Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 апр. 2008, 14:39 ч.

Признаване на немска диплома

 • 5 353
 • 9
 •   1
Отговори
 • Пантелей Пътник
 • Мнения: 239
Мами, преди доста време се коментираше накратко темата за завършено висше образование в Германия и признаването на немската диплома в България. Сега обаче не мога да намеря вече тази тема и затова ви моля, който знае да ми даде информация или да ми пусне линк към предишна такава тема.

Най- важното, което ме интересува е, дали след 1.01.2007, откакто сме в ЕС, има нужда от специална заверка на дипломата в самата Германия (мисля, че някаква инстанция в Германия слагаше апостил на гърба на дипломата, преди да си я дадеш в България за признаване). Дали това беше Културминистериума в Германия? И има ли нужда все още от такъв апостил, за да бъде дадена в България за признаване и легализиране от ВАК или МОН?

# 1
 • Мнения: 1 107
Тук е описана цялата офциална процедура. Дано ти помогне информацията.

# 2
 • Пантелей Пътник
 • Мнения: 239
Oopsy,  благодаря ти! Вчера бях точно на това място на страницата на МОН и така и не разбрах дали има нужда от апостил след 1.01.2007  Thinking

Ето само какво е споменато за моя случай: "Всеки документ за образование, издаден от училище на чужда държава се приема в МОН или РИО за признаване само ако е легализиран от официалните държавни органи на съответната държава." Така че изобщо не става ясно, кои са тези официални държавни органи на чуждата държава и дали това важи, откакто сме в ЕС.

Имах проблеми с връзката като пусках темата вчера и сега гледам, че я има двойно. Нямам нищо против някой от модераторите да ми изтрие едната, в която никой не е писал все още и да остане само този вариант.

# 3
 • Пантелей Пътник
 • Мнения: 239
Момичета, разбрах част от това, което ме интересуваше. Питах в МОН и ми обясниха, така че споделям с вас за тези, които също се интересуват от въпроса.

Апостил продължават да искат и след 1.01.2007  Crossing Arms И то не само на гърба на дипломата, ами и на академичната справка. Така и не можаха да ми отговорят кой в Германия трябва да сложи този апостил. От Немско посолство пък ми дадоха смешната информация, че навсякъде във всеки град се давал апостил на дипломите, ама да съм питала в града къде  #Crazy Може би по улиците трябва да питам  ooooh!

Та след като се сложи апостил на дипломата и академичната справка, се носи всичко за превод и после за заверка в консулски отдел на Евлоги Георгиев 117, чак след това се пристъпва към признаване на дипломата в България. А най- добре като си вземе човек дипломата с апостила, дава я на някоя българска фирма за превод и заверка и легализация и т.н., за да не стане луд.

Най- голямата питанка остава въпроса с академичната справка. Тъй като моят университет в Германия отказва да издава академични справки, за сметка на това дава по едни хвърчащи листчета за всеки изпит поотделно  Tired И сега всички тези десетки листчета трябва да имат апостил  Laughing Направо да ги разцелуваш  Sick

Въпросът остава, знае ли някой, коя институция в Германия дава такива апостили на дипломите?

# 4
 • Мнения: 195
попитай в общината или съда-там със сигурност знаят къде се слага апостил.

# 5
 • Мнения: 945
Питай zа апостил в Rathaus.
И сега нещо от личен опит... zащо ти е да се мъчиш да приравняваш таzи диплома? Като почнеш да си търсиш работа никой няма да те пита приравнена ли е или не. Ако им харесаш те вzемет, ако не, то не. Аz работя от 5 години в Германия и до сега никой не се е впечатлявал от това, че дипломата ми не е приравнена, а си е българска, само преведена (даже по едно време имах само превод беz апостил и даже така минаваше)

# 6
 • Мнения: 3 424
Най- голямата питанка остава въпроса с академичната справка. Тъй като моят университет в Германия отказва да издава академични справки, за сметка на това дава по едни хвърчащи листчета за всеки изпит поотделно  Tired И сега всички тези десетки листчета трябва да имат апостил  Laughing Направо да ги разцелуваш  Sick

Въпросът остава, знае ли някой, коя институция в Германия дава такива апостили на дипломите?

Хахахаха, ти да не би да си завършила
моя университет?! И на мен така ми бе
казано. В дипломата ми пише оценките
от дипломните изпити и проекта, темата
от дипломната ми работа, а отделно имам
и свидетелство за академичната титла. И
толкова. Казаха ми да съм си пазела всички
Шайнове и да съм представяла тях. Колеги
почнаха работа в България, никой не им искал
да бъде представена дипломата, или ако да,
то и тази на немски вършела работа. Защо си
се засилила за Академична справка пък ти?
Искаш да учиш нещо друго в България ли и да
ти признаят някой и друг изпит евентуално ли?
Българската ми диплома пък беше директно от
СУ издадена на немски, та не ми трябваше да я
заверявам в МОН, пък и някога май апостили не
трябваха, а само заверки на превода, както и в
посолството някакъв печат. Но това миналия век.


Веднъж съм вадила апостил тук, издаваха го в
едно от кварталните кметства, адреса намерих
в интернет. Не потърси ли в Гугъл? Задай думата
и града, няма как да не ти изскочи адресът.

П.С. Що се отнася до Шайновете, не може ли да
предложиш на мацките от Иматрикулационсамта
да опишеш всичко сама, те само да сравнят, да ти
извадят разпечатка на университетска хартия и да
ти ударят един печат. Не ми се е налагало, но бих
си представила, че това може да е вариант. Така не
трябва да биеш апостили на всеки шайн. Апостилите
са май по 13 евро. Опитай да се договориш с Унито.

# 7
 • Пантелей Пътник
 • Мнения: 239
Момичета, много ви благодаря за отговорите. Пак за други съфорумки, които биха се интересували от този въпрос споделям крайните резултати от краткото ми проучване. Значи прави са били тези от немско посолство, градът, където е университетът сам издава апостили. Ако е съвсем малък, тогава следващия по- голям град в близост. Отидох на страницата на Kultusministerium за съответната област и пуснах запитване, къде могат да ми сложат апостил и те ми отговориха, че даже не в областната управа на Бавария примерно, ами в самата подобласт, значи нещо като община на български, там в управата. Посочиха ми човекът, който отговаря в общината за това и сега вече знам къде.

Liska , точно това реших и аз. Предложих им на тези от Magisterpruefungsamt-a аз да им направя нещо като списък на изпитите и да им го пратя на мейла и те да ми го разпечатат на тяхна хартия и да го подпечатат само, ако толкова ги мързи.

.:Geri:., ами както и Лиска казва, за какво ли и аз съм се втурнала да приравнявам  newsm78 Май просто съм имала нагласата, че така се прави и това е редът като завършиш в чужбина, ама какъв смисъл има - точно никакъв. Все бях останала с впечатление, че само по този начин ги превеждат и легализират, ама като си има апостил от общината и превод, аз наистина сега си мисля, че не ми трябва да е приравнена. Всеки работодател наистина като види дипломата и превода може да си направи изводите дали да те вземе на работа. Апостилът ще го сложа за всеки случай, ако някога тръгна да кандидатсвам за нещо, за което ми искат приравняване на дипломата.

А да не говорим, че от МОН ми казаха нещо много странно. тъй като аз съм със старата европейска степен Magister Artium, а не типа мастър/бечълър, та затова имам една основна специалност и две допълнителни, но накрая държиш три магистратури и така си магистър по 3 специалности, като си ги учил и трите през тези всичките 5-6 години. Но това за България е непонятно и ми казаха, че е абсурд да ми признаят и трите. Щели да признаят само едната  Joy Така че няма никакъв смисъл от признаване на дипломата, след като не се признава самата степен Магистър Артиум в целият му обхват. Иначе ми казаха още, че с дипломи от Германия имали много често проблема, че много немски университети издават само шайни, а не академични справки и завършилите вместо да дават всеки шайн за апостил, просто ги скрепяли заедно и отзад на един лист се слага един апостил, важащ за всички шайни.

Liska , ти с каква степен си завършила Diplom или Magister Artium?

Последна редакция: пт, 04 апр 2008, 13:18 от Hélianthe

# 8
 • Мнения: 3 424
Диплом. От няколко години обаче промениха
специалността и сега има Бакалавър и Мастър.
Дипломът се равнява на Мастър. Преди време
си поисках Еквиваленцбешайнигунг. Нямаше
проблем да ми издадат. Поискай си и ти. Успех!

Иначе виждаш, че в МОН са лежерни пичове и
не им дреме особено какво точно представяш и
защо. Кандидатствай си, където си искаш, и давай
дипломата, която пасва на желаната позиция. Не
си струва да хабиш нерви за ненужни явно неща.

# 9
 • Пантелей Пътник
 • Мнения: 239
От няколко години обаче промениха
специалността и сега има Бакалавър и Мастър.

Кандидатствай си, където си искаш, и давай
дипломата, която пасва на желаната позиция. Не
си струва да хабиш нерви за ненужни явно неща.

Да, вече почти никъде в Германия няма диплом и магистър, всичко е бечълър/мастър, защото се изтарикатиха да искат пари за мастър, мисля, че ще започват да искат по 2500 евро за мастър, след като имаш вече бечълър, така че добре че успяхме да хванем последните архаични директни магистърски степени  newsm44

Права си, направо наистина няма да я приравнявам, отказвам се. Само ще я преведа.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт