Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 412
Както винаги търся вашето мнение за това, което в момента ме вълнува Hug Дъщеря ми е вече на 9 почти, синът почва шеста година, каката се дразни леко от него и един два пъти вече казва, че иска отделна стая. Имаме възможност да я отделим, като й отстъпим спалнята, но за целта трябва ремонт и се чудя време ли е вече да ги отделям? Мислех като стане поне пети-шести клас...вие как смятате?

# 1
 • Варна
 • Мнения: 3 100
всеки иска собствено пространство Simple Smile
аз ако бях на твое място щом детето вече е готово за това и настоява и ако не представлява проблем ремонта щях да го направя

# 2
 • София
 • Мнения: 3 416
Щом имате възможност(и пространствена, и финасова) и щом децата проявяват желание - направете го.
Аз лично точно на тази възраст ако нашите ме бяха сложили в отделна стая(не че имаше къде де) щях да се чувствам много самотна.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 211
Много е хубаво, когато децата имат желание да са самостоятелни. А малкият няма ли да тъгува, че е сам? Ако и той е съгласен и не се старахува да спи сам в стая, разделете ги.

# 4
 • София
 • Мнения: 4 813
Нашите момичета получиха отделни стаи, веднага щом имахме такава възможност. Не помня вече дали беше преди 3 или преди 4 години  newsm78

Това не им пречи понякога да спят не само в една стая, но и в едно легло. Разбира се, позволено е, само ако на другия ден не трябва да стават рано.

Смятам, че е хубаво всяко дете да си има свое местенце, където да се усамотява и за което да носи отговорност.

# 5
 • София
 • Мнения: 8 561
Сиинът ми е в самостоятелна стая от 4 годишна възраст.Когато се роди дъщеря ми спеше при нас.
От 4 месеца сме в друго жилище,в което и двамата имат самостоятелни стаи.Друг е въпроса колко стоят в тях.
Така че щом имаш възможност да ги отделиш,а и детето има желание действай.
Само по-малкото детенце да не страда от тази работа.
Успех!

# 6
Не е задължително да са в отделни стаи. Ако израснат в една стая, ще се научат да се съобразяват с другите, да споделят, ще се научат, че не винаги става на тяхното, толерантност и солидарност към чуждите вещи и т.н. Ако са в отделни стаи има опасност да се отдалечат един от друг емоционално и в бъдеще да не поправят това. Ще се карат сигурно - поне до определена възраст, но това е полезно за тях - свикват, че не са царе и трябва да имат в предвид и останалите хора когато взимат решения. Сестра ми и аз винаги сме били в една стая и като всички нормални деца сме имали проблеми, но сега сме много близки. Моя много добра приятелка е в една стая с 3-години по-големия си брат откакто се е родила. Сега са много близки и винаги си помагат.
Доводите, които ще изтъкнат повечето хора са, че децата имали нужда от усамотение през тинейджърските години. Факт е, че като им трябва усамотение, те го намират (в краен случай има и баня със заключване, ако никога не намерят стаята празна). Усвояването на ценностите - солидарност, толерантност, съобразяване, дипломатичност, и най-вече близост с човек от семейството, на който могат да кажат всичко (когато децата са в една стая, след началото на пубертета започват да си споделят неща, които родителите никога не биха научили от тях) са много по-важни от усамотението 2-3 пъти седмично за момчетата (нещо, което могат да намерят навсякъде в къщата - родителите са на работа, сестричката е на училище или някъде с приятелки, банята и другите стаи са свободни). Това, че нямат собствена стая, не означава че нямат лично пространство. Ако за да се чувстват свободни и щастливи, имат нужда от собствена стая, значи имате проблем в семейството.

# 7
 • София
 • Мнения: 4 813
Ако за да се чувстват свободни и щастливи, имат нужда от собствена стая, значи имате проблем в семейството.

За да нямате проблеми в семейството, най-добре да се върнете към старата българска традиция - всички на миндера!  Joy# 8
 • София
 • Мнения: 8 561
Ако за да се чувстват свободни и щастливи, имат нужда от собствена стая, значи имате проблем в семейството.

За да нямате проблеми в семейството, най-добре да се върнете към старата българска традиция - всички на миндера!  Joy


Янита ще ме умориш  hahaha
Arctica за двама съпрузи или партньори може и да е така.Но за две деца,особено разнополови и с голяма разлика не мисля че си права.

# 9
 • София
 • Мнения: 9 006
Моят отговор е: при първа възможност. Най-добре - още от раждането.

# 10
 • Мнения: 4 371
Мечтица, послушай сърцето и децата си.
Щом имате възможност и каката иска да е отделно, според мен така и трябва да бъде.
В пубертетските години ако е трябвало да живея с брат в една стая, щеше да ми е много трудно.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 608
Сега и е момента.

# 12
 • Germany
 • Мнения: 3 885
Аз имам само едно дете и още не му се налага да си дели стаята, но интуицията ми подсказва, че отговорът на въпроса ти е- от когато има възможност. Аз бих се стремила да ги отделя, когато голямото детете тръгне на училище, за да има спокойствие за учене, а не да се разсейва покрай играещото малко дете, но пък ако няма възможност- няма (спалнята не си я давам Wink Twisted Evil)
Щом голямата ви е на 9 очаквайте скоро включване от пубертета и ще има търкания с "пречещото" малко братче Wink, така че ако сте решили да ги отделяте- давайте, сега е момента Simple Smile

# 13
 • софия
 • Мнения: 3 341
 Ние прекроихме целия апартамент ,за да направим две отделни стаи за децата и не съжалявам. Първо-децата са разнополови,второ -голяма разлика /почти 10 години/. Сега баткото е на 18г. ,прибира се понякога в малките часове,ако си е в къщи стои до късно,слуша музика,кани си приятели/приятелки/и не му се налага да живее сред кукли,розови аксесоари,детски предавания,Н2О и т.н.Всеки е щастлив  и спокоен в свойто си местенце,а когато почувстват нужда един от друг си ходят на гости и прекарват толкова време заедно, колкото искат.

# 14
Ако за да се чувстват свободни и щастливи, имат нужда от собствена стая, значи имате проблем в семейството.

За да нямате проблеми в семейството, най-добре да се върнете към старата българска традиция - всички на миндера!  Joy

Идеята ти никак не е добра. Живеем в модерно общество.
Ме4тателка , повечето деца, които познавам (и в тинейджърска възраст също) делят една стая и както вече споменах - са близки и си помагат и не са егоисти, съобразяват се и са истински приятели един с друг. Нямат проблеми с личния живот (говорили сме по въпроса), дори са много щастливи от моментите заедно с братчето/сестричката и си споделят много неща. Нямат никакви проблеми, защото са се научили да се съобразяват един с друг. Освен това не са свикнали на "само мое" (т.е. не са егоисти, които не искат да споделят "своите" неща с другите).

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт