Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 4 407
На срещата на кръглата маса в неделя, се заговори за 2 стратегии за справяне със ситуацията с липсващите места в детските градини -  кризисна и дългосрочна. Иска ми се в тази тема да обсъждаме кризисната ситуация. Ако се вярва на статистиката, от септември месец за хиляди деца няма да се намерят място в детските градини. Ясно е, че до тогава няма да се определят петна и да се построят нови градини.
От общината предложиха двете действащи програми на социалното министерство – детегледачка до 3 години и фамилен център. И 2-те програми са ориентирани към безработните жени, но от общината обещаха, че ще направят постъпки да ги адаптират към условията в София.

Другата инициатива, която г-жа Фандъкова се ангажира да подкрепи е нова за БГ и това са Родителските кооперативи.  Това е една възможност, за която група майки от форума работят от доста време. В следващия пост направих като интервю част от дискусията в подфорум Родители в чужбина.

Какви са вашите лични алтернативи, какво смятате да правите, ако се окажете извън детските заведения?

Последна редакция: чт, 27 мар 2008, 10:38 от TanyaMG

# 1
  • София
  • Мнения: 4 407
Ето основната тема, в която проучвахме как са организирани детските градините в чужбина
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=268818.msg6684042#msg6684042

_Шоши_: В допълнение на Сърфлайн, Шехи и Вечерница- има и т. нар. родителски инициативи. Голямата ми дъщеря посещава такова.  Родителите участват активно в управлението, готвим, чистим, застъпваме при болен възпитател или при отпуска. Изключителен близък контакт между възпитателки и родители. Малки групи. Държавата поема, ако не се лъжа режийните, заплати на персонал, наем. Яслите към родителските инициативи са по евтини, а градините-по-скъпи от "нормалните" държавни. Таксите в последните се определят от брутния доход на семейството

TanyaMG: ШоШи, този вариант много ме интересува. Може ли повече подробности - колко са децата и колко учителките. По колко време на ден детето е в градината, дали държавата спонсорира кооператива с нещата, които си изброила

_Шоши_: Таня, разбира се, че може подробности. От много време пиша, че това е чудесна алтернатива, приложима и в бг условия с подкрепата на държавата!
В яслата при нас са 10 деца, в градината-20. Работят от 8 до 18ч, като има възможност за следните часове на посещения:
8-12 ч
8-14ч
14-18 ч и
8-18 ч

С по 2 възпитателки са в ясла и градина. Едната задължително е педагог, другата може и да е практикант или обучаващ се. Те се назначават от родителите, последните изпълняват функцията на работодател.
Държавата поема голяма част от разходите за персонал и наем. Участието й зависи от големината на родителската инициатива и работното време като цяло.

TanyaMG: Благодаря за отговора. А как е организирано юридически - казваш, че родителите са работодател, те обединени ли са във фирма или неправителствена организация?

_Шоши_:  Да, част от родителите основават фирма.

TanyaMG: Когато дойде нов член в кооператива той влиза ли юридически в организацията?

_Шоши_:  -Не, не влиза. Подписва се договор между родителя (напр. мен) и  фирмата.

TanyaMG:  Родителя как разбира кои от задължения трябва да изпълнява, защото у нас си представям, че трябва да има строго задължения, да не останат децата без ядене, понеже майките не са се разбрали кой да готви  Друго задължително ли е да участваш с личен труд, колко пъти в седмицата.

_Шоши_:  В договорът са регулирани и в детайли отношенията и задълженията. На дете годишно (календарна година) трябва да "изработиш" 10 часа труд. Ако имаш 2 деца- 14 часа. Не си задължен седмично да ходиш и нещо да правиш. Родителите, които работят по цял ден е ясно, че не могат да помагат на възпитател при нужда. Те например ходят уикенда да монтират лампи, ако трябва да се изчисти нещо си (по принцип има и чистачка, но при пред- и след- ремонтни дейности се е случвало да ходя) или правят нещо в градината.
На въпроса за готвенето-няма разбрал, не разбрал.   Има си списъци, в които са изредени всички, предварително ти е зададена гарнитурата (за да имат разнообразие децата всеки ден). Ако до 10.30 ч на съответния ден не е дошло ядене, се поръчва такова от близката пицария и "виновника" бива глобяван 40 евро.   Глоби има и за "часовете за труд"- всеки 1 неизработен час ти струва 25 евро. А може да си "откупиш" от друг родител срещу 10 евро/час.

TanyaMG:  Възможно ли е да възникне конфликт и някое дете да трябва да напусне и това как се урежда?

_Шоши_:  Срока за предизвестие за напускане при нас е 3 месеца. При конфликти не знам как стоят нещата.

Емем: И аз благодаря за разказите ви, както и на Таня, че е открила темата и ме насочи. Много интересно. Силно се надявам и у нас скоро да се случат подобни кооперативи. И браво на Правда за темата! Много е ценно да се събере подобен опит от целия свят.

TanyaMG:  А има ли баланс между вида родители - например ако всички ходят на робота по 8 часа, няма да има кой да помага при болна учителка. Аз си го представям да има определен брой деца с по-свободен родител и определен брой със заети родители. Има ли разлика в таксите, ако родител няма възможност да помага през седмицата и ако помага в гледането на децата.
Също ми стана интересна една майка за колко деца готви, за всичките ли 20?


_Шоши_:  За баланса- от общо около 20 родители при нас само 2 предварително са заявили, че могат само уикенд или вечер да вършат нещо. Но и тук болшинството майки работят на непълен работен ден или 2-3 дни/седмично.
Да, готвя веднъж на около 6 седмици за 10 деца в яслата, 20 в градината и 4 възпитателки. В различните родителски инициативи това е различно уредено, много от тях ползват услугите на кетъринг. При нас обаче се било доказало, че това е най-изгодният вариант.
Не, няма такова нещо като "няма възможност" да помага   Взлизайки в една родителска инициатива на всеки трябва да е ясно, че от него се изисква много. Че не просто си "дава" детето там и си свирка, ами участва активно в управлението и съществуването на тази инициатива. Както казах възможности да си изработиш часовете винаги има-уикенд или вечер. А ако не можеш на час те глобяват 25 евро.
Разликите в такисите са по възраст на децата. От 10 месеца до 2 г е една, от 2г до 3г-друга и от 3г нагоре-трета.

Vjara: Шоши, много интересно ми стана за тия родителски инициативи. Тук няма такива или поне на мен не са ми известни. За недостатъците на такава организация разбрах, а какви са предимствата? Или това просто е алтернатива в случай че няма места в обикновените детски градини?

_Шоши_:  За мен в момента на първо място е алтернатива на държавните, там нямаше място, когато кандидатствах за Диана. Иначе предимства са малките групи и повечето възпитателки (според мен особено важно за децата от 0 до 3 г, средата наподобява изключително тази на Tagesmutter-a), работното време (8-18 ч, държавните вечер са до най-късно 17ч), кратки ваканции- 2 седмици лятото и 2 за Коледа, през цялото останало време са отворени. Хубаво е и прекият поглед на родителите във възпитанието и цялата концепция там. С дежурствата, които имам виждам как се гледат децата.

Последна редакция: чт, 27 мар 2008, 11:05 от TanyaMG

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт