Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 апр. 2008, 13:21 ч.

Акт 15 ?

 • 21 110
 • 143
 •   1
Отговори
 • Бургас
 • Мнения: 2 846
Здравейте! Миналото лято купих апартамент в процес на строеж и днес ми се обадиха да отида в офиса за да подпиша Акт 15 и да занеса 200 лв за благоустрояване на района и трафопост  Thinking Наистина ли собствениците трябва да плащат за това? От по-старата тема за Акт 15 видях, че трябва да се огледат доста неща преди подписването на въпросния документ, но от фирмата не ми споменаха нищо по този въпрос. Сама ли трябва да отида да си огледам апартамента дали всичко е наред или трябва да е с някой представител на фирмата, като се има предвид, че те са инвеститори и сами си наемат различни бригади за различните дейности (поне така ми обясниха като попитах как се казва строителната фирма) ? Много се притеснявам и не знам каква точно е процедурата  Praynig

Последна редакция: пт, 04 апр 2008, 19:46 от bradata

# 1
 • София
 • Мнения: 6 305
Ще следя темата, и мен ме интересува.
Ако има юристи, специалисти по недвижими имоти, брокери, моля, дайте мнения.

# 2
 • София
 • Мнения: 934
С Акт 15 апартамента се предава от строителя на собственика. Прегледайте си Договора за покупко-продажба и съответното Приложение, дали всичко е изпълнено по тях.
Тогава подписвайте.
А за 200-та лева им се изсмей.

# 3
 • Бургас
 • Мнения: 2 846
Апартамента всъщност съм го купила от частно лице, което пък го е купило от въпросните инвеститори, които също се явяват частни лица. Ето част от Предварителния договор за строителство и продажба на недвижим имот, сключен от момчето, от което купихме апартамента и въпросните инвеститори:
1
2
3

Приложение някакво няма. А сигурно ли е за тия 200 лв ? Казаха, че  ще се събират от всички собственици, а като се има предвид, че това е комплекс от 5 жилищни блокчета плюс един търговски център... Thinking стават много пари. По закон кой трябва да плаща въпросното благоустрояване на района и трансформатора и ако откажа да платя какво може да стане  newsm78

# 4
 • В детството...
 • Мнения: 122
Не съм чел приложения от вас догов0р , но ако там не е упоменато изрично такова заплащане на акт 15 не сте длъжни да давате тези пари. Изградждането на трафопост, подстанция към топлофикация, и всичко останало си е задължение на фирмата строител.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 455
Вие договор със въпросния строител /доколкото разбирам от поста/ - нямате. Следователно нямате задължение да заплащате каквото и да било в бъдеще.
Акт 15 наистина Ви дели само на крачка от Акт 16, но предвид, че нямате договор със строителя /пак стигаме до него/ - не можете да правите и каквито да било възражения относно строителството което е извършено към момента.
Пари - не сте длъжни да давате предвид задължението на самия строител да захрани обектите с ел. енергия. Да не говорим, че самия трафопост се изкупува от енергото и ще се плати по пазарни цени на самия строител - тогава той ще Ви върне ли дадените от Вас пари?! - не, разбира се.
Относно благоустрояването на комплекса /доколкото разбирам е от затворен тип/ - това е задължение на всички живущи там, сега и в бъдеще. Ако строителя, по договорите които е сключил със собствиниците, има задължение да го благоустрои - тогава на този етап това отново не е Ваше задължение.
Дано съм била полезна.   bouquet

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 2 846
   Благодаря ви за включванията и за информацията   bouquet

   Договор със строителите наистина нямам, а само това копие, което публикувах по-горе. Там нищо не се споменава за допълнителни плащания, а има само клауза, която уточнява, че ако има промени в условията и допълващи условия, следва да бъдат оформени писмено и приложени към този договор като анекси, но такива не знам да има  newsm78 А за всички нерегламентирани с договора случаи се предвижда решаването им по взаимно съгласие и според законодателството т.е. ако искат пари за благоустрояване (каквото и да значи това, защото аз и идея си нямам как те го разбират) са длъжни да имат моето съгласие, така ли? В договора за външния район е записано единствено полагането на базалтови плочи върху незастроеното дворно място и не се споменава нищо друго. Комплекса не е от така наречения "затворен тип", просто е като обща композиция от блокчета.
    Какво точно ще рече "благоустрояване на района" и в каква степен зависи от мен дали съм съгласна с това и с парите, които биха ми се поискали за целта? Имам ли право да откажа или бих подлежала на санкции някакви?
    И още нещо-имам ли право все пак да искам оглед на апартамента и да проверя (доколкото мога) дали всичко е наред и ако имам забележки да ги предявя към инвеститорите, а те от своя страна-към строителите и изпълнителите, и ако да, по какъв начин документално трябва да се направи това?
    Много питам, но наистина ми е много мътно и тъй като съм притеснителна ми се иска да съм максимално подготвена за понеделник, когато май трябва да ходя в офиса и евентуално да водя "словесни битки"  Rolling Eyes

# 7
 • В детството...
 • Мнения: 122
Ама как, разбира се, че трябва да си направите оглед на апартамента, даже аз мислих, че сте го направили. Задължително е преди да купите жилището да направите това. Ако забележите нередности в изпълнението директно се обърнете към човека с който контактувате и нещата ги уточнете с допълнителен договор (добре е да се завери нотариално).
За благоустройването на района не сте длъжни да плащате, това е задължение на фирмата стройтел след като тези плащания не са упоменати предварително в основния договор.
Това никъде го няма.

# 8
 • Мнения: 389
[quote ]           И още нещо-имам ли право все пак да искам оглед на апартамента и да проверя (доколкото мога) дали всичко е наред и ако имам забележки да ги предявя към инвеститорите, а те от своя страна-към строителите и изпълнителите, и ако да, по какъв начин документално трябва да се направи това?   [/quote]

Непременно си вижте апартамента преди да подпишете акт 15 защото в противен случай се съгласявате с начина на изпълнението и после не можете да имате претенции за видимите дефекти. Ако има нещо, което е в отклонение на архитектурния проект и екзекутивната документация или строителните норми известете инвеститора и строителя писмено с обратна разписка като подробно опишете възраженията си.

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 2 846
   Е, аз като купувах жилището го гледах, но това беше август миналата година и не всичко беше довършено. Така или иначе парите съм ги дала тогава и затова имам и нотариален акт.
   Значи сега твърдо трябва да искам оглед на жилището с някой техен представител и ако открия нещо да искам писмена документация  Thinking
   А за това прословуто благоустрояване, мога ли да прочета някъде какви са законовите разпоредби (ако може да ми ги вдене нещо мозъка  Mr. Green )-не знам какво точно да търся  newsm78

П.С. А това отклонение на архитектурния проект и екзекутивната документация или строителните норми много професионално ми звучи и нищичко не ми говори-нищо не разбирам от строителни норми или екз. документация, нито пък знам нещо за архитектурния проект  ooooh!

# 10
 • Мнения: 389
  П.С. А това отклонение на архитектурния проект и екзекутивната документация или строителните норми много професионално ми звучи и нищичко не ми говори-нищо не разбирам от строителни норми или екз. документация, нито пък знам нещо за архитектурния проект  ooooh!
  Поискай си копия от проектите от инвеститора, а ако не ти даде, на базата на нотариалния си акт отидете в ДНСК или в общината и поискайте да Ви направят копия. Екзекутивна документация се прави когато в хода на строителството са се изпълнили отделни строителни работи различно от това което е по проектите, но не се налага изменение и одобрение в същите, например променено е мястото на някоя стена или пък въобще не е изградена и др. А след като не разбираш си намери някой специалист, например технически ръководител на някой обект, ако трябва се договорете за някаква сума той да огледа изпълнението.

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 2 846
Благодаря за разясненията, но въпреки това ми звучи много сложно, а и нямам такива познанства и връзки...А хубаво би било наистина огледа да се направи от човек, който знае какво да гледа  Rolling Eyes Лошото е и това, че ме притискат да стане спешно и нямам много време за реакция, а пък и аз имам интерес да минат нещата бързо, защото съм на квартира и колкото по-бързо се нанеса, толкова по-добре  Praynig

# 12
 • София. Някъде из Младост-ите
 • Мнения: 30
Здравей,
До колкото видях по договора който си снимал, строителя има задължение да ти изгради ВИК, ЕЛ и прочие инсталации до тапа, което значи че няма как законово да ти ги иска тия 200 лв. за траф, негово задължение да го осигури. А относно огледа - послушай "chochko" и се сдобий с необходимите документи, намери си някой строително грамотен човек и го запознай с тях и направете оглед на място, но не подписвай АКТ15 ако нещо не ти харесва и не е по договор или строителна документация, защото така ще си го получиш апартамента. Успех.

# 13
 • Мнения: 389
Лошото е и това, че ме притискат да стане спешно и нямам много време за реакция

Няма причини за бързане с акт 15 особено ако все още се работи по обекта.  Те затова и Ви притискат за да се гарантират, че няма да можете да претендирате за нищо впоследствие.

# 14
 • Бургас
 • Мнения: 2 846
   Не знам, аз си мислех, че бързането е за да може да стане по-бързо и взимането на Акт 16 и съответно нанасянето в жилищата, защото и самите инвеститори май имат такива там  newsm78 . Не знам дали все още се работи на обекта, защото ми е далечко и не съм минавала скоро оттам, но е добре да знам, че по принцип нямат право да ме пришпорват.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт