Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 апр. 2008, 14:51 ч.

Фалшива мама

 • 11 355
 • 110
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 677
Знам,че заглавието е провокиращо и се чудех няколко дни да пусна ли темата.
Всичко започна една вечер точно преди да си легнем.Цеци искаше да зарежда със зарядно някаква голяма кола за следващият ден за да я носи в детскат ада си изфука пред децата.Аз не му разреших да я зарежда,защото си лягахме и нямаше кога да я чакаме да се зареди и му обясних, че и без това няма да я носи в детскат а,че е много голяма и хубава и могат да му я счупят.И тук прозвучаха следните думи,които се забиха право в сърцето ми,въпреки,че съм го очаквала и сме говорили на тази тема-Ти не си ми истинска мама,ти си фалшива.Истинска ми е тази ,която ме е родила.Уж бях готова за тези думу и мисли в главата ми,но се оказа,че когато ги чуеш е друго.Заболя ме много,неисках да го правя пред него, но се разплаках под завививките.Цеци ме усети и ми каза:Голямо чудо ,че ревеш.Така приключи нашият разговор тази вечер.
На другата сутрин исках да го провокирам, когато е спокоен и не мисли за колата и там подобни и на това,че тръгнах да го целувам му казах;Сега фалшивата мама иска да те цунка.Той ми каза:Не,ти си ми мама и се цункахме.Вечерта като го взех от детската пак почнахме разговор за случилото се,пак същите неща за фалшива и истинска.Пак вечерта преди да си легнем, ме попита:А тя каква ми е?където ме е родила?Отклоних въпроса в друга посока и му кзах,как сме го избрали и т.н.Той ме попита;Добре защо тя ме е оставила и не ме е взела,а ти си ме взела?Отговорих,че незнам точно,но сигурно  не е могла да го гледа и затова.Той каза,а тя сигурно си е взела после друго дете.И така в неговото съзнание остана думата "леличката,която ме е родила".После той започна пак за истинската мама,пита ме как съм го познала и сам си отговори,че са минавали вълни от сърчица между нас.Накрая му кзах,че много го обичам и Бог го е пратил при нас с тати за да сме заедно щастливи и радостни.
Това е.
Порастват много бързо децата и въпросите им вече не са так адетски,а ги очаквах н амного по-късна възраст.
Можем да споделим нашите обяснения и да си помогнем.
 Hug

# 1
 • София
 • Мнения: 2 722
Зойче  Hug
Както и да ни нарекат, колкото и да сме теоретично подготвени, винаги ще боли там някъде вътре в душата.
Лошото е, че е използвал думата за да те нарани, когато не е станало неговото /според мен/, но пък добре че сте се изяснили за сега.
Расте момчето и и то не на шега.

# 2
 • Мнения: 262
Здрасти Зойче, според мен всички вие които сте се решили на тази огромна и отговорна стъпка -осиновяване сте повече от ИСТИНСКИ МАМЧЕТА , а вашите дечица ПОВЕЧЕ ОТ ЩАСТЛИВИ.
Да отгледаш и възпиташ едно дете е много много трудно(и всички вие го знаете).
Истински вярвам че всички вие сте страхотно мамчета и се надявам да бъда поне малко като вас Hug

# 3
 • София
 • Мнения: 1 843
Той ме попита;Добре защо тя ме е оставила и не ме е взела,а ти си ме взела?Отговорих,че незнам точно,но сигурно  не е могла да го гледа и затова.

С теб все бързаме сутрин и вечер, гледай къде се налага да си "говорим"! Wink

Радвам се, че реши да споделиш с всички този момент. Знам колко ти е тежко сега и чак ме е яд, че онзи ден вместо да те гушна, избързах с предположението: И ти се разплака, нали?
Съжалявам, че съм така унесена понякога, но може би, защото и в мен има толкова подтиснат плач, че някак се отцепвам от действителността.

С какви думи ще обясним на децата си кои са "другите жени" е нещо, което всеки ще намери сам, важното е да даде правилния отговор на детето.
Аз съм казала на Ирина, че не мога да й отговоря на този въпрос, но по всяка вероятност, сърцето на жената, която я е родила не е било достатъчно силно за да я задържи.
Че просто не е успяла да й бъде майка.

При Цеци, както ти казах, и предишното поведение, подсказваше, че преживява конфликт и ето не закъсня, но е хубаво, че го е извадил навън! Можеше и да не стори!

Намери сили да не показваш болката си. Знам, че е адски трудно, но няма да му помогнеш, дори и да му казваш, че те наранява, само може да потисне емоциите, а за него е хубаво да ги изживее, да пита, да изразява.
После се крий и реви, реви на воля! Обади се, ще ревем заедно! Wink

Ирина е "крачка напред" в емоциите си, сега изживява безумен гняв към НЕЯ. Преди няколко вечери се изплаших не на шега, че ще й стане нещо... но те се оказват доста корави създания. Само трябва да се уверят, че могат да споделят с нас тази болка и ние да ги обичаме, въпреки всичко!

За да ти помогна, ще ти кажа как аз се уча да овладявам болката в мен. Винаги се подсещам, че това, което ни причиняват, никога не го правят с цел да ни ранят умишлено, а заради това, че на ТЯХ, не им е добре. Но те са деца... не знаят, как да се справят с тези емоции. Ние трябва някак да им помогнем да сложат малко ред в душиците си.
Дистанцирай се в такива моменти. Опитай да сложиш майката в теб, някъде назад и да извадиш "специалиста по всичко". Трудно е. Коства много и не винаги се случва навреме.
Но това е един от начините да бъдеш опора за него и да съхраниш малко себе си.
Ти ще му трябваш още дълго време.  Grinning

Последно. Ако успееш да надмогнеш твоята болка сега, следващия път го питай: Ти виждаш ли ме, пипаш ли ме? Тогава как така съм фалшива? Wink

П.П. Когато говоря за провокации, в други теми, имам предвид именно подобни, а не, че детето разляло млякото...

# 4
 • София
 • Мнения: 677
Благодаря на всички за отзивите.
Петя споко,аз те чувствам достатъчно близка и винаги те усещам, че ме прегръщаш в такива моменти,а пък дори и да е мислено. Hug

# 5
 • Мнения: 1 629
Зойка, нищо  и никаква нова идея не ми идва. Само искам да знаеш, че съм съпричастна съм болката ти и  имаш подкрепата ми, ти знаеш какво означава това. И още - ти си много по-напред от мен и от много други тук. ... Какво да ти кажа- една дума- молитва.  Praynig

# 6
 • Мнения: 367
Съвет не мога да дам. От подобни думи много ще ни боли, но едва ли детето така го възприема. Ники, почти винаги като го наказвам, ми казва: Не те искам. Не съм ти приятел.
Гледам да не се хващам, но винаги ме бодва в сърцето.  Знам ,че не го казва с умисъл, а просто е начин да ми го върне задето съм го наказала.
Някой път му отговарям: Аз пък те искам и съм ти приятел. И те обичам и като си наказан даже.

Един два път ме е питал:  Мамо, като не слушам обичаш ли ме?
Винаги отговарям: Ама разбира се, пак те обичам.
Само с майка ми не мога да се оправя. Тя няколко пъти като му се кара и му казва: Ако не ме слушаш няма да те обичам.   Не мога да й втълпя , че трябва да казва: не обичам това което правиш, а не   -  не те обичам.  За нея било същото, той не разбирал.   Ама, той си разбира и то доста.

# 7
 • Мнения: 286
Зойче, много сериозна е тази квалификация от Цеци. Дали не му я е подсказал някой друг?
Аз бих реагирала на момента, защото като повтаряш"фалшивата" мама, това му остава в подсъзнанието за момента.
Не знам доколко аз ще сполуча в обясненията си за биологичния произход на Цвети, но моите виждания са доста различни от твоите. Аз не казвам, че не е могла да се грижи за него леличката, която го е родила, а просто е почувствала че това не е нейното детенце и го е оставила, за да го намери майка му. Това "не е могла да го гледа" прави от биологичните родителки жертви. Защо ние почти винаги се стараем да ги оправдаем?
Освен това, че съм го избирала също не казвам , просто защото съм убедена, че сме се събрали по волята Божия. Такива са и обясненията ми. Просто Господ избира различни начини да събере децата с родителите им.

# 8
 • София
 • Мнения: 533
Зойче, няма как да сме подготвени за болката... Учим се да я преодоляваме, когато сме в нея.

Опитай се да не се поддаваш на провокациите на Цеци - да, това е типичната реакция на осиновено дете, когато мама му забрани нещо - то веднага се опитва да я нарани, защото тя не му позволява нещо. Децата са импулсивни - забраняваш, то се дразни, понякога не е само дразнене, а гняв и в силната емоция прави всичко, каквото му хрумне. Цеци се опитва да те обезоръжи - казвайки ти "фалшива мама", му се иска да си докаже сам на себе си, че ти нямаш право да му забраняваш това и онова.

Отговаряйки на провокациите и провокирайки го ти самата, му показваш колко дълбоко те е засегнал и колко те е заболяло. И той вече знае, че когато иска да те нарани, това е перфектният начин.

Затова... СЪбери сили и не показвай болката и сълзите пред него.

Казвала съм го и друг път - трябва ти много, много сила, за да удържаш собствената си болка и болката на детето си.

 Hug Hug Hug

# 9
 • Мнения: 2 123
 Hug
Зойче, страхотна си. Аз нямаше да се удържа - щях да се разплача пред него... щеше да стане една...
Изобщо мисля че чудесно си се справила

# 10
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
 Hugзойче. чак мен ме прободе.......
колкото и да мислим и да се опитваме да се подготвим за този момент, никога няма да сме подготвени за това. дано такива моменти да са много редки.

навика да си мисля - баш на мен няма да се случи, при мен е различно, отдавна го нямам. подготвена съм за всичко - че може да дойде, не за болката.

децата са малки чудовища, гледат да те клъцнат там, където най-много боли. и интуитивно напипват точното място. като се сещам за себе си - и аз не съм била по-различна. просто е човешко, а в пристъп на яд и агресия дори възрастните използват забранени оръжия, камо ли деца.
какво да се прави. съзнателно сме избрали осиновяването и фактите, свързани с него. майките винаги ще са две. за детето. независимо как ги нарича и как ги степенува за себе си.

може би затова повечето хора ги е страх да кажат на детето си, че не са му биологичните родители. точно страхът от подобни моменти. какво ти повечето, май всички.

та, в този ред на мисли - който го е страх от вълци, да не ходи в гората. боли, ама не убива. къде по-големи болки съм преживяла. и с подобна ще се справя. дано да не се налага да е много скоро, но това няма да повлияе решението ми да кажа или да не кажа, нито пък кога да кажа.

Последна редакция: пт, 04 апр 2008, 14:45 от matakosmata

# 11
 • Мнения: 286
Зойче,  това е типичната реакция на осиновено дете, когато мама му забрани нещо - то веднага се опитва да я нарани, защото тя не му позволява нещо. .


 Hug Hug Hug
Нещо не съм съгласна с теб Теа. Аз не съм осиновена, пък подобни неща съм казвала на майка ми - в смисъл не си ми истинска майка и пр. Мисля, че всяко едно дете когато нещо му забраняваш ще намери начин да те уязви.
Просто ние го приемаме лично, защото това си ни е болката.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 843
Бонита, по всяка вероятност много деца казват същите или подобни думи в моменти на афект или когато целят нещо, но разликата не е само в това, че ние сме уязвими там, а че те знаят, че истината е такава!
Тези думи или други още по-тежки, по мое мнение, идват не само, когато искат да ни "накажат" по детски, но и когато самите те "обработват" тази истина.

Със сигурност аз не твърдя, че това е единственото обяснение, но тъй като с Ирина по стечение на обстоятелствата, никога не сме имали "романтичен период", а по-скоро мигове на радост, за сметка на всички останали болки, които детето една по една обработва и осмисля, смятам, че Теа не греши. Най-вече, защото пречупвам думите през личния си опит.

Знам че, ще стане по-ясно, ако дам примери от живота ни, но в момента имам чувството, че ще се пречупя, ако ги кажа на глас. Имам нужда от малко време и когато се почувствам достатъчно силна, за да ги разкажа дистанцирано, ще споделя, надявайки се, че с това няма да задължа никой да мисли, че детето му също ще премине през същите етапи.

# 13
 • Мнения: 358
Ние сме много далече още от такива провокации.

Така, че смислен съвет или успокоение не мога да ти предложа.

Но си изработих една техника с Боби, която работи с малките му провокации.

Абсолютно всичко обръщам към него.

В случая би трябвало тогава да му кажа, че щом си има фалшиви родители ( и той е усетил, че боли) тогава той е фалшиво дете ( да усети същата болка). Каквото и да значи това за него. В най - лошия случай ще получиш детайлни разяснения защо НЕ Е фалшиво дете и поне ще разбереш какво влага наистина в тази дума Simple Smile

А със сигурност с времето ще стават много повече и много по - агресивни.

И после защо има неразбирателство между осиновители и осиновени:) Защото както виждате зрели и не чак толкова зрели (визирам себе си) хора дават акъл на други подобни как да изработят малко дете:)Simple SmileSimple Smile

Е как да стане ми кажете...  bouquet

# 14
 • Мнения: 286
Бонита, по всяка вероятност много деца казват същите или подобни думи в моменти на афект или когато целят нещо, но разликата не е само в това, че ние сме уязвими там, а че те знаят, че истината е такава!

 
Понятието истина е доста разтегливо. Чия истина - моята, твоята, на моето дете, на твоето дете?
Аз съм написала по-горе коя е моята истина. Аз съм майката на моето дете(така пише и в акта за раждане на Цвети). Не съм нито осиновителка, нито каквото и да било друго. А другата е жената, която го е родила. Никого не убеждавам. сигурна съм в това, което казвам. И тъй като имаме много силна телепатична връзка с Цвети, се надявам той да осмисли и да приеме тази истина.
Май разводних темата, моля за извинение.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт