Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 24 отговора


Мнения: 2 187
Кюфтенца по марокански
(източник: Recettes marocaines, с благодарности на marsy за линка, даден в друга тема: http://www.cuisine-marocaine.com/modules/recettesmarocaine/index.php?CuisineTab=3)


400 гр. кайма (телешка)
½ ч.ч. фина леща
½ ч.ч. ориз (кръгъл)
3 с.л. кетчуп
1 яйце
2 с.л. галета
½ ч.ч. магданоз
сол, черен пипер, червен пипер на вкус


за соса:
зехтин
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 домат
1 с.л. доматено пюре
магданоз за поръсване



Смесете всички продукти за каймата и оформете не много големи кюфтета.
Задушете чесъна и лука (нарязани на дребно) в дълбока тенджера със зехтина (2-3 с.л. сложих аз) и малко водичка (избягвам да запържвам), добавете 1 ч.ч. вода, домата, нарязан на парченца и накрая доматеното пюре. Разбъркайте добре, сложете подправки (сол, черен и червен пипер, тук аз сложих малко лют) на вкус, добавете кюфтетата, разбъркайте пак (внимателно), оставете да заври и след това покрийте с капак и оставете да се задушават на средно силен огън поне 30 минути. От време на време добавяйте по малко вода, защото оризът и лещата поемат доста. Ако е необходимо, добавете и още подправки (аз сложих и още доматено пюре).
Сервирайте кюфтенцата поръсени с магданоз. 





Пише да се сервират с прясно изпечени хлебчета или гарнитура от варен ориз, аз предпочетох хлебчетата.
Станаха малко „рошави” заради ориза, но иначе много вкусни. Дори аз ги оцених, въпреки че по принцип не обичам нищо от кайма. Другия път като реша да ги правя може би ще сложа 2 яйца, предполагам, че спойката ще е по-добра. Peace
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Изглеждат супер!  Peace
Цитирай

Варна

Мнения: 490
Много интересни кюфтенца. Задължително ще ги пробвам Smile
Цитирай


Мнения: 9 729
и аз не обичам кайма, но това е нещо ново и различно за мен, та мога да пробвам, хем малко разнообразие в къщи.
Да питам:
ориза и лещата ги слагам сурови, така ли?
какво ще рече фина леща?
соса като количество колко трябва да ми се получи, в смисъл дали трябва да се покриват кюфтетата, докато се задушават?
Цитирай


Мнения: 2 187


Щях да обяснявам за лещата и забравих, старост - нерадост  ooooh!

Ето тази на снимката се нарича фина, а на други фирми пише "червена леща", цветът й е ярко оранжев всъщност Smile. Най-хубавото на тази леща е, че се сварява много бързо, за десетина минути, много е подходяща за крем супи и в такива рецепти като тези кюфтенца. Може и самостоятелно да се готви, но не става като обикновената леща на зърна, а неминуемо се разварява.
Мисля, че представлява обикновена леща, на която е премахната твърдата външна обвивка, но не съм много сигурна. Доста се използва в турската, арабската кухня.

Иначе оризът и въпросната леща се слагат сурови, да. Предполагам, че би могло да се сложи и обикновена леща, но тя задължително трябва да е сварена предварително. Peace

pina, точно това им харесах и аз на кюфтенцата - че вкусът на каймата не е преобладаващ. Сосът при мен се получи не кой знае колко много, колкото да се залеят с малко сос кюфтенцата. Ако някой ги предпочита плуващи в сос, може да добави повечко вода, домати и подправки. Аз отначало докато се посварят кюфтета гледах да има течност колкото да ги покрива, после я оставих да поизври.
« Последна редакция: пн, 24 мар 2008, 15:27 от Котка »
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Щях да обяснявам за лещата и забравих, старост - нерадост  ooooh!

Kоте,каква старост бе душа?!Няма да се даваме още де,недей така....  bouquet

Ще се отчета с резултата на мароканските кюфтенца.Вкусно звучат....
Цитирай

София

Мнения: 328
Без дасъм видяла тази рецепта в събота реших да експериментирам със супа топчета и вместо обичайният ориз сложих от тази леща, тя и много нежна, бързо се сварява, а бульона става по плътен и с приятен за мен вкус. Така, че и кюфтетата ще бъдат сполучливи, ще пробвам.
Цитирай


Мнения: 2 187
Без дасъм видяла тази рецепта в събота реших да експериментирам със супа топчета и вместо обичайният ориз сложих от тази леща, тя и много нежна, бързо се сварява, а бульона става по плътен и с приятен за мен вкус. Така, че и кюфтетата ще бъдат сполучливи, ще пробвам.

О, в супа топчета не ми е хрумвало да я използвам, благодаря за идеята.  Love  Но иначе поне веднъж седмично готвя такава леща за бебоната, подходяща е, защото не дразни стомаха като другата леща.

Щях да обяснявам за лещата и забравих, старост - нерадост  ooooh!

Kоте,каква старост бе душа?!Няма да се даваме още де,недей така....  bouquet

Ще се отчета с резултата на мароканските кюфтенца.Вкусно звучат....

Майсторке, ако обичаш, ти си малка още, ще видиш като станеш на  ..и 5+ как бързо ще почнеш да забравяш елементарни неща и тогава ще те питам. Love 35
Надявам се да ви харесат кюфтенцата. Peace
Цитирай

по пътеката

Мнения: 3 087
да,лещата е лющена, на половинки и тъни4ки, много финни кръг4ета е! за бебета е екстра, кюфтета, каши и яхнийки!котка, дерзай, рецептите са супер, само подправките малко да са по пикантни, люти4кото си е като афродизиак!
Цитирай


Мнения: 6 020
Много вкусно изглежда! Peace

Предполагам, че ястието има нужда от някаква гарнитура - например картофено пюре? newsm78
Цитирай


Мнения: 2 187
котка, дерзай, рецептите са супер, само подправките малко да са по пикантни, люти4кото си е като афродизиак!

О, доста рецепти си харесах аз, дано само имам време да ги реализирам. Smile  А за лютичкото - в самата рецепта не пишеше, аз на своя глава сложих, но нали това са рецепти на потребители, всеки предполагам, че пише каквито подправки обича.
Мога ли да използвам случая да те питам нещо - като пише в рецептата просто viande, какво точно месо се подразбира? Защото някъде си пише - пилешко, телешко и т.н., но някъде пише само "месо" и не знам какво точно имат предвид.

Предполагам, че ястието има нужда от някаква гарнитура - например картофено пюре? newsm78

Писах в първия пост - авторът предлага прясно изпечени хлебчета или варен ориз за гарнитура, но защо да не е картофено пюре, идеално ще е в случая Peace
Цитирай

в Австрийско...

Мнения: 1 951
Много интересно звучи  Peace и аз ще пробвам ако си намеря тук такава леща  Confused
Цитирай


Мнения: 6 020
Предполагам, че ястието има нужда от някаква гарнитура - например картофено пюре? newsm78
Писах в първия пост - авторът предлага прясно изпечени хлебчета или варен ориз за гарнитура, но защо да не е картофено пюре, идеално ще е в случая Peace

Мерси за отговора Smile. Извинявам се, че не съм прочела по-внимателно. doh Embarassed Embarassed
Цитирай

по пътеката

Мнения: 3 087
под месо нормално се разбира или агнешко, или телешко! пилешкото, заешкото и рибата си се обозна4ават допълнително!готвят се по разли4ен на4ин, дори ние имаме кускус  за риба, разли4на големина е! лютият пипер си е традиционно в кухнята тука! има региони, които се славят с много лютиви ястия, направо по4ервеняваш и дишаш като риба,ако не си свикнал, голям майтап е да се гледа някой новак! аз оба4е съм закалена от бг  кухня и бабините лютиви 4ушки, пукани с 4есън! а тука пипер (паприката, фелфел) е лют, суши се и после се стрива и се прави едно пюре, харисата, страхотно като аромат е, много лютива и дава специфи4ен вкус!може да се полее със зехтин и маслини и затопи с топъл арабски хляб- така си хапват по берберски!  chef bowuu Hug
дай някоя такава да погледна, може пък да става за всякаква според имането! то подправките и добавките определят понякога вида! Thinking
Цитирай


Мнения: 6 020
Ето ги моите кюфтенца - станаха страхотни - препоръчвам! Въобще не се усеща каймата, аз по принцип не обичам неща от кайма много-много. Гарнитурата беше картофено пюре. Мерси за рецептата!  bouquet


Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 24 отговора