Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 230
Пускам темата и тук по препоръка на друга мама. Ако модераторите преценят и я махнат, има я и в помощ в домакинството.

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 230
Здравейте, мили мами. Пускам тази тема защото аз видях голям зор и искам инфото, което събрах да помогне и на други мами в моето положение. Темата е за Пловдив, моля мами, от други градове, които нямат полезна информация, да не разводняват темата. Изрично искам да подчертая още в началото, че не искам тази тема да предизвиква спорове, които не водят до никъде и само ни натоварват. Ще ми се темичката да е по-скоро суха, като справочник с полезна информация. Заглавието не е много хубаво, но за друго сега не ми се мисли - 12 часа е, туптят ми краката, а малкия блъска с тенджерите. Ако някоя мама има по добро предложение за заглавие на тази тема - да го дава насам.
След този дълъг увод, към темата - става въпрос за тези дечица, които са ДО около година, година и половина, и на които родителите трябва да започват работа и няма кой друг да се грижи за тях. Нека в тази тема се изброят вариантите, които са възможни за грижа за толкова малки бебенца. Нека мамите, които решат да пишат да дават конкретни координати и информация за съответните заведения, хора, които имат умения и база да се грижат за бебета на възраст до година. Да се посочва също и от каква най-малка възраст приемат бебоците. Като последно моля максимално да се въздържаме от нападки и излишни характеристики, ето моята информация.
1.Частни детски градини – не включвам “Джой” – тя е за по-големи. Аз намерих една към частно училище “Бъдеще”. Намира се срещу Бриколажа. Имат и сайт, но в него е споменато само училището.
www.stoyanstroi-highschool.com
Приемат дечица на възраст около 1г. Просто храната им има и по-твърди закуски ( кроасан с мляко), както и другите яденета не са всичките чорбаливи. Но на мен ми се стори, че жената, която ме прие, е склонна при нужда да се занесе пасатор. Не става за кърмачета. Бяха любезни и с желание се занимават с децата – апликации, рисунки. Видях само стаята за игра. Групите са малки. Казаха ми, че излизат на вънка, но двора не видях. Самата сграда е ок, но около нея поне според мен не е съвсем устроено – градинки и тн.няма. На сайта изглежда по-хубаво от действителното, но може и саи да се уверите. Таксата е 180 лв на месец, но щели да я вдигнат до към 220. При записването се сключва договор и се плаща капаро 400 лв, така че да са сигурни, че детето ще е при тях. Това е като инфо, ето координати – г-жа Ирена Мъглова, тел.62-63-89 и мобилен 0897537911. Адрес нямам, намира се зад една модерна сграда, облицована със сини стъкла, точно срещу Бриколажа.
Други частни детски градини, занимаващи се с малки бебета не намерих. Ако знаете – давайте ги тука.
2.Частни центрове за деца –
-Детски център “Приятели” – до ПУ, на ул.”Цар Асен”20, тел.0889262104. http://www.priateli.bgpolis.eu/. В рекламните им брошури пише – почасова и целодневна занималня, не е упомената възрастта на децата. НО в действителност става въпрос за деца на около 3-4 години. Нямат база за хранене и спане. Обясниха ми, че до сега родителите оставяли децата само почасово и те там си играели. По отношение на забавления,игри, ателиета  са супер, много е наблегнато на това.На въпроса ми какво дават на децата, ако все пак огладнеят, отговора беше – вафли, снаксове и газирано. А когато се задвижела работата със целодневната занималня, щели да водят децата в близък ресторант да ядат.  Не ми казаха за заплащането, макар че попитах. За повече инфо да съм звъннела след сряда на горния телефон.
-Детски център “Кичук Париж”- бул”Македония”14, намира се зад старите хали, зад Била на централна гара. Тел.0887 437 476, 0887 149 724. Центърът е в къща с двор. На двора има куче, ако отидете и кучето не е там, то колибката му е на двора. Не е декоративна за игра, както аз си помислих. Центърът е в къщата – добре е обзаведено, шаренко, с играчки. Има голям папагал. Имат стая за спане – не я видях, имаше дете, което спеше. Храната си носите вие. Заплащането е следното: половин час – 2лв, 1ч.-3лв, 2ч – 5лв, 3ч. – 7лв, за всеки следващ час – 1 лв, целодневна карта – 12лв, седмична карта – 60лв, деца от едно семейство – 1ч по 2.50лв. Неделя – с предварителна заявка. Нощни грижи – от 20:00 до 8:00 – 3 лв на час. Жената, която ме посрещна, каза че е детска учителка, на около 50 години е. Каза ми, че ако имала работа викала някаква жена да и помага (?!). Биха гледали и по-малки деца, непроходили, стига да си носите храната.
Други центрове не намерих. Ако знаете – пишете.
3.Детегледачки-нарочно оставих тази категория за накрая. Моля ви мами нека се придържаме към суха информация, моля ви. Нека да няма обиди и коментари. Само данни.
По семейни причини не мога да взема детегледачка вкъщи. Жена, която е съгласна да гледа малки деца, дори и кърмачета, в къщата си и което посетих е позната от форума леля Ценка. Всъщност жената е млада, около 40 годишна, внимателна и любезна. Живее в кооперация с двор, слънчев е. Има градинка в двора, а на близо парк. В апартамента е чистичко и подредено. В стаята, в която се гледа детенце има дървена кошарка с решетка, играчки, столчета. Жената предпочита да е ангажирана постоянно само с едно детенце. Но ако има желаещи и мамите са съгласни, е склонна да се занимава поне с още две. В момента няма ангажимент. Почасово заплащането е 2лв на час, целодневните грижи – 250 лв на месец. Храната  носите вие. Координати – ул.Подем 1, срещу Бирената фабрика, телефон – 652092.
Други детегледачки не съм посещавала – не са много, които гледат в домовете си толкова малки мишлета.
Нека мамите, които знаят способни детегледачки за деца до годинка, да пишат тяхните координати. Да се споменава дали жените ходят по домовете или гледат в своята къща, дали са склонни да помагат в домакинството. Всяка от нас има различни нужди и иска от своята детегледачка различни неща, нека да сме си в помощ.
4.Родителски комитети – чух за това само. Не знам дали има организирано такова нещо в Пловдив. Ако има  - нека мамите да споделят опит.
Това е мами от мен. Силно се надявам да съм полезна, пловдивските мами не сме много активни, но се надявам да ми помогнете да съберем полезно инфо. Дайте съвети как да подобрим и организираме темата, също и за заглавието. Поемам ангажимента да посетя подобни заведения, ако ги знаете къде са и ще пиша какво е.Все още съм свободна и мога да направя подобно проучване.
И последно – става въпрос за малки бебета, кърмачета и непроходили палавници. Не всички се съгласяват да се занимават с толкова малки бебенца, а понякога ние имаме нужда от помощ. Надявам се да съм била полезна. С Дани, който ми маха от гърнето, ви пожелаваме весела събота.


# 2
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Не си проверила детски център Вълшебник.
Знам, че там вече има яслена група целодневна.
http://www.valshebnic.hit.bg/

Детски център Кичук Париж наистина жената е учителка, познавам я, защото преди да си отвори центъра беше гледачка на мое клиентче. Жената е свястна.

Не уточняваш за целодневна грижа ли става въпрос?

Пловдив е на това положение, защото такива са му критериите. И въобще не се заяждам.
Нито едно от описаните неща, не бих нарекла дори задоволително за детето ми.
И съвсем не е, защото съм пристрастна.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 374
Да се включа и аз Grinning
Моето дете е вече на ясли. Как се адаптира е отделен въпрос - аз лично обаче предпочитам яслите пред частните забавачки. Първо, заради цените /на мен лично не ми е по джоба да плащам за частна ясла/. Второ, смятам, че контролът, ако има такъв, но смятам, че поне донякъде го има, в държавните детски заведения ще е по-засилен, отколкото в частните. Трето, персоналът в детските ясли е доста по-опитен, предвид това, че тия жени се занимават непрекъснато с деца. Не на последно място - болестите - ами ако детето си боледува, то ще боледува както в държавното заведение, така и в частната ясла. Моето не беше на ясла до преди няколко дни и пак не пропуснахме вирусите със съпътстващите ги кашлици, хреми и температури, така че всичко си е до дете.
За мен проблемът е главно в това, че в яслите се изтарикатиха и искат децата да са по-големи. Естествено, няма да имат толкова ангажименти - едно дете на 2 години се гледа донякъде и само, не е като 10-месечното или на годинка. Нямаш ли вуйчо владика, няма влизане в яслите по-рано от година и 3-4 месеца, в Пловдив специално е така и то особено за по-добрите ясли /по-добрите имам предвид от мнения на майки, а и самите ясли си имат реноме/. Признавам, детето си вкарах в дебели връзки в яслите, въпреки, че съм против тези неща, но нямах избор. Като те притиснат, не може да не отговориш по друг начин.
Крайно време е да се помисли по този въпрос, че децата се увеличават, слава Богу, и дано да стават все повече, че инак нацията ни отива на вятъра. Но за да има дечица, редно е да се помисли за отглеждането им. Ясно е, че поне 50 процента от майките се връщат рано-рано на работа, не защото нмого им се работи, а заради високоплатеното майчинство. Е, като не могат да измислят друг начин за стимулиране на раждаемостта, поне ясли да има и преди всичко - добър и внимателен персонал.
Поправете ме, ако за нещо гре!

# 4
 • Варна
 • Мнения: 3 102
само запис Hug

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 230
За Каспър - не съм проверила този център"Вълшебник", защото не знаех за него. Ако мамите проявят интерес или някоя го е посетила лично, нека опише. Не съм уточнявала времетраенето на грижа за детенце, за да може да се опишат всички варианти, които се предлагат от съответното заведение или човек. Аз се опитах да опиша най-общо посетените от мен места. И без това беше станал дълъг поста. И ако някоя мама проявеше интерес поне щеше да е насочена кои места да посети, а не да обикаля като маршрутка. Не исках да навлизам в подробности за моята ситуация, но се насочих към частните заведения защото никоя от държавните ясли не пожела да приеме моето момченце, защото не можел да ходи и да яде мекица с двата си зъба. Не ми се плащат и на мен 250 че и отгоре лева, но имам ли избор. Сега съм подала документи и силно се надявам да го вземат на септември, но до тогава...И така мами опитах се да бъда полезна.

# 6
 • Мнения: 607
   Записвам се да следя темата.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 230
Един от модераторите ме помоли и аз не мога да не се съобразя - мами, данните и координатите на детегледачките нека бъдат публикувани с тяхно знание и съгласие.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 2 903
Записвам се тъй като скоро ще ми се наложи и на мен да търся вариант.
А,за плей-групи никой ли не е чувал да има/или поне желаещи/?
Да питам и дали някой има отзиви за http://yatoslunca.hit.bg/index.html?

# 9
 • Мнения: 24
здравейте,  накратко пуснах сина си (на 1г.7м) във "Вълшебник" за около 1 седмица.  Имаше общо 3 деца с моя ставаха 4. Самата база, представлява един голям хол с нещо като кухненски бокс. Таксата е 140лв на месец, но само ако детето цял месец посещава яслата, ако е под 50% посещаемост  става доста скъпичко. По лошото е, че аз самата не усетих топлина в очите на една  от жените , която се грижи за тях. Сякаш нямаше подход към децата.  А "Ято слънца", когато ходих да видя какво представлява, нямаше деца. Показаха ми една друга сграда, в която до месец  ще се премести центъра. Но все още набираха деца, доколкото аз разбрах. Това беше преди 2 месеца.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 173
Здравейте, аз да се запиша и да помогна малко:
Родителски комитети засега няма в България или поне няма законова уредба за функционирането им.
Имаше пилотен старт на програмата фамилни центрове, но няма да я разяснявам подробно, защото не е актуална за Пловдив.
Засега в нашия град може да се включите в програмата "В подкрепа на майчинството" - обяснявам накратко: намирате си жена която да гледа детето и да е регистрирана като безработна, после звъните в Дирекция Социално Подпомагане 032-634495 или отивате направо там - бул.Руски срещу ТОХА (мога да пращам бланки на документи по мейл, ако искате пишете ми на ana.nikolova@yahoo.com). Внасяте документите при тях, после те ги придвижват към бюрото по труда, където правят връзка със жената, която е избрана, после жената отива в социалните и подписва с тях трудов договор и те започват да й дават 220 лв бруто на месец. Аз така си намерих добра детегледачка. Изискванията са: към майката - да има право на парично обезщетение по чл.53 или 54 от КСО (в превод - да получава 220 лв майчинство или 110 лв като работеща майка), а детегледачката трябва да е регистрирана безработна.
Дано сте разбрали - ако не, питайте!  Hug

А сега аз имам въпроси:
1. На сайта на Стоянстрой не се отваря нищо за малките? Аз ли само не го намирам?
2. Ято слънца са с много ниска такса - не ви ли се струва странно. Ако сте ходили дайте повече инфо, че съм наробота редовно и немога да обикалям.

Към авторката: Поздравления за темата! Имахме нужда.

И да допълня - Ние сме на 1г2м и много искам да я запиша на танци или някакво занимание, знаете ли нещо, а имате ли желание - да направим група сами и да намерим инструктори!

Още един детски център - на партерния етаж на хотел Лениград. Това е по-скоро кафе-неможе да си оставяте децата, а да пиете по нещо и те да играят около вас. Има мнооого играчки и е идеално обезопасено.

Това от мен. Нямам време да проверям, извинете ме за грешки и изядени букви, ако има.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 3 350
ЧДГ "Дъга от мечти", но не знам от каква възраст приемат деца... newsm78
http://dagaotmechti.com/info.php

Последна редакция: вт, 15 апр 2008, 19:28 от bendji2710

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 481
А знаете ли дали някъде в Пловдив (в някой от центровете или към някой басейн) предлагат плуване за дребосъци?

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 921
Запис,да следя темата  Laughing

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 394
Едно Благодаря за темата на авторката!
Аз в началото на зимния сезон в Пловдивската тема питах мамите къде можем да си водим децата но много малко мами проявиха желание да отговорят а сега в тази тема намирам отговорите на въпросите ми! Още се чудя къде да запиша моя юнак поне за почасово гледане -проблема ние че реве без мен или татко му където и да отиде даже при баба си. за ясла е записан но още немога да се престраша да го пусна -ще ореве всички! А с тази тема ще следя с интерес и може да си реша проблема!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт