Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 2 125
Предстои ми раждане в най-скоро време и силно ме вълнува въпроса с т.нар. информирано съгласие. По мои спомени от предишните раждания при приемане в болницата се дават документи, които родилката трябва да подпише набързо, време за четене няма и никой не разяснява за какво става въпрос. Аз не искам да подписвам такова съгласие, ако това означава после да не се съобразят с желанията ми по време и след раждането. Държа да уточня, че не става въпрос за някакви ексцентрични прищевки, а за съвсем нормални неща като: отказ на система окситоцин, отказ да се "натиска" корема за да излезе бебето по-бързо, отказ от епиозотомия, бебето да ми се даде веднага след раждането за кърмене, да не му се дава вода или АМ и други такива нормални неща.  И най-важното - винаги всяка манимупалция върху мен или върху бебето да ми бъде разяснявана и да се иска моето съгласие.

Интересуват ме следните въпроси:

-Някой знае ли какво е съдържанието на този документ "информирано съгласие"

-Може ли да да не го подпиша и какво става в такъв случай? Някоя от вас отказвала ли е да подпише?

-Може ли да го подпиша "с особено мнение". Нещо от родя на "желая да се вземе съгласието преди прилагането на всяка медицинска процедура"

-Може ли да отида да раждам с предварително написани предпочитания (нещо като план за раждане) и да го приложа по някакъв начин към информираното съгласие.

Притеснвам се, че когато постъпя в родилното, с болки и контракции, няма да съм в състояние да водя спорове с персонала и искам предварително да съм подготвена.

# 1
 • у дома
 • Мнения: 961
Не съм информирана по въпроса, но ще следя темата, защото съм в същата ситуация като теб и имам същите притеснения.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 155
Не съм подписвала никакви документи. За раждането с предварителни предпочитания ,аз лично си ги уговорих с лекарката, при която раждах. До сега незнаех , Thinkingче има такова информирано съгласие.

# 3
 • Мнения: 13 834
Да, има такива документи . Мисля, че имаше и точка за съгласие за секцио при необходимост + по-горе описаните за системата, епизиотомия, кръвопреливания и подобни. Аз трябваше да се съглася с всичко, защото предизвикваха по спешност заради високото ми кръвно.  ooooh! Хубавото беше, че можех на спокойствие да изчета документа, понеже нямах контракции при приемането в болницата.  newsm78
Опитай да подпишеш с особено мнение.  Peace

# 4
 • София
 • Мнения: 1 371
Не съм подписвала никакви документи или т.н. "информирано съгласие", когато ме приеха да раждам. Подписах, единствено, съгласие за секциото, но на другият ден след спешното секцио.

# 5
 • Мнения: 13 834
Не съм подписвала никакви документи или т.н. "информирано съгласие", когато ме приеха да раждам. Подписах, единствено, съгласие за секциото, но на другият ден след спешното секцио.
Явно в нашето АГ добре за презастраховат предварително.  Laughing

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 363
Да, има такова информирано съгласие - подписваш, че си съгласна при необходимост да ти се направи епизиотомия, да се използват форцепс или вакуум и т.н. Един вид лекарите се презастраховат и, не дай Боже, ако нещо стане - да са "невинни", тъй като ти законно си им разрешила да направят някаква конкретна манипулация. За да се избегнат тези моменти, е нужно преди това да се направи една стегната уговорка с екипа или лекаря, подплатена със солидна сума. Тогава, мили момичета, ще можете да си позволите да имате някакви изисквания, желания... и евентулано лекарите ще се вслушат в тях. Успех  Hug
(Извинявам се за иронията-породена е от положението, в което сме принудени да живеем и с което трябва да се съобразяваме.)

# 7
 • Враца
 • Мнения: 728
за 2 мин ми дадоха да подпиша 3-4 документа набързо. Не можах да прочета нито един от тях, но нямах и време т.к бях по спешност. Може би ако си се разбрала с някой доктор за раждането е хубаво предварително да му кажеш какви препочитания имаш, или ако не да гоориш с доктора който ще ти води раждането

# 8
 • UK/София
 • Мнения: 7 670


 Имам копие от документа който подписах преди раждането.Беше по мое съгласие, никой не ме е карал на сила да го подпиша.Лекарката ми каза за какво става въпрос, а след това ми даде да прочета документа.Доколкото видях е вариант да се направи всичко възможно за спасяването на родилката и бебето в случай на нужда.За всяка операция се иска подпис.Как си представяте някой лекар да тръгне да тича да търси близките ви в болницата, или по телефона, ако живота ви е на риск.

  Отиди в болницата и помоли предварително да видиш какво гласи този документ!

# 9
 • София
 • Мнения: 769
Разбира се, че се подписва документ преди раждането със секцио. Иначе как стой въпроса при нормалното раждане - не знам. Знам само, че преди няколко години моя позната я пиемат да ражда нормално, но в течение на процеса се оказва, че трябва секцио. И в цялата тази суматоха и носят документи за подпис. ooooh!

# 10
 • Мнения: 1 763
Спомням си, че ми дадоха да подпиша няколко документа. Нямаше време да ги чета, защото отидох в болницата с 5см разкритие и исках епидурална. Акушерката започна да ми обяснява кой документ за какво е, но аз имах пълно доверие на екипа и почти не я слушах. Спомням си само, че единият беше да ми направят епизотомия при нужда. Мисля, че за бебето после- дали да му дават АМ и вода, не се подписва специален документ, просто си му дават. Но документите при раждане с стандартни, едва ли ще ти откажат още сега в болницата, в която си решила да раждаш да ти дадат бланки да ги прочетеш.

# 11
 • Мнения: 4 784
Беше по мое съгласие, никой не ме е карал на сила да го подпиша.Лекарката ми каза за какво става въпрос, а след това ми даде да прочета документа.Доколкото видях е вариант да се направи всичко възможно за спасяването на родилката и бебето в случай на нужда.За всяка операция се иска подпис.Как си представяте някой лекар да тръгне да тича да търси близките ви в болницата, или по телефона, ако живота ви е на риск.
Отиди в болницата и помоли предварително да видиш какво гласи този документ!
И при мен беше така, както е описала Биляна. Знаеше, се дори, че раждането ще е секцио и трябваше да дам съгласието за действия от страна на лекарите, при настъпването на евентуални усложнения.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 533
За съжаление аз също подписах, без да прочета за какво точно иде реч, понеже бях с ужасни контракции и разкритие, а трябваше на другия ден да ми е плановото секцио. Слава богу всичко е наред, но ти изискай документите предварително, не вярвам да ти откажат да ги прочетеш. Успех!

# 13
 • На шестото небе
 • Мнения: 1 197
Подписвах такова съгласие ,но никой не ми даде да го прочета

# 14
 • София
 • Мнения: 4 112
И аз подписах някакви документи преди секциото, но не помня какво точно гласяха. Rolling Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт