Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора


Мнения: 483
Мили дами и господа,
имам нужда от съвет за това как да си направя кисело зеле в буркан. Знам че става, защото леля ми си правеше така. Имам на разположение буркани по 1.7 литра.
Искам да правя малки количества за бърза консумация.
Моля ви без рецепти с аспирин (ако има такива), защото ще го яде и дъщеря ми.

Умирам за домашно кисело зеле, а тук няма точно такова Crossing Arms

Мерси Hug
Цитирай


Мнения: 8 605
Не е нужно да слагаш аспирин. Като нарежеш зелето на тънки ивички, натъпкваш го в буркана и го заливаш с подсолена вода. Държи се на топло място и за няколко дена е готово за консумация. Имам тези мерки: на 10 кг зеле, 10 л вода, 300 г сол.


Цитирай


Мнения: 483
labrex,
благодаря ти за бързият отговор.
Имам няколко допълнителни въпроса:
Трябва ли да го претакам (разклащам), както се прави със зелето в бидоните?
За колко време става готово зелето? Предполагам че зависи на каква температура го държа и така нататък.
Трябва ли да сложа капачка или по-добре да го натисна с нещо и да покрия само с плат (или нещо такова)

Мерси Love
Цитирай


Мнения: 4 748
Зелето се нарязва на ситно и се осолява - на 1кг зеле от 24 до 30 гр сол.
Претрива  се добре с ръце и омачква, след което се добавя вода - но така, че зелето намачкано, с поставена широка чиния отгоре в съда за да не изплува да е покрито.
Поставя се на топло място и за около 6-7 дни е готово.
През това време веднъж дневно се разбърква, пак притиска с чинията.
Когато е готово мможе да се напълни в буркани - като се притисне добре зелето не е нужно добавяне на вода. Запечатват се и: или се варят за 10-на минути, или се прибират във фризер, където издържат неогранимено време, или в хладилник - там издържат до 7-8 седмици.
Цитирай


Мнения: 8 605
Понеже солта е разтворена във водата, не го обръщам, и понеже не го обичам много кисело, някъде на 4-5 ден го започвам. За температура не мога да кажа градуси, но да е на топло, не на пряко слънце, разбира се. Хубаво е да се затисне с нещо, за да не е на сухо най-горния слой.

Ето една тема за зелето, има разни предложения, виж рецептите на yosif .
« Последна редакция: вт, 08 апр 2008, 22:42 от labrex »
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
Мама_Е - живея на село , зеле колкото щеш  Smile  правим го по два начина - в буркани и в бидон .
За теб е по-лесно и удобно , мисля , да си го направиш в буркани . В бидон е по-дълга и миризлива история .Така направено е разкошно и за салата и за готвене .

Кисело зеле в буркани - Нарязваш зелето на дребно като за готвене . Поръсваш го със сол на вкус и го претриваш юнашки - да си пусне водичката . Насипваш го в буркана и с чукалцето за чесън го притискаш - насипваш и притискаш докато напълниш плътно буркана . Ще прелива сок - изливай го настрана (поне от моето зеле доста сок изтича) . Сложи по една капачка , но не е необходимо да запечатваш .Напълнените буркани сложи в тава и прибери на студено . На хладно ферментацията протича по-бавно и по - равномерно . Ще познаеш , че е почнала по това , че ще изтича сок през понадутите капачки . Готовото кисело зеле има приятен жълт цвят и е хрупкаво. Втасалото на по-топло място има сивкаво-жълт и е меко. 

Така приготвеното зеле , след като утихне ферментацията може да се съхранява в мазата или др. студено място цяла зима без да развали вкуса си .
Никакви аспирини и стерилизации не са нужни - лесно , просто и чудесно ...има само един проблем - не можеш да си навиеш сърми ! За тях трябва бидон или др. съд и зелките да ферментират цели .
Laughing

Да ви е сладко ! Ако те интересува и друго - питай !  Wink
Цитирай


Мнения: 483
Много, много благодаря на всички! Hug
Това с надупчените капачки не се бях сетила 35 но мога да го държа само на стайна температура.
Дали ще замирише всичко в къщи? Confused  Нямам отделно помещение в което да го държа.
Цитирай


Мнения: 483
Момичета Hug
а знаете ли как се правят киселите краставички в саламура? Не тези които се правят с оцет и се стерилизират.
Най-вероятно е подобна работа като зелето или суровата туршия? Може би има такива теми, но търсачката ми отказва тези дни и аз нямам търпение да разбера Mr. Green
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
Нареждаш краставичките плътно в буркани , като най от долу сложиш подправки (копър , лук , даф. лист , чер пипер , бахар или каквото обичаш) и люто чушленце , ако искаш по-пикантно .
Наливаш студена вода във всеки буркан(както са с краставичките) , за да я премериш колко е . Връщаш я в тенджера , прибавяш сол(морска е по-хубаво) на 1л. 60-70 гр (да е въз соленичка като сръбнеш от нея) и я сваряваш 10-тина минути . С така приготвената саламура , добре изстудена заливаш краставичките . 10-тина дни ги раздрусваш когато се сетиш . Не ги запечатвай , че при ферментацията може и да изтече саламура (тавичка!). Комшийката ги слага на слънце и ускорява ферментацията , но аз ги слагам на студено , че по нейния начин стават прекалена кисели - по-бавно по - славно по-добре за моя вкус .
Успех !

Цитирай


Мнения: 483
Ах, чудна си Hug
Страхотно!
Ще се похваля скоро Love
Интересно, никога не съм си мислила че ще проява желание да правя такива неща, нещо ме е ударил "киселият" хормон.
А и всички ферментирани зеленчуци са много полезни.
Другарче , на теб за колко време ти стават краставичките? Кога познаваш, че са готови?
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Включвам се по втората тема.
В трилитров буркан нареждам колкото е възможно по-плътно краставичките, като отдолу задължително слагам 3 листа хрян, помежду слагам копър на клончета, най-отгоре две скилидки чесън нарязани, 3 с. л. морска сол и венче от клончета копър или лозови, доливам с вода и няколко дни разклащам, докато помътнее саламурата, това за мен означава, че трябва да прибера на по-хладно.
Цитирай

Прекрасна Варна

Мнения: 55
Цитат
А и всички ферментирани зеленчуци са много полезни.
Мама Е това за първи път го чувам , по скоро знаех за обратното.
И това е причина да намалим правенето на туршии в къщи.
А иначе и аз като видя кисели краставички , не подминавам без да си взема.
Та каква е ползата от туршийките??? newsm78 newsm78 newsm78
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
hayati  -

 говори се , че са вредни заради солта  , но като си помисля , че хиляди години българите все това са яли , дори и лятото (имам рецепта за лятно кисело домати от майката на свекъра-балканджийка) и са живели да дълбока старост,  така че има нещо полезно .
Млечно - киселите ферменти може би ....

Мама Е

готови са приблизително , когато саламуурата леко помътнее , замирише на трушийка , краставичките променят цвета си .... нещо такова , абе с две думи вади , пробвай и така ...

Цитирай


Мнения: 483
Ферментиралите зеленчуци (сурови туршии, кисели краставички получени чрез ферментация в саламура, кисело зеле) кефир, кисело мляко и т.н. имат изключително полезни бактерии и ензими и др. . Процеса на ферментация увеличава съдържанието на витамините. Ферментацията по естествен начин елиминира токсините в зеленчуците, бактериите подпомагат за правилната функция на чревният тракт.....

Солта използвана за ферментация е МОРСКА, а тя съдържа много полезни минерали и др.

Не се страхувай от ферментиралите "сурови" туршии направени с морска сол.

Категорично съм съгласна че трябва да се спре консумирането на "стандартните" туршии, правени с оцет и трапезна сол (тя пък трябва абсолютно да се елиминира). Стерилизацията убива всички бактерии и ензими така полезни за тялото ми!

Другарче   Hug
Цитирай


Мнения: 483
Млечно - киселите ферменти може би ....
Абсолютно вярно!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора