Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Montreal
 • Мнения: 318
Здравейте,

Отдавна не съм писала във форума, но минавам понякога да попрочета. Сега обаче имам въпрос, който ме вълнува много силно, направо ме тресе от нерви. Искам да чуя как е при вас за зъболекарската практика с малки деца.

Синът ми е на 2г 4 месеца. Има кариеси, поне 4. Вина имаме много, защото му позволявахме да пие сок през нощта, дори силно разреден, уви, сега вече спря сока, пие само вода през нощта, но злото е сторено. Сигурно го боли, понякога плаче през нощта или си държи пръстчето в устата.

Трябва да се лекува. Заведохме го при заболекарка-българка е, но практикува тук от много години. Тя не лекува толкова малки деца, препрати ни в специализирани клиники. Какво се оказа обаче - за толкова малки деца се използва обща упойка. Обадихме се в поне 5 клиники - все това ни казват: детето е много малко и ако не кооперира, не можело по друг начин. Имало някакъв газ- райски, но пак бил много малък за това.
Мъжът ми е много против, аз също се паникьосах. Въпреки че ми е ясно, че дори и да има риск е минимален...

Как лекуват малките деца при вас на зъболекар? С каква упойка? КАжете, каквото знаете. А дали може да се изчака или дори и млечните зъби трябва да се лекуват на време?

Споделете, моля ви...

# 1
 • Toronto-Canada
 • Мнения: 369
 Не мога да ти помогна, но добре че сподели. Показах темата и на мъжът ми, защото почти всяка вечер водим спор за тези зъбки. ooooh! Малката реве и не дава, аз да и ги измия както си трябва. Баща й застава на нейна страна, защо трябвало  да съм толкова педантична  Crazy
За протокола, аз нямам нито един здрав зъб, той пък нито една пломба  Crazy

# 2
 • Кебекуйка
 • Мнения: 3 932
За съжаление по-различна информация от тази, която имаш немога да ти дам, но ще следя темата с интерес.
Сори за любопитството, ама Д-р Петрова ли не лекува малки деца  newsm78 (въпросът може да бъде подминат с лекота:)

# 3
 • Montreal
 • Мнения: 318
За съжаление по-различна информация от тази, която имаш немога да ти дам, но ще следя темата с интерес.
Сори за любопитството, ама Д-р Петрова ли не лекува малки деца  newsm78 (въпросът може да бъде подминат с лекота:)

Не знам, не съм ходила при нея никога. Имаш ли й координатите з всеки случай? Решихме снощи, че няма да го подлагаме за сега на пълна упойка, а ще чакаме да стане на около 3-3.5, и да опитаме по друг начин. До тогава ще го натискаме да си мие зъбите и да не яде много сладко. Писанке, права си да й миеш зъбите, дори и на сила, в един момент свикват, че е част от рутината и не се противи. Кофтито е , че при нас вече има кариеси, колкото и да ги мием.

# 4
 • На пода
 • Мнения: 4 399
Пълната упойка си е сериоzна работа и аz на твое място също бих иzчакала докато детето е на вьzраст на която може да мине и беz нея. Но ако е много наложително теzи кариеси да бъдат направени, не виждам по какъв друг наин това може да стане освен с пълна упойка. 

А вие как раzбрахте zа кариесите? Вие сами ли ги видяхте или водихте детето на zьболекар? Ужасно ме подплаши, сега ще тичам да проверявам и аz zа кариеси.

Знае ли някой на каква вьzраст детето трябва да се zаведе zа пьрви пьт на zьболекар?  newsm78

# 5
 • Germany
 • Мнения: 3 885
Нямали сме проблеми със зъбите (с тези на дъщеря ми имам предвид Wink с моите си имам достатъчно проблеми), но съм чувала, че и тук правят зъбките на малките с пълна упойка. То и иначе е невъзможно без, ми се струва. Дано Чиколина види темата и да се включи, нейните деца имаха проблеми с кариесите и тя може да даде подробно инфо.

Вяра, когато поникнат всички 20 млечни зъба е най-подходящия момент, но може и по-рано, за свикване с обстановката....

# 6
 • гр.Варна, сега Германия
 • Мнения: 409
Водя дъщеря ми в специализиран детски кабинет.Дават и един сироп ( не се сещам как се казва), но ако искаш ще потърся документите. От него леко се замайва и без проблем и слагат упойка на зъба и правят пломбата . През това време може да гледа двд или и разказват приказка. Единият път се наложи да и сложат и за за малко маска с райски газ, но когато и правиха първата пломба беше на 4 години. Не знам дали този вариант става за по малки деца Thinking

# 7
 • Boston, MA
 • Мнения: 3 058
Тук (в Щатите) препоръчват за първи път да се заведе детето на зъболекар на 3 години. Досега не съм се замисляла, въпреки че Дани пие мляко вечер след измиването на зъбите.  newsm78

# 8
 • London
 • Мнения: 141
Тути Фрути, Привет и от мен,

Все още нямам опит с детски зъболекари. Преди време се бях въобразила, че малката има проблем, заради продължителното кърмене и търсих инфо по нета. Отидохме и на консултация с моята зъболекарка, тогава в Boston, MA и съвета, който ни даде е не само да мием зъбите, но и да ги флосваме (за протокола - дъщеря ми беше на една годинка; сега е на три). Тогава открих и този форум:  http://health.groups.yahoo.com/group/veryyoungkidsteeth/. Можеш да питаш и там. Има много мами с опит, които съм убедена, че с радост ще ти помогнат с конкретна информация. Често се включва и мама зъболекар, която живее в Canada.

Най-важното е да не се тревожиш много. Единственото, което можеш да направиш като начало е да събереш достатъчно информация.

Успех ти пожелавам!

# 9
 • Мнения: 4 364
Много е важно зъбките да бъдат лекувани навреме, когато се появи кариес, за да не се увреди зародиша на постоянния зъб - това ми обясни зъболекарят. Водя я на преглед на всеки 6 месеца /започнах, когато беше на 3/. Тя има проблемни зъби и вече 3 пломби.

# 10
 • Pierrefonds, CA
 • Мнения: 738
Тути Фрути, ето адреса на д-р Петрова.

Д-р Юлиана Петрова
5177 Аv. du Parc
(514) 277-7888
(514) 242-6233 cell (по спешност)

# 11
 • Мнения: 1 062
Хм,и аз се притесних за моя син.И той пие сок през нощта.Тути Фрути,сподели моля те ,как открихте,че детето има кариеси?Аз ходя на зъболекар при Д-р Димитровски,но не знам дали работи с деца.И той,и секретарката му са българи.Ако искаш ще ти дам адрес и телефон, да се обадиш.

# 12
 • Canada
 • Мнения: 1 773
Много е важно зъбките да бъдат лекувани навреме, когато се появи кариес, за да не се увреди зародиша на постоянния зъб - това ми обясни зъболекарят.
Моята зъболекарка ми каза същото. Голямата ми дъщеря "получи" първата си пломба на 7 години, макар, че зъбът се клатеше леко и беше ясно, че скоро ще падне. Зъболекарката отказа да го вади, защото "пази мястото на постоянния", а го пломбира "за да не увреди зародиша". Колкото и да е странно този зъб все още не е паднал, представям си в какво състояние щеше да бъде сега (минаха почти 3 години от тогава).
Тути Фрути, ако моето дете имаше проблема на твоето, бих го завела да му оправят зъбите незабавно. Голямата ми дъщеря е била под пълна упойка десетки пъти и не виждам нищо страшно в това, нали се прави за добро. Прецени си кое е по-добрият вариянт за детето ти - развалени зъби, които все повече ще се рушат и болят или половин час упойка и забравяте за проблема.
Извинявай, ако звуча малко рязко, като дете съм си патила много от зъби (3 операции имам) и ми е болна тема.

# 13
 • Italia
 • Мнения: 4 492
ЗДравей ТуТТи ФруТТи  Simple Smile
ВклЮ4вам се в темата ти със сравнително отскороШен опит....
Голямата ми дъЩеря, в момента на 5 години ве4е е с цели 4 пломби в архива си ( от края на миналата година). Освен тях има и едно зъб4е,което я наболва и зъболекаря ни подготви,4е ако продължава така Ще трябва да се умъртват нервите за да може да се лекува. Confused
Ние я заведохме без въобЩе да подозираме,4е положението е толкова крити4но,заЩото имаШе една съвсем малка дуп4ица на предните зъбки отгоре ( не я болеШе ),но искахме да 4уем дали трябва да се лекува или не. Разтърсих се и намерих зъболекрака,която работи с деца.Там я прегледаха,бяха много мили и лЮбезни и слава Богу детето не се стресира от този първи контакт. Обясниха ни,4е има няколко кариеса,които трябва да се оправят,независимо,4е все оЩе не болят и 4е зъбките са мле4ни. На въпроса ми за евентуална анестезия ми обясниха,4е се използва райски газ а не пълна упойка и ,4е детето само леко се заШеметява така,4е да не усеЩа болка. Аз оба4е предпо4етох да 4уя оЩе едно мнение по въпроса и я заведохме при оЩе един детски зъболекар.Той съЩо потвърди диагнозата,но ми каза,4е би искал да опита да я лекува без упойка,понеже кариесите бяха повърхностни. Аз отна4ало бях против,но мъжа ми ме убеди да опитаме. Детето реагира положително.Не я болеШе а пък и процедурите не бяха особено на 4есто та успяхме да оправим вси4ките зъбки без упойки и най_важното без болка. Остана само този, проблемния зъб,4иито нерви би трябвало да се умъртвят ,но засега го държим под око и се надявам да не се наложи,заЩото там неминуемо Ще трябва да се прави упойка  Sad
Искам само да ти кажа,4е и дъЩеря ми пиеШе от бебе та до 3 годиШна възраст лайка ве4ер за заспиване ,макар и доста разредена и зъболекаря ни обясни,4е май заслугата е на захарта,която е оставала в устата и цяла ноЩ...
И друго:мием и зъбките откакто стана на годинка и малко и въпреки това не можахме да избегнем този проблем.
Моя съвет е някъде към 3 годинки а може и малко преди това един профилакти4ен преглед при 4и4о зъболекар.Би помогнал да се избегнат доста бъдеЩи главоболия.
Стискам палци да успеете да оправите зъб4етата на твоя мал4о безпроблемно и най_ве4е безболезнено и да не ви се налага отново или поне не скоро да ходите на зъболекар. Hug

# 14
 • Montreal
 • Мнения: 318
Много ви благодаря на всички за споделените мнения/инфо/опит и кураж.

Мисля, че ще е най-разумно да лекуваме незабавно кариесите, било и с пълна упойка, отколкото да му навлечем неприятности за цял живот. Говорих току-що и с познат зъболекар от България, той ми обясни, че това се прави и в България (аз очаквах да ми каже нещо друго, което повече да ме устройва), и че е много важно да се излекуват незабавно.

Eclat, Vjara, ние му открихме кариесите, случайно преди 2 месеца му миех зъбите, той по принцип  не дава да му бъркаме из устата, но този път беше разсеян и исках да видя колко зъби са му излязли и пред мен цъфна разядения зъб. Направо се втрещих. Наистина със сока шега не бива,  много поражения нанася за кратко време.

Ели, благодаря ти за координатите на др Петрова.

Следващата седмица имаме среща в специализирана клиника, където работят с деца. Ще видим какво ще излезе, макар, че не очаквам нещо ново да ми кажат.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт