Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 апр. 2008, 17:33 ч.

Има ли начин.....да ИМА НАЧИН (или за такситата-ментета)

 • 575
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 373
Тъй.....знам, че оттук са тръгвали много идеи и инициативи, и затова реших да споделя с вас едни мои размисли.
За какво иде реч- за т.нар. "копърки", такситата, които имитират под всякаква форма една известна софийска такси-компания, с една-едничка цел-да заблудят клиент, който взема кола в движение и после таксито да му "излезе през носа". Самата аз съм се парила преди 6 години, нооо, оттогава парен каша духа, дори да е спряло таксито, отивам, поглеждам най-нахално отпред, встрани, тогава сядам-и пак поглеждам.
Оня ден пътувах с шофьорка от въпросната толкова имитирана компания. Запитах я защо, наистина, шефовете им не правят нищо по въпроса, толкова ли не се интересуват от доброто име на фирната си. Жената обясни, че се водели дела.....но без успех. Ха сега де. Без успех!!!
Стигам до извода, че явно в България няма добри закони, защитаващи конкретната марка или лейбъл или както искате го наречете (не съм специалист). Ама то било имало една буква или 2 цифри разлика, моля ви се. (не било Готината Красавица, а готината КрасТавица, да речем).
Има и друго измерение-човешкото. Тия, копъркаджиите, най-често бръмчат около автогара, аерогара, болници(тук, около мене, има доста от тях). Разчитат на това, че клиентът е видял познатото му ОК.....или 2121....че бърза да се прибере, че е болен, току-що изписан от болница и дерат кожи.
Ще кажете-ами да е гледал. Е, не е така. В нормалните европейски държави това се води "съзнателна заблуда на клиента". Преди време работех за фирма, която заблуждаваше потребителите си в Интернет.(работеха на ръба на закона, точно както копърките).Ами обединиха се пропищелите клиенти от няколко европейски държави, подадоха молби до Европейската комисия за защита на потребителя.....и моите хора бяха ЗАДЪЛЖЕНИ да си изпишат отчетливо на заглавната страница, че услугата им е ПЛАТЕНА.

Кажете, моля, какво точно гласи законът по този въпрос  в Бг? Има ли начин да се промени, въобще, може ли нещо да се направи?

# 1
 • Мнения: 4 302
По скоро таксиметровите компании не са си регистрирали търг.марка , щото им се е досвидяло навремето.
Аз лично с очите си съм била свидетел как смениха табелите на чейнджбюро, защото пунтираше логото на Райфайзенбанк.
А иначе за бързината на правосъдието съм съгласна с девойката-шофьорка, макар и за всичко казано от таксиджия да си имам едно нмаум. Нищо лично, просто честичко преиначават.

# 2
 • Мнения: 9 817
Тъпото е че, тези таксита са регистрирани в повечето случай като ЕТ и са напълно изрядни. Много
пъти се е случвало клиенти да викнат в момента на плащането на сметката КАТ и ДАИ и компетентните по въпроса органи не откриват никакви нередност.

Виж и това:

http://www.cpc.bg/system/storage/reshenie.51-2001.doc

# 3
 • Мнения: 5 373
Тъпото е че, тези таксита са регистрирани в повечето случай като ЕТ и са напълно изрядни. Много
пъти се е случвало клиенти да викнат в момента на плащането на сметката КАТ и ДАИ и компетентните по въпроса органи не откриват никакви нередност.
То е ясно, че са регистрирани. Но аз питам за друго - защо им се позволява да пунтират марката ОК?
Или пък не е регистрирана като марка, както вече предположи Рокси? newsm78

# 4
 • Мнения: 9 817
Пусанах ти линк за ползването на рекламните марки.

# 5
 • Мнения: 5 373
По чл. 33, ал. 1 от ЗЗК
Чл. 33, ал. 1 забранява предлагането или рекламирането на услуги с външен вид, наименование или други белези, които заблуждават или могат да доведат до заблуждение относно произхода, потребителските свойства или други съществени характеристики на услугата.

     
Този пасаж в червено противоречи на долния:

По чл. 33, ал. 2 от ЗЗК
Законите в Република България дават свобода на търговците при избора на фирмено наименование и тъй като цифрата 1280 е част от фирмата на ответното дружество, неговото използване само по себе си не може да бъде определено като действие, представляващо нелоялна конкуренция. В Комисията не бяха представени други доказателства, в подкрепа на твърдението на молителя, че “Кристал Експрес 1280” ООД е използвало фирма, марка или друг отличителен знак, който е идентичен или близък до този на “Такси-С-Експрес” ООД, поради което Комисията приема, че няма извършено нарушение по чл. 33, ал. 2 от ЗЗК от страна на ответното по спора дружество.
С оглед на гореизложеното и на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 и т. 3 от ЗЗК, Комисията за защита на конкуренцията
РЕШИ
Налага имуществена санкция в размер на 15 000 (петнадесет хиляди) лв. на “Кристал Експрес 1280” ООД, със седалище и адрес на управление гр. София, община “Триадица”, бул. “Витоша” №74, , ет. 5, ап. 10 за извършено нарушение по чл. 33, ал. 1 от ЗЗК.
Постановява прекратяване на нарушението от “Кристал Експрес 1280” ООД, гр. София и възстановяване на първоначалното положение.
Оставя без уважение молбата на “Такси-С-Експрес” АД, гр. София срещу “Кристал Експрес 1280” ООД, гр. София в частта й относно нарушение по чл. 33, ал. 2 от ЗЗК.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му.
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Николай Павлов


Оттървали са се само с глоба. Но пък после 1280 купиха кристалите, така че......

# 6
Предпоследният път, когато бях в милата Родина махнах на едно такова такси "копърка" ( не знаех, че така се казва, много готино).  Докато се усетя, че тарифата не е 0,49 , а 1,49 на км. бяха навъртяни 5 лева сметка.
Аз бях парализирана, чувствах се ужасно глупаво с всяко цъкване на брояча, главата ми щеше да експлоадира от безсилие и обида.  Не мога да си простя, че си замълчах- тъпо възпитание ли имам, ступор от наглостта или страх от агресивността на момченцето, което шофираше, но, чак когато платих 20 лева сметка и слизах от таксито промълвих нещо, за това, че случилото се е безобразие. Получих най-наглата усмивка и отговори " Ми то си пише бе, госпожà".
От тогава не съм взимала такси ( няма и да взема), предпочитам наем на кола или да използвам кола на близък.
Желая ви успех в справянето с тази мега-простотия.

# 7
 • Мнения: 5 373
Хей, Астрид, аз обикновено звъня от дом. тел. на 973 или на друга компания. А тези, от 1,50, са точно от пунтиращите. Имаш късмет, че не си попаднала на такива от 3.90 км. Аз оня ден от моето такси в едно задръстване се насладих на един такъв. Беше празен. Whistling
Есента идваха чужденци от фирмата ни за доста дълго време. Понеже ми бяха приятни, ги предупредихме няколко пъти за "копърките" и им написахме телефонни номера, по които да се ориентират дали таксито е "праведно'. Но пък те спяха в петзвезден хотел, който си им викаше редовни таксита.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт