Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 783
След едно изключително глупаво решение от мен с последното ми пътуване с детето, включващо полет в 5:30 сутринта от град на 2-3 часа път с кола до летището и после 7 часов престой преди да хвана самолета до крайната дестинация, си рекох, че явно нещо греша и трябва  да почерпя опит от други.
Когато избирам маршрут, след цената, следващия ми приоритет е удобството и винаги избирам по-малко аерогари и по-дълги престои, пред повече аерогари, но кратки престои. От Варна съм и това е хем удобство, хем не - има възможности за директен полет, ама много ограничени, а с кола от София все пак е далеч, особено ако си с дете и пристигаш от друг континент. Така че, летейки от САЩ аз обикновено гледам да имам едно прекачване някъде в Европа и после ако може право във Варна да летя. Ама часовете никога не са удобни и обикновено това идва с цена от 5+ часово чакане.

Споделете как избирате маршрутите и защо смятате, че така е по добре.

# 1
 • Мнения: 2 386
Не летим с дете, но въпреки това смятам, че е по-добре да се направят колкото е възможно по-малко прикачвания, дори с цената на по-дълъг престой по летищата. Иначе прогресивно нараства вероятността някъде нещо да се обърка, да има закъснение, да се виси в пъти повече по чакалните и т.н.
От Варна до София може да летите с витлов, де да знам. Laughing
Аз бих избрала директен от Варна до Европа с престой под 4-5 часа и от там за САЩ.

# 2
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 780
От тук за БГ: предпочитаме да летим по някое време следобяд. Докато стигнем някъде за презареждане, биологичният часовник казва, че е време за нощен сън - така най-голямата отсечка от 12-13 часа до Европа прекарваме в дремене и сън. Проблемът ни винаги е в Европа, където кацаме рано сутрин и имаме престой от минимум 6-7 часа преди полета за София. Но се преживява. Докато се освежим, измием и преоблечем децата, седнем и пием по едно кафе, разгледаме малко и е време пак да се качваме. В София кацаме ранен следобяд и ни предстоят още 4-5 часа с кола. Така ние устройва идеално и по отношение на сверяване на биологичния часовник с БГ времето.
От БГ за Австралия: Гледаме да пътуваме ранен следобяд, за да има време да стигнем до летището без да се налага да пътуваме през ноща. Правили сме и нощувка в София, но разликата не е голяма: в смисъл спането на хотел в София с деца не предоставя голяма възможност за пълноценна почивка преди дълго пътуване. Като прибавим пак ранно ставане и ядове с таксиметрови шофьори по тъмниците - просто не си заслужава.
Та при нас  важното е да сме отпочинали (доколкото е възможно) преди да се качим на самолета.

Biz, аз също бих избрала да летя директно до Варна. 5 часа се преживяват - все пак си на летище с много удобства. Сравни тези 5 часа с пътуване от София до Варна с кола с дете и след дълг полет.

# 3
 • Мнения: 1 783
Абе и аз така мисля, ама сега ми дойде на нагорно, че и последния път като летяхме от САЩ също. Има повече шансове детето да заспи в самолета, отколкото на летището. Поне така си мислех, а опита ми показа точно обратното - не спи в самолета, а на летището с разкарване в количка заспа  Tired и после беше супер крив. Че се чудех има ли начин да го избегна това. Иначе вариантите за прекачванията са САЩ - Европа - Варна с голямо чакане в Европа, или САЩ-Европа-София-Варна с по-малко чакане но летене вместо това. А може и да става по-лесно с по-големи деца, дали проблемите не идват само от възрастта на детето?

# 4
 • Мнения: 994
Избирам с възможно най-малко смени, оптималния ми вариант до България е с 2 на брой. Гледам и между полетите да има достатъчно време защото с тия нови проверки и с толкова много деца няма как да минем бързо. Минимум 90 минути ми трябват, особено ако летището е голямо.
Моите като малки също спяха по летищата, а не в самолетите Sad

Пропуснах да добавя, че държа да летя и без преспиване в хотел - за мен е абсолютно излишно усложнение, свързано с напускане на летището и обратното връщане там - по-лесно ми е да издържа в рамките до 24 часа, отколкото 48.

Вече се опитвам да свеждам ръчния багаж до минимум - само ама наистина най-необходимото.

# 5
 • USA
 • Мнения: 405
Аз нямам опит за летене с деца все още, но все пак да споделя. Wink

На първо място ми е общия брой часове за целия полет - до БГ оптималното ми е 14-15ч, почнат ли да наближават 20ч и ми става много. Последните години ползвахме NWA точно поради тази причина. След това гледам броя прекачвания и времето между тях. Предпочитам да имам много малко време между полетите, ако познавам летището, на което се прекачваме, имам доста ясна представа колко ми трябва, но общо взето не повече от 2-3ч. Знам, че ако нещо се случи и закъснеем ще ме качат на следващия полет. Пътувам само с ръчен багаж, никой не може да ме излъже вече да чекирам нещо.  Naughty

# 6
 • Мнения: 1 799
Сега за първи път ще летим с малкия международен полет и взех с най- малко часове престой по летищата и най- евтин билет. След няколко седмици, ще кажа дали е било правилно решение.
Доместик сме летяли няколко пъти и до сега е нямало значение дали е с прехвърляне или директен полет, изморява се еднакво.

# 7
 • usa
 • Мнения: 2 113
като бяха по-малки децата намирах, че е по-удобно да пътуваме с по-кратки полети и повече прикачвания. дългия престой в самолета им дотягаше, не спяха и побесняваха. а прекачванията и разходката по летището ги разсейваше, поспиваха, а и ние се разведрявахме. сега като са по-големи ако можем да избираме, предпочитаме да избираме маршрут, който сумарно да е най-кратък - минимален брой полети с възможно най-къси престои по летищата.

# 8
 • Мнения: 1 147
Ние винаги избираме най-удобен полет като време, с малък трансфер, на летище, което познаваме. Един, единствен път съм летяла с повече от един трансфер и повече не бих повторила, ако мога.. Разбира се, удобството е за сметка на цената, но предпочитам да платя повече, и да летя по-удобно. В последните години заковахме един полет, който излита оттук късно вечерта, правим едночасов трансфер в Мюнхен (на това летище човек и да иска не може да се обърка) и пристигаме вечерта в София. Наобратно сме с обедния полет, следобяд е в Мюнхен, и вечерта американско време е в Сан Франциско..
С дете пак бих избрала същото.

# 9
 • Кебекуйка
 • Мнения: 3 932
Първи критерий ми е цената, при неголеми ценови разлики предпочитам престой между 3-4 часа на малко летище, час на излитане и кацане не ме притесняват.

Това лято ще пътувам с две хлапета на 4 и 4 и половина години през Швейцария и при всички случаи се очертава малък кошмар Whistling, както и да го наглася маршрута...

# 10
 • Мнения: 1 783
... Пътувам само с ръчен багаж, никой не може да ме излъже вече да чекирам нещо.
Как го правиш това? newsm78 Аз никога не успявам...  а пък с дете ми се струва направо невъзможно... да не говорим, ако се пътува през зимата. Това ми беше първото зимно пътуване и ми се отели вола от багажи.

Като ви чета си мисля, от една страна съм склонна да опитам повече прекачвания, ама с тези проверки навсякъде е станало малък ужас и отнема доста време. Ох, няма добър вариант май, особено ако летиш от една провинция в друга  Confused

# 11
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Вие къде прека4вате в Европа, 4е имате такива дълги престои?  newsm78  То ясно 4е zа Варна няма много въzможности, но до София има ве4е много полети и не би трябвало да имате такъв дълъг престой... Thinking

# 12
 • Мнения: 1 783
Вие къде прека4вате в Европа, 4е имате такива дълги престои?  newsm78  То ясно 4е zа Варна няма много въzможности, но до София има ве4е много полети и не би трябвало да имате такъв дълъг престой... Thinking
E, да де, аз затова питам, за София винаги има варианти, ама това добавя още едно летище, и обикновено оскъпява билета. Обикновено летим през Лондон и там престоя за до Варна е 7-8 часа, Амстердам-Варна миналата година изобщо не го пуснаха полета "любимите" ми България Еър, или Париж, но Париж-Варна няма, това значи да включим и София. Това са директните до Европа от където ние летим, всичко останало означава прекачване в Чикаго/Вашингтон/Ню Йорк и/или прекачване в Европа някъде, а това обикновено оскъпява билета заради допълнителните летищни такси. С една дума - няма добър вариант  Confused

Май това да не спят децата по самолетите е типично  Laughing

# 13
 • Мнения: 994
И аз съм много любопитна как става тоя номер без чек ин-а?  newsm78 За мен е абсурд, осбено ако летя към България.

Ние летим най-често през Мюнхен или Франкфурт. Задължително имаме смяна в Щатите - Вашингтон, НЙ или Чикаго, защото местното ни летище не е международно и това както Biz е казала допълнително ускъпява билетите.
Някакви слухове дочух, че от 2009 са се подписали споразумения и едва ли не вече няма да има такива ограничения за самолетните компании и ще могат да летят и от малки летища като нашето например. Това би довело до редуциране на смените. Твърдят че ще намалят и цените на билетите, но аз не им вярвам.  Но не съм ровила да видя дали информацията е вярна.
Аз си признавам, че 2 часа престой са ми малко! Особено като влизам в Щатите.

# 14
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Обикновено летим през Лондон и там престоя за до Варна е 7-8 часа

А преz Виена не ви ли устройва?  newsm78 И аz съм от Варна, живея до Франкфурт, и вместо да летя от тук до София, иzбирам да летя преz Виена, но до Варна  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт