Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 март 2008, 21:41 ч.

Синът ми боледува за трети път от скарлатина...

 • 5 407
 • 23
 •   1
Отговори
 • Мнения: 18
Отчаяна съм и имам нужда да споделя тревогите си. За Нова година оставих детенце при родителите си с идеята след празника да си го взема. Но майка ми се обади и каза, че синът ми е болен от скарлатина и предложи да го гледат с баща ми докато оздравее. Детето пи антибиотик и след две седмици си го взех. Като си го прибрах в София направихме изследване - взеха му гърлен секрет. Резултатите показаха, че няма коки, причинители на скарлатина. През февруари обаче вдигна температура 40градуса, поставиха му диагноза гнойна ангина и пак пи антибиотик. На 13 март получи обрив, заведох го при педиатъра и той каза, че сме болни от скарлатина. Било резултат от гнойната ангина, която пробила през сливиците, "слязла" надолу и причинила шарката. Пак пихме антибиотик. Детето уж оздравя, тръгна на детска градина. Ходи една седмица и вчера пак вдигна температура. Извиках педиатъра и той каза, че не сме излекували скарлатината. Коките станали резистентни и не изчезвали лесно. Сега пак трябва да пием антибиотик. За последните три месеца това е за трети път. По принцип имам доверие на педиатъра си, но този път... Моля майките, чиито деца са боледували от скарлатина да споделят опита си!!!

# 1
 • София
 • Мнения: 2 402
Не знам какво да кажа, аз съм в сходна ситуация. През януари беше 1 седмица на антибиотик заради грип, през февруари - заради гнойна ангина, сега отново е на АБ заради скарлатина /в групата имат болни деца/. Само да кажа, че е на 5 години и досега се налагаше да пие АБ веднъж, най-много два пъти в годината. Чувствам се отчаяна, притеснена и  безпомощна да го опазя. Изпитвам и чувство за вина, сякаш нещо не съм предвидила и премислила. Ще го спра от градина, докато напълно оздравее и укрепне. Ще давам и имуностимулатор. За себе си реших, че оттук нататък по-често ще изисквам  ПКК и гърлен секрет. Сега, след като изтече периода на даване на АБ,  ще направим ПКК и изследване на гърлен секрет и урина. Педиатърката, каза, че се наблюдава резистентност към АБ в последно време.

# 2
 • Мнения: 18
А какъв имуностимулатор ще пиете? Аз давам само витамини Sanostol, но след толкова антибиотици едва ли е достатъчно.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 402
Ще давам Ribomunil. Гого на колко години е?

# 4
 • около София
 • Мнения: 92
Синът ми боледува два пъти от скарлатина, но не в една и съща година, а две години подред.Първият път скарлатината беше придружена с гнойна ангина.Бяха му предписали антибиотик, но аз не съм му го давала. Мина му.На следващата година като го повтори пак му предписа педиатърката антибиотик, аз отново не му го давах. Синът ми в момента е на 20 години, да ми е жив и здрав, през живота си антибиотик не е пил.Не че ви препоръчвам такова лечение, всеки познава детето си и най-добре знае какво да прави.Порсто аз съм върла противничка на антибиотиците и съм на мнение, че трябва да се използват само в най-краен случай.Имам приятелки и познати, които лекуват с антиботици децата си за щяло и нещяло.А, между другото, гнойна ангина съм лекувала на сина си като беше малък, давайки му да смуче лед.А прочете някой педиатър поста ми сигурно ще се хване за главата.  Joy

# 5
 • Мнения: 18
Гого е на 4 години. Давам антибиотиците, защото по мнението на не един педиатър не излекуваната скарлатина е опасна и нанася поражения на много вътрешни органи. Затова съм и толкова притеснена.

# 6
 • Мнения: 7 823
А ти съобщи ли в градината, че сте болни от скарлатина? Защото ако там някое дете е носител твоето се заразява постоянно.

# 7
 • Мнения: 18
Да, казах на лекарката на детската градина и на една от учителките на сина ми. Отделно личният лекар изпраща "Бързо известие" до ХЕИ. До колкото ми е известно след боледуване към скарлатината би трябвало да се изгражда имунитет. Радко се случва повторно заразяване. Но при нас нещо не се получава.

# 8
 • София
 • Мнения: 7 071
Имаме абсолютно същият проблем  Rolling Eyes Дъщеря ми се разболя от скарлатина февруари месец. Пи антибиотик. Излекува се. След което я изкара повторно наскоро. Този път протече доста нетипично. Имаше само температура и леко зачервено гърло, без повръщане и обрив. Заподозряхме, че я повтаря, защото случайно забелязахме "малиновия" й език. Пуснахме на своя глава гърлен секрет и цъфнаха стрептококите. И двата пъти се заразявах от нея, като вторият път и аз я карах по-леко. Мъжът ми също се зарази, но я изкара много тежко. Доскоро и тримата бяхме на антибиотик.
И аз си мислех, че вероятността да я повтори не е голяма /в интернет пише 5-10 %/, но е факт.

Синът ми боледува два пъти от скарлатина, но не в една и съща година, а две години подред.Първият път скарлатината беше придружена с гнойна ангина.Бяха му предписали антибиотик, но аз не съм му го давала. Мина му.На следващата година като го повтори пак му предписа педиатърката антибиотик, аз отново не му го давах. Синът ми в момента е на 20 години, да ми е жив и здрав, през живота си антибиотик не е пил.Не че ви препоръчвам такова лечение, всеки познава детето си и най-добре знае какво да прави.Порсто аз съм върла противничка на антибиотиците и съм на мнение, че трябва да се използват само в най-краен случай.

Аз също не съм привърженик на антибиотиците, но скарлатината е изключително коварно заболяване и дава ужасни усложнения /артрит, бъбречни и сърдечни увреждания, възпаление на средното ухо и др./, ако не се лекува с пеницилинов антибиотик /а понякога дори и тогава/.
Между другото и аз бях решила да не й давам антибиотик, но като пуснах "скарлатина" в "Гугъла" и почетох малко, бързо промених решението си.

# 9
 • София
 • Мнения: 2 211
Косата ми настръхва като ги чета тия работи! А аз съм седнала да се тръшкам за една варицела.

mamanagogo антибиограма направихте ли?

Последна редакция: пн, 31 мар 2008, 18:11 от tety

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Скарлатината повтаря, наистина към нея не се изгражда имунитет. И знам, че се лекува с АБ( пеницилинов) както Нати е написала.

# 11
 • около София
 • Мнения: 92
Да и аз знам, че не се изгражда имунитет към скарлатината.А за това какви последици може да има.След двете боледувания на синът правих след всяко пълни изследвания и всичко беше о`кей. Simple Smile

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 13 945
Аз самата съм боледувала от скарлатина. 3 пъти. През доста голям период от време. Това, което пишеш (думите на педиатъра), ми звучи ... хм, меко казано, съмнително като обяснение.

Скарлатина

Определение.
   Скарлатината е вид шарка (инфекциозно заболяване протичащо с обрив) характеризираща се с висока температура,типичен обрив и ангина (възпаление на сливиците).
   Причинителят на скарлатината е един бактерий наречен бета-хемолитичен стрептокок от група А. Този бактерий има 55 серотипа (разновидности),от които значение имат 5-6.След преболедуване се образуват антитела срещу еритрогенния токсин (вещество отделяно от бактерия и предизвикващо болестните увреждания в организма) на стрептокока.Поради приложението на антибиотици и невъзможност на заболелите да си изработят пълноценен имунитет,се срещат повторни заболявания в 5-10 %.
   Заболяването е най-разпостранено предимно през есента и зимата.Източник на инфекцията е болният човек и здравият заразоносител.Боледуват предимно деца от 1 до 9 годишна възраст,но съм срещал и случай на скарлатина при 27-годишна жена.Механизмът на предаване на заразата е ,въздушно-капков (при кихане или закашляне се образуват микроскопични капчици носен секрет или слюнка съдържащи бактерия). Друг възможен механизъм на предаване на инфекцията е контактният посредством заразени предмети. Но се заразяват не повече от 30-40% от контактните (лицата които са имали контакт със заразения).

Клинична изява.
   Инкубационния (скрития) период на заболяването е от 1 до 12 дни,средно 3-5 дни.Обикновено заболяването започа с висока температура и болки в гърлото.До 24 часа след това се появява обрив,като обикновено започва зад ушите,a по лицето се появява дифузно зачервяване по бузите и бледост около устата под формата на триъгълник (триъгълник на Филатов) .След това се появява дребно-петнист обрив по гърдите,гърба и особено по свивките на лактите,мишниците и слабините където се появяват червени линии в сгъвните повърхности.При притискане на кожна гънка на гърдите между палеца и показалеца се появяват точковидни подкожни кръвоизливи.Кожата става като настръхнала от студ (поради изпъкване на кожните папили) като гъша кожа.Гърлото и сливиците са силно зачервени и често покрити с белезникави налепи.По мекото небце се появява дребен точковиден обрив.Увеличават се шийните лимфни възли, особено тези под ръба на долната челюст. През първите няколко дни езикът е покрит с бял налеп,а след това налепите започват да се очистват първо по ръбовете като накрая езикът става малиновочервен.
   Има и нетипични форми на протичане:
      1.Скарлатина без обрив.
      2.Екстрабукална форма (инфекциозното огнище не е в устната кухина)-при нараняване на кожната повърхност или изгаряне и последващо инфектиране на раната.В такива случаи инкубационния период е по-кратък и обривът е особено интензивен около мястото на раната.
      3.Тежки форми започващи с много висока температура,многократни повръщания,замъгляване на съзнанието и прояви на менингоенцефалит(възпаление на главния мозък и неговите обвивки).Обривът се появява обикновено по-късно, често с подкожни кръвоизливи и посиняване на кожата.Кръвното налягане спада и пулсът се учестява. При формите протичащи със сепсис (отравяне на кръвта) се появяват инфекциозни огнища и по другите органи-бял дроб,черен дроб,далак,нервна система,стави и др.

Усложнения на скарлатината.
   В днешно време те са много редки впредвид навременното разпознаване и ефективно лечение на болестта. Ранните усложнения на скарлатината включват:
      1.Лимфаденити(възпаление на лимфните възли).
      2.Отити(възпаление на ушите),синуити(възпаление на околоносните кухини).
      3.Артрит (гнойно възпаление на става) и др.
   Късните усложнения които са резултат от развитие на алергия на организма спрямо инфекциозните причинители са:
      1.Ревматоид-негноен артрит протичащ с оток и болезненост на големите стави (коленни,глезенни,тазобедрени...).
      2.Остър гломерулонефрит-възпаление на бъбреците.
      3.Други-хепатит (възпаление на черният дроб),миокардит(възпаление на сърдечния мускул),серозен менинго-енцефалит (негнойно възпаление на главния мозък и неговите обвивки).

Установяване на диагнозата.
   Болестта се установява сравнително лесно при типичните форми на болестта въз основа на типичния обрив и наличието на ангина (възпаление на сливиците).Диагнозата е трудна при нетипично протичане,като в такива случаи често се налага скарлатината да се отдиференцира от други заболявания протичащи с ангина и обрив-рубеола, морбили,варицела,инфекциозна мононуклеоза,ECHO вирусни инфекции,обриви предизвикани от прием на медикаменти и др.
   От лабораторните изследвания имат значение изследването на периферната кръвна картина (хемоглобин,левкоцити,СУЕ,урина) и изследване на гърлен секрет за откриване на инфекциозния причинител.

Лечение
   Лечението на Скарлатината е много ефективно,след откриването на Пеницилина към който стрептококът е все още доста чувствителен.В днешно време се употребява пеницилин на таблети-Оспен,който е особено подходящ за лечение в домашни условия,като се провежда 10-дневен курс на лечение в комбинация с витамини и противоалергично лекарство(Перитол сироп,Ципротол,Калергин и др.) При наличие на непоносимост към Пеницилин се прилага друг антибиотик от групата на макролидите-Еритран,Макропен...

Профилактика.
Заболелите пациенти се изолират за 10 дни в дома,а тези които са били в контакт с тях за 7 дни. С цел установяване на късните усложнения на болестта се правят изследвания на всеки 7 дни от началото на заболяването до 21-я ден.
 
 

# 13
 • Мнения: 4 951
И моите диванета я изкараха - но ние сме в групата с усложнения от скарлатината. Синът ми направи реактивен артрит с възпаление на тазобедрените стави вследствие на скарлатина. А е лекуван с АБ изписан по антибиограма. При дъщеря ми месеци наред се изолираше бета химолитичен стрептокок - докато не махнахме всички сливици. Така че скарлатината е коварна болест и според мен трябва да се лекува с АБ.

# 14
 • Мнения: 18
marychery, на каква възраст беше дъщеря ти когато и махнахте сливиците? Нашият педиатър ни посъветва след като оздравеем, да се посъветваме с детски специалист "Уши, нос, гърло" за сливиците.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт