Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 март 2008, 18:43 ч.

За децата и религията

 • 1 263
 • 31
 •   1
Отговори
 • Някъде под учебниците
 • Мнения: 65
С мъжа ми от известно време вкъщи си коментираме една тема. Той е християнин, а аз съм будистка. А децата ни все още са с неопределена религия. Той смята, че трябва да кръстим децата, сега докато са по малки за да могат да възприемат по от рано идеите и възгледите на християнството. А на въпроса защо трябва да са християни той отговаря: Защото това е традиционната религия в България и аз искам децата ми да я изповядват. Според мен пък е по-добре да изчакаме децата да достигнат една възраст, в който разбират по-добре нещата и ще могат сами да преценят коя религия да изповядват. Определено мисля, че са все още прекалено малки, че да разберат истинския смисъл на религията. Моите виждания са далеч по-различни от тези на съпруга ми. Смятам, че не е нужно да им налагам собствените си разбирания, нито пък неговите. А когато станат по-големи, че да разбират нещата сами да решат християнството, будизма, исляма или каквато и да е друга религия отговоря на вижданията им...и дали въобще някоя отговаря на тях. Особено при положение, че едното ми дете не е с български корени/Осиновен е от Виетнам, но има японска кръв-поне биологичната му майка е с такъв произход/. При това положение съвсем се обърквам. От една страна за българската действителност е по-добре да го кръстим, но от друга страна ако го направя как да му обясня защо мама е с друга религия? И как да му кажа, че въпреки че го посвещавам в тази идеология всъщност тя не е особено близка до моите разбирания. А и от друга страна не искам да го откъсвам от корените му. По-късно ако се интересува би ми било много приятно да изучава културата и езика на страната от която идва. Ох, просто и аз не знам какво решение да взема, колкото повече разсъждавам по-въпроса толкова повече се обърквам.
Та въпроса ми е: Вие какво сте избрали за вашите деца? Кръстени ли са? Искате ли да ги кръстите или предпочитате да изчакате? И какво бихте ме посъветвали?

ПП: Ако има друга такава тема или отново не съм случкала раздела се извинявам, че създавам работа на модовете. Въпроса много ме вълнува и яко някой се включи ще съм благодарна. 

# 1
 • София
 • Мнения: 673
   Много интересна тема за разискване. Наистина сте изправени пред сериозна дилема , но защо да не погледнем нещата от добрата им страна. Всяка религия е носител на добродетели, нали, на традиции и т.н.? Ами вашите деца имат уникалния шанс да бъдат възпитани в добродетелите на две световни религии. Не мисля ,че е важно точно на коя ще се спрете в момента. С времето без дори да разберете вие като родители ще предадете своите схващания на децата си и те в последствие ще направят своя избор.

# 2
 • София
 • Мнения: 172
Аз и съпругът ми сме християни. Едва ли нашият опит ще ти е полезен, но ще отговоря поне на въпросите ти.

1. Вие какво сте избрали за вашите деца? -  Както вече споменах ние с мъжа ми сме християни и като такива желанието ни е детето ни да бъде християнче със сърцето и живота си, и това да го изпълва с радост.

2.Кръстени ли са? Искате ли да ги кръстите или предпочитате да изчакате? - Да, момченцето ни е кръстено. Беше на 8 месеца, когато прие свето кръщение. Вярваме, че е добро за детето ни. Като негови родители, християни ние се чувстваме отговорни детето ни да израстне естествено в Църквата, да взема участие в тайнствата й.

3. И какво бихте ме посъветвали? - Как бих могла да дам съвет? Важно е вие със съпругът ти да постигнете съгласие. Пък ние можем да се помолим за вас.

# 3
 • Мнения: 9 817
Православна християнка съм. Кръстих дъщеря си, когато беше на 10 месеца. Това че е кръстена обаче не значи, че задължително трябва да е вярваща. Вярата е нещо лично. Аз вярвам, че има някаква по-висша сила от нас, но не мога да й дам определено име. Ще оставя дъщеря си сама да избере дали да пали свещ само на големите християнски празници или да бъде наистина вярваща.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 995
Ние и двамата сме православни християни. И двете ни деца са кръстени преди 1та годинка, защото искахме така и за нас това е правилно. Дано и те да мислят така, когато порастнат. Искрено се надявам.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 777
Родителите ми са сразлична етническа и религиозна принадлежност. У дома винаги са се спазвали християнските традиции, но са празнувани и традиционните еврейски празници. Говорено ни е  и обяснявано много, но с брат ми бяхме оставени да изберем сами религиозната си принадлежност. Бях на 20 и няколко, когато се кръстих.
Омъжена съм за християнин, възпитаваме децата си в този дух, но им се обяснява и за другите вярвания и отново спазваме традициите и българските, и еврейските.
Изборът дали да се кръстят ще си го направят децата, когато порастнат. Вярата е нещо много лично и не бива да се предопределя  и налага от родителите. Трябва да бъде осъзната, приндежността към определена вяра.
От уважение към християнската и всяка друга вяра, смятям, че последователите и трябва да бъдат убедени такива,  а не просто притежатели на кръщелно свидетелство.

# 6
 • София
 • Мнения: 505
Подкрепям на 100% мнението на Имелда. Религията е убеждение и решение, което е най-разумно всеки да направи сам за себе си. Като родители от два различни континента и етноса, решихме същото за нашите деца. Добродетелите са това, на което искаме да ги научим - нека после сами решават.

# 7
 • София
 • Мнения: 4 813
Вярата е резултат на личен избор и не може да бъде наложена. Кръщението е символ на взимането на решение да бъдеш вярващ. В този контекст, мога само да насочвам децата си, но не мога да взема решението вместо тях.

Каквото и да решите със съпруга ти, важното е да имате съгласие и децата да са наясно с това.

# 8
Изборът е труден, особено когато има натиск от едната страна. Мъжът ти иска да са християни, защото той е християнин и за него това е най-истинската религия. Изглежда ти си с по-либерални разбирания относно религията. Добре е децата да израснат със знания и за двете религии, а след време сами да изберат коя отговаря на разбиранията им. Подкрепям твоето мнение, най-вече защото за мен религията не е от голямо значение. Израснах с баща християнин и майка атеистка (да кажем че попих повече от майка си Simple Smile ). Според мен всички хора трябва да могат да бъдат приятели помежду си независимо кой какво изповядва - така всички можем да обменяме опит и идеи, а това е пътят на развитието. Ако не знаем нищо за другите религии, няма как да изберем коя е Нашата религия.
Разкажете на децата (като станат малко по-големи) за другите религии, купете им книжки, в които е описано коя религия какво представлява. Ще добият по-добра представа и сами ще изберат коя религия да изповядват.

# 9
 • София
 • Мнения: 468
Аз не изповядвам никаква религия, съпругът ми също. Детето ни не е кръстено. Понякога ходим на църква (православно християнска). Празнуваме големите църковни празници пак според православно християнските традиции, но също и Св. Валентин и Вси Светии. Никакъв ред и последователност. Доколкото мога да преценя подобно поведение става все по- често срещано. По ред причини светът се смалява и запазването на чисти(без външна намеса)вяра и традиции е почти невъзможно. В България всичко това е още по- страшно. Тук традициите и вярата са преднамерено унищожавани 45 години. Това не би могло да ни се размине безнаказано. Ние трябва да възстановяваме традициите от оцелели спомени, които не са претърпели естествено развитие и са трудно приложими в модерното ни общество. Резултата- Коледа празнувана по инфантилния американски образец и Великден затрупан от зайци, които все забравям каква връзка имаха с яйцата.
 

# 10
 • София
 • Мнения: 1 777
Заекът разнася боядисаните яйца и ги крие.  Laughing

# 11
 • София
 • Мнения: 468
Скъпа doroti възползвайте се от различията си. Ти ги учи на това в което вярваш и съпруга ти да стори същото. Религиите не са несъвместими- всички ни учат да бъдем добри и да обичаме, да се грижим за себе си и за близките си, да помагаме на слабите... Все хубави неща. За основните неща религиите не си противоречат, а дали да палят свещ в православен храм или да посещават будистки- който ви е наблизо Wink

# 12
 • София
 • Мнения: 468
Благодаря Simple Smile Имелда. Аз долу- горе съм наясно какво прави, но защо точно заек! Имаше някаква история за това.
P.S.  Намерих малко инфо. Явно съм чувала друга история, тази не бих я забравила! Родоначалника на Великденските зайци е снасял яйца!

Последна редакция: пн, 24 мар 2008, 11:13 от aliende

# 13
 • София
 • Мнения: 1 777
Хич не я знам историята, но и не съм въвела заека като част от празника.

За подобни празници и символи на моите деца обяснявам, че по този начин се празнува еди -къде си, но  у на с  е по друг начин. За Вси светии беше същото - да това е празник, прави се това и това, защото така и така, но в България не се празнува, ние имаме други празници и така.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 3 210
и двамата сме християни, венчани сме в църква, детето ни също и християнче, кръстено.
почти всяка седмица ходи с майка ми и баща ми на църква да запалят свещички, аз и мъжа ми по-рядко.
във вашия случай мисля, че трябва да се оставят децата сами да изберат вярата си, но пък докато пораснат ще ги водите ли в православен или будистки храм (има ли в България, не съм наясно, извинявай, ако греша). т.е., ако ти посещаваш будистки храм с децата си, а мъжът ти ги води на църква, може да объркат съвсем, не знам  33uu

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт