Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Подкрепяте ли проекта за задължително започване на първи клас от 6 години?

Опции:

 • София
 • Мнения: 2 211
Сега прочетох това http://dnes.dir.bg/2008/03/27/news2821721.html и съм със смесени чувства. От една страна са прави, че децата се развиват по - бързо, но от друга ми се иска малко да забавя моментът, в който сладкото ми малко детенце ще влезе в училищната месомелачка. Вие какво мислите по въпроса?

# 1
 • Мнения: 953
Това е моето мнение от съседната тема Отчет на набор 2003г.
И аз прочетох.
Тези съвсем вече изумяха.
Едно време ми беше омръзнало от нови програми и експерименти върху нас, нищо ново сега ще бъдат върху нашите деца
Май ние ще сме първия набор. А къде им отиде  задължителната предучилищна.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 211
Това е моето мнение от съседната тема Отчет на набор 2003г.
И аз прочетох.
Тези съвсем вече изумяха.
Едно време ми беше омръзнало от нови програми и експерименти върху нас, нищо ново сега ще бъдат върху нашите деца
Май ние ще сме първия набор. А къде им отиде  задължителната предучилищна.


И аз се чудя дали ще оставят предучилищната?

# 3
 • Мнения: 18 884
журналистите търсят сензации, понякога много изопачават нещата
засега има проект за промени, ама и той ще е готов през юни

# 4
 • София
 • Мнения: 2 211
журналистите търсят сензации, понякога много изопачават нещата
засега има проект за промени, ама и той ще е готов през юни


Синът ми е роден 2004 г., така че колкото и да се мотат с проекти и решения, него ще го хване.

# 5
Децата се развиват по-бързо наистина. Знанията, които сме усвоявали с усилия, те си ги имат вродени (например едно 7-годишно дете може да покаже на майка си как да работи на компютъра и дори да не разбира как действа самият компютър, то инстинктивно знае какво да прави, докато на възрастните това им отнема време докато го научат). Образователната и училищната система трябва да се преструктурират. Днешното училище не предлага знанията, от които децата наистина имат нужда (училището преди години пак не ги е предлагало, не се тревожете  Grinning ). Децата научават бързо, но не това което е по задължителна програма в училище (смятане, писане, четене - важни са, но не развиват личността така, че тя да иска да ги използва), а истинските знания, които са им необходими (усещане на другите, развиване на самосъзнанието, развиване на вродените способности на децата).
В Америка децата тръгват на училище на 5 години, но тяхното "училище" на 5 години е като детската градина в България. Ако нашите деца тръгнат на училище на 6 години, този първи клас ще трябва да се приспособи малко повече към по-детското мислене. Относно ранното учене на езици, бих казала че не е много полезно, особено като се има в предвид че на 6 години децата не знаят българската азбука, а вече учат английската/ френската/ немската. В статията се спомена нещо за грамотността на учениците. Повече часове по български език не са излишни, но ако детето само не пожелае да се научи да пише правилно, никой не може да го накара. А как едно дете ще пожелае да учи, когато в училището атмосферата не го подтиква да учи ни най-малко (да не говорим за атмосферата когато децата станат по-големи).
Аз тръгнах на училище на 7 години, английски започнах да уча чак в 5 клас (другите деца започваха от детската градина и аз се притеснявах да не съм много назад). Резултатът - познатите ми (които учеха английски от детската градина) за 11-12 години учене сега не могат да преведат една страница английска литература. А аз стигам до областните кръгове на олимпиади по английски. За да се учи чужд език се изисква зрелост. Ако с детето не се разговаря на чуждия език докато то е бебе (за да влезе чуждият език в конструкцията на мозъка му), погрешно е да се смята, че на 5-6 години то ще може да го научи. Не, то ще може едва когато достигне зрелостта, необходима за учене на езика (и най-вече когато само поиска да го учи). Ако в семейството няма човек от друга държава, който да учи детето от раждането, няма да стане с частни уроци на 6 години. От раждането ми, семейството ми говореше на български, украински и руски и сега разбирам и говоря и трите езика (като българският ми е най-добър, разбира се), мои съученици и досега не знаят елементарни граматически правила, които аз научих в 3 клас и никога не забравих, и общо взето нямам проблеми с изучаването на чужди езици (в случая - английски и испански).
Дори децата да тръгнат на училище на 6 години, нищо няма да се промени, освен че ще завършват на 17-18, ще полагат изпити след 7 клас на 12 ("знаейки чудесно" в кое училище искат да учат след това), изпитът след 7 клас ще трябва да се преструктурира (13-годишно дете може да разсъждава по-задълбочено от 12-годишно), също така на 6 години децата все още имат нужда повече да играят, някои спят обеден сън и т.н. Училището на 6 вместо на 7 не е необходимо. Познавам много деца, започнали по-рано, които и досега имат проблеми с усвояването на материала, само защото психиката им е била подложена на натоварване за малко по-голямо дете.
Вместо училището да стане задължително на 6 години, може самите години (12 засега) да се намалят на 11 или дори 10. Години наред в други държави (Украйна, Русия...) училището е било 10 години и децата излизат със знания в главата (не като нашите ученици, които бягат от часове, които не им харесват и преписват на контролни като невидели - имам честта все още да ходя на училище и да наблюдавам това). Материалът за 8,9,10 клас може да бъде преструктуриран и да се учи далеч по-ефективно, отколкото се учи в момента. Да не говорим, че ефективното учене означава по-малко време за училище и повече време за развитие на интересите (нещо, което би трябвало да се прави в училищата, но хайде да не критикувам твърде много).
Общо взето не е голяма работа дали децата ще тръгват на 6 или на 7 години. Просто ако тръгнат на 6 години, учителките ще трябва да се разправят с повече "Той ми скъса тетрадката!" и "Тя ме ритна!" и "Тя ми седна на столчето!", и разплакани дечица, които са влезли в системата на образованието малко по-рано и са кисели, защото не са спали на обяд.

# 6
 • sofia
 • Мнения: 249
аз тръгнах на у4илище на 6г ,бяхме някаква експериментална програма и седяхме цял ден като на обяд ни слагаха да спим,а между4асията бяха по дълги от нормалните.това беше само в 1ви клас,после си минахме на нормално обу4ение.тръгнах на 6 и завърших на 17г,никога не ми е пре4ило.От друга страна вси4ко си е до дете-голямата на 7г беше готова за у4лище, докато за малката все още съжалявам 4е не я пуснах на 6г.Тя е готова и е усвоила материала за 1ви клас съвсем сама.Всяка майка си познава детето и може да каже дали е готово на 6 или на 7,споед мен това трябва да го решават родителите.

# 7
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 8 741
Ами много добре са го измислили. Какво толкова страшно има, не мога да разбера? По цял свят децата тръгват на 6 години на училище Аз също тръгнах на 6 по Сендовската програма тогава и не ми е било никога никакъв проблем.
Дъщеря ми си спомня с ужас за последната си година в детската градина, според мен си беше вече голяма и не понасяше да ходи там с бебетата, да я слагат да спи и да прави нищо по цял ден. До 5 години е нормално да е на детска градина, но след това вече са си големи за там, според мен.

# 8
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
журналистите търсят сензации, понякога много изопачават нещата
засега има проект за промени, ама и той ще е готов през юни


  Изобщо не са изопачени нещата в случая. Да, окончателният вариант на новия Закон за народната просвета /ЗНП/ ще бъде окончателно готов в края на юни, но точно тези текстове вече са готови. Промяната, ако се приеме, ще влезе в сила най-рано от учебната 2009/2010 година.
  По новия ЗНП се предвижда задължителен диагностичен тест за училищна готовност за първи клас. Това нямало да бъде изпит, а вид "диагностичен тест", с който ще се проверява
дали детето има проблеми с владеенето на български
език /заради ромите най - вече/. Ако се констатира, че определени деца имат проблеми с езика, с тях ще се работи по специални програми. В първи клас ще учат 4 часа допълнително бълг.език.

# 9
 • Мнения: 18 884
бим бам, от къде имаш информация?къде можем да видим текстовете в закона, които са готови? мен ме интересуват и други промени, които евентуално са вкл-за тръгването на ДГ на 2 години например, което се предлага от доста време от някои хора

# 10
 • Мнения: 4 916
Не виждам нищо драматично - и аз съм тръгнала на градина на 2 г., на училище на 6 г. Даже ревах като магаре, когато ми казаха, че съм малка трябва първо на предучилищна. Добре, че стана така и тръгнах направо на училище, годината в предучилищната щеше да е загубена и безмислена за мен.

...
  По новия ЗНП се предвижда задължителен диагностичен тест за училищна готовност за първи клас. Това нямало да бъде изпит, а вид "диагностичен тест", с който ще се проверява
дали детето има проблеми с владеенето на български
език /заради ромите най - вече/. ...

И по мое време го имаше (може би защото бях на 6 г.) - учител разговаря с мен и ме кара да разказвам приказки и да рецитирам стихчета. Пък аз го закопах като му казах, че мога да броя и да пиша от градината Hug

# 11
 • Мнения: 2 730
Ами и аз съм тръгнала на 6 години не виждам нищо лошо в това .Моята е на 4 знае вече всички букви и цифри .До 6 години ще ги е затвърдила доста Wink.
Мен не ме притеснява толкова на колко години ще тръгне в първи клас ,колкото това ,че в училищата няма сигурност за детето Rolling Eyes

# 12
 • София
 • Мнения: 36 901
Страшното е, ако решат да смъкнат материала с писането и смятането от сегашния първи клас на 7-годишните в първи клас на 6-годишните. И сега много деца на 7 години трудно се справят, защото не могат да издържат на натоварването и още не са узряли за толкова много писане.
 Ако решат просто да направят предучилищната в училище задължителна и тя да е към началното образование не виждам нищо тревожно. И без това сега детските градини пищят, че на 6-годишните мястото им не е там, защото не искат да спят следобед и изобщо не им се стои по цял ден в градината.

# 13
 • София
 • Мнения: 2 211
Страшното е, ако решат да смъкнат материала с писането и смятането от сегашния първи клас на 7-годишните в първи клас на 6-годишните. И сега много деца на 7 години трудно се справят, защото не могат да издържат на натоварването и още не са узряли за толкова много писане.
 Ако решат просто да направят предучилищната в училище задължителна и тя да е към началното образование не виждам нищо тревожно. И без това сега детските градини пищят, че на 6-годишните мястото им не е там, защото не искат да спят следобед и изобщо не им се стои по цял ден в градината.

И аз се страхувам точно от това. Имам чувството, че ще се уморяват и повечко ще им се играе.

# 14
 • Мнения: 11 610
Категорично против съм да се тръгва първи клас на 6г.

Не, не и пак не!

То има деца на 8г. не са узряли  и им идва множко натоварването, пък какво остава за 6....

Дано не се приеме! Praynig

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт