Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 12 068
ТУК:
http://www.bgpetition.com/first-grade_6_years_old/index.html

можете да подкрепите Гражданската петиция срещу задължителното въвеждане на училищно обучение от 6-годишна възраст.
Въпросът се обсъжда в две теми в "Нашите деца" и в "Деца в училищна възраст" (Проектозакон на министерството за започване на училище на 6 години и  Децата на училище - на 6 или на 7 години), но разчитам, че тук могат да я видят повече хора.

Ако сте съгласни с нея, моля, подкрепете я!

Последна редакция: пт, 11 апр 2008, 08:08 от Vivi

# 1
 • Мнения: 2 761
Толкова много петиции станаха напоследък,че се чудя що да не се направи една направо срещу смяната на правителството.Ако има такава и не съм я видяла,дайте я насам.

# 2
 • София
 • Мнения: 12 068
Какво им е лошото на петициите?
Ако нашето общество се опитва да стане "гражданско общество" и да реагира срещу проблемите и ситуациите, в които е поставено, вместо всеки да се свива в собственото си ъгълче и да псува, няма ли да е по-добре?

# 3
 • Мнения: 1 187
Подписахме се и двамата със съпруга ми Peace

# 4
 • Мнения: 2 761
Цитат
Какво им е лошото на петициите?

Не ме разбирай погрешно.Не съм казала ,че има лошо.Напротив,приветствам ги като почти единствен нацин да дам своя глас срещу безобразията,които се извършват.
Затова казах, ако има подписка срещу правителството подписвам с 2 ръце!АКо трябва да се излиза на улицата за протести да ги свaлям,също ще направя всичко възможно да съм там.

# 5
 • Мнения: 2 011
подписахме  Peace

# 6
 • Мнения: 641
И ние.

# 7
 • Мнения: 165
не стига, че децата нямат никакво детство и са толкова натоварени , ами и на 6 г. да тръгват на училище. Който го е измислил, няма акъл. #2gunfire

# 8
 • Варна
 • Мнения: 298
Аз пък съм за това да тръгват на 6 години, сега учат до 12 клас, освен това много деца губят и още една година при кандидатстване в езикова гимназия примерно, изобщо излизат от средното училище на 20 годишна възраст, и тепърва има да учат още 5 ,6 години в университет, по-късно стават семейни, да не говорим колко трудно е да забременееш над 30 години.   Аз също съм тръгнала 6-годишна на училище и това не ми е попречило да бъда отлична ученичка, на 17 вече бях първи курс в университета, така че говоря от личен пример.

# 9
 • Мнения: 641
Rosna rosa , прочети поне петицията за мотивите. Доста са силни.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 418
Аз също съм тръгнала 6-годишна на училище и това не ми е попречило да бъда отлична ученичка, на 17 вече бях първи курс в университета, така че говоря от личен пример.

Само искам да попитам какво правят тинейджърите (на 17 години вече завършили), които не учат - нали не си мислите, че всички стават студенти?!

# 11
 • Мнения: 2 070
Копирам си мнението от друга тема по въпроса. Иска ми се да го прочетат тези, които първото нещо, което ще кажат е - аз съм тръгнал на 6 и за мен не е било проблем..

Аргумента на Министреството с акселерацията е смешен.
Учила съм възрастова психология. Има точно при 6 годишните една от поредните кризи на възрастта, нещо като предпубертет, на всичкото отгоре съпътствана и със сериозни страхове от смъртта, тъмното и т.н.
По-добре е когато тръгнат на у-ще това да е попреминало. Иначе стресът определено ще им дойде в повече, рано им е за режим и т.н.
Яна на 5 вече ще чете и смята, да днешните деца по-рано се развиват интелектуално. Но емоционално не са готови за тези неща. Да не говорим, че са подложени на повече стрес от нас едно време, имат повече страхове и са по-тревожни /в градината ни представяха данни от много интересни анкети и изследвания правени сред деца в предучилищна възраст/ И каквото и да си говорим - храната в детската градина е по-добра от тази в училище - по-добре да им спестим една година чипсове и боклуци.

Онова за университета и ученето до 20 години няма да го коментирам. Струва ми се важно детето ми по-дълго време да е дете и всяко нещо да си идва с времето си. Относно забременяването и студенстването - да завършват на 17 и на 18 вече да раждат ли?Като бабите си...


# 12
 • Мнения: 2 070
Пропуснах нещо да кажа, пак за тези, които ще кажат, че са тръгнали на 6.
Предложението е да се тръгне на училище в годината, в която детето навършва 6. Тоест задължително да пращат първолаци деца на пет и нещо да кажем. Та те още спят следобед. Ще им осигурят креватчета в занималнята ли? И програмите няма да са съобразени с възрастта им.

# 13
 • Мнения: 14 054
Пропуснах нещо да кажа, пак за тези, които ще кажат, че са тръгнали на 6.
Предложението е да се тръгне на училище в годината, в която детето навършва 6. Тоест задължително да пращат първолаци деца на пет и нещо да кажем. Та те още спят следобед. Ще им осигурят креватчета в занималнята ли? И програмите няма да са съобразени с възрастта им.
Да и не е предвидено право на избор на родителя.  ooooh! Не можем да поставим всички деца под един знаменател. Който иска да си пуска детето на 6години, след като така преценява.  Crossing Arms

# 14
 • Мнения: 836
Поредното изстъпление на властимащите, като опит да замажат зейналите дупки в системата на образованието. Повече от ясно е защо се опитват да издевателстват върху децата.
Като им връчат на 5-6 годишните 10кг-овите чанти, пълни с какви ли не "помагала" (повечето междувпрочем, написани с немалко грешки) на знайни и незнайни "автори" на обучителни системи и като ги натикат в класната стая да учат по цял ден неща, за които все още не са дорасли, тогава вече тези от МОН спокойно ще си отдъхнат.
Защото спешни проблеми за решаване ще има друго министерство - това на здравеопазването. Може и в по-късен етап да е, ама това няма да е вече "техен проблем".

Общи условия

Активация на акаунт