Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 11 612
Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7
Тема 8

ЗА ВСИЧКИ КОНСУЛТАНТИ  bouquet Hug Peace

От Стики:

Калкулатор за изчисляване на брутни и нетни заплати - на КиК
Адреси на ТП на НОИ където можете да получите информация за болнични и др. обезщетения - тук
Във форума
- тема за детските
- тема за програмата В подкрепа на майчинството

Справка може да си направите и в сайта на НОИ по ПИК - персонален идентификационен код. Ако нямате ПИК, в НОИ по адресната ви регистрация ще може да получите - лично .
С него на сайта на НОИ ще виждате какъв е осигурителният ви доход, какви обезщетения и кога сте   получили.

Много полезен код!
Кога бъдещата майка има право на обезщетения?

1. необходимо е тя да е осигурена
- по трудов договор
- като самоосигуряваща - собственик или съдружник във фирма. Тук майката трябва да се осигурява върху високия процент. Той се обявява при започването на дейност или до 31.01. на текущата година.
- свободни професии
- земеделски производители
(С последните две не съм запозната.)

2. достатъчно е да има най-малко 6 месеца осигурителен стаж
Този стаж не е задължително да е преди отпуска, а по принцип до момента. Този стаж не е задължително да е преди отпуска, а по принцип до момента - без значение кога и при колко работодатели е направен.


Осигурителният стаж не винаги е равен на трудовия. Напр. ако сте на 4-часов работен ден и сте работили 10 месеца, осигурителният ви стаж ще е 5 месеца.

Какво включва майчинството?

Първо се ползва отпуск поради бременност и раждане в размер на 315 дни, от които 45 преди термина. 135 дни от него са с болничен, а за остатъка се подава декларация. По време на този отпуск майката не може да работи. Или ако работи получава само заплатата си, без обезщетения. Този отпуск не може да се прехвърли на друг!

След 315-тия ден започва отпускът за гледане на дете. Той продължава докато детето навърши две години (за първите три деца). Обезщетението, което се получава за този период, е фиксирано за съответната година и е еднакво за всички майки. Тази година е 220лв. То не се облага с данъци или осигуровки.

За целия този период работодателят внася САМО здравни осигуровки в размер на 8.64лв. месечно.

Как се изчисляват болнични?

Среднодневното обезщетение е:
- за обикновен болничен - 80% от среднодневното брутно (СДБ) трудово възнаграждение шест месеца преди настъпването на неработоспособността
- за болничен за бременност и раждане - 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение шест месеца преди настъпването на неработоспособността

Така полученото среднодневно брутно възнаграждение се сравнява със среднодневно нетното (СДН) и по-малкото е обезщетението, което ще ви преведат от НОИ.

Пример:
Ползвате болничен м. септември 2007г. Базовите ви месеци ще са от март до август. Тогава сте се осигурявали на 1400лв. Получавали сте чисто 852.28лв. месечно.
Тогава СДБ е 1400*6/129=60.87лв.
6 - шестте месеца на периода, а 129 са работните дни за тези 6 месеца.
СДН е 852,28*6/129=37.06лв.
Сравняваме 90% от СДБ със СДН
54.78>37.06
В случая обезщетението, което ще ви изплатят е СДН (37.06), тъй като то е по-малкото.

Какво става, когато сте ползвали болничен през периода на шестте базови месеци?
За дните в болнични за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението за болнични.
Тук е съществената разлика, тъй като самото обезщетение е 80% от този доход.
Напр. ако сте получили 8лв. дневно обезщетение, то в базата ще влязат 10лв.

Пример:
Ако януари 2008г. сте работили 15 дни и 7 дни сте били болнични. Заплата 500лв.
Брутната ви заплата ще е (500/22*15) 340.92лв.
А за дните в болничен в базата влиза Доходът, от който се изчислява (напр. 10лв. дневно) е 70лв. Тогава ще имате брутен доход 410.92лв. (=340.92+70) за януари, който ще ви фигурира като база за месеца при 22 раб. дни..

Тази база не се променя!
---------------------------------------
Ако болничният за бременност и раждане започва на 7 февруари 2008г, база за неговото изчисляване ще са месеците август 2007 - януари 208г. (A не 7 август – 6 февруари)

Гледане на дете

След ползването на отпуска за бременност и раждане се ползва отпуск за гледане на дете. Получавате обезщетение в размер на 220лв. месечно.
Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск.

Отпускът за гледане на дете може да се прехвърля!
"със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение."
Другият вариант за тези, които не са на трудов договор, е програмата "В подкрепа на майчинството". По-подробно вижте в темата във форума.

Неплатен отпуск по чл.167а по КТ – за гледане на дете до 8-годишна възраст.

Този отпуск е в размер на 6 месеца (освен в случаитв на ал.4). Може да се ползва наведнъж или на части, като работодателят трябва да е уведомен за него 10 дни предварително.
Признава се за трудов и осигурителен стаж. Съответно за него се полага и платен годишен отпуск.

Платеният годишен отпуск по КТ е 20 дни годишно. Право на такъв имате ако имате 8 месеца трудов стаж по принцип. И за времето на майчинството също се полага.

При прекратяване на трудовия договор ако не е използван, се заплаща обезщетение за неползван платен годишен отпуск.

Когато сключвате трудов договор, обърнете внимание какъв е:

1.   със срок за изпитване
2.   срочен
3.   безсрочен

1.   По време на срока за изпитване не се ползвате със закрила като бременна. Страната, в чиято полза е уговорен срокът, може да прекрати договора по всяко време.
2.   При срочен договор, ако срокът изтече по времето, когато сте вече в отпуска за бременност и раждане (315 дни), ще продължите да получавате обезщетение до края на този отпуск.
3.   При безсрочен договор могат да ви съкратят само с разрешение на Инспекцията по труда.

Последна редакция: сб, 26 апр 2008, 12:42 от Доня Туфиня

# 1
 • София
 • Мнения: 1 352
Здравейте мамчета! И аз влизам с едно питане.
В момента съм в майчинство и детенцето ми е на почти 6 месеца и все още получавам 90-те % майчинство. Имам забавяне тъй като не беше ми подадена декларацията за остатъка от 315-те дни (нямало счетоводителка от януари месец). Другата декларация следва да се подаде началото на юли месец. Та питането ми е следното: От дълго време фирмата работи на загуба. Има много задължения (заеми, кредити и вкл. невнесени осигуровки за около година) и т.н. и та ако тази фирма се обяви в несъстоятелност или ликвидация (не знам точно как се води) какво става с моето майчинство? Как ще продълллжа да си получвам парите и как ще ми се изчисли стажа?
Предварително благодаря!
При прекратяване на осигуряването през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане ще ти се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50. т.е до 315 дни.
С прекратяването на осигурителното правоотношение обаче се прекратява и плащането на  обезщетението по чл.53 от КСО т.е обезщетението за отглеждане на малко дете. Затова обезщетението за отглеждане на дете не се изплаща след прекратяване на трудовия договор или осигуряването.
Единия вариант е да започнеш работа и след това да излезеш в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Другия е да получаваш майчинство от Дирекция"Социално подпомагане" до 1 година на детето в размер на 100 лв.

# 2
искам да попитам,аз сам сезонен работник и сега не работч бременна сам в 6 сед. за 2007 имам 7 месеца непрекаснати трудов стаж.Трчбва ли да се осигърявам и сега по време на бременността.Ако не какво трябва да направя за да си полу4авам май4инските.

# 3
 • гр. София
 • Мнения: 167
Цитат
Здравейте мили мами! Не знам дали точно тук трябва да попитам, но ако има проблем извинете ме. Много бих се радвала, ако ми помогнете. Моя проблем е следния:
На 07.03.08г дъщеричката направи 2г. Един месец преди това ходих да говоря с шефката си дали ще ми разреши да си пусна платения отпуск, който не бях използвала през тези две години или да си пусна неплатен. Тя каза, че иска да ми прекрати трудовия договор тъй като работата била намаляла и не може да си позволи да ми плаща заплата. Обясни ми , че ще ми пусне предизвестие, но пак щяла да ми се обади след ден два за да ми уточни точно нещата. Каза също, че не мога да си използвам 40дни отпуска, защото не могло да се връща толкова време назад. Това за отпуските го прочетох и разбрах че може да ме пусне не за 20 а за 40 даже и за повече май ако имам да взимам. Та с една дума щяла да ми пусне едномесечно предупреждение и да ми плати отпуската възлизащ според нея на 1месец. Др трябвало по рано да си го взема. Изчаках я не два дни а три седмици, да ми се обади и да ми каже аз да си пусна молба за напускане. Стана ми много гадно, защото за пореден път се опитва да ме прецака. Казах и че аз молба няма да подам, ако иска тя да ме съкращава /не знам дали има право/.Както и че искам да и плати всичката отпуска възлизаща на 83дни. Тя ми затвори телефона. На др ден пуснах молба за отпуската. Все още не е получила, затова вчера на 24.03.08г я занесох на ръка колежките да я предадат. Притеснява ме обаче факта, че има разминаване в дните. Аз сега там не се водя нито в платена нито в неплатена отпуска. Дали може дисциплинарно да ме уволни. вика ме утре да поговорим. Кажете ви моля ви какви са ми правата? Какви пари да си търся и какво е най-добре да направя? За мен е по добре да ме пусне в платена, за да ми се води и трудов стаж.Четох някъде , че ако ме съкрати ми дължи обезщетения, ама като съм майка не знам как стои въпроса. Наистина съм много объркана и не знам какво да правя. Не знам дали се разбира какво точно питам,но ще се радвам на малко яснота по въпроса 

Цитат
Първия път я пуснах по пощата с обратна разписка. Пазя си документите, но пак датата е 12.03.08г. Използвала съм всяко година отпуска, но в размер не на 20дни а само на 10дни. В молбата съм си написала за 83дни отпуск. Не знам дали е правилно, но след като иска да ме съкрати аз искам да ми ги плати.

Молбата за отпуската ми, която вчера колежките са предали не ми е подписана. Преди малко ми се обади да м и каже че иска да подпиша по взаимно съгласие че се прекратява договора ми. Кажете какво да правя?

Моля ви помогнете. Да подписвам ли или да си търся правата по друг начин? А имам ли въобще права в моя случай?

# 4
 • София
 • Мнения: 274
Здравейте! Според сайта на НОИ съм получила пари за февруари, но не и за януари и декември. Тези два месеца съвпадат с третия болничен при раждане. Дали ще получа парите по-късно, или ако е имало проблем с третия болничен, вече съм ги загубила безвъзвратно? Май не обясних правилно, но много съм боса в тази материя  Embarassed

# 5
 • София
 • Мнения: 3 835
Не си ги изгубила. Провери как стоят нещата - може нещо с болничния да не е наред.  Simple Smile

# 6
 • София
 • Мнения: 3 835
На 07.03.08г дъщеричката направи 2г. Един месец преди това ходих да говоря с шефката си дали ще ми разреши да си пусна платения отпуск, който не бях използвала през тези две години или да си пусна неплатен. Тя каза, че иска да ми прекрати трудовия договор тъй като работата била намаляла и не може да си позволи да ми плаща заплата. Обясни ми , че ще ми пусне предизвестие, но пак щяла да ми се обади след ден два за да ми уточни точно нещата. Каза също, че не мога да си използвам 40дни отпуска, защото не могло да се връща толкова време назад. Това за отпуските го прочетох и разбрах че може да ме пусне не за 20 а за 40 даже и за повече май ако имам да взимам. Та с една дума щяла да ми пусне едномесечно предупреждение и да ми плати отпуската възлизащ според нея на 1месец. Др трябвало по рано да си го взема. Изчаках я не два дни а три седмици, да ми се обади и да ми каже аз да си пусна молба за напускане. Стана ми много гадно, защото за пореден път се опитва да ме прецака. Казах и че аз молба няма да подам, ако иска тя да ме съкращава /не знам дали има право/.Както и че искам да и плати всичката отпуска възлизаща на 83дни. Тя ми затвори телефона. На др ден пуснах молба за отпуската. Все още не е получила, затова вчера на 24.03.08г я занесох на ръка колежките да я предадат. Притеснява ме обаче факта, че има разминаване в дните. Аз сега там не се водя нито в платена нито в неплатена отпуска. Дали може дисциплинарно да ме уволни. вика ме утре да поговорим. Кажете ви моля ви какви са ми правата? Какви пари да си търся и какво е най-добре да направя? За мен е по добре да ме пусне в платена, за да ми се води и трудов стаж.Четох някъде , че ако ме съкрати ми дължи обезщетения, ама като съм майка не знам как стои въпроса. Наистина съм много объркана и не знам какво да правя. Не знам дали се разбира какво точно питам,но ще се радвам на малко яснота по въпроса 

Първия път я пуснах по пощата с обратна разписка. Пазя си документите, но пак датата е 12.03.08г. Използвала съм всяко година отпуска, но в размер не на 20дни а само на 10дни. В молбата съм си написала за 83дни отпуск. Не знам дали е правилно, но след като иска да ме съкрати аз искам да ми ги плати.

Молбата за отпуската ми, която вчера колежките са предали не ми е подписана. Преди малко ми се обади да м и каже че иска да подпиша по взаимно съгласие че се прекратява договора ми. Кажете какво да правя?

Моля ви помогнете. Да подписвам ли или да си търся правата по друг начин? А имам ли въобще права в моя случай?

Знаеш - никаква молба по взаимно съгласие!
Щом е намаляла работата - да те съкрати. Само че ще й трябва съгласие от Инспекцията по труда. Като го вземе, евентуално, ще трябва да ти изплати обезщетението за неползван платен годишен отпуск. Ако не е спазила срокът на предизвестие - една брутна заплата. И ако не си намериш работа до един месец след прекратяването - още една брутна заплата (а ако си намерила по-нископлатена работа, трябва да ти плати разликата).
Отпуск за минали години не може да ти откаже. Сигурно ще поспорите за броя на дните.
Не знам защо не си подала молба за отпуск по-рано. Тук може би си уязвима, но сигурно си се обаждала в службата.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 835
искам да попитам,аз сам сезонен работник и сега не работч бременна сам в 6 сед. за 2007 имам 7 месеца непрекаснати трудов стаж.Трчбва ли да се осигърявам и сега по време на бременността.Ако не какво трябва да направя за да си полу4авам май4инските.

Трябва да си осигурена, когато започне болничният за бременност и раждане.
Виж по-горе за детайли.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 835
Цитат
Дали ще има проблем в това - основния ми работодател е в Сопот/което е на 5км от Карлово,където живея/, а другия да бъде в друго населено място-например в Сливен???
Как мислиш?Или трябва и втория работодател да ми е в същия град - Сопот или Карлово? Дали това има значение??? newsm78

Мисля, че е добре вторият договор да не е на 4 часа - може би не е зле да включиш и пътуването в тези часове.
Това е лично мнение.

# 9
 • София
 • Мнения: 3 835
Цитат
Всъщност тези "гимнастики" не са ми нужни за по-голямо обезщетение, слава богу не сме допрели до тези пари. Просто искам всичко да е законно, когато малкият тръгне на ясли, а не след време някой да каже, че трябва да връщам пари. Няма да мога аз да го гледам вкъщи, защото вече започва физически да ми тежи, а и отдавна е записан на ясла за април месец. Ако с ползването на неплатен отпуск до първия болничния, след това ще си получавам обезщетение от 220лв за първите 135 дни, ме устройва. Разликата е незначителна от това, което ползвах с първото дете. Искам ако може, всичко да е изрядно от нормативна гледна точка.

За какво връщане на пари говорите? Май съм пропуснала нещо!
Пусни си платен отпуск - защо неплатен.
А и обезщетението за бременност и раждане се взима 315 дни, и е не по-малко от 220лв. месечно.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 835
Цитат
Здравейте момичета!
Виждам,че сте много компетентни и помагате много... Бих искала и аз да се консултирам с вас....ЕТ съм,по ЗКПО,без патент.Може би към средата на април ще трябва да ми издадат болничния за 45дни преди раждане.Бях чула,че за да по4на да получавам майченство ще трябва да преустановя дейността си като ЕТ.Ако е така къде и кога ще трябва да го направя.А май ще ми трябва осигурителна книжка-от къде мога да си я набавя
Благодаря Ви предварително за отговорите

Значи не работиш никъде, така ли?
ЕТ-то действащо ли е? Ти на какъв процент се осигуряваш? Осигурителната ти книжка не е зле да е заверена - издава се от ТП на НОИ. По-добре си наеми счетоводител да ти оправи осигуряването, защото нямаш много време.

# 11
 • София
 • Мнения: 3 835
Цитат
Звънях няколко пъти в НОИ от където ме посъветваха да подам жалба в РУСО за неизплатените ми суми за месец септември и октомври.Та сега и въпросът ми:след като подам жалбата възможно ли е да ми се изплати дължимото?И ако можете да ми кажете как се пише жалба  че досега не ми се е налагало и не съм запозната със самият текст-какво точно съдържа той?  Ще ви бъда много благодарна ако ми отговорите. 

Щом са ти казали, че това е начинът - действай. Жалбите обикновено са свободен текст - описваш какво точно искаш и защо. Трябва да ти дадат входящ номер.

# 12
 • София
 • Мнения: 3 835
Цитат
Стики да ти изпратя на лично линк за да видиш какво имам в предвид?

Стига да не съдържа поверителна информация.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 835
Цитат
Как съм я загазила. Помагайте със съвет, че много се притесних.
Както се вижда от линийки съм бременна с второ дете. Двете майчинства ще се засичат и няма да се връщам на работа. В яслата ни пазеха места, но казаха че повече не може и трябва да го запиша. Записан е на 26.02., а в болничен за бебчо ще излеза на 05.04., т.е. ще имам прекъсване на майченството. Проблема ми е дали ще мога да си почувамвам 90% от РЗ за 315 дни за бебчето.
Моля ви за помощ.

Защо не се обаждате в службите си, а се терзаете?
Нали си осигурена, разбира се че ще получаваш обезщетение. Освен това може да е в размера, който си получавала с предното дете. Simple Smile

# 14
 • София
 • Мнения: 3 835
Цитат
Здравейте мили мами счетита.Отдавна не бях влизала с въпроси, но скоро си взех ПИК код от НОИ и като си проверих данните за соц.осигуряване ми възникна следния въпрос-В графата осигурителен доход е отбелязан дохода, който във фиша ми е брутния доход-т.е общата сума преди да бъде обложена с данъци.Питането ми е следното-тъй, като скоро ще живея на подаянията от НОИ, предстои ми раждане, означава ли, че майчинството ми ще се изчислява на база осигурителен доход, който самото Нои е посочило или на база осигурителен доход по фиш, която сума доста се различава от тази в справката от НОИ? Много благодаря за отговора!

Виж по-горе какво съм писала за изчисляването на обезщетенията.
Осигурителният доход си е осигурителен доход, а това което си взимала чисто по фиш, е нетното възнаграждение.Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт