Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 апр. 2008, 21:49 ч.

Двойна продажба на жилище! Съвети?

 • 1 421
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 214
Здравейте на всички мами!Имам следният проблем. Закупихме къща в едно село, но се оказа че докато ние сме подготвяли продажбата, в нашият имот са се настанили цигани . Пуснахме жалба до прокуратурата , но от там ни отговориха че циганите си имат предварителен договор за прадажба . Проверихме каква е ситуацията и се оказа че човека сключил този договор е продал същият имот на нашите продавачи през 1989 година, но си е запазил оригинлният нотариален  акт. Прокуратурата отказва да вземе мерки въпреки че предоставихме нашият нотариален акт , като доказателство. Моля, ако някой знае как да можем да влезем във владение, да ми помогне. Утре ще ходя при адвокат да се консултирам. Аз си  мислех ,че ако закупи човек имот може да го ползва, но се оказа че не е така. Благодаря Ви превдварително.

Последна редакция: чт, 03 апр 2008, 22:24 от Tandoori

# 1
 • USA
 • Мнения: 7 091
Ем, редактирам ти заглавието така, че да става ясно за какво иде реч. Хубаво е когато се пускат нови теми заглавията да са насочващи, а не обратното! Успех с неприятната ситуация, за съжаление съвет не мога да ти дам!  bouquet

# 2
 • Мнения: 389
Извинявай, но не разбрах Вие имате ли нотариален акт? Ако е така, то Вие сте собственик на имота. Наличието на предварителен договор на името на трето лице не Ви лишава по никакъв начин отг правото да си влезете във владение. Странно е как в този случай полицията не е взела отношение спрамо самонастанилите се и извършващи самоуправни действия трети лица.

# 3
 • Мнения: 34 803
И аз не разбрах точно, но ...

Нотариусът как е вписал сделката, щом продавачът не е собственик?

Това, че са имали Предварителен договор, не значи, че е прехвърлена собствеността.
1989 г.  Shocked какъвто и срок да е писан в Предварителния договор, със сигурност е изтекъл.

Ако го е продал веднъж, за вашата продажба нямаше да може да извади Данъчна оценка.

Вие не си ли извадихте Удостоверение за тежести? На него ще излезе, ако е имало движение по имота.

Циганите може да се самонастанят във всеки имот, това не ги прави собственици.


Дано се оправите бързо с тях Praynig

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 455
Да, този предварителен договор може да се окаже голям проблем за Вас.
Дори и сключен през 1989 год. - има опасност за Вас. Имам предвид, че в рамките на пет години от сключването на договора е трябвало собственика на имота да го прехвърли с нотариален акт на циганите. Той, очевидно не е сторил това и е следвало циганите да се обърнат към съда за да искат обявяването му за окончателен. И сега, в един момент, ако Вие тръгнете да претендирате собственост върху същия имот с нотариалния си акт - циганите /в съдебен спор, разбира се/ ще претендират придобиването му на основание давност - владяли са имота повече от десет години въз основа на този предварителен договор и т. н. и Вие ще загубите делото.
В този случай Ви остава единствено да съдите собственика, който Ви е продал имота и да искате връщане на платените пари при продажбата, но само в размер в който са записани в нотариалния акт за покупко-продажба /ако сте писали реалната сума, разбира се - ако ли не - ще пиете студена вода/.
А що се отнася до тежести върху имота - нормално е дори и да сте правили проверки имота да излезе чист предвид обстоятелството, че предварителните договори от много отдавна не се вписват и няма никаква следа за тях.
А за данъчната оценка - след като циганите не са декларирали имота в данъчното за да бъде сменена патидата /а с предварителен договор това не може да стане/ нормално е да се води на човека, който Ви е продал имота и е нормално да му издадат удостоверение за данъчна оценка.
Съжалявам ако съм Ви обезнадеждила окончателно, но според мен - така стоят нещата.

# 5
 • Варна.....
 • Мнения: 1 695
Отидете наистина при адвокат да ви консултира.
Според мен положението не е толкова безнадеждно, както го описав Фъстък.
Ако в нотариалният акт, с който се закупили имота е записано как и кога се предава владението на имота, искайте от съда да ви издаде заповед за изпълнение/ изпълнителе лист, и тогава съдебен изпълнител ще ви въведе в имота. Циганите след като ги изкарате, ако могат, нека да доказват че са били владелци.

# 6
 • Мнения: 24
 Вземете си  всички документи, с които разполагате и отидете при адвокат. Моят съвет е внимателно да си изберете адвоката. Защото колкото един може да помогне, толкова друг може да навреди. А тук никой не може да ви даде точен отговор ,дори и да е наясно с материята, защото от описанието ви не може да се разберат много неща. И много хора си правят свободни съчинения.
  Аз поне разбрах нещата по съвсем различен начин-през 1989 г продавачите на авторката на темата са купили имота. В кой момент техния продавач( т.е. първия собственик) обаче е сключил предварителен договор с циганите никъде не е казано. И авторката казва че докато те са подготвяли пок-продажбата в имота са се настанили циганите. Оттук нататък разсъжденията на Фъстък хич не са верни.
 Затова съветът ми е - с документите при добър адвокат

# 7
 • Мнения: 214
Имаме нотариален акт за имота. закупихме имота от собствениците. проблемът е че през 1989г. когато този имат е купуван от първият собственик, продавача си е запазил нот.акт в оригинал. Сега го е показал на една цигаска фамилия и са сключили предварителен договор с него. Той и циганина е излъган, ама аз какво да направя. проблемът е че мога да ги изгоня с решение на съда, което може да трае 4 години. Е  това е  правосъдие...............

# 8
 • Мнения: 214
предварителният договор е станал 1 седмица преди нашата сделка на мине пред нотариус, докато ние си подготвяхме документите. За сделката бяхме извадили всички документи, включително и за тежести върху имота. Може би аз не мога да обясня точно ситуация затова ще я разкажа така. Представете си че аз продавам апартамент на ХХХ, но си при изповядване на сделката си запазвам оригиналният нот.акт. След известно време имам информация че ХХХ не е в България и намирам едни цигани/неграмотни/, показвам им моя стария нот.акт и правя предварителен договор за продажба с тях. Междувременно ХХХ решава да си продаде апартамента на ГГГ и естествено го продава, защото си е законен собственик. За голява изненада на ГГГ в имота му има цигани с предварителен договор за продажба и според прокуратурата това не е престъпление, защото циганина има предварителен договор. А кой прав и кой крив , да изяснява съда , а срокът - 4 години.  В моя случай аз съм ГГГ.Е май това е , дано го разбрахте. А иначе говорих с няколко адвокати  и  всички са на мнение че няма проблем да си  вляза в имота - след решение на съда!!!! А дотогава къщата ще заприлича на цигански кътун и няма смисъл да Ви казвам , какво желание ще имам да отидя да живея там. Да не говорим колко ще ми струват тези дела като пари, нерви, време. Благодаря Ви да съпричасноста.

# 9
 • Мнения: 34 803
Em, кой ти даде този отговор?

...  според прокуратурата това не е престъпление, защото циганина има предварителен договор ...

Имам чувството, че някой се е подиграл с теб. И адвокатът ти ли мисли, че е така newsm78
Как да не е престъпление, кой им е предал владението? То, ако собственик се ставаше с Предварителен оговор с/у един гол стар Нотариален акт, нямаше да има Нотариуси, вписвания и т.н.

... да искат обявяването му за окончателен ...


Ако е така, щеше да е отразено и да излезе в Удостоверението за тежести, освен това:

предварителният договор е станал 1 седмица преди нашата сделка на мине пред нотариус ...

# 10
 • На 20 км от София, с тенденция към повече!
 • Мнения: 192
Em според мен трябва да подадеш една жалба в полицията срещу мангустите за самонастаняване.
Не виждам как с тоя договор могат да имат каквито и да е претенции.
А тоя дето ви е продал бих му спретнал едно возене до Витоша.

# 11
 • София
 • Мнения: 133
Em, тичай при някой читав адвокат, защото ситуацията е сериозна. Не си губи времето по форуми. За съжаление закона защитава владелеца (след определен период) пред невладелеца - независимо кой е собственика.

Последна редакция: нд, 06 апр 2008, 01:50 от STV

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт