Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 апр. 2008, 16:58 ч.

НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН, БЪДИ РАЗЛИЧЕН

 • 4 752
 • 100
 •   1
Отговори
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 2 024
Копнах го от друг форум, но така ме развълнува, че реших да го споделя.

Лора Граймс е 14-годишно момиче от Бристъл, Великобритания, което се самоубива, след като е системно малтретирано в училище от свои връстници.В предсмъртното си писмо оставя стихотворение,което моли да бъде прочетено на погребението му.

Аз съм човекът, когото тормозеше като малък.
Аз съм човекът, който ти изглеждаше жалък.
Аз съм човекът, който те отвращаваше.
Аз съм човекът, на когото се подиграваше.
Аз съм човекът, който седеше самотен.
Аз съм човекът, който върви към дома неохотно.
Аз съм човекът,когото плашеше до смърт всеки ден.
Аз съм човекът,който стоеше безмълвен, смутен.
Аз съм човекът, който носи болка в очите си.
Аз съм човекът, който винаги крие сълзите си.
Аз съм човекът, който живя в страх и насилие толкова време
Аз съм човекът, разрушен от това бреме.
Аз съм човекът, който се давеше в презрение.
Аз съм човекът,който проклинаше свойто рождение.
Аз съм човекът, когото мачкаше за забавление.
Аз съм човекът - от твоето поколение.
Аз съм човекът,чието име незнаеш.
Аз съм човекът, за когото нехаеш.
Ти мислиш, че е готино да си свиреп, Но и аз съм Човек - като теб!
Мислете кои сте и какво правите на хората покрай вас,
защото дори и неволно можете да съсипете 1 човешки живот !!!

Последна редакция: чт, 03 апр 2008, 18:13 от Mishel_

# 1
 • Мнения: 8 389
"Ние това много добре го знаеме."
Освен това сме го гледАли и на телевизоро.

# 2
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
На мен ми е интересно дали го има в тинейджърските форуми и как го приемат.
Някоя мама на по-голямо дете дали може да го поразпита и да каже...  newsm78
Иначе ми харесва, ще се радвам да го прочета и на Английски, струва ми се добра адаптация са му направили. Ако е писано и от 14 годишно дете...

# 3
 • Мнения: 214
Тия думи винаги ме жегват в сърцето защото това все едно аз съм го писал. И съм го преживял.
Но за добро или зло съм оживял за разлика от това момиче. Някои умират други остават - така е...

# 4
 • София
 • Мнения: 36 901
Аз не съм много доволна от цялата философия на тези кампании. Насилието има 2 страни - насилник и жертва. Хубаво, жертвите на насилие имат право на подкрепа за преодоляване на унижението в собствените очи. Обаче какво става с насилника? Досега каква кампания и реални мерки от властите се вземат за това насилниците да си получат заслуженото от една страна и да не се стига до насилие в училище? Досега да има някой ученик изключен, пратен в ТВУ или нещо подобно? Дори като има убийство или тежки телесни повреди с триста зора ги осъждат на някакви мижави присъди. И всичко минава под един знаменател - малолетните и непълнолетните не носят наказателна отговорност. В повечето случаи и административна отговорност няма за никого.
Ако детето ми се прибере от училище (или не дай Боже по-лошо) пребито от друго дете в училище или стане обект на системен психически тормоз от някое дете, мен какво ме грее, че има телефони за жертви на насилие?  Детето-насилник ще продължава да си живее живота без никакви негативни последици. Да се работи повече с децата, които се проявяват като насилници, а не само да се леят горчиви сълзи за жертвите. Жертвите не стават такива по свое желание, а някой ги тормози и ги превръща в такива.
 Защо трябва да се стига до физически и душевни травми, които да се лекуват като може да се работи в посока да се сведе насилието до възможен минимум в училище?

# 5
 • София
 • Мнения: 2 405
А за какво е тоя шрифт?? И да искам няма  да разбера какво те е развълнувало.

# 6
 • Мнения: 672
Факт,е че децата могат да бъдат много жестоки!

# 7
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
Факт,е че децата могат да бъдат много жестоки!

Децата копират.
Фактите понякога не са това, което са.

# 8
 • под дъгата
 • Мнения: 630
... Досега каква кампания и реални мерки от властите се вземат за това насилниците да си получат заслуженото от една страна и да не се стига до насилие в училище? Досега да има някой ученик изключен, пратен в ТВУ или нещо подобно? Дори като има убийство или тежки телесни повреди с триста зора ги осъждат на някакви мижави присъди. И всичко минава под един знаменател - малолетните и непълнолетните не носят наказателна отговорност. В повечето случаи и административна отговорност няма за никого. ...
Чета и не вярвам на ушите си. Надявам се много малко хора да мислят по този начин. Това са деца, за бога! Д Е Ц А! Предлагаш да бъдат заточени, разстреляни, или?

# 9
 • Свищов
 • Мнения: 1 616
Буба Мара, става дума за адекватни наказания... Това, че насилникът е дете, не оправдава жестокостта му...

# 10
 • под дъгата
 • Мнения: 630
Нимфетка, за адекватни наказания, да! Но изрази като "да си получат заслуженото", "мижави присъди", ми звучат не адекватно, а отвратително, когато са употребени спрямо деца-насилници, без да оправдавам жестокостта им.
Бих наблегнала на превантивните мерки, но това е друга тема.

# 11
 • София
 • Мнения: 280
Винаги настръхвам от тези думи. Била съм и жертва и насилник. И двете са пагубни, ако не се осъзнаеш. При мен и двете бяха продиктувани от страх. Трябва сам да се справиш. Но и разговор с непознат също би могъл да ти помогне. Да знаеш, че не си сам и имаш шанс да се пребориш. Да ти вдъхне сили. Дори това е достатъчно.

# 12
 • София
 • Мнения: 36 901
Ако щете ме замервайте с камъни, но така мисля. Омръзна ми да се кара отзад напред. Колко деца-насилници ще се обадят за помощ? Те нямат никаква нужда да се обаждат на когото и да било, защото демонстрират това, което им е нужно и получават това, което им е нужно. Хайде, кажете ми кой взема превантивни мерки? Знаете ли поне за един случай около себе си дете с очевидни прояви на насилие да е било санкционирано или за него да му е било помогнато? Това, което правим е само да броим жертвите.
 Мога да дам пример за един от класовете в училището на моите деца. От 2 години едно дете буквално тормози всичките си съученици. Родителите на другите деца какво ли не опитаха - разговор с класната, с директорката, с психолога на училището, с родителите на детето, жалби подаваха и какво ли не. Психологът казва, че освен разговори нищо друго не може да направи, защото не може да накара насила родителите да заведат детето на психиатър. Родителите категорично отричат да има проблем с детето и за тях то е "просто по-палаво". Директорката казва, че и тя нищо не може да направи, защото ако изгони това дете ще има проблеми с бройката на децата в класа и бюджета. На вас как ви изглежда тази картинка? Що се отнася до мен, всеки път съм благодарна на Господ, че пътищата на това дете и на някое от моите не са се засичали по неприятен начин. Предупредила съм моите да стоят надалече от това дете, защото то не може да се контролира.
  Защо е написано това стихчето от първия пост, мислите? Това е прощално писмо с ясен адресат. Написано е от жертва на насилие, но едва ли на насилника му е направило впечатление. Като сте се хванали за това, че става въпрос за деца, все едно си говорим за 3 или 5-годишни деца. Колкото по-големи стават децата толкова по-добре осмислена е агресията. При момчетата в гимназията не е само тестостерон. Защо момичетата все по.често се млатят като проститутки на пиаца? Пишат се сто теми във форума как едва ли не на всеки детето му е обект на насилие в училище, но сега всички се правят на ощипани булки и много благородни, че насилниците не били насилници, а деца. Като са деца да се вземат мерки и да се работи с тях.

# 13
 • Мнения: 2 792
 Децата насилници, в повечето случаи живеят в семейства(ако може да се каже живеене) с много рискова среда. Родителите са или алкохолици или страдат от други зависимости, или просто са напълно неспособни и абдикирали от родителството. Такива деца живеят почти изцяло на улицата, реално социалната система ги защитава до толкова, че може да ги премести от семейната среда в дом, което не променя нищо, така че може би озлоблението към тях би трябвало да е с една нотка по леко.

 Хубава е кампанията, на мен ми харесва.

# 14
 • София
 • Мнения: 36 901
Да, и всички "елитни" и "неелитни" училища и гимназии са пълни с деца на алкохолици и зависими! Как става тази работа? Децата на алкохолиците и наркоманите не са от най-ученолюбивите, защото имат друга работа или скитат по улиците. Кои, тогава са насилниците в училище?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт