Улични банички - стъпка по стъпка

  • 26 178
  • 42
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 1 122
Улични банички

1 кг. брашно
0,550 мл. студена вода
28 гр. сол

Плънка:
6 яйца
300 гр. сирене

Замесва се твърдо тесто. Оставя се да отпочине 10 мин., след това се разделя на 10 парчета, които се окръглят на топчета,  оставят се в/у намаслена с олио маса и отгоре също се намазват. Почиват още 10 мин.



Взема се 1 топка, разплесква се и в средата се слага бучка размекнато масло или мас и се захлупва с друга топка,като краищата се притискат с пръсти.Оставят се да почиват 20 мин.



Масата се намазнява с олио.След това се взима едната "питка" и се разточва малко с точилка, хваща се с ръце и се завърта над главата, това се повтаря няколко пъти ( на който му се вижда трудно може само да издърпва тестото докато стане на много тънък лист- прозрачен), доиздърпва се с ръце и се наръсва с олио. Дебелите краища се изрязват.





Прегъва се от 4-те краища към средата, като височината трябва да бъде 2 педи, а ширината 3 педи, получава се правоъгълник. Поставя се пълнежа и пак се прегъва на две.



Може и да се направи вита баница.















Последна редакция: чт, 27 мар 2008, 23:11 от stasi76

# 1
  • Мнения: 7 474
Браво за подробните снимки и хубавата рецепта   bouquet

# 2
  • сред люляците
  • Мнения: 767
stasi76 , ще ги пробвам още този уикенд. Благодаря за подробните разяснения Peace

# 3
  • Мнения: 7 416
  Поздравления за снимките и подробното описание!  bouquet  bouquet  bouquet
  Никога нямам търпение да направя нещо подобно..
  Правя подобни банички по рецепта на моята баба.Само че не въртя тестото над главата.
  Топките ги разточвам и ги намазвам с олио.След малко почивка ги опъвам/дърпам върху памучна покривка.Корите стават много фини. Wink
 

# 4
  • Мнения: 2 092
Eeeeeх, имайте милост  Crazy Hug

# 5
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Чудесно ! Браво !
Добре е да се отбележи , че брашното трябва да е много фино - с какво да е се късат листите и нищо не става . Аз купувам от специалното за сладкиши и нямам фалове .

# 6
  • Мнения: 7 416
  Аз ползвам брашно на ''софимел'' тип 500.Грешка няма! Peace

Последна редакция: чт, 27 мар 2008, 21:27 от Селма

# 7
Става и с типово брашно без проблем важен е майсторлъка  Grinning

Няма улични баници с яйца в тях, яйца не се ползват.
 Количеството на олиото трябва да е точно определено.

В общ план снимките и майсторлъка са страхотни !!!

# 8
  • Мнения: 1 122
Става и с типово брашно без проблем важен е майсторлъка  Grinning

Няма улични баници с яйца в тях, яйца не се ползват.
 Количеството на олиото трябва да е точно определено.

В общ план снимките и майсторлъка са страхотни !!!

Да яйца няма, с извара ги правят, но на мен повече ми харесва така и затова така я записах.
Олиото е ок. 0,150 мл.- на мен толкова ми отиде, но по рецептура няма определено. Аз съм завършила ТХСП и от там ми е рецептата.

# 9
Ето малко илюстрация от мен с типово брашно, зехтин  и сирене  Laughing




# 10
  • В града на хумора...
  • Мнения: 605
Малеее....огладнях.....страхотни сте  Peace

# 11
  • Мнения: 1 485
Стаси,мерси  bouquet
От няколко дни търся упорито такова тесто!
Ще се точи днес май newsm78

# 12
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
стаси,  bouquet нямам думи, захласнах се! bowuu  chef то4но такива бани4ки искам да направя на моите араби! добре си показала и рецептата за корите, 4е тука нямаме и ще меся! нямаме сирене, но с малко кашкавал или рикота посолена дали ще стане?като гледам на бордовски баницата, май и у наше село ooooh! newsm78 брашното е типово, олееееее!

# 13
  • Мнения: 2 211
Марси, можеш да сложиш посолена извара вместо сирене.

# 14
  • Мнения: 1 122
Много се радвам, че ви харесва.
marsy може да сложиш всякаква плънка.

# 15
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Всичко много хубаво, само да имаше и кой да я омеси........... newsm78

# 16
  • Мнения: 2 123
Благодаря за рецептата - станапревъзходна баница!!! Освен това се сбъдна моя отколешна мечта - да разточа сама баница. Така че двойна благодарност!

# 17
  • Pierrefonds, CA
  • Мнения: 802
Без мая ли е тестото, наистина Rolling Eyes ?

# 18
  • Мнения: 2 123
да!То аз не съм виждала досега рецепта за кори за баница с мая  Rolling Eyes

# 19
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Страхотни банички се получиха. За пръв път се осмелявам да правя такива, но беше много лесно. Е, не съм ги въртяла над глава, но тестото се дърпаше  лесно и не се късаше. Получиха се перфектни. Благодаря за споделената рецепта  bouquet

# 20
  • Мнения: 1 122
ilrai78  smile3501 Страхотно си се справила.

# 21
  • Мнения: 9 973
 Crazy от тук гладна няма да изляза

# 22
  • София
  • Мнения: 3 789
Поздравления за вкусните идейки! Hug
Скоро ще се пробват! Peace

# 23
 smile3501Вчера ги правих и просто нямам думи. Благодаря за рецептата и подробните обяснения. Когато мога ще сложа снимки. newsm74

# 24
  • Мнения: 795
Никога не съм се пробвала в точенето, но май е време да опитам - като гледам изкусителния резултат  Heart Eyes

# 25
  • в баира
  • Мнения: 861
Направих ги, и като вита баница и на плик. Вторият вариант е мноооооооого по-добър - точно си имат вкуса на уличните банички. Тестото наистина става много разтегливо, след като му се сложи мас.
Много благодаря за рецептата!   bouquet

# 26
  • Мнения: 125
Като стана въпрос за улични банички, някой има ли рецептата на уличните рогчета?

# 27
  • Мнения: 502
Баба ми по този начин прави "дърпана баница". За тези , които незнаят корите не се навиват , а се слагат една върху друга/с плънката между тях/.  И използва свинска мас за топките.

# 28
  • Мнения: 12
Mnogo blagodarq za receptata  bouquet Molqte shte mi pokajesh li kak tochno se varti testoto zashtoto neshto ne mi se poluchi newsm51

# 29
  • София
  • Мнения: 10 858
Като стана въпрос за улични банички, някой има ли рецептата на уличните рогчета?

Виж в темата на Пина  Peace

# 30
  • Мнения: 99
И аз я правя горе долу така  Peace

Необходиме продукти:
Брашно около килограм, 1 лъжица оцет, 1 яйце, 1 лъжица сол, 1 лъжица захар и олио.
За плънката: Натрошено сирене, пожелание с разбити 2 яйца, масло.

Приготвяне:
Пресяваме брашното и към него прибавяме солта, захарта, оцета и яйцето, започваме да месим като постепенно прибавяме хладка вода (около половин литър). Месим докато не започне да се отделя от ръцете. Ако е необходимо добавяме брашно още. Раздеряме го на 4 топчета и всяко топче го разточваме по малко. В дълбок съд сипваме олио и в него слагаме едно след друго расточените питки (олиото трябва да ги залива), оставяме за около половин час да престои. Прес това време си приготвяме плънката и маслото което растопяваме на котлона. На платова покривка на масата изваждаме първата питка и започваме да я теглим с ръце, докато не се получи тънка кора, поръваме с маслото и плънката и с помоща на покривката намотаваме кората. Навиваме в тавата и така всички кори, отгоре изсипваме останалото масло и във вече загрятата фурна (умерена) печем баницата.
Уверявам ви че става фантастична и вкусна !!!

А ето това е резултата   chef




# 31
  • Пловдив
  • Мнения: 869
Еееех, как ги обичам тези банички...Сега ще ме накарате да се пробвам и аз. С месенето се справям, но това завъртане или дърпане, не знам как ще стане. Но имам въпрос към вас, понеже сега е много топло и климатика е на мах, не ми се иска да ги пека още сега, а довечера. Проблем ли е да стоят няколко часа сурови???

# 32
  • Мнения: 99
Да, няма проблем  Peace слагаш найлоново фолио от горе и в хладилника  Flutter Аз даже правя друго, омесвам повече кори, правя си баниците и ги замръзявам във фризера  PeaceКато им се прияде на домашните, пускам фурната опичам една и готово  Hug

# 33
  • Пловдив
  • Мнения: 869
Благодаря! Точно така направих и сега ги пека... Simple Smile

# 34
Откога  търся тази рецепта и ето ще се пробва най накрая,и аз знам от майка ,че баници се правят с мас  стават меки  и се надигат

# 35
  • Мнения: 2 774
Не съм яла от години вкусна баничка.Дано и  вкъщи се получи толкова добър резултат.Мерси на stasi76 за рецептата и нагледния материал   bouquet

# 36
  • Пловдив
  • Мнения: 869
На мен ми се получиха леко твърдички , откъде може да е проблема newsm78 Да не би да трябва още по-тънко да се разточват или...?

# 37
  • Мнения: 99
На мен ми е ставала твърда от брашното  newsm78 Има значение какво е  Peace Понякога твъра става ако са дебели корите и се пече на по-слаба фурна - изсъхваа баницата и става твърда. Аз винаги слагам масло защото то я прави мека и вкусна а и мас може, на мен с олио не ми харесва  newsm78

# 38
  • Попово
  • Мнения: 687
браво, утре и аз ще се пробвам  Crazy

# 39
  • Мнения: 526
Браво момичета това ми е професията аз правя банички и много добре сте се справили, ако желаете краищата на корите, ние ги наричаме фетили, можете да ги махнете е да намажете баницата с домашна майонеза преди печене. Прави се като се разбие 1 яйце и постепенно се добява на тънка струйка олио.

# 40
  • Мнения: 1 101
Стаси  Hug
за 2 път ги правя но първия  направих вита баница..но Naughty стана твърда. ее изяде се вкуса е едно към едно Peace
А този път ги направих на плик и станаха супер хрупкавки

# 41
  • Варна
  • Мнения: 252
Ама защо ми трябваше да се разравям из тия теми...Ще се меси,то се е видяло Hug.Благодаря за подробното разяснение и снимков материал  bouquet.Когато ги направя, ще се похваля и аз.

# 42
  • Мнения: 229
От много време се канех да направя тези банички -чудни са ,не вярвах че толкова лесно ще се разточат, а и станаха мекички и много бързо.Направих за проба само 3 ,но пак ще ги направя
аз използвах смес пълнозърнесто и брашно тип 500 пак са хубави.
Благодаря за рецептата Стаси.

Общи условия

Активация на акаунт