Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 март 2008, 00:43 ч.

Флуорирано мляко в ясли и ДГ в осем града в с

 • 5 915
 • 56
 •   1
Отговори
# 1
 • Варна
 • Мнения: 578
До Национална ветеринарномедицинска служба
гр. СОФИЯ - 1606, бул."П.Славейков" № 15А,
тел. 915-98-20, факс 954-95-93,


Информираме ДВСК, като контролен орган, че опаковките с грешна маркировка, несъответстваща на технологична документация ТД №0109-10-2005 за кисело краве мляко “Дея” с добавка на флуор, се продават в търговската мрежа на страната, във верига магазини Кауфланд. За същите  сме уведомени от Ваше писмо от 13.03.08г с изх.№81, че е съставен Акт за административно нарушение и Констативен протокол за тяхното унищожаване.
Въпросната партида мляко е със срок на годност м. април, което означава, че е произведена, след датата на Акта за допуснато нарушение и след предполагаемото унищожаване на същите опаковки.

На вниманието на компетентните служители предоставяме и факта за следното нерегистрирано до момента от ДВСК нарушение на технологичната документация - въпросните опаковки нямат регламентирания в ТД, надпис “ФЛУОРИРАНО МЛЯКО” на капачката! Липсата на това обозначение, въпреки изричното изискване за него, създава потенциален  риск за консумация от потребители със заболявания, при които дъпълнителния прием на флуорни съединения е противопоказен.

Поради токсичността на флуорните съединения е необходимо точно и коректно обозначаване на продукцията в съответствие с нормативните изисквания за опаковка и маркировка според НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СТОКИ И УСЛУГИ, КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВАТ РИСК ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, И ЗА РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, ДИСТРИБУТОРИТЕ, ЛИЦАТА, ПРЕДОСТАВЯЩИ УСЛУГИ, И КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ

Допълнителни разпоредби
§ 1. По смисъла на наредбата "рискова група потребители" са лица, по отношение на които използването на стоката или услугата създава повишена опасност за здравето и безопасността им, като деца, възрастни хора, бременни и кърмещи жени, лица с хронични заболявания и други. 
 
Ние, като потребители разчитаме на професионални и адекватни действия от съответните отговорни служители на ДВСК.

е-mail: roditeli_varna Thinking abv.bg

# 2
 • в ПРОстранството
 • Мнения: 163
На 01.04.2008 от 12 часа в Пресцентър Варна (в Спортна зала), ще се състои пресконференция по темата за флуорното мляко в Детските заведения. Конференцията ще се води от Инициативен комитет на родители и граждани - Варна.

Който се чувства засегнат по случая е поканен да присъства.

# 3
 • Тук и сега
 • Мнения: 2 282
Аз ще дойда, и ще нося и снимка на усмивката на дъщеря си. Други? Смятам, че е абсолютно необходимо да присъстват и други родители, препатили си от флуора. Така или иначе, няма да има време да говорят всички, но ако сме повече присъстващите, ще има повече тежест, ще се види, че момичетата не си чешат устите колкото за голата идея.

# 4
 • Мнения: 2 652
Julia, вчера ли пратихте писмото до ДВСК? Има ли някой, който да е видял подобни опаковки в софийски или други магазини, или отново само Варна е облагодетелствана?

Позволявам си да пусна снимките от предишната тема и тук:

Щанда в магазин Кауфланд-Варна на 28.03.08г.


В близък план:


След Акт за ДВСК и Констативен протокол за унищожаване от 29.02.08г, тази опаковка с грешен етикет/обозначеното, на който се разминава с изискванията на технологичната документация/ към днешна дата НЕ би трябвало да съществува:


Последна редакция: сб, 29 мар 2008, 09:51 от Grace m

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Аз не разбрах в кои 8 града са пуснали флуорно мляко в градини и ясли. До колкото знам родителите трябва да дадат съгласието си детето им да пие такова мляко.

# 6
# 7
 • Мнения: 2 652
Афродита, защо не сложиш някои полезни линкове от старата тема - на първа страница ги има, темата на д-р Гълъбов, както и програма "Ф", гражданите, властта и т.н., ти знаеш. За улеснение на всички, които тепърва навлизат в материята.

Последна редакция: сб, 29 мар 2008, 10:35 от Grace m

# 8
 • Мнения: 3 456
Вместо запис да добавя нещо, че не искам да съм несправедлива......
В Кауфланд били поръчвали и преди от синьото мляко Дея с масленост 3,6%, но по 1 каса седмично, т.е. 20 кофички, защото не било от търсеното.
Честно, не го бях засичала досега, въпреки че всяка седмица пазаря Бор Чвор и Герма оттам и оглеждам подробно за появата на нови марки млека......затова синята кофичка Дея ми направи такова впечатлени вчера.....

Работата вече е много миризлива.........не искам да си мисля, че никой по веригата на производство на това мляко не знае точното количество на влагания флуор.....

# 9
 • Варна
 • Мнения: 578
Искат лаборатория заради флуорното мляко

Ето тука се питам как 12 години са давали на децата флуорирано мляко, без лабораторен контрол на концентрациите. Не само във Варна, а също и в Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Асеновград, Бургас, Шумен, Севлиево.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 578
 Случаите на зъбна флуороза на постоянните зъби при седем годишни деца, посещавали детска градина и приемали редовно флуорирано мляко са изключително тревожни. Лечение на флуорозата няма. Отговорни за предизвиканото необратимо увреждане също.

Крайно време е Министерство на здравеопазването да преосмисли позицията си относно ендогенния прием на флуориди, запознавайки се с токсикологичните данни, както се е случило в редица напреднали държави. Свидетели сме на самоубийствено безумие, с гръмкото име профилактика на кариеса, чрез редовно вътрешно приемане на висококачествена отрова за плъхове, каквато всъщност е използваният токсичен натриев флуорид. В същото време научни съобщения предупреждават, че само 0,2 ppm флуориди в тялото потискат способността на белите кръвни клетки да разрушават патогенните агенти. Ползите от тази профилактика са доста спорни и със сигурност отклоняват вниманието от хигиената и правилното хранене, като основни предпоставки за здрави зъби.

Родителите на увредените деца обмислят варианта да заведът граждански иск срещу сдружение “Стоматологично здраве”- инициатор и отговорник за профилактиката във Варна, както и срещу МЗ, които са допуснали програмата да се провежда без контрол на дозата, без информираност на родителите, без съобразяване със сериозните научни доказателства за кумулативния и токсичен ефект на флуоридите и последващите увреждания, както и съмнителния протективен ефект по отношение на зъбния кариес.

В заключенията на редица изследвания се посочва, че флуоридите подтискат ензимните системи във всички изследвани органи, водят да промени в структурата и функцията на ДНК и хромозомите, канцерогенни са дори в количества, обявени за безопасни от поддръжниците на флуорната профилактика.

Важно е да се знае, че терапевтичната ширина (ако изобщо може да се говори за такава!) на флуоридите е твърде тясна, а случаи на предозиране са регистрирани и при прилагане на „профилактични дози”. Преки свидетели сме на такива случаи на флуороза при деца профилактирани с флуорирано мляко.

Съвременната медицина препоръчва индивидуален подход към пациента, съобразен с неговите специфични особености, начина му на живот и здравословното му състояние. Това правило напълно пренебрегнато при масовата профилактика с флуорирано мляко, която се счита от лекарите за противопоказана при деца със бъречни, ендокринни заболявания, обменни, алергични и др. заболявания.

Липсата на предварителна оценка на здравословното състояние на детето, както и несъобразяването с допълнителните източници на флуор - храна, медикаменти, минерална вода, пасти за зъби, е в нарушение на медицинските схващания за безопасност и представлява сериозен риск за здравето на децата.

НЕЗАВИСИМ КОНТРОЛ  на дозата НА ПРАКТИКА НЕ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА, ЗАЩОТО НИКОЙ ОТ КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ /МЗ, РИОКОЗ и ДВСК/  НЕ извършва лабораторен анализ на съдържанието на добавения флуорид в млякото. Лаборатория, която да прави изследване на съдържанието на флуориди в различни хранителни продукти, в страната НЯМА, въпреки широко тиражираната от д-р Даковска заблуда за наличието на цели две контролиращи лаборатории. На всички подадени заявления за взимане на проби от флуорираното мляко “Дея”, адресирани до всички възможни контролни органи с цел уточняване на количеството флуор в него ни беше отговорено, че няма кой да извърши такова изследване. 
Именно поради тази причина е трудно да се уточни приема на флуориди, чрез храната.

Факт е, че промишленото замърсяване на въздуха и водата с флуорни съединения е широко разпространено, тъй като те са отпадачни продукти от редица производства.
В следствие на това голяма част хранителните продукти в днешно време съдържат по-високи нива на флуориди от нормалната незамърсена продукция.

Уточняването на дозата, която се дава на децата си остава невъзможно. В публичното пространство има три версии за вероятното съдържание на флуориди: 0.005 мг/л - според опаковката, техническата спецификация на прозиводителя, 2.5 мг/л - според протокола за сътрудничество, 5 мг/л - според официални изявления на д-р Даковска от януари 2008 и д-р Шарков от февруари 2008 г.

Недупостимо е за токсични и опасни вещества каквито са флуоридите, неизвесното да е именно дозата?

Поради липсата на контрол и персонална отговорност, масовото прилагане върху деца, при пълно пренебрегване на принципите на безопасност и индивидуален подход, неизвестността на прилаганите дози, както и научните доклади за уврежданията на органима при прием на флуориди дори и в ниски дози, считани в миналото за безопасни, ние родителите настояваме за спиране на високорисковата програма, както и нейното финансиране с публични средства. ПРИЗОВАВАМЕ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА МАСОВАТА ФЛУОРНА ПРОФИЛАКТИКА НА ДЕЦАТА В ДЕТСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ.

ЗА ВСЯКО ПОСТРАДАЛО ДЕТЕ, СА ОТГОВОРНИ И ВИНОВНИ ВСИЧКИ, КОИТО СЪС СВОИ ДЕЙСТВИЯ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЯ СА СПОМОГНАЛИ ЗА ТОВА.

НЕ ДОПУСКАЙТЕ ЕКСПЕРИМЕНТИ СЪС ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА!# 11
# 12
 • в ПРОстранството
 • Мнения: 163
Вижте и тази тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=281541.msg7079018#msg7079018

# 13
 • Мнения: 3 456
Всички, които са отказали флуорното мляко за децата си в детските градини и са имали някакви съмнения дали това се е спазвало, могат да бъдат спокойни. От понеделник няма да се доставя във Варна от флуорното мляко ДЕЯ, т.е. ще се доставя такова 3,6 % прясно и кисело, но обикновено, без добавка на флуор.  Simple Smile

Информацията е от "Училищно и столови хранене". Оттам през последния месец са доставяли стриктно и от двата вида млека на детските заведения, според заявката.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 302

Това е една добра новина!  Grinning

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт