Лали, какво означава: обещавам, че всички тук ще чуят "мама"? Знам, че в момента съм твърде чувствителна и докачлива и дори самото споменаване на тази дума предизвиква буря в душата, затова, моля те, не ми обещавай неща, които дори лекарят ми не би посмял да ми обещае.  Hug Hug Hug

# 12
 • София
 • Мнения: 83
Не подкрепям петицията, защото кампанията е насочена към подрастващите и предпазването от нежелана бременност, а не към стерилините двойки!

Не подкрепям петицията, защото лично за мен е направена отново за разчистване на сметки и разпалване на конфликти между две пациентски организации, които се опитват по този начин да въвлекат неутрално и нищо неразбиращи хора и организации за каузата си на отмъщение!

Не подкрепям петицията, защото едва ли хората, които са я съставили ще поемат цялата вина за абортите и последвал стерилитет при подрастващите, след като твърдят, че това не е основна причина за стерилитет, може би не главна, но съществена причина!

Не подкрепям петицията, защото кампанията по никакъв начин не уронва достойнството на 270 00 двойки, а само се опитва да предпази тяхното нарастване в бъдеще!

И не на последно място не подкрепям петицията, защото вменява вина на жените правили аборт, кара ги да се срамуват, потъпква личния избор на всяка от тях, изкарва единствено жените виновни за аборта!

Всички знаем, че абортът е хирургическа интервенция, която може да доведе до големи усложнения, затова нека не се отнасяме толкова лекомислено!

# 13
 • Стара Загора
 • Мнения: 2 473
Мили момичета,моля ви не се карайте.
Всеки има право на собствено мнение,нали!
Аз също подкрепих петицията!Никога не съм правила аборт през живота си.Ходила съм редовно на гинеколог и гинеколог ми е изписвал контрацептивните хапчета,когато започнах да водя полов живот!Не съм водила безразборен такъв!
Но също така е факт ,че вече 4,5 г.нямам деца ,по причини ,които нямат нищо общо с аборта. Cry
Не смятам,че те са основната причина за стерилитета при жените.
Аз съм  против абортите (с изключение на тези по медицински причини) ,особено при младежите.Аз съм за това,че трябва да има информираност по отношение на начините на предпазване от евентуална нежелана бременност; информираност по отношение на болестите ,които могат да предизвикат безразборния полов живот и неупотребата на контрацептивни методи;информираност по отношение на евентуалните последици от един аборт.
Ако кампанията антиаборт "От теб зависи " е с ракламна цел е много жалко.. Twisted Evil

# 14
 • под земята.... (може и да съм картоф)
 • Мнения: 939
Цитат
Всички знаем, че абортът е хирургическа интервенция, която може да доведе до големи усложнения, затова нека не се отнасяме толкова лекомислено!
Всички знаем и какви усложнения може да доведе стимулацията за предизвикване на повече фоликули, всички знаем и какво може да се случи, когато някой се подложи на пълна упойка (ползва се при пункция за ин витро) - хайде да кажем не на ин-витрото, искате ли?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт