Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Монтана

Мнения: 679
Вчера си пробвах новата форма за кекс, но се оказа някакво менте, защото кексът залепна за формата и загоря от едната страна, след което се счупи. Sad  И понеже е комплект с по-малки форми, които вече бях пробвала, се получи същото, както с тях. Не знам що за материал е това, но ме беше много яд и набързо импровизирах какво да направя от счупения кекс, за да не го хвърлям:

Кекса натроших на трохи и разделих на две части, които сложих в две форми за торта със свалящо се дъно. Натисках трохите докато се пресоват като блат. Върху първия сложих заливка от едно кисело мляко „На баба” 4%, разбъркано със захар на вкус и една ванилия. Отгоре сложих другия блат и върху него същата заливка, след което поръсих с шоколадови пръчици. Престоява една нощ в хладилник, за да се стегне. Стана чудесен лек сладкиш, нещо като тортичка.

Възможности за вариации:

- може блатовете да се сиропират ЛЕКО;
- може блатовете да се залеят с нишесте, кисел, сметана или друго по желание вместо киселото мляко;
- може да се ползва някакво сладко или парченца плодове, орехи или други ядки както между блатовете, така и за украса.


* Между другото, когато сложих втория блат върху първия, той малко се размести и посчупи тук-там, но мисля, че тук някъде във форума бях чела, че може такъв пресован блат да се постави в камерата да замръзне и после се работи с него по-лесно.

Ако и вие имате някакви идеи какво да се направи от несполучлив сладкиш, моля споделете. Smile
Цитирай
Най- лесното, за което се сещам е размесването на трохите от кекса с подсладено кисело мляко, млякото да не е много, колкото за слепване. Разпределете  в чашки с леко натискане и след няколко часа в хладилник, обърнете в чинийки. Залейте с шоколадова глазура и ще получите леки и ефектни "скалички".
Цитирай


Мнения: 8 603
Правила съм импровизация  на тортата Панчо - кекс, който доста беше залепнал и почти бях решила да го изхвърля, както бях побесняла, не знам как ми просветна в главата, но разбих заквасена сметана със захар, доначупих кекса на парчета, топих ги в крема, наредих някаква камарка и я полях с шоколадова глазура. Хич не беше лошо, изяде се! Very Happy
Цитирай

Монтана

Мнения: 679
Ха, изобщо не бях се сетила за отделни чашки!  newsm78 Мерси за идеята.   bouquet  Ако някой път пак ми се случи подобно нещо, ще го имам предвид. 

labrex, а каква е тая торта Панчо?
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 070
Не мисля, че формата е виновна. Не си я намазала добре. Но както и да е. Можеш да направиш скалички от трохите.
Също така може да направиш парфе и да ги използваш за основа на парфето.
Цитирай


Мнения: 731
Това за скаличките е много добра идея. Имам останки от кекс и се чудех, какво да го правя.
Цитирай

Монтана

Мнения: 679
Не мисля, че формата е виновна. Не си я намазала добре.

Всъщност, намазах я.  Confused Правила съм много пъти кексове с моята стара форма за кекс и винаги са се получавали. Въпросните  нови форми май са китайски... Аз останах с впечатление, че не са. Приличат на тефлонови, но не са, просто са оцветени в черно. Марката е Есперанца или нещо подобно. Представляват форма за кекс, форма за торта с отлепващо дъно и две малки формички за сладкиши. Аз съм ползвала няколко пъти малките формички в комбинация с други и винаги са загаряли само те. Е не знам аз ли съм луда или това са поредица от случайности...  newsm78 Ако някой е ползвал същите форми нека сподели как ги маже да не загарят, защото при мен става всеки път и сладкишът залепва.  #Cussing out

Формите съм купила от Кауфланд.
Цитирай


Мнения: 731
Една позната си купи такъв комплект от Каофланд пак-евтини са. Оплака се също от тях. Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 8 603

labrex, а каква е тая торта Панчо?


Много вкусна! Т.е., аз много я харесвам. Very Happy
Цитирай

Монтана

Мнения: 679
За комплекта - струва 15 лв.

Labrex, мерси за ресептата.  Hug
Цитирай

София

Мнения: 1 651
Да дам и аз скромното си мнеие  Embarassed
Начупвам кекса или там каквото е останало, като сладкиш. Нареждам ги в тавичка и заливам със смес за крем карамел. Пече се, както кекса. Става страхотно  Peace
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
О, имала съм такъв случай, но там проблемът беше във фурната.

Та, начупих кекса на парчета, сложих смлени орехи, кокосови стърготини, мисля, че дори някакво сладко изостанало, обърках и залях с карамелена смес - яйца, мляко, захар. Гостите ми го харесаха, че чак и рецептата поискаха, а аз се чудех какво да обяснявам  35
Цитирай

Монтана

Мнения: 679
Гостите ми го харесаха, че чак и рецептата поискаха, а аз се чудех какво да обяснявам  35

Хаха  35 И ти какво им каза?  Smile
Между другото и мойта т. нар. торта от остатъци я харесаха и не можаха да повярват, че е кекс. 35

Днес се сетих, че може би ще е хубаво остатъците от сладкиша да се поръсят с ром, да се направи нещо като блат и да се направи някакъв млечен крем за заливка.

Или пък да се оформят нещо като сладки или бонбони от трохите и да се овалят в смес от разбито какао с масло или нещо подобно и после в орехи, но не знам дали няма да се разронят. Може би вътре може да се сложи нещо за слепване  newsm78 ... Просто идея, не съм пробвала.
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Ами в първия момент отклоних въпроса, след това обещах, че ще им напиша рецептата, но познай... 35
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.