Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • ... на свобода!!!
 • Мнения: 526
Момичета, моля запознайте се с текста на протестната петиция срещу унизителната за жените с репродуктивни проблеми кампания "Анти-аборт - от теб зависи".

За да подпишете петицията използвайте линка:
Петиция срещу унизителната за хората със стерилитет антиаборт ка … теб зависи"!

Текст на петицията:

Уважаеми дами и господа,
Сдружение Зачатие изразява публично своето несъгласие с текста от антиаборт кампания "От теб зависи", който хвърля негативна светлина върху 270 000 семейства с репродуктивни проблеми:
"Ниската раждаемост и стерилитетът са проблем на цялото общество. В България 270 000 двойки във фертилна възраст имат репродуктивни проблеми.
Основна причина за това са абортите, неправилната контрацепция и ниската информираност за предпазване от забременяване. " Източник: www.antiabort.info

Този текст в пълния си смисъл и в контекста на кампанията:

- уронва абсолютно неоснователно и грубо достойнството на жената в инфертилната двойка, като се вменява чувство на вина и унижение;
- отклонява общественото внимание и вниманието на институциите от истинските причини за стерилитета у нас;
- настройва обществото изключително негативно към инфертилните семейства - нещо, с което сдружение "Зачатие" се бори от години и ще продължи да се бори.

Според проучване, проведено в България през 2003 г. от БАСРЗ и БДАГ по поръчка на Фонда за народонаселение към ООН към основните причини за стерилитет се причисляват тубарният фактор, мъжкият стерилитет, ендокринни, имунологични, генетични и неизяснени причини и комбинации от тях. Неправилно е да се твърди, че основната причина за безплодие е предшестващ аборт, при това от кампания в национален мащаб.

Същото проучване установява, че у нас има 270 000 двойки с репродуктивни проблеми. Твърдението, излъчено в медиите: "Според статистиката, само заради усложнения след аборт, или прекомерна употреба на спешна контрацепция, в момента в България над 200 хиляди българки не могат да имат деца" е преиначено и невярно. Подобна статистика не съществува у нас.

Данните от огромен брой центрове по света показват, че причините за стерилитета се поделят по равно между двата пола, затова да се говори за аборта като основна причина е несериозно в контекста на мъжкия стерилитет и показва ниска здравна култура.

Абортът не е просто една от възможните причини за стерилитет. Това е стигматизиращата причина. Това е онази причина, която води до дискриминация, която вменява вина. Това е теза, заради която обществото сочи с пръст жените от бездетните семейства, макар поне в половината от тях причината е у мъжа. Всички останали причини са индиферентни - вродени дефекти, ендометриоза, имунологични причини ... само тази е обидна. Затова не можем да приемем текста на кампанията и манипулативното преиначаване на фактите във вреда за хората с репродуктивни проблеми в България.

Протестираме срещу експлоатирането на тази чувствителна за обществото струна като безплодието за нуждите на фармацевтични компании, произвеждащи препарати за хормонална контрацепция. Грижата за репродуктивното здраве на младите хора трябва да е насочена към използването на презервативи като единствен метод за контрацепция, предпазващ от сексуално-трансмисивни заболявания.

Въпреки, че винаги и категорично сме били против аборта като средство за контролиране на раждаемостта и сме за добрите цивилизовани контрацепционни методи, не можем да приемем и да се съгласим с това твърдение по отношение на стерилитета и го считаме за вредно, унизително и манипулативно.

Сдружение Зачатие


Настоящата петиция ще бъде изпратена до:

Организатори и медийни партньори на Антиаборт кампания “От теб зависи”
Байер Шеринг Фарма
Българско дружество по акушерство и гинекология


За да подпишете петицията използвайте линка:
Петиция срещу унизителната за хората със стерилитет антиаборт ка … теб зависи"!
Лентички за подписи:


Код:
Код:
[url=http://petition.zachatie.org][img]http://www.zachatie.org/anti/ticker1.gif[/img][/url]Код:
Код:
[url=http://petition.zachatie.org][img]http://www.zachatie.org/anti/ticker2.gif[/img][/url]Код:
Код:
[url=http://petition.zachatie.org][img]http://www.zachatie.org/anti/ticker3.gif[/img][/url]


Битките които водим са тежки, скъпи, продължителни..., а тази е срещу унижението!

Последна редакция: пн, 24 мар 2008, 11:25 от evro

# 1
 • София
 • Мнения: 7 718
Не подкрепям  тази петиция.

Не подкрепям тази петиция, защото 50 000 !!! са официалните аборти в България годишно  /неофициално са повече, но някои частни клиники не изнасят данни/.

Не подкрепям тази петиция,  защото 65 000 са ражданията в България годишно.

Не подкрепям тази петиция, защото тинейджърите в централни столични училища пият  хапче за спешна контрацепция по два-три пъти месечно, което е  абсурдно, при положение, че това хапче може да се взима два пъти годишно максимум. А толкова млади момичета са вече с поликистоза, която се усложнява от този медикаментозен удар. Спешното хапче наистина трябва да е само спешно и да се употребява при крайна необходимост.

Не подкрепям тази петиция, защото младежите с постоянен партньор обикновено нямат достатъчно  сексуален опит в началото и презервативите често се късат и то най-често около овулация.

Не подкрепям тази петитиция, защото репродуктивното здраве на младите хора е важно, защото спешното хапче обърква хормоните за дълго време.

Не подкрепям тази петитиция, защото абортът е агресивна хирургична интервенция на репродуктивните органи и носи своя риск от увреждане и инфектиране.

Не подкрепям тази петиция, защото сме на първо място в Европа по брой аборти годишно и на трето място в света след Русия и Украйна.

Не подкрепям тази  петиция, защото  многократното взимане на спешно хапче и абортът не са средства за предпазване от нежелана бременност.
Подкрепям кампанията антиаборт „От теб зависи”, защото нейната цел  е да информира младите хора за опасностите, да им покаже, че трябва да ценят и пазят  репродуктивното си здраве.

Подкрепям кампанията антиаборт "От теб зависи", защото  репродуктивното здраве на младите хора ще им трябва, за да станат мами, когато поискат и когато са готови.Моят житейски урок

Някога, много отдавна, когато бях ученичка...
Заведоха целия ни клас в един завод, много голям и важен завод...
Огромно производство, огромни халета, непрекъснат производствен цикъл, огромни печалби за държавата...
Хиляди работещи...

Учителят започна своя урок...
..."Деца, представете си следната ситуация... В този голям и важен завод става производствена авария...
Един работник е затворен в едно помещение с опасност за живота му. За да се отвори това помещение трябва да се спре производството, да прекъсне целия работен цикъл, това означава хиляди лева загуба за държавата, дългомесечна неплатена отпуска за работниците до възтановяването на работния ритъм, обсъждане и дискусии в международен мащаб за производствените загуби...
Вие, деца, какво ще изберете, работата на завода, работата на хилядите работници или здравето и живота на този работник?"

Целият клас избра завода...
Единодушно...
Защото ще се урони престижът на държавата ...

А учителят?
Какво каза ли?
Само тихо промълви... "а ако този работник е твоята майка... твоят татко... твоето детенце... твоето братче... твоето сестриче..."

Тези тихи думи ни зашлевиха... звучно... за цял живот...

Тогава дадох обещание...

Винаги ще съм за Човека... дори да е един единствен на целия свят...


За кампанията анти-аборт и  причина ли е абортът за стерилитета?
Според медицината, според обществото, според групата хора абортът е една от причините...
Някаква си малка и незначителна част...

Според мен... абортът може да бъде много основна причина за стерилитет за едно момиче... едно единствено момиче...
Едно единствено момиче в целия свят може да пострада от интервенцията аборт по желание и това до доведе до стерилитета му...
Да обърка живота му, да обърка този на съпруга му, на майка му и татко му...
Затова аз искам с  кампанията антиаборт "От теб зависи"  да предупредим това момиче за потенциалната опастност от тази процедура, да го предпазим като го информираме...

Защото това момиче може да е моето дете, твоето дете, или твоето, или твоето...
Защото това момиче мога да бъда аз, или ти, или ти, или ти...
Защото това момиче може да бъде твоята сестричка, или твоята, или твоята...
Защото това момиче може да бъде твоята приятелка от детинство, с която заедно сте играли на кукли и мечтали какви добри мами ще бъдете...


Е, това беше моят житейски урок...”

# 2
 • Мнения: 220
Подкрепям петицията, защото тя е срещу тази фраза:
"В България 270 000 двойки във фертилна възраст имат репродуктивни проблеми.
Основна причина за това са абортите, неправилната контрацепция и ниската информираност за предпазване от забременяване. "
Когато чух това по новините направо ми секна дъха. Сякаш някой ме беше ритнал в корема.

За другото и аз мисля така:


Подкрепям кампанията антиаборт „От теб зависи”, защото нейната цел  е да информира младите хора за опасностите, да им покаже, че трябва да ценят и пазят  репродуктивното си здраве.

Подкрепям кампанията антиаборт "От теб зависи", защото  репродуктивното здраве на младите хора ще им трябва, за да станат мами, когато поискат и когато са готови.
# 3
 • Айтос
 • Мнения: 611
Раздвоена съм.................
Лали е права за всичко , което е написала........
Но и Евро е права да отстояват достойнството си всички тези двойки , които са със стерилитет.....
Влязох в темата с цел да подпиша тази петиция.......
Но сега не знам какво да направя......
Подкрепям доводите и на Лали и на Евро.....

# 4
 • Варна
 • Мнения: 135
Lali е много права! Кампанията е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА!
Но за пореден път толкова важни неща се правят като се забравят или потъпкват други МНОГО ВАЖНИ проблеми. Кампанията трябва да продължи с още по-голяма сила, тази петиция не е за спирането и и без това. Но не и потъпквайки така усилията и трудностите на семействата с репродуктивни проблеми. Защото така все едно им казва в лицето - вие сте си виновни. И не е честно. И без това държата се е скъсала да им помага в трудностите... Просто да променят текста... Какво пречи да казва - Един от най-основните проблеми... Нека да споменат официалните цифри за това колко са абортите. Не е толкова трудно. Просто трябва някой да се замисли. И да си оправи кашата.

# 5
 • ... на свобода!!!
 • Мнения: 526
Ох, Лали, тия твойте излияния сме ги чели, чели и вероятно ще ги четем още.
Що не се съгласиш с това че, твърдението че 80% от стерилните жени са стерилни в следствие на аборт по желание е невярно и обидно?! Изумяваш ме! Това е с което не съм съгласна, както не съм съгласна и с това да се продават каквито и да било лекарства, различни от витамини и аспирин без рецепта.

Ти или търсиш партньори на всяка цена, пренебрегвайки собствените си виждания от преди време или просто твърде често си сменяваш гледната точка!

# 6
 • Мнения: 4 700
Съгласна съм с петицията, zаЩото вече няколко момичета с репродуктивни проблеми бяха попитани дали са правили аборт след репортажа по Нова Телевиzия. АЗ самата съЩо никога не съм правила аборт, но проблем със zабременяването имам. Не искам и на мен да ми кажат, че сама съм си виновна.  Naughty

Не искам да се чувствам zадължена да раzкаzвам zа репродуктивните си проблеми на хора, на които това не им влиzа в работата. Не искам родителите ми да чуват от съседи как съм стерилна, zаЩото сигурно вече съм правила няколко аборта. Не ме е срам, че не мога да zабременея, но това си е лично мой проблем. Искам да го обсъждам с теzи, на които имам доверие.

Съгласна съм с петицията, zаЩото една голяма част от обЩеството, неzапоzната с репродуктивните проблеми Ще гледа пренебрежително на двойките с проблеми след като покажат няколко репортажа по телевиzията.
Как двойките с проблеми да се преборят с касата и със zдравната система, ако властва мнението, че те сами са си виновни?  Rolling Eyes

Аz съЩо съм против абортите и съм zа контрацепцията. Боли ме, когато раzбера, че е униЩожен един живот, а аz не мога да съzдам такъв. Но Ще ме боли и когато ме сочат с пръст и каzват "Сама си си виновна."

# 7
 • ... на свобода!!!
 • Мнения: 526
Миленце, ще създадем живот, ще видиш!  hug

# 8
 • Варна
 • Мнения: 135
АМИН!  Hug

# 9
ПОДКРЕПЯМ ПЕТИЦИЯТА!!!
Не съм правила аборт.
Не съм прибягвала до спешна контрацепция.
Грижливо се пазя от ППБ (полово предавани болести).
Две години опити, а бебе няма.
Е, кое, в смисъла на тази кампания, зависи от мен? (а като мен са по-голямата част от момичетата, които искат бебе).
Не уверявайте обществото, че жените с репродуктивни проблеми заслужават укоряване и поучение понеже са невежи и им липсва елементарна здравна и сексуална култура - обидно е.
Похвално е, че някой е поел инициатива да образова младежите по въпросите за безопасната контрацепция, но използвайте подходящите думи...моля! По този начин убеждавате в нещо съсвсем различно от целта, а и помислете как се чувстват тези, чието обкръжение започва да си мисли: "Абе от теб си зависи!" Не дай боже веднъж да си споделил с някой!

Последна редакция: пн, 24 мар 2008, 17:03 от lawyer

# 10
 • Мнения: 2 309
Подкрепям петицията!!!

Аборта и гореспоменатите причини не са "виновни" за този нарастващ брой на стерилни двойки!!!
Аз никога не съм правила аборт по желание и пак забременявам много трудно!


Искам да попитам,колко от тези аборти са по желание и направени "от сърце"???
А не са ли и мъжете "пречка" за постигане на заветната цел???

# 11
 • София
 • Мнения: 674
Раздвоена съм.................
Лали е права за всичко , което е написала........
Но и Евро е права да отстояват достойнството си всички тези двойки , които са със стерилитет.....
Влязох в темата с цел да подпиша тази петиция.......
Но сега не знам какво да направя......
Подкрепям доводите и на Лали и на Евро.....

Peace
И аз достатъчно се раздвоих newsm78

# 12
 • Мнения: 4 700
evro  Hug

не се и съмнявам, че това Ще стане.  Hug  Hug  Hug  Hug

# 13
 • Айтос
 • Мнения: 611
Подписах.
не абортите са основната причина според мен .....
не е нужно вменяването на вина , всеки сам си носи кръста , няма нужда от такива рекламни трикове.

# 14
 • Мнения: 421
ПОДКРЕПЯМ ПЕТИЦИЯТА!!!
Не уверявайте обществото, че жените с репродуктивни проблеми заслужават укоряване и поучение понеже са невежи и им липсва елементарна здравна и сексуална култура - обидно е.
Похвално е, че някой е поел инициатива да образова младежите по въпросите за безопасната контрацепция, но използвайте подходящите думи...моля! По този начин убеждавате в нещо съсвсем различно от целта, а и помислете как се чувстват тези, чието обкръжение започва да си мисли: "Абе от си теб зависи!" Не дай боже веднъж да си споделил с някой!
newsm10

Ето две статистики за абортите:
http://www.zdrave.net/document/institute/health_statistics/nsi/2004/A_3.pdf
http://www.zdrave.net/document/institute/health_statistics/nsi/2004/E_3.pdf
Тези линкове намерих в Зачатие.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт