Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора

някъде там

Мнения: 1 430
прияло ми се е жито, но идея нямам как да го направя, обичам го с орехи и сладко, може и малко лимон   chef
Цитирай

Шумен

Мнения: 98
Аз го правя така: Измивам много добре житото /докато водата стане бистра/.Сипвам го във тенджерата с вряща вода и го варя докато 'разцъфне'. Махам го от котлона и го оставям една нощ да престои.Ако има водичка житото си я попива. На сутринта слагам настъргани или смлени орехи,захар,настъргана на най-ситното ренде кората на един лимон и една ванилия.Така го правеше баба ми и всички си облизвахме пръстите  eat
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028
Също и смлени бисквити се прибавят,от обикновенните.
Цитирай

Шумен

Мнения: 98
Да,може  да се сложат и бисквити, но става малко по-сухо. Завиви от предпочитанията Smile
Цитирай

някъде там

Мнения: 1 430
sunny_bebe точно така го обичам и аз, утре си купувам и си го правя   bouquet
Цитирай


Мнения: 1 164
Аз имам една малко нестандартна рецепта за жито Smile
Правим я винаги на Коледа:)
Взимам 2 портокла, 2 банана, 2 мандарини, 2 ябълки, орехи - на едро, стафиди
Нарязвам плодовете на ситни кубчета(като за мусака) и ги обърквам с сварено жито, прибавям ядките и срафидите и оставям сместа за около 2ч в хладилника.
Житото(250гр) го измивам добре и го слагам в гоялчма тенджера с много вода.  След като се свари добре прибавям и едно нишесте портокал Smile
Оформям в голяма купа житото и го поръсвам с пудра захар Smile
В къщи мноооого се яде Smile Брат ми го омиташе за норматив Smile А сега  съпруга ми го замества достойно Smile
Цитирай

София- Wien

Мнения: 2 142
В дабавка на горните мнения аз също го обичам по-сухо, майка ми слагаше галета, аз слагам малко бисквити. Орехите ги счуквам за да се усещат, слагам доста орехи; кората на един лимон; подправям на захар; дабвям ставиди и канела.

Mpulle, задължително, ще опитам твоята рецепта, мисля, че и на децата, ще им хареса  Love
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Може да си направиш Ашуре.

Накисваш от вечерта 1 ч.ч жито.На другия ден го слагаш да се вари с водичка.Като се свари житото(то се разпуква и става мекичко),може да добавиш още вода,колкото искаш да ти е количеството на този десерт.Подслаждаш със захар на вкус и добавяш,стафиди,нарязани орехи и размито във вода нишесте "Ванилия".При сипването на нишестето бъркаш непрекъснато,за да стане гладко.После сипваш в купички и като се охлади.....ммммммм.Хитроста при този десерт е да не стане много житено(гъсто),нека да има и от нишестето кремче. 
Цитирай

София

Мнения: 604
Ето и моята рецепта:

В тенджера слагам да заври вода (на 1 част жито 3 части вода), като на дъното съм сложила една щипка сол. След завирането изсипвам измитото жито. Обикновено правя един пакет /мисля че е около половинка/. След завирането намалявам котлона и варя под капак. Когато житото почти погълне водата е готово. Чакам малко да поизстине пак с капак и добавям 1 пакетче канела, лимонова кора, захар на вкус /1 ч.ч/ и 2 ч.ч. орехи натрошени. Разбърквам и готово.
Цитирай

Добрич

Мнения: 1 117
Аз го правя по стандартният начин SmileВаря в съотношение 1:4 , на по-бавен огън.Като е останала малко от водата , го отдръпвам от котлона и го завивам , както е в тенджерката , с кърпа . Така се задушава и " цъфва".Свеки ме е учила. След това слагам, орехи ,захар , стафиди , малко галета или бисквитки , лимонна кора и канела.

Mpulle, бих искала да го направя и по твоята рецепта , но би ли уточнила , колко е това " Много вода" Smile?
Цитирай


Мнения: 1 164
Mpulle, бих искала да го направя и по твоята рецепта , но би ли уточнила , колко е това " Много вода" Smile?

имам в предвид когато е сварено житото да плува във вода (да има около 2-3см вода отгоре) за да може като сложиш нишестето да има как да се разтвори Smile Аз лично пълня една голяма тенджера с вода до горе и като се свари житото и ако весе още има много вода я изливам и оставям както казах 2-3см отгоре вода:)

Забравих да кажа че сътържа вътре кората на 1 лимон  Peace и слагам и сока от лимона Smile
Цитирай

Пловдив

Мнения: 125
Аз го правя така: Измивам много добре житото /докато водата стане бистра/.Сипвам го във тенджерата с вряща вода и го варя докато 'разцъфне'. Махам го от котлона и го оставям една нощ да престои.Ако има водичка житото си я попива. На сутринта слагам настъргани или смлени орехи,захар,настъргана на най-ситното ренде кората на един лимон и една ванилия.Така го правеше баба ми и всички си облизвахме пръстите  eat

 И аз го правя така.
Вътре слагам стафиди ,лешници ,бадеми и нар.
Става страхотно.
Цитирай

пазарджик

Мнения: 127
Житото се вари около 20 минути, след това котлона се изключва и тенджер се покрива и така престоява до сутринта. След това житото се измива и се разс тила на тензух(марля) да изсъхне. След като изсъхне се поръсват галета, смля ни орехи,стафиди и лимонена кора. Захар слагам при консумацията, за да не пуска вода. Заслужава си да се опита пшеницата по този начин. Peace
Цитирай


Мнения: 198
Аз го правя така.Измивам житото много добре,поне няколко пъти изхвърлям водата.Слагам го на котлона да заври.След като заври ,изключвам котлона.Тенджерата я оставям на котлона докато е топъл.След това я завивам в одеало и я оставям няколко часа.Не повече от 2-3 ч.Отвивам,житото е цъфнало,добавям захар,1 лимон изстискан,кората я стържа,орехи или каквито ядки искате.И готово SmileБързо и лесно.
Цитирай

София

Мнения: 1 534
А моята рецепта за "жито за кърмачки" е вместо галета и бисквити житото да се смеси с  смелени сурови бадеми , орехи или лешници и настъргана ябълка.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора