Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-9 от 9 отговора

Кебекуйка

Мнения: 3 917
Пиша рецептата, вдъхновена от желираната торта на Рая(ако не се лъжа), която присъства поне веднъж седмично в менюто ни.

Лимоново Парфе

Блат(може купен) :
2 яйца
1к.ч. захар
1к. ч. брашно
Пече се в намазана с олио и поръсена с брашно тава на 180 около 15-тина мин.

Крем
1л прясно мляко се загрява с 5 с.л захар до разтапянето и.
Отделя се 1к.ч за сиропиране на блата.
3 пак. желатин се накисват в 15с.л. вода; след набъбване се разтваря на водна баня.
Отделят се 6 жълтъка, прибавят се 7 с.л. брашно+малко от млякото до получаване на изливаща се смес.
Смесва се с останалото мляко и се вари до сгъстяване.
Сваля се от котлона и се прибавя 1пак. краве масло.
Оставя се да изстине.
Разбиват се белтъците с 1ч.ч. захар до получаване на твърд сняг.
Прибавят се към жълтия крем.
Слага се желатина. Разбърква се добре.
Сместта се разделя на две части-в 1-та се настъргва кората на един лимон, в др. се слагат 3-4 с.л. какао.

Сипва се във форма с отлепящо се дъно като се сипва в средата на формата една лъжица от жълтата смес, след това в/у нея отново в средата от какаовата и така се редува изсипването на по една лъжица от двете смеси. Престоява докато се стегне в хладилник.

На нестресналите се от многословните ми обяснения : "Bon appetit!"
Цитирай
Това си го копнах и мисля да пробвам. Един път правих някакъв опит за парфе и голяма издънка беше Embarassed Но беше със сметана мисля рецептата Sad  Very Happy
Цитирай


Мнения: 6 135
Това съм го правила - много е сполучливо. Хем вкусно, хем красиво.
Цитирай
Това със сипването на крема не го разбрах Embarassed... Каква шарка трябва да се получи?
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Цитат на: karamel
... Каква шарка трябва да се получи?

Kaто се разреже после стои като шарките на зебра.Их  Laughing ама как го оприличих само.... Very Happy
Цитирай

Островитянка Манка

Мнения: 414
Цитат на: Ivelina Mineva


Сипва се във форма с отлепящо се дъно като се сипва в средата на формата една лъжица от жълтата смес, след това в/у нея отново в средата от какаовата и така се редува изсипването на по една лъжица от двете смеси. Престоява докато се стегне в хладилник.
 


Кремът се изсипва в средата на формата, а блатът къде се слага? Най-отгоре и после се обръща ли?
Цитирай

Кебекуйка

Мнения: 3 917
Не, отдолу, а в/у него се изсипват двата крема.
Няма нужда от обръщане, просто се отваря формата и би трябвало всичко да е ок.
Цитирай

Островитянка Манка

Мнения: 414
Не, отдолу, а в/у него се изсипват двата крема.
Няма нужда от обръщане, просто се отваря формата и би трябвало всичко да е ок.

Направих всичко по рецептата. Стана много вкусно, обаче... желатинът май се оказа малко, защото като махнах стената на формата и тортата се свлече Smile, сега я ядем с лъжиците.
Освен това си играх сума време да сипвам ту от жълтото, ту от кафявото (тая работа е за бригада от двама човека Smile) и като я разрязахме после - изненада! Отдолу кафяво, отгоре жълто, никакви черти не бяха станали... но това може би е щото желатинът е бил малко и кремът е дошъл по-рядък...
Цитирай

в Tara

Мнения: 3 287
правих парфето....
оценка десет  за него !newsm74
стана много вкусно,всички го харесаха вкъщи. аз сложих два блата,като между тях изсипах от все още неоцветения крем а отгоре първо излях лимоновия навсякъде,а след това какаовия само по средата.получи се нещо като ореол от лимоновия Very Happy
крема е много вкусен и тортата лека , с две думи  smile3503мой тип е !
Цитирай

Кебекуйка

Мнения: 3 917

Направих всичко по рецептата. Стана много вкусно, обаче... желатинът май се оказа малко, защото като махнах стената на формата и тортата се свлече Smile, сега я ядем с лъжиците.
Освен това си играх сума време да сипвам ту от жълтото, ту от кафявото (тая работа е за бригада от двама човека Smile) и като я разрязахме после - изненада! Отдолу кафяво, отгоре жълто, никакви черти не бяха станали... но това може би е щото желатинът е бил малко и кремът е дошъл по-рядък...

Друг вариант е да си го преварила, желатинът не трябва да се загрява над 60 градуса. А може и да сложиш повече желатин за по-сигурно.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-9 от 9 отговора