Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 апр. 2008, 16:55 ч.

За прохождането

 • 4 676
 • 23
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 214
Реших да пусна нова тема, понеже от около 2 седмици съм решила да наблюдавам навън как ходят скоро проходилите деца, а ми се струва, че моя Здравко не прави нещата както трябва.

Нямам предвид възрастта, на която да проходи едно дете, това е индивидуално, а начина по който го прави.

Стори ми се, че проходилите деца ходят, като си държат коленете леко присвити, само за да поддържат мускулите под напрежение, за по - голяма устойчивост, както е при каратето и др. такива спортове. А и си спомних, че четох в една книга, че подскачането (танцуването) е много полезно за прохождането.
А моя ходи с почти през цялото време с изпънати колена, разкрачен, клати се като пате и трудно пази така равновесие ( имам предвид като се държи за ръка) Донякъде се стяга и от страх, въпреки че почти не е падал, просто го е страх.
Та си мислех, дали не бих могла да го науча да подскача, тои в момента не го прави.
Големият му батко проходи най-рано, ама и непрекъснато подскачаше.

# 1
 • Мнения: 109
Моята Мария е на година и половина и никога не е подскачала. Или трябва да я науча, или просто не може. Гледала съм малки деца, които като ги поставиш на крачетата си и подскачат като побеснели, моята Мария никога не го е правила. Аз го отчитам като проблем, макар тя отдавна да ходи, да тича, но всичко това го прави много тромаво. Като казвам тромаво имам предвид точно това - изпънати колене, клати се като пате, да не обяснявам как не може да стои на едно място, все едно не може да пази равновесие - когато я обличам, се налага да я подпирам, че иначе е като забита в земята и равновесието се губи някъде.
Ако можеш да го научиш да подскача, си мисля, че ще свършиш чудесна работа. (аз не смея, че под нас живее един луд комшия и ...)  Hug

# 2
 • Мнения: 178
И ние не подскачаме, не иска просто, колко пъти го друсам не иска. А освен това ходи на пръсти ,но не сам ,придържа се за мебелите, прави по 2-3 крачки и пада, педи каза, че нищо няма но аз все си мисля че е проблем ,дали не е от проходилката, но и в нея не стои много - незнам.И аз ще следя тази тема ,защото и мен ме интересува много въпроса с прохождането.

# 3
 • София
 • Мнения: 214
Не смееш заради комшията???? newsm78 Защо, ще ти вдигне скандал ли?

Даже не става дума за подскачане, а за приклякване, може да е като танц под някаква весела музика.

# 4
 • Мнения: 109
Да, Flora1, не бих искала да подскача у дома, а и заради комшията - все нещо му тропаме. Едно време се оплаквах от моите комшии с две близанчета - стадо носорози, и майка им все ме питаше: "Е, да ги вържа ли?", та едва сега разбрах какво е, ма ...
Иначе Мария кляка, не мога да си изкривя душата, аз заради това често я карам да ми дава това или онова от земята, че да си кляка, да й заякнат мускулчетата. Така я научих и да си сгъва колянцето, когато слиза по стълби, че беше като пиронче в началото.
iskra.v.s, мен ако питаш, зарежи проходилката. Въоръжи се с търпение и здрав кръст и хващай Владко за раменцата и тръгвайте двамата. За стъпването на пръсти нищо не мога да кажа за жалост, но доколкото знам, може да е признак за проблем. Обикновено казват, че всички деца така стъпвали в началото, но според мен не следва да се успокояваш с това. Наблюдавай го, и ако не ти представлява проблем, заведи го на детски невролог. Казвам ти го, защото моята Мария не стъпваше на пръсти, само когато започна да се учи да ходи се настъпваше. И това докато координира движенията.
Успех и стискам палци да се наредят както трябва нещата!  Hug

# 5
 • Мнения: 486
И аз на всяко гърне мерудия, да си кажа
skra.v.s - проходилките не се препоръчват, още по-малко за деца като нашите.Това е мнение от клиниката на Чавдаров, обясняваха ни колко е трудно да убедят родителите да не ползват проходилки.Тези хора имат огромен опит с проблемни деца и аз им вярвам.

# 6
 • Мнения: 178
Момичета ,не оставйте с впечатление ,че стои само в нея ,слагам го само за да свърша нещо на бързо или до тоалетната да отида, защото в къщи изобщо не е удобно да го оставям без надзор ,дори за малко.Обаче когато го оставя на бабата, тя за да не го държи все на ръце или да го дърпа от това и онова ,да не пипа и хоп в проходилката.

# 7
 • Мнения: 363
Flora1, Тери е мааалко по-голям от Здравко. Описанието съвпада досущ! Даже и аз се чудех дали да не пусна тема. Но както казваш, наблюденията са ми, че другите деца (връстници дори по-малки) се огъват като ходят. Навеждат се от стоеж. Клякат за да вземат предмет от земята. Изправят се от място. Ние това не го умеем - ходи вдървен и ако падне лази до близки стени или мебели. Когато сме навън го изправям аз и все още го придържам за качулката или яката ПОСТОЯННО (мамите в парка ме гледат странно - знаят горе-долу на каква възраст е Тери - техните деца обикалят сами). Ръка не ми дава никога, дори мрънка като се опитам да го водя. Проходил е от 2 месеца, а се държи странно  newsm78 Винаги се забива в храстите или отива на улицата при колите (това пак с мен, придържан). И 100 пъти да го върна само натам ходи. Когато е в храстите все се чудя кога ще падне - там терена е неравен и той се спъва. Освен това внимавам да не му бръкне някоя клечка в очите.
Май се отплеснах  ooooh!
Преди да проходи подскачаше, когато го държи някой под мишниците. Отвикна от това - сега най-забавното нещо е да го висим с главата надолу, а това не мисля че е ползотворно в двигателно отношение  Mr. Green. А как ми се иска и аз да го науча (да му покажа) разни неща, например да кляка, но не ми позволява диването Stop. И така е с всичко. Не желае! Прави каквото си иска. Понякога имам чувството, че хитрува. Но в повечето случаи съм притеснена. Както и да е... И аз ще следя темата с любопитство.

# 8
 • Мнения: 109
mim4o, ако ще те успокоя поне малко, и Мария доста време след като проходи не можеше да се изправя сама от място - лазеше я до стена, я до нещо друго, подпираше се и така се изправяше и тръгваше отново. Виждала съм други деца, които се изправяха на едно място преди да проходят  и се притеснявах доста, но всичко си дойде на място и при нас. Според мен оставяй Тери все по-често да се оправя сам, така в малката му главица ще се избистри концепция за всичко. Аз така подхождам. Ето, днес пак сме с обелен нос и чело, че вчера от едни високи стълби се научи да слиза и качва без да ми търси ръката за опора, а като се хваща за перилата. Новото умение й достави голяма радост и не спря да се катери и слиза. Естествено няколко пъти предупреждавах, че стълбите са много високи и ще падне. Ами падна на слизаме - заби нос и глава, не успя да се подпре съвсем на ръчички, но ... така на дечицата ни в главиците остава правилното решение как и защо се прави нещо.

# 9
 • София
 • Мнения: 214
Имаме  добри новини, вече от време на време Здравко си застава на крачетата без да се държи, а аз се бях притеснила. Изглежда някои деца се стягат психически  и затова не могат и не искат да направят нещо ново. Отначало брат му му даваше играчка, която той започваше да разглежда с две ръце, и като се усети след няколко секунди, че не се държи, хвърля я веднага и слиза на пода. След два -три дена взе да се усеща, че не е толкова страшно!

А аз правех така: вземах му играчката от ръцете и я слагах на пода, а той веднага клякаше да си я вземе. После пак го изправях и пак така. Оказа се че това е най - лесния начин да го накарам да кляка, а ако не е успял вече да седне на пода, и да стане. Мисля, че има полза.

Изглежда децата се справят като им дойде времето. Успокоих се, като видях че има напредък.

# 10
 • София,
 • Мнения: 4 248
Ей момичета я да се набъркам и аз тук въпреки, че на нас още ни е рано да прохождаме Mr. Green. Да Ви кажа чесно, не се тревожете чак толкова, притеснявайте се де ама по малко  Laughing Ама и аз как се изразих. Така моят голам син като прохождаше някога беше като дърво, и също никога не е подскачал и не си е свивал крачетата леко в коленете и той ходеше като пате, въпреки че си беше съвсем роден на термин с нормално тегло, както и да е, но никога не е бил като другите деца в това отношение. Падаше често и то рязко назад, а не по дупе, удряше си главата и се започваше един рев и после страх. Много го беше страх милия и аз го водех или го придържах доста време чак до 1 г. 4 месеца може би не си спомням, после нещата си дойдоха на мястото от само себе си. ТОй дори никога не е пълзял, и като паднеше нямаше ставане, оставях го да си стои и се научи, може би и от гърнето. Нали като стои седнал на гърнето, понякога му писва и иска да става и първо се търкулваше настрани, но после постепенно се научи и се изправяше сам. Така че наистина е важно да се научат да клякат и да се изправят. А той и сега си е доста тромав, например като тича, някак си е схванат и често пада по очи напред- незнам може и да е от тежестта. Та не се тревожете нали сами виждате че всяко дете си е различно и при всяко нещата се развиват по различно време и по различен начин.
Мимчо, а ти не му мисли толкова, и на тия майки дето те гледат странно им тегли по една .... Mr. Green ще се научи и Тери, и ние бяхме все в храстите и носехме пръчки, клечки и всякакви боклуци, или в пясъчника, но никога на люлките? Сега ще видим при Вероничка как ще е, хм тя дава знак, че е напълнила гащите, чудя му се на това дете като изповръща всичко сутринта, и още не е гладно от къде има да пълни тоя памперс незнам. ПОнякога на ден я сменам по 10 пъти!  Hug

# 11
 • София
 • Мнения: 214
Вчера Здравко направи една две крачки, а преди малко направи пет!!!!  Grinning Много сме щастливи!
 Hug  Hug Ще има да черпим!

# 12
 • ruse
 • Мнения: 888
Вчера Здравко направи една две крачки, а преди малко направи пет!!!!  Grinning Много сме щастливи!
 Hug  Hug Ще има да черпим!
Браво на душичката малка  Hug

# 13
 • София
 • Мнения: 3 125
Браво на Здравко Hug

# 14
 • Варна
 • Мнения: 956
Браво на Здравко!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт