Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • там край морето- Варна
 • Мнения: 541
Сутринта в кварталната градинка до вкъщи имах една разправия с една баба от което още съм бясна.
Да ви разкажа накратко:
Няколко деца си играят в пясъчника, сред които е и моето.
По едно време моето дете замахна  с лопатка лекичко и удари друго дете по главата. Като видях това, аз която стоя на един метър от децата, на ръба на пясъчника веднага  дръпнах моя, скарах се и същевременно погледнах другото дете,  какви са поръженията и  да видя дали не се е уплашило. На детето нищо му нямаше.
От съседната пейка скоква бабата на другото дете, придърпа го и същевременно започна да се кара на моето.
Вижте - не оправдавам моето дете. Дори аз бях шокирана от действията му, защото досега не е правил такива неща и след това му се скарах, обясних, че така не се прави, че другото дете го боли и т.н. и т.н. Но си мисля, че при положение, че съм до детето си /а не съм се врътнала и съм го оставила да прави каквото си иска и не съм реагирала/ аз съм тази която може да му се скара.
Като чух репликите на бабата спрямо моето дете побеснях и й го казах направо, че детето ми може да е направило беля, но при положение, че аз съм тук аз съм тази която може да му се скара  и тя -жената да се въздържа от реплики. Пак повтарям, че не оправдавам моето, но и другото дете не беше пострадало, не беше дори и ревнало за да реагира бабата толкова бурно и така настъпателно спрямо моето дете.

Вие бихте ли в такава ситуация позволили на чужд човек да се кара на детето ви?

Последна редакция: вт, 08 апр 2008, 15:31 от Denni

# 1
 • Мнения: 13 834
Не, в такава ситуация не бих позволила.  NaughtyТи си била до детето си. Реагирала си навреме. Проявила си  и загриженост спрямо другото детенце.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 5 330
Да, бих позволила. В ситуацията може би не, но няма да напарвя скандал. ТВърде много агресия наблюдавам аз  и у малките деца. Също така и една тенденция родителите д ане дават и думичка да им каже чужд човек.  Днес замахнало с лопатка, утре хвърлило камък( не товето дете конкретно). НЕ знам...

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 458
Не,не бих позволила на друг човек да се кара на детето ми.Първо,защото моето е на 2 годинки и все още прави такива неосъзнати наща като бутане, скубане ,удряне с лопата ,хвърляне на пясък по деца и други щуротии.Дори и по-глямо да е детето ми пак не бих позволила такова отношение и то от някаква си бабка или от друг човек.Това са нормални детски работи,когато много деца играят заедно.Миличка не позволявай на хората да ти косят нервите.Като имаштакъв случай друг път просто преместваш детенце по встрани и точка.Затваряш си ушите ,теглиш им по една майна и си гледаш детенцето.Аз лично пък съм имала случай когато три бабки ме нападнаха с викове,че видиш ли детето ми щяло да окъса цветята от парка,а тя миличката беше около1,8 годинки,когато и се прииска и си откъсна една теменужчица от градинската алея.

# 4
 • София
 • Мнения: 7 412
Много зависи от ситуацията.Какво каза бабата на твоето дете и на какъв тон?На моите деца,ако са ударли някого,бих позволила реплика от страна на родителите на другото дете,не викове и караници,но нещо от сорта на:"така не се прави,защото еди кой си го заболя".Дори смятам,че моите деца биха се постреснали повече от чужд човек.Пак казвам-без този чужд човек д крещи,просто да направи забележка.
Също така и една тенденция родителите д ане дават и думичка да им каже чужд човек.  Днес замахнало с лопатка, утре хвърлило камък(
Така смятам и аз... Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 4 669
За пореден път съм на едно мнение с Дренка  Peace

# 6
 • Мнения: 786
Не съм съгласна, аз не се карам на чуждите деца. И аз имах подобна ситуация, когато еди ндядо се развика на дъщеря ми, че била "лоша и непослушна", защото бутнала неговата внучка докато се гонеха по алеята. Според мен аз съм тази, която ще се скарам, а не някой друг, а и възрастен човек няма право да нарича дете "лошо", пак според мен. Трудно се удържах да не направя скандал и след като защитих детето си ("тя не го е направила нарочно"), просто събрах нещата и си тръгнах с децата, за да отидем в друга градинка и да не си хабим нервите. напоследък виждам много баби и дядовци, на които им се налага да ходят с децата по градинките и явно им идва вповече такава ежедневна грижа за децата.... но пък това не би трябвало да е мой и твой проблем - просто така си обяснявам изнервените им реакции

# 7
 • там край морето- Варна
 • Мнения: 541

Добре бих поставила въпроса и от друго яче:
Вие карате ли се на чуждите деца, в ситуацията която съм била аз.
Аз не го правя.

# 8
 • София
 • Мнения: 7 412
Не се карам на чужди деца.Но ако е ударило някое детенце и аз съм там,то бих му казала спокойно и усмихнато,че така не бива,защото боли.Особенно ако ми е близко детето.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 5 330
Абе, ако ми чаткат ежедневно детето с лопатка по главата, и аз бих се изнервила.  Или го блъскат, замерят с пясък...Аре, стига си затваряхте очите за агресията Peace
РЕакцията и използваните думи не ги оправдавам, но ги разбирам хората. И, да- лоши са децата, щот родителите с епарвят, че нищо няма. А то има, не е приятно някак икакво като с амалки още. НАли сме родители, възпитаваме уж... НЕ искам лично никого да обидя с написаното. Споделям мнение, базирано на 4-годишното ми киснене по градинки.

# 10
 • Мнения: 13 834
Това са деца. При положение, че Denni не е някава безотговорна майка, а е реагирала светкавично и се е скарала на нейното детенце, намесата на бабата е излишна. А и споменава, че то досега не е посягало. След това му е обяснила, че другото детенце го е заболяло и подобни.
Аз също не се карам,при положение, че човекът, с когото е детето му се е скарал.  Не е моя работа.

# 11
 • Мнения: 283
Не бих позволила чужд човек да прави забележка. Смятам, че отговорност за действията на децата носят само и единствено родителите и като такива те следва да възпитават, както и да упражняват контрол и т.н.  Външните хора имат право да коментират лошите прояви на детето само с неговия родител, но не и да прилагат подходи, за които никой не ги е упълномощил! Детето е личност. Само неговият родител може и трябва да прояви индивидуален подход и да се справи със ситуацията.  Peace
Има голяма разлика между външен човек и непознат. Какъв авторитет може да има напълно непознатият в очите на детето? Той по-скоро би стресирал 2-годишното дете, отколкото да му внуши нещо.

# 12
 • Бургас
 • Мнения: 1 787
Абе, ако ми чаткат ежедневно детето с лопатка по главата, и аз бих се изнервила.  Или го блъскат, замерят с пясък...Аре, стига си затваряхте очите за агресията Peace
РЕакцията и използваните думи не ги оправдавам, но ги разбирам хората. И, да- лоши са децата, щот родителите с епарвят, че нищо няма. А то има, не е приятно някак икакво като с амалки още. НАли сме родители, възпитаваме уж... НЕ искам лично никого да обидя с написаното. Споделям мнение, базирано на 4-годишното ми киснене по градинки.

Понякога,забележка направена от чужд човек може да бъде и полезна.Мой опит. Peace

Последна редакция: вт, 08 апр 2008, 16:06 от kloie

# 13
 • Мнения: 9 990
Хм, принципно  зависи...т.е.-зависи начина, по който се е скарал дали съответства на Нашата Ценностна система, на Нашите виждания за Нещата.Т.е.-знаете-човек си има приоритети, стереотипи, възприятия различни.Ако за един хлопването с лопатка е пътя към хвърлянето на камък, за друг не е така.Та-за подобно нещо, при положение, че аз като родител съм се скарала, т.е.-това си е възпитание, но не става с една забележка, а с постоянство-утре пак ще се случи и пак ще се скарам и така, докато се научи.Но аз.Ако бабата иска да се скара и тя, може да допълни-майка ти е права-да я слушаш. но не и да каканиже подире на детето.После-има възрастни хора, които се карат превантивно, което е другата крайност и вкарва детето в заблуда.Например-случка от скоро-съсед вижда дъщеря ми на излизане от входа и констатира на висок глас-Ааа, това момиче, ако не слуша, ще го взема, в чувала.При тези реплики дъщеря ми се намръщва, ни го знае този, ни го познава....На следващия ден онзи пак ни среща, дъщеря ми го гледа подозрително, защото помни с какво я е заплашил.И той пак-аууу, каква е начумерена, айде щом не слуша....и каканиже.Ей, кипна ми-ма викам, кой е казал, че не слуша бре?Що ми плашиш ти детето бре?Ааааамаха! CrazyТака че-от каране до каране има разлика, от повод до повод-също.Като цяло е редно да се вслушваме в критиките.Но е и редно да ги попресяваме.
Иначе за Онази агресия-дразня се, да, ама защото момичетата ми са ужасно кротки и никога не им е хрумвало да се защитят даже, някак им е вродено май да не отвръщат на агресията, което си е направо липса на инстинкт за самосъхранение.Та ми беше писнало да ми тормозят детето по градинките.Играе си-айдеее-пясъг в лицето, изтръгнала лопата, ама зверски-не да я дръпне някой просто.Та-агресия има много, и моето наблюдение е базирано на 5-годишен опит по градинките.Но не бих допуснала за щяло и нещяло да ми викат по детето.Има си различни ситуации.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 5 330
Бе, аз като гледам, и родителите едни авторитети, ум да ти зайде Grinning
Дени, адаш, не с екарам. Мълча й гледам лошо, ако ме ядоса детето, чуждото. И чакам.
А, безсмислените включвания на баби, лели, чичаци и пр от рода на: ма що ревеш, ей ся ше те взема, хич не мисля, че са обект на размисли в темата. Аз такива ги подминавам, само веднъж просъсках, не се стърпях просто.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт