Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 270
 • Варна
 • Мнения: 1 573
Направих кръвен тест, разширен за алергени, но нищо не показа. Остава загадка.Ако е от домашен прах например, няма отърване. Има го навсякъде във въздуха. Моя задух не  ена пристъпи, а постоянно си поемам дълбоко въздух. просто сякаш не ми достига. Но с Фликсотид това изчезна, кашлицата се промени и също почти я няма. Спра ли Фликсотида обаче, още на другия ден се почва пак. newsm78 Влудява ме факта, че съм зависима от него.

# 271
 • Мнения: 871
Правите ли инхалация  със  физ р-р   ? И кога  ?
Аз имам инхалатор сравнително от скоро, от около 6-7 месеца.
Като се разкашли Лора и правя инхалации с физиологичен разтвор, ефект има и то голям. Съжалявам, че не съм си купила инхалатор по-рано.
Ако се увеличи кашлицата и , включвам и инхалации с вентолин.
Дъщеря ми е с асма от 2 годишна.

# 272
 • София
 • Мнения: 3 149
момичета, както знаете, и нашият инхалатор го ползвам от скоро. Правила съм понякога инхалации само с физиологичин разтвор, но се чудя дали правилоно преценявам кога да ги правя. Уж искам да предотвратя евентуален пристъп, но не съм сигурна дали да ги правя дори когато кашлицата е съвсем малко или чак като се учисти. Опитът ми показва, че при честа кашлица и вирус, например, си стигаме до вентолина  Cry

Как преценявате? Зная, че няма универсален онговор, просто добре ще е да си умножим опита взаимно.

# 273
 • Пловдив
 • Мнения: 16
не мога да разбера защо на мене докторите не са ми казали за този вид инхалации. Моля обяснете ми как се правят тези инхалации с физиологичен разтвор. Аз никога не съм правила но щом имат такъв ефект моля оббеснете ми.

# 274
 • София
 • Мнения: 3 149

Няма нищо специфично в тези инхалации. Просто слагаш същото количество физиологичен разтвор, както му е предписано да прибавя към лекарството, без да прибавяш самото лекарство (Вентолин или нещо друго), като запазваш продължителността на инхалацията, (10 минути, например), докато се вдиша целият разтвор. Прави се по абсолютно същия начин, просто е наистина 100% безвредно и може да се прави през какъвто искаш интервал, колкото пъти пожелаеш на ден.
Необходимо е да се прави, ако например детето има нужда от инхалация, но са минали по-малко от 4 часа след последната инхалация с лекарство, тогава правиш само с физиологичен разтвор.

Ако има нещо, което съм изпуснала, нека мамите прибавят. Hug

# 275
 • Страната на чудесата
 • Мнения: 2 734
А ако лекар не е предписал инхалации с лекарство каква би била примерната схема за физ.р-р? И няма ли опасност при липса на хрипове да разкашлям детето повече, например ако почна инхалации при първите прокашляния?
Моля мамите с повече опит да споделят малко повече за инхалациите!  bouquet
Имам още едно питане към вас: има ли в ДГ някакъв контрол към препаратите, които се използват, и имам ли права да изисквам облекчено ползване в групата когато там има дете с алергична астма? Моля, ако някой е минал по този път, да сподели!

Последна редакция: пн, 29 сеп 2008, 17:07 от Мартини

# 276
 • София
 • Мнения: 3 149
А ако лекар не е предписал инхалации с лекарство каква би била примерната схема за физ.р-р? И няма ли опасност при липса на хрипове да разкашлям детето повече, например ако почна инхалации при първите прокашляния?

Не съм чувала за подобен ефект, нито при нас е имало подобно нещо.
Нека наистина мамите с повече опит пишат.

Колкото до детската градина - ХЕИ е забранило, тъкмо заради множеството алергии, които се появяват, да не се мие с препарати, съдържащи хлор. Това важи за всички градини. Аз, обаче, въпреки че в нашата твърдят, че не употребяват хлорни препарати, малко изпитвам съмнения дали в действителност е така. Не мисля, обаче, че единствено заради едно дете може да се поиска по-разредена дезинфекция на помещенията, тъй като честотата им също е определена от ХЕИ.

# 277
 • Here, There and Everywhere
 • Мнения: 373
Момичета, преди време в темата прочетох, че инхалаторите се почистват по определен начин и се оказа, че аз не съм правила нищо, както трябва.
Свалих и преведох съвети как се почиства инхалатора- малко дълго излезе, но се надявам и на друг да е от полза.
Относно инхалациите с физ. разтвор- тука се прави само вентолин, не се смесва с физ. разтвор и като съм питала за отделни инхалации с физ. разтвор- не го одобряват, не знам изобщо дали има причина, или просто не е познато? Thinking

Почистване на инхалатора

След всяка употреба:

Разглобете всички части на маската, дозатора и тръбите (тръбите не се мият и почистват).
Мийте под течаща вода маската и дозатора- за около 30 секунди. Изтръскайте останалата вода и оставете частите да изсъхнат на открито върху кърпа (без власинки). Сглобете частите обратно и съединете с тръбата. Пуснете инхалатора за 10- 20 секунди да издуха останалата влага. Извадете тръбата от инхалатора и след като се уверите, че всички части са сухи, сложете ги в затворена найлонова торба. Покрийте инхалатора с кърпа.

Един път дневно:

Разглобете всички части на маската, дозатора и тръбите (тръбите не се мият и почистват)
Измийте маската и дозатора с мек сапун и топла вода. Изплакнете под силна струя за около 30 секунди. Изтръскайте останалата вода и оставете частите да изсъхнат на открито върху кърпа (без власинки). Сглобете частите обратно и съединете с тръбата. Пуснете инхалатора за 10- 20 секунди да издуха останалата влага.  Извадете тръбата от инхалатора и след като се уверите, че всички части са сухи, сложете ги в затворена найлонова торба. Покрийте инхалатора с кърпа

Един или два пъти седмично:

Разглобете всички части на маската, дозатора и тръбите (тръбите не се мият и почистват)
Измийте маската и дозатора с мек сапун и топла вода. Изплакнете под силна струя за около 30 секунди. Накиснете за 30 минути частите в разтвор, направен от една част дестилиран бял оцет и две  части дестилирана вода. Изхвърлете разтвора след употреба. Изплакнете отново инхалатора с топла течаща вода за около 1 минута. Изтръскайте останалата вода и оставете частите да изсъхнат на открито върху кърпа (без власинки). Сглобете частите обратно и съединете с тръбата. Пуснете инхалатора за 10- 20 секунди да издуха останалата влага.  Извадете тръбата от инхалатора и след като се уверите, че всички части са сухи, сложете ги в затворена найлонова торба.
Почистете компресора с полу- суха сапунена кърпа- не използвайте спирт или дезинфекциращи препарати. Никога на мокрете компресора.

Според инструкциите на производителя, периодично се сменява филтъра на компресора.

# 278
 • София
 • Мнения: 3 149
pirinka, благодаря за инфото! Не мога да разбира как се прави инхалация само с вентолин, той не е ли прекалено малко като количество?

Лекарят ни и аптекарът казаха, а и на инструкциите на небулайзера пише, че никоя чест не бива да се мие с какъвто и да е препарат, самуп или нещо подобно, защото остават така наречените "нищожни количества" и може да се вдишат после (явно това се предотвратява при повторното включване, за което пишеш). На моята инструкция пише, че частите се разглабят, измиват се под топла течаща вода, след това се накисват във вряла (не вряща) вода за 10 минути. Маската се чисти с определен вид спирт (трябва специално да погледна какъв беше точно).

# 279
 • Мнения: 456
Правила съм понякога инхалации само с физиологичин разтвор, но се чудя дали правилоно преценявам кога да ги правя. Уж искам да предотвратя евентуален пристъп, но не съм сигурна дали да ги правя дори когато кашлицата е съвсем малко или чак като се учисти. Опитът ми показва, че при честа кашлица и вирус, например, си стигаме до вентолина  Cry

Как преценявате? Зная, че няма универсален онговор, просто добре ще е да си умножим опита взаимно.
И на мен това ми е най- трудно и много се страхувам дали правилно преценявам. По принцип инхалация трябва да се направи веднага щом детето има признаци на пристъп, колкото по- рано се включи вентолинът, толкова по-кратък и лек ще е пристъпът. Проблемът ми е, че никога не мога да преценя колко често и дълго да правя инхалациите. Нали вентолинът не е лекарство, което да се даде еднократно. Поне така са ме учили. Дадеш ли го веднъж трябва да се диша два - три дни. Страх ме е дали не е прекалено, дали не си играя твърде много с белия дроб на детенцето. Страх ме е и от страничните ефекти на вентолина. При дъщеря ми пристъпите се появяват внезапно, така и изчезват. Общо взето последния месец почти постоянно е на вентолин, диша 3 дни, почива един - два и отново чувам, че гърдите й свирят.
Много безпомощна се чувствам...
Д-р Куфарджиева ми обясни това : като започне пристъп включваш вентолин на 6 часа, ако няма ефект - на 3.
Имам чувството, че на нас не ни помага много вентолинът, да, облекчава я в момента, но дори при неколкодневно дишане детето пак си е със спазъм... Дори в болницата ни държаха доста дни и ни изписаха с вентолин за вкъщи, без особен резултат от лечението... 

# 280
 • София
 • Мнения: 3 149
Изида, и аз не мога да разбера в каква степен действа вентолинът. Затова оставям лекарят да преценява. Нашият ми е казал, ако се съмнавям, че мога да правя инхалации, но и да го водя да види какво е положението, а чак тогава - при Куфарджиева.
Но след като толкова често се налагат инхалации с венттолин, защо не направиш един курс от 10 дена, докато напълно престане да свири. Какво казват лекарите?

# 281
 • Мнения: 263
На мен лекарите обикновено ми предписват инхалации с вентолин при проблеми с дробовете и докато напълно се изчистят всякакви шумове в тях (това го решава лекаря след преглед със слушалка). А няколко дена след това продължавам с инхалации с физ. разтвор. Така по-лесно се разминаваме с усложнения.
Преди понякога спирах инхалациите по-рано (вентолина), защото все ми се струваше, че се претоварваме с тях (нали натоварват сърцето...)
Но сега след две пневмонии да си призная го тъпча с лекарства и яко ме е страх да не ни вкарат пак в болница, че се измъчи дребосъка! Sad

# 282
Здравейте, мили мами. От известно време съм голям почитател на този форум. Често съм ползвала ваши съвети публикувани в здравни теми. Най после се реших и аз сама да поискам съвет: От май месец сме с диагноза бронхиална астма с преобладаващ алергичен компонент и се лекуваме с "Пулмикорт турбохалер"-200 мкг/100 дози -два пъти дневно и "Сингуляр" един път на ден.Оказа се обаче, че при последното ни взимане на Пулмикорт-а се наложи да го вземем със срок на годност до август 2008, а ние го взехме точно август. Сега дойде ред отново да го вземем и се оказа, че лекарството липсва и няма внос. Можете ли да ми кажете  успявате ли да го откриете в аптечната мрежа и има ли го някъде в София. Многа благодаря предварително. Приятна вечер на всички.

# 283
 • Мнения: 178
Здравейте!Бих искала да ви попитам къде мога да намеря информация относно храненето при астма-кои храни са позволени и кои забранени.Малкия ми син е в неуточнено състояние,но риска да развие астма е 50 на 50%.В момента се водим с бронхит,но тъй като е предразположен към алергии трябва да спазваме строга диета.Лекарят ни даде списък,но е много обобщен.Много съм панирана и незнам какво точно мога да давам.Изписаха ни ВЕНТОЛИН И ЗИРТЕК.В петък сме на преглед.Кърмя,но ни изписа соево бляко когато ми спре кърмата.Ако някой знае откъдеМОЛЯ ЗА ПОМОЩ Praynig                                                                                                                                           П.П.Съжелявам ако поста ми е объркан,но не съм на себе си.

# 284
 • София
 • Мнения: 3 149
ninata, нека ти пишат и мамите, чиито деца по-рано са развили астмата, но аз ти пиша сега, понеже виждам, че си притеснена, което е нормалната реакция в такава ситуация.

Тъй като мънекът е още на възраст, в която алергиите към храна са често срещани, затова сигурно докторът е наблегнал на диетата. по принцип, това, което важи за всички алергични деца с неустановени реакции към точно един алерген, си е твърде общо. Например, на моя не бива да му давам в никакъв случай цитрусови плодове, ядки и газирани напитки, независимо, че миналата година постовиха диагнозата. Също така, трябва да се избягва какаото, плодовете с мъх по кожестата част (праскови, кайсии, дюли и подобни). Бананите също не са за предпочитане, както и пълномасленото мляко.
Не се дава Нурофен, а само Панадол.

Това от мен. Дори да ти изглежда "обобщен", списъкът на лекаря ви най-вероятно се отнася за всичко, включено в него - алергизиращите храни са много. За да си по-сигурна, направи си списък с храните, които му даваш и искаш да включиш и питай за всяка поотделно лекаря.

Спокойно, нали още не е сигулно какво е! Може да отмине Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт