Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

гр.София на върха на кюнеца

Мнения: 276
За това тесто съм питала специално и знам само че го внасят от Щатите като готова смес но какво се съдържа в него не казват - пази се в тайна дълбока  Wink
Та се питам дали някой не знае тайната на това чудно вкусно тесто? Поне аз съм голяма любителка на донъти и ми се ще да пробвам да си приготвям в къщи!
Благодаря  Hug
Цитирай


Мнения: 506
аз също ги обожавам,но съм сигурна ,че почна ли да си ги правя в къщи вече няма да са ми така любими Laughing
но ще следя тязи тема Peace
Цитирай

Pierrefonds, CA

Мнения: 722
 newsm78
« Последна редакция: нд, 30 мар 2008, 16:48 от Eli=== »
Цитирай

София

Мнения: 977
Извинявам се за отклонението от темата, но в този ред на мисли, за да не отварям нова тема искам да попитам, дали знаете рецептата за баварския крем, който слагат в донътите?
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 278
трудно ще постигнеш тесто, което да е на вкус същототo като промишлено приготвеното.
промишленото е пълно с подобрители. аз отдаване не консумирам подобни  Naughty

донъти не съм яла, точно по тази причина.

ето ти рецепта за предшевст& … 7; им, стават много вкусни  Peace

« Последна редакция: нд, 30 мар 2008, 22:11 от asyalein »
Цитирай

гр.София на върха на кюнеца

Мнения: 276
Благодаря ти много  Hug ще бъдат направени със сигурност!
Цитирай


Мнения: 824
DONUTS
One 1/4-ounce package active dry yeast
2 tablespoons warm water (98 degrees)
3/4 cup warm milk (30 seconds in the microwave does the trick)
2 1/2 tablespoons margarine or butter
1 egg
1/3 cup granulated sugar
1 teaspoon salt
2 3/4 cups all-purpose flour
3 cups vegetable oil
GLAZE
5 1/3 tablespoons (1/3 cup) margarine or butter
2 cups powdered sugar
1/2 teaspoon vanilla extract
1/3 cup hot water
FOR CHOCOLATE GLAZE
1 cup semisweet chocolate chips

In a medium bowl, dissolve the yeast in the warm water.
Add the milk, margarine or butter, egg, sugar, and salt, and blend with an electric mixer until smooth.
Add half the flour and mix for 30 seconds.
Add the remaining flour and knead the dough with flour-dusted hands until smooth.
Cover the bowl of dough and leave it in a comfy, warm place until the dough doubles in size, about 1 hour. You can tell that the dough has risen enough when you poke it with your finger and the indentation stays.
Rollout the dough on a heavily floured surface until it's about 1/2 inch thick.
If you don't have a donut cutter, and don't intend to buy one, here's a way to punch out your dough: Empty a standard 15-ounce can of whatever you can find-vegetables, refried beans, even dog food. Be sure to wash out the can very well, and punch a hole in the opposite end so that the dough won't be held inside the can by a vacuum.
When you've punched out all the dough (you should have about a dozen unholed donuts), it's time for the holes. Find the cap to a bottle of lemon juice or Worcestershire sauce, or any other small cap with a diameter of about 1 1/4 inches. Use this to punch out holes in the center of each of your donuts.
Place the donuts on plates or cookie sheets, cover, and let stand in the same warm, comfy place until they nearly double in size. This will take 30 to 45 minutes.
Heat the vegetable oil in a large frying pan over medium heat. Bring the oil to about 350 degrees. It is easily tested with scrap dough left over from punching out the donuts. The dough should bubble rapidly.
Fry each donut for about 30 seconds per side, or until light golden brown. Cool 5 minutes on paper towels.
For either the plain or the chocolate glaze, combine the margarine or butter with the powdered sugar in a medium bowl and blend with an electric mixer.
Add the vanilla and hot water. Mix until smooth.
If you're making the chocolate glaze, melt the chocolate chips in a microwave-safe bowl in the microwave for 30 to 40 seconds. Stir, then microwave another 30 seconds and stir again until completely melted. Add to the plain glaze mixture. Blend until smooth.
When the donuts have cooled, dip each \top surface into the glaze and then flip over and cool on a plate until the glaze firms up, about 15 minutes.
TIDBITS
You can also make "donut holes" as they do at Dunkin' Donuts by cooking and glazing the holes you've punched out the same way you prepared the donuts.

http://www.recipelink.com/ch/2002/december/moretopsecretrecipes1.html

има си и чертеж с размери  Mr. Green
Цитирай

гр.София на върха на кюнеца

Мнения: 276
Ауууу страхотно!!! Само сега да си намеря преводач и ще съм страшно доволна  newsm10
Цитирай

Пловдив

Мнения: 869
Заповядай Наде  Hug

Донъти

Една и 1/4 унции пакетче суха мая
2 супени лъжици топла вода - 98 градуса
3/4 чаена чаша топло мляко - загрято за 30 секунди в микровълновата
2 и 1/2 супени лъжици маргарин или масло
1 яйце
1/3 чаена чаша захар
1 кафена лъжичка сол
2 и 3/4 чаени чаши брашно
3 чаени чаши олио

Глазурата

5 и 1/3 супени лъжици (1/3 чаена чаша) маргарини или масло
2 чаени чаши пудра захар
1/2 кафена лъжичка ванилия
1/3 чаена чаша гореща вода

За шоколадовата глазура
1 чаена чаша шоколадови и захарни пръчици


В средно голяма купа размийте маята в топлата вода.
Добавете млякото, маргарина или маслото, яйцето, захарта, солта и разбийте с миксер до добиване на хомогенност
Прибавете половината от брашното и разбийте за 30 секунди.
Добавете останалото брашно и размесететестото с набрашнени ръце докато се получи меко тесто.
Покрийте купата с тестото и го оставете на удобно, топло място, докато тестото удвои обема си, около 1 час. Може да се каже, че тестото е втасало, когато мушнете пръста си в тестото и остане дупка в него.
Разточете тестото на набрашнена повърхност, докато стане 1/2 инча дебело.
Ако нямате нож за понички и нямате намерение да си купувате, ето начин да си направите поничките:Изпразнете стандартна консервена кутия /от каквито и да било зеленчуци или дори кучешка храна/ от 15 унции . Убедет се, че сте измили консервената кутия много  добре. Продупчете дупка на дъното на консервата, за да не се получи вакум и поничките да се задържат в кутията.
След като сте направили на понички всичкото тесто/трябва да имате около дузина понички без дупки в средата/,е време за дупките. Намерете капачка от сок от лимон или Уорчестършиър сос или каквато и да е малка капачка с диаметър от около  1 1/4 инча и продупчете дупки в средата на поничките.
Поставете поничките в чиния или на кухненска хартия, покрийте ги и ги оставете на същото топло място докато си удвоят размера. Това ще отнеме 30 до 45 минути.
Затоплете олиото в голям тиган на умерена температура. Олиото да достигне около 350 градуса/предполагам по Фаранхайт/. Изпържете всяка поничка за около 30 секунди всяка страна, докато стане златисто кафява. Охладете за 5 минути върху кухненска хартия.
За глазурата смесете маргарина или маслото с пудрата захар в средна купа и разбийте с електрически миксер.
Добавете ванилията и горещата вода. Разбъркайте докогато хомогенизира.
Ако правите шоколадова глазура, разтопете шоколадовите пръчици в микровълновата фурна за 30-40 секунди. Разбъркайте и оставете в микровълновата още 30 секунди, разбъркайте отново, докато се разтопят напълно.Добавете глазурата и разбъркайте.
След като поничките изстинат, потопете горната часта на всяка в глазурата и после я охладете в чиния, докато глазурата се втърди, около 15 минути.

Можете също така да приготвите и остатъка от дупките, по същия начин както сте приготвили поничките.

« Последна редакция: вт, 01 апр 2008, 11:39 от Mira_V »
Цитирай

гр.София на върха на кюнеца

Мнения: 276
Благодаря ти Мира  newsm51
Цитирай

София

Мнения: 603
Това е моята рецепта за американски понички:

Разбиват се 2 ч.л. размекнато краве масло с 1/2 ч.ч. захар, добавя се 1 яйце, 250гр. брашно, 2 ч.л. бакпулвер, сол щипка, малко настъргано индийско орехче и 100 гр. прясно мляко. Замесва се тесто, което се разточва на дебелина 1 см. С 2 чаши с различни диаметри се режат малки гевречета и се пържат до златисто. Отцеждат се от мазнината и се поръсват с пудра захар и канела.
Снимката не е моя  Peace




Но според мен донатите, които се продават тук, наистина са със мая и много други подобрители. Едва ли ще можем да ги докараме 1:1
Цитирай


Мнения: 824
само да подчертая, че градусите са по Фаренхайт, демек са 36-37° Целзий.
щото аз си прецаках така една мая, направо си й убих дрождите с врялата вода и после поничките станаха като кирпич  Sick
не че не се изядоха пак, ама...

иначе поничките стават мно'о яки, но все пак не са Dunkin 100%  Mr. Green
Цитирай

София

Мнения: 342
Момичета, запалихте ме... Никога не ми беше хрумвало да правя подобно нещо. Може ли според вас да приготвя тестото за донати в машинката за хляб?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.