Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 март 2008, 17:45 ч.

Моля те, намери ми приятел!

 • 3 514
 • 70
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 4 067
Това са думички на моето момче. Трудно му е да се интегрира в приятелските групички, които бяха сформирани, когато тръгна на градина. Мислех, че с времето това ще премине и той ще успее да създаде свой кръг. Но сякаш не. Тъжен е вечер, когато се прибере. Питам го, той ми отвръща, че децата го мразят, че странят и не искат да дружат с него. Има си една приятелка, но тя често отсъства. А онзи ден ми каза, че и тя си била намерила нов приятел.
Дени е изключително контактен, но явно не успява да намери верния път към другите деца. В никакъв случай не е агресивен, нито боен. По-късно проговори и съм чувала как децата подигравателно го наричат бебе. Усещайки вероятно дистанцията им, това от своя страна го прави по-неумел в общуването. Понякога госпожата ми казва, че развалял играта им. Когато го запитам защо - той ми отвръща, че те първо разваляли неговата или пък, че искал да играе с тях, а пък те го отпращали.
Страхувам се детето ми да не е самотно. Онази вечер ми се сви сърцето, когато на въпроса ми как е било в градината ми отвърна, че не иска да ходи, защото няма приятел. И с най-умолителният си глас и със сълзи на очи ми каза точно това - "Моля те, намери ми приятел".
Но как да го сторя? Истинските ни приятели не са по каталог, нито по препоръка, още по-малко друг ги избира. Обясних му, че трябва сам да открие своя истински приятел.
Но при все това, все по-често си мисля, няма ли път към детските сърца? Някакъв такъв съвсем материален?  Embarassed
Нещо, което да накара другите деца да започнат да харесват повече Дени. Дали да не занесе вкусни бонбони за всички дечица? Или пък цветенца за момиченцата?
Забелязала съм също, че най-актуални са деца, които носят интересни играчки и филми. Дори по отношението спрямо него съм го усещала. Sad
Много е криво, знам. И едва ли е правилно. Но кажете, има ли начин да променя нещо? Да му помогна?

# 1
 • Варна
 • Мнения: 8 321
Много тъжно ми стана,понякога децата са толкова жестоки.

# 2
 • Мнения: 9 817
Съчувствам ти напълно и моята дъщеря страда за това, че нейните приятелки я обиждат. Давам съвети, говоря и се надявам това да я направи по-силна и да разбере, че има не само добри неща на този свят за съжаление.  Sad

# 3
 • София
 • Мнения: 983
Сви ми се сърцето, така като те помолят, а ти се чувстваш толкова безсилен е ужасно. Разбери от какво се интересуват момчетата от групата, от костенурките Нинджа, от Рейнджъри или там някакви мъжки герои, купи му такава играчка. Може би не участва в техните игри защото няма нещо интересно за представяне.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 4 067
Сви ми се сърцето, така като те помолят, а ти се чувстваш толкова безсилен е ужасно. Разбери от какво се интересуват момчетата от групата, от костенурките Нинджа, от Рейнджъри или там някакви мъжки герои, купи му такава играчка. Може би не участва в техните игри защото няма нещо интересно за представяне.


Има всички възможни рейнджъри, спайдермени, батмани и подобни твари. Редовно ги носи, както и комикси и филми. И съм забелязала именно това - че когато ги носи, децата сякаш са по-благосклонни.
Не мога да повярвам, че децата ни живеят във време, когато приятелството се купува  Sad
Затова и обмислям старетгия в тази посока, колкото и да не ми се нрави  това Sad
Ще бъда благодарна за всякакъв по-различен съвет!

# 5
 • София
 • Мнения: 468
Много тъжно Sad
Аз бих предложила да се среща с деца от групата извън детската градина. В парка, на някоя детска площадка или да поканите деца на гости. Така ще имат възможност да се опознаят и да намерят общ език.
P.S. Надявам се че се шегувате за бонбоните. Ако разбера, че някое дете е носило бонбони в градината на дъщеря ми сериозно ще си поговоря с майка му.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 4 067
Лятото е по-лесно за такива срещи. За щастие то чука на вратите  Simple Smile
А какво против бонбоните имате?

# 7
 • гр.София
 • Мнения: 3 009
 Може да насочиш стратегията си към няколко майки-сигурно има такива,които са ти по-симпатични. При нас така протече сближаването с някои деца-станах по-близка с няколко майки.В началото -заедно до спирката или колата,после-някоя и друга приказка на пейката,после-среща в парка...( В нашия случай аз съм необщителната Sunglasses, но се получи)

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 4 067
Може да насочиш стратегията си към няколко майки-сигурно има такива,които са ти по-симпатични. При нас така протече сближаването с някои деца-станах по-близка с няколко майки.В началото -заедно до спирката или колата,после-някоя и друга приказка на пейката,после-среща в парка...( В нашия случай аз съм необщителната Sunglasses, но се получи)

Уви, не познавам майките от градината. Нямам време да поддържам такива запознанства - винаги тичам натам и после наобратно  Cry

# 9
 • Мнения: 3 479
И аз, за съжаление, се записвам за тази тема.
Матей ходи на ДГ от септември. Обаче често боледува и отсъства. Само преди нова година успя да ходи за 4-5 седмици непрекъснато и към края на периода вече се беше посприателил с някои деца. След празниците обаче пак се заредиха една седмица на ДГ, десет дни в къщи и сега вече въобще не иска да ходи на ДГ, защото никой не иска да му е приятел. Sad  И аз съм се зачудила какво да правя. Имам възможност само да говоря и обяснявам, защото децата се извозват с бусчета по домовете и нямам контакт с родителите. Тази седмица съм решила обаче да ходя до ДГ и да говоря с учителката и директорката да помогнат малко, защото той явно не може да се справи сам.

# 10
 • Мнения: 14 967
Не мога да повярвам, че децата ни живеят във време, когато приятелството се купува  Sad


Приятелството - не, но вниманието на околните - да. Светът става все по-комерсиален и за жалост трябва да се нагодим към него. Старите детски приятелства, които помним, все по-рядко се срещат. Децата ни са презадоволени, не могат да играят истински, а и как да стане това, когато са затрупани с купища играчки? Още преди години ми беше направило впечатление, че децата в градините не играят заедно, а само си показват и сравняват играчките, донесени от вкъщи. Чия е вината за това, няма нужда да споменавам, сещате се.
Горе-долу същия проблем като Додо Додо имаше и при моя син. Допреди година-две не мога да кажа, че е имал истински приятел, поне не и в смисъла, който нашето поколение му придава. Едва наскоро се сдоби с такива, което много ме радва. Сериозно се бях притеснила, въпреки че никога не е оставал без деца, с които да си играе. Но едно е приятелчета за игра, друго е истински приятел.


Казва се приятел пръв,
Но защо е той такъв?
Затова че пръв полита
в огъня да те спaси, пръв,
и без да се запита
прав ли си или не си.
Пръв за теб леда пролазва,
пръв за теб пролива кръв
ето – затова се казва,
че приятелят е пръв!

В. Петров


# 11
 • Мнения: 1 172
Ако имаш такава възможност, смени градината или групата. Най-добре с такава, която тепърва се сформира и в нея все още няма заформени групички от приятели.
Не мисля, че "подкупването" ще развие умението на детето да си намира приятели, по-скоро на по-късен етап ще го обгради с използвачи Sad

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 7 029
Съжалявам,че момченцето ти страда от липсата на другарче в ДГ Sad
Аз бих споделила притесненията си с учителките, да си кажат и те мнението и впечатленията и да измислим нещо атрактивно,че да приобщим детето към другите Hug

Додо, и на мен ми идва на ума да ги почерпите с нещо децата newsm78
Питай госпожите с какво е най-подходящо да изкушите децата, без да влизаш в конфликти с другите родители! Измислете някакъв повод за почерпка,ако се налага!
и аз бих се притеснила,че кой не иска детето му да се чувства добре newsm78
И Влади току го почерпят другите деца с бонбони, и в крайна сметка и аз съм му сложила няколко бонбони в джоба на якето, да ги черпи и той Whistling Учителките знаят и ми докладват Sunglasses
Успех и пиши как си го измислила!# 13
 • София
 • Мнения: 7 263
Додо  Cry Cry Cry сви ми се сърцето!
Честно казано в началото на тази учебна година имах същия проблем с Лъчи. Като имам предвид, че той е много лъчезарен и контактен просто бях учудена от това, че нямал приятел и му било "Тежко сам!" - точно тези думи употреби Shocked
Слава богу преди месец - два вече съвсем се отпусна. Виждам, че си говори с децата че те му се радват като отиваме сутрин. Но въпреки това... ми е притеснено защото той е "бебето" в групата Sad - просто е роден в самия край на годината и това му личи.
До скоро така и му казваха Лъчко - бебето, а на тази възраст не знам дали знаеш какво обида е това.
Не зная как се справи той и какво направи, но вече си има едно две другарчета и се чувства добре в повечето дни. Може би свикнал от това, че беше любимец на цялата детската градина в началото му беше странно, че отново трябва да се бори за място под слънцето.
Хайде като се стопли да ги съберем да беснеят заедно Hug Hug Hug

# 14
 • Варна
 • Мнения: 1 932
Мога да споделя опит от моето детство. Аз само плачех в градината, не се интересувах от никаква дейност там, нито от другите. Само чаках да дойде моментът, когато ще ме вземат. Към края спрях да плача, защото се пречупих, видях, че така ще продължава и с плач, и без. Разбирам притеснението ти много добре. Дори и на тази възраст, мисля, че няма как да купиш приятелите - ще ги "купиш" за момента и ще свикнат да очакват от теб да им носиш разни неща, за да те приемат. Може би трябва да видиш дали на момченцето ти му харесва нещо по-специално в ДГ, към какво проявява интерес най-вече. Дали нещо го тревожи и не му дава възможност да отпусне душата си с другите лудуващи деца. Какво прави, когато не е на ДГ. Постоянното търсене на внимание също може да отблъсне (не казвам, че Дени го прави). Просто трябва да е интересен с нещо на децата, за да му обърнат внмание. Но ако принципно не са му интересни игрите на другите, ако разрешава да му отнемат играчки, ако се задоволява с по-малко от другите, децата го усещат. Дано не е като мен  Grinning - надявам се скоро да излезе от този си период!  Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт