Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 2 026
момичета,

донесоха ми огрооооомно количество пресен лук, какво да го правя? то салати, салати ама байгън, как да го употребя, че не  ми се иска да го хвърлям. Дайте идейки? С пасатора ли нещо? Или какво да сготвя с по-голямо количество пресен лук? Thinking
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Ray,идейка за готвене не бих ти дала,че изобщо не съм му почитател,но пък цяла зима имам пресен замразен лук във фризера-било за супи на децата или за салати.
Изчиствам го,измивам го добре и след като се подсуши добре го нарязвам на ситно и го замразявам във кутии за фризер/от по-малките/ и го слагам във фризера веднага и когато ми потрябва ,той е вече на кристалчета и не е слепен ,си вземам само необходимото количество за момента.
Цитирай

Островитянка Манка

Мнения: 414
С голямо количество пресен лук можеш да сготвиш чудна яхния.
Аз я правя с пилешки крила.
Напълваш една тенджера с нарязан лук почти догоре (за да можеш да разбъркваш без да излиза Smile). Запържваш го на слаб огън с разбъркване. Добавяш малко домати (от консерва) или доматен сос, червен пипер, сол. Слагаш пилешките крила и наливаш вода. Като се свари всичко слагаш малко размито брашно с вода за да се посгъсти.
Цитирай

Бу-у-урга-а-ас

Мнения: 2 596
Баница със зелен лук.

Задушаваш в микровълновата за 6-7 минути една връзка лук под капак с олио и сол и малко ръсната водица. Добавяш червен пипер. Като изстине слагаш яйцата, сиренето и кисело мляко (по желание). След като приготвиш тази плънка правиш баницата по твоя си тертип, само че между корите слагаш от зелената бъркотина. Печеш и сервираш топла с айрян. Mr. Green
Цитирай
Аз много обичам пържени яйца със зелен лук.
Много нарязан лук се запръжва докато поомекне, ама не да се смие и се слагат яйцата, разбърква се докато се стегнат те и готово Smile подправки сол и червен пипер
Цитирай

Бургас

Мнения: 382
може да се консервира и в буркани по следния начин:почистваш,измиваш и нарязваш лука както го предпочиташ(по-наедро и по-ситно).В една голяма тенджера слагаш да заври вода и сол и започваш леко да го попарваш(бързо,както при спанака)и от горещата го слагаш в съд със студена вода -пак за кратко време.Целта на бързането е да се запази цвета на лука зелен,а не да стане кафяв от по-дългия престой в горещата вода.После от студената вода го слагаш в тава под наклон за да се доотцеди и започваш да го нареждаш в бурканчета(аз го правя в тези от 300-400 грамовите,защото така е по-удобно за ползване после.Хубаво го натъпкваш,като гледаш да няма въздух из вътрешността на буркана.Пълни се до извивката на гърлото на буркана,слагаш 1 каф.лъжичка сол и затваряш капачката.Вари се около 25-30мин от завирането на водата в съда ,в който се сложили да варите бурканите.Още нещо-като започнете да ги използвате ,леко измийте със студена вода лука от буркана.Това е.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.