Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 март 2008, 16:17 ч.

Кажете ми за уртикарията ???

 • 3 566
 • 8
 •   1
Отговори
 • БУРГАС
 • Мнения: 1 208
Мили майчета,една моя приятелка се е шашнала.Казали за дъщеричката й ,че имала уртикария.Аз това за първи път от нея го чухЗнам само,че е вид алергия.Ако някой има лични наблюдения или знае със сигурност какви изследвания се правят и как протичат моля нека пише.Искам да знам дали самото тестване на алергията-специално тази- е болезнено и какво представлява.На мен са ми правили за различни алергии но е безболезнено-казали й ,че това било различно.Благодаря ви предварително.

# 1
 • UK
 • Мнения: 1 085
Уртикарията или т. нар. копривна треска е алергично заболяване, което се проявява с характерни обриви /уртики/ по кожата; понеже освен кожата се засяга и лигавиците, а често вътрешните органи и нервната система, уртикарията се счита не за отделен симптом, а за болест.

Симптоми

Общите прояви се изразяват с леко повишаване на температурата, треска, отпадналост, безпокойство, безсъние, повръщане и диария. Накрая се появява характерният белезникавочервен обрив /уртика/, който прилича на онзи, който се показва след опарване от коприва или ухапване от дървеница. Големината на обрива е различна: от половин до пет и повече сантиметра. Той излиза на различни места по тялото, най-много по туловището, краката, ръцете, лицето, и се придружава от сърбеж, който е особено силен вечерно време. Подуват се и се зачервяват лигавите ципи, особено на устата, гърлото и гръкляна. Изривът се явява от време на време и пак се губи. Понякога обривът се придружава от значителен оток, който засяга лицето /клепачи, устни, език, гръклян/, главата и областта на половите органи.

Причини

Причините за уртикарията са много и от различно естество, но най-общо те могат да се сведат до два вида: причини от външен /екзогенен/ и вътрешен /ендогенен/ произход.
Външни причини. Външното дразнене, което довежда до специфичната кожна реакция /обриване/, може да бъде физическо. Тогава говорим за физикална уртикария, която се разделя на три подвида.

    * Слънчева уртикария - възниква поради облъчване на кожата с ултравиолетова или видима слънчева светлина; тя се характеризира със зачервяване и сърбящи уртики в участъците на изложената на облъчване кожа.
    * Топлинна уртикария – провокира се от прекалено висока температура /над 50 градуса/.
    * Студова уртикария – появява се под влияние на ниски температури или значителни температурни колебания; понякога тя може да възникне след общи заболявания, вируси инфекции и др.

Уртикарията бива и контактна, като тя възниква на мястото на контакта на кожата с различни агенти. Обривите обикновено се придружават от сърбеж с различна сила. Типичен пример за този вид уртикария е обривът, който се наблюдава след контакт с коприва. Много растителни видове могат да предизвикат обрив: водорасли, портокали, мушмули, орехи, жиловлек и др.

Контактната уртикария може да възникне след ухапване от насекоми /от тях най-голямо значение имат осите, пчелите стършелите, паяците, комарите, бълхите, дървениците и др./, под въздействието на паразити /бактерии, вируси, гъбички и др./, при контакт с някои морски видове /медузи, морски дракон, морска звезда и др./; последният случай се отнася най-вече за рибари, при които уртикарията протича в много тежка форма.

Контактната уртикария може да се предизвика от химически алергени; такива могат да бъдат всички химически вещества и продукти, които имат пряк контакт с кожата: перилни препарата, бои за коса и т.н.

Вътрешни причини

Вътрешните причини, които довеждат до уртикария, са много и различни. Сред тях на първо място се явява приемането на храна, която не се понася от даден организъм: миди, раци, риба, гъби, кисели краставици, малини, къпини, ягоди, шоколад, яйца, месо, сладолед, развалени суджуци, пастърма, сирене и др. Освен чрез естествените си съставки храните действат и чрез примесите, които съдържат: бои, консерванти, подобрители, емулгатори, подправки и пр.

Друг вътрешен фактор с голямо значение за развитието на уртикария е употребата на медикаменти. Те действат по алергични или по смесени механизми. Такива лекарства са антибиотиците, производните на аспирина, серумите, ваксините, кръвозаместителите, а така също хормоните – натурални /инсулин/ или синтетични хормонални препарати.

Накрая, значение за обриването на кожата имат и силните душевни вълнения, страхът, уплахата и др., като в този случай говорим за нервна уртикария.

Разбира се, появата на уртикария се обуславя, освен от вътрешните и външните агенти, които изброихме, още от общата реактивност на организма, от някои негови генетични и придобити особености.

# 2
 • Хасково
 • Мнения: 931
Доколкото съм запозната уртикарията е по - ттежка форма на алергичен пристъп, т.е. е вече шок.Излседванията са същите както при алергия, само че е по тежка форма, обривите са по цялото тяло зачервении наподобяват географска карта.Не че искам да те плаша но често настъпват и усложнения като например оток на ларинка и от там затруднено дишане.Най - често го овладяват с урбазон и други противоалергични медикаменти.Дано съм ти била полезна с инфото но и аз знам толкова.Дано всичко с приятелката ти да е наред и всичко да отмине без усложнеия и по скоро  Hug

# 3
 • БУРГАС
 • Мнения: 1 208
да аз доста четох за това в нета но искам да знам как точно протича изследването-на нея са й казали /друга приятелка не лекар/ ,че май боцкали цялото тяло на детето-не само да докосват с иглата като при обикновенните алергии а боцкали - чак и пръстите на краката- че това искам да знам-дали наистина е така

# 4
 • Хасково
 • Мнения: 931
мисля че такова нещо няма да боцкат цялото тяло, или грешно са разбрали или са ви излъгали.Майка ми наскоро имаше уртикария и само с урбазон и алергозан и мина но такаи не ожаха да установят от какво и се е получило дали от някакво лекарство или от нешо друго, тъй като няма токсиколог в Хасково, а и посявките които се правят саразлични и само определени лаборатории ги правят.Така че не мисля че ще боцкат цялото тяло на детето.

# 5
 • БУРГАС
 • Мнения: 1 208
и аз мисля така- и това не е заразно нали

# 6
 • Хасково
 • Мнения: 931
Не е заразно, просто трябва да се разбере каква е причината за възникването й, за да се избегнат последващи появи.Мисля че в случая това е най - важно, ако имате възможност и можете да намерите добър токсиколог или алерголог направете всички изледвания, за да установите от какво е възникнала алергията.

# 7
 • БУРГАС
 • Мнения: 1 208
ние сме от Бургас и са я пратили в София.Там мисля,че в Александродвска болница-казали й ,че е вероатно от течния аналгин но не са сигурни.Като й направят изследванията ще се разбере предполагам.

# 8
 • Хасково
 • Мнения: 931
възможно е много често се  срещат хора алергечни от аналгетици.Успех ви пожелавам дано всичко да мине по бързо и хубавото е че са в София.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт