Как правите ризото?

  • 809
  • 3
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 121
Я дайте малко рецепти да сверим часовниците кой как.

# 1
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Ами основната "обработка" на ориза за ризото е следната:
_задуШава се в малко зехтин( може и зехтин + масло) ситно нарязан лук до за4ервяване
_прибавя се ориза като се оставя да поеме от мазнината
_прибавя се 4аШа бяло вино и се оставя да изври
_сипва се периоди4но от предварително разтворено куб4е бульон докато ориза не стане готов
_накрая се слага малка бу4ица масло и се разбърква добре докато се разтопи
Оттам нататък има най_разли4ни възможности:
Може да се направи със суШени или пресни манатарки като суШените ги накисваШ във бульона и ги добавяШ накрая когато ориза е по4ти готов , а пресните ги задуШаваШ с малко масло,магданоз и по желание скилидка 4есън (само за аромат:после я махаШ).
Вси4ко се прибавя накрая ,когато ориза е по4ти готов.
Правя съЩо ризото с горгондзола ( вид мухлясало сирене тип Рокфор Grinning),сметана и Шунка.
Най_елементарно е и ризотото с Шафран.
Много е вкусно и с тикви4ки и опаШки от калмари ( май така се казваха:онези розови4ките).
Има и хиляди други рецепти,но тези са от най_лесните и аз ли4но ги правя 4есто заЩото много оби4аме ризото в къЩи.
Ти как го готвиШ?  Grinning
 

# 2
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
аz обикновено прибавям и сафран, пармеzан.
Но иначе най важното е да иzполzваш само риzото_ориz, иначе не е същото.

# 3
  • Мнения: 6 472
И е желателно бульона, който добавяш да е топъл, иначе има вероятност да пюрираш творението Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт