Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 57 отговора

София

Мнения: 288
Тази година ми е щукнала идея да боядисвам яйца с естествени бои. От баба знам за люспи от лук - цвета става нещо между червено и кафяво. Някъде четох за дъбова кора - червени и червено цвекло - лилави. Но само това намерих.
Споделете идеи - пробвали ли сте да боядисвате така и какъв е резултата.
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Ето какво открих...
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=140
Цитирай

София

Мнения: 288
Благодаря ти за линка Hug
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Още открих...
http://zadoma.rozali.com/velikden/p3096.html
Цитирай

Русе

Мнения: 1 193
Свежи листа от червено цвекло боядисват в силно лилаво/синьо.Може да вариш яйцата заедно с листата.
От отвара от орехова шума става зелено-кафяв цвят,от смрадлика-тъмно зелен
Цитирай

София

Мнения: 288
От отвара от орехова шума става зелено-кафяв цвят,от смрадлика-тъмно зелен
Правила съм отвара от смрадлика за чай, но е била съвсем леко оцветена.  Или трябва да е по силен разтвора? newsm78
Цитирай

Русе

Мнения: 1 193
Трябва да е по-силна отварата,с повечко смрадлика.аз съм вземала от тази,която е в големи пакети по аптеките.желателно е да престои поне няколко часа след като е приготвена.цвета става по-силен с времето.Както липовия чай като престои потъмнява.Не съм пробвала обаче с липа какъв цвят ще стане.
Цитирай

София

Мнения: 288
Не съм пробвала обаче с липа какъв цвят ще стане.
Предполагам жълто, към охра, какъвто е цвета на чая.
Цитирай

София

Мнения: 5 000
И гледай да си купиш от белите яйца.....
Цитирай

Русе

Мнения: 1 193
Липовата отвара като престои става тъмночервена.
Каркаде  може да се ползва,цвета е малиновочервен.Копривата също е много силна-особено тази младата,като я попаря пуска много наситен зелен цвят.
Миналата година бях попаднала на много богат опис на цветове добити от растения,зеленчуци....ама къде го бях чела изобщо не си спомням newsm78
Цитирай

София

Мнения: 3 387
Публикувано от natalyna:

Ето няколко начина за боядисване с природни бои, за любителите на природните багри,  които преписвам от един чешки сайт. Предварително предупреждавам, че не съм ги опитвала сама и не гарантирам за резултата:))

Светло синя - варят се листа на свежо червено зеле - 30мин + лъжица оцет. Отварата трябва да е хладка по време на боядисването. Цвета и е виолетов, но боядисва синьо.


Останалите отвари за боядисване се приготвят по същият начин, но се прибавят различни видове растения:

Лека жълта: лимонова или портокалова кора,смлян ким, листа на моркови(зелената част), куркума на прах, шафран

Оранжева: люспи от лук - цвета зависи от времето на боядисването

Червена: прясно червено цвекло(може и замразено), червени боровинки или малини(замразени). Това не го пише тук, но съм чела, че и дъбовата кора боядисва до червено.

Тъмно червена до кафява: люспи от червен лук

Тъмно синя: боровинки или купини, много интересен цвят се получава при варенето на яйцата в червено(може и евтино) вино.

Виолетова: липов цвят,шафран(тук не става ясно дали трябва да се смесят или поотделно?)

Зелена: спанак(може и замразен), липов цвят, млада ръж

Кафява: силен чай или кафе, брезова кора

За по-силни цветове, може да варите яйцата в различните отвари, но без тази с чевеното зеле!


Копирано от тук. Peace
Цитирай

София

Мнения: 288
Благодаря ви, момичета!
Ще се възползвам от идеите и ще снимам яйцата, за да покажа какъв е резултата!
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Приветствам идеята за боядисване с естествени материали. Браво на автора  Peace
Цитирай


Мнения: 4 358
Приветствам идеята за боядисване с естествени материали. Браво на автора  Peace


И аз така.Браво за съветите които давате. Мисля тази година така да направя - ще нашаря и с техниката на оцветяване с восък - ако човек има сигурна ръка стават чудесни произведения на изкуството. Ще следя темата с интерес - има още малко време до празника Hug
Цитирай


Мнения: 747
И аз ще следя темата.Досега съм пробвала само с лук. easter
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 57 отговора