Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 352
Привет! Simple Smile
Вчера много искахме да излезем вечерта с мъжа ми и се оказа, че няма на кого да оставим малкия... За миг си представих, че сме в БГ и че не би имало никакъв проблем просто да звънна на нашите и след 20 мин те да дойдат, а ние да излезем.   Rolling Eyes Е, тук това не може да ни се случи.... Confused

Нищо страшно, просто се замислих за това как е в различните страни...  Thinking  Знам например, че в САЩ е нормално да имаш детегледачка, в БГ помагат бабите,и т.н.  Би ми било много интересно как е например в скандинавските страни, в Испания, в Япония и Индия.... в Русия... и в много други, разбира се. Знам, че много от вас сами си гледате децата и темата не е за това дали се справяме сами или не.

В Словакия например по-голямата част от майките сами си гледат децата. Бабите помагат, но  обикновено само след предварителна уговорка и то не всеки ден. Детегледачки се наемат по-рядко и то чак,когато децата станат поне на годинка и половина, две. Яслите не са много популярни,т.е. в Братислава има само няколко. Детските градини (частни и държавни) са много и са пълни. Като цяло майките не са принудени (финансово) да се връщат на работа и си гледат децата до 3 г.  Мойта свекърва идва 1-2 пъти седмично по 2 часа да го гледа, защото работя по няколко часа седмично. Отделно имам едно девойче, на което мога да се обаждам, когато ми се налага нещо (още не съм завършила и имам ангажименти към университета).

Ами...такава е картината тук.  Кажете как е при вас. Мит ли са големите италиански фамилии с много деца, където всички в семейството помагат? Или живеят ли като принцеси майките в  арабските страни? А истина ли е, че в Сентръл парк децата ги разхождат почти само бавачки? Моля, споделете.  Simple Smile

# 1
тук помагат бабите
ако нямаШ баба на разположение се бориШ за място в яслата, по_заможните си назана4ават целодневна гледа4ка (обикновно 4ужденка)
след 3 г вси4ки са на градина

аз ли4но не бих си оставила дето на непознат без предварително проу4ване от цру, кгб и гоогле ... и пак няма да ми е спокойно... така 4е и дума не може да става да го оставя на някой за да излеза на ве4еря, примерно (добре 4е има баба)

големите италиански фамилии евентулано на Юг може би ги има все оЩе .....

# 2
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 342
И тук бабите помагат-даже в градинките има повече баби с деца,отколкото майки с деца.
Аз си гледам и двете деца сама-и двете ни баби са във БГ  Peace

# 3
 • Германия
 • Мнения: 7 124
Германската баба би помогнала, но след предварителна уговорка. Тя работи, помага активно на зълвата за бебето и 6-годишното, но са в един град. Ние живеем на 40 км и дори и кратките посещения се уговарят предварително.
Веднъж ни се е налагало да оставяме Мартин при доверена приятелка (многодетна и с опит) за да можем да отидем на изпит. Иначе през деня студентската ясла поемаше бебегледането. Бейбиситър - биха били пак доверени приятелки с деца, нямам доверие на непознати.

# 4
 • Мнения: 3 804
ами,аз моите си гледм сама въпреки 4е имаме баба близо до нас,но тя е  съгласна да и ги оставя само ако е нещо много спешно/големите са на 12,8 и 11,4 и те не са проблем/
тук са на принципа бабата и тя е 4овеки си живее живота
ясли има,но основната практика е т,нар домашни ясли- една жена с пове4е свободно време гледа няколко деца ,докато майките са на работа
другият вариант е постоянна детегледа4ка-основно се на емат филипинки и индонезийки,които постоянно се занимават с децата и ги у4ат на английски

# 5
 • Italia
 • Мнения: 4 492
тук помагат бабите
ако нямаШ баба на разположение се бориШ за място в яслата, по_заможните си назана4ават целодневна гледа4ка (обикновно 4ужденка)
след 3 г вси4ки са на градина

аз ли4но не бих си оставила дето на непознат без предварително проу4ване от цру, кгб и гоогле ... и пак няма да ми е спокойно... така 4е и дума не може да става да го оставя на някой за да излеза на ве4еря, примерно (добре 4е има баба)

големите италиански фамилии евентулано на Юг може би ги има все оЩе .....

Джоя ве4е е описала в обЩи линии ситуацията тук. Искам само да добавя,4е който няма достатъ4но късмет и бабите са му доста възрастни или твърде млади и работеЩи направо е за ожалване. Места в детските ясли не се намират лесно,особено в обЩинските а в 4астните таксите са високи. За бейбиситер съЩо се плаЩа солено и по този повод не е по_джоба на всеки. Пък и аз я мисля то4но като Джоя:не бих имала и минутки спокойствие ако трябва да си оставя детето на непознат. Sick ВъобЩе за работеЩите майки с малки а и не дотам малки деца "оцеляването" е доста сложен процес  Confused
За излизане ве4ер заедно и дума не може да става.Или излизаме поотделно или ходим някъде само ако и децата са с нас. Сега докато майка ми е тук си позволихме две ве4ерни кина,уау.  Blush Направо бях забравила какво е... Party

# 6
 • Мнения: 2 033
За излизането вечер:

-Като искаме да излезем заедно, плащаме на гледачката да остане вечерта. Да, скъпо е и е "удоволствие", запазено за по-специални случаи (например по-скоро за ходене на театър, отколкото на кино).

-В някои детски градини лелките могат вечерта да дойдат, на частни начала, да гледат детето, т.е. то ги познава и ти ги познаваш.

-Някои съседи-приятели с деца на сходна възраст си правят услуга като понякога си ги оставят едни на друг вечер.

Важно е от време на време за можеш да излезеш вечер като двойка, и да прекараш приятно време заедно, извън къщи.

# 7
 • Мнения: 251
 Здравейте. Само да уточня, че темата е много хубава, но налага обобщаване, което не винаги е вярно. Обаче все пак да си кажа моите наблюдения.  Simple Smile
 При нас съм забелязала сякаш няколко ясни категории майки  Laughing
 1. т.нар. "soccer mom", които не работят и си гледат децата и са много ангажирани с детските занимания.
 2. Такива майки, които не работят, но имат детегледачка целодневно, за да имат свободно време за себе си.
 3. Има естествено и такива, които съчетават работата и майчинството.
 Не знам как е в Сентръл Парк, но тук в нашия парк (живеем в Калифорния), наистина има доста детегледачки. Но това е защото американката смята, че няма какво да прави с малко бебе на парка и затова масово ги разхождат по моловете или си стоят в къщите.  Sick
 За баби-помагачи - рядко срещано явление. В повечето случаи ако бабата се навива да помага за внучетата, тя е първо поколение емигрант, която от дълги години живее в САЩ.
 Много интересно явление тук е помощта, която си оказват съседите при отглеждането на децата. Тъй като децата не могат да остават сами до навършване на 12 год, а това създава доста затруднения на родителите, много хора си помагат. Например съседите ни се редуват кой да вземе децата от училище, кой да ги закара. Доста често и ние сме гледали съседски дечица, докато родителите им са били заети нещо. За съжаление нашия син е още малък да го оставяме при съседите, но като порасне може и те да ни помагат.
 За протокола - ние нямаме баби, като повечето от Вас и сами си гледаме детето, а скоро и второто. Понякога наистина ми се иска да го оставя на някоя баба за малко, пък ние да поизлезнем. На тази възраст и аз не се навивам на детгледачка, предпочитам да го оставим при познати за няколко часа. Сякаш ще ми е по-спокойно.

# 8
 • Мнения: 2 379

 1. т.нар. "soccer mom", които не работят и си гледат децата и са много ангажирани с детските занимания.
 2. Такива майки, които не работят, но имат детегледачка целодневно, за да имат свободно време за себе си.
 3. Има естествено и такива, които съчетават работата и майчинството.
Aз съм тип номер 1, но много завиждам и си мечтая за номер 2. Laughing

Сега синът ми е малък, така че си е съвсем в реда на нещата, че си го гледам аз. Но, след като стане на година и половина, веднагически се заемам с търсене на работа и колкото по-бързо намеря, толкова по-добре! А той ще ходи на ясла.
Не че сме притиснати финансово, но просто аз не мога да продължавам да си седя нон-стоп вкъщи. Ще изкукам. Crazy
Имаме баба (свекърва ми), но тя не го гледа повече от час-два горе-долу веднъж седмично. Даже и сега се оплаква, че е много буен и не може да му смогне (а той дори още не ходи Laughing), значи е абсурд да се мисли, че би го гледала по цял ден или дори половин ден.
Така че баби, ок, но зависи от бабите и техните възможности. Simple Smile
Около мен не бих могла да определя кой модел преобладава - баба или ясла - май е 50 на 50.
Дтегледачка не е разпространен вариант.
Ние специално вечер излизаме с бебето, ако е лято и отиваме някъде на открито. През зимата не.
Ако е на гости, ходим на гости на наши приятели с бебе на същата възраст и там заедно къпем, храним, приспиваме бебетата и след това купонясваме на другия етаж на къщата. Това е положението. Laughing

# 9
 • Мнения: 1 550
Тук е голям проблем ако и двамата родители работят. За детска ясла/градина се записваш в списък на чакащи още по време на бременността. Местата са недостатъчни, а за детегледачка се плаща малко състояние (8- 10 ?/ час).
Поне тук, в Холандия може да работиш на 4- дневна работна седмица. Пак си остава 40- часова работна седмица, просто дните стават по- дълги. Доста семейства се организират по този начин. Ако има и едно включване от баба, детето/децата ходят тогава 2 пъти седмично на градина.
Бабите по принцип не помагат, защото тук едва ли не се смята, че живота ти започва след пенсиониране Crazy т.е. и те имат право на личен живот и са членове на толкова много и различни клубове, че много малко свободно време им остава. Има разбира се такива, които помагат но 1-2 дена в седмицата за по няколко часа. Проблем е и когато бабите живеят надалеч. Холандия е малка страна и е нещо нормално да живееш на едно място, да работиш на друго и да спортуваш на трето. Но по принцип жени над 60 избягват да карат по магистралите.
Родители с по- големи деца имат повече възможности за свободно време. Тогава детето може да отиде на гости с преспиване при приятелче,например. Или след училище децата се събират при една майка- хем те си играят, хем другите майки имат свободен ден . Така се редуват майките и си помагат.
Като цяло родят ли, холандките си остават в къщи и чак след започване на училище (на 4 годишна възраст) се връщат на работа. Но дори като се върнат на работа, то е на 2-3 дневна работна седмица. Съзнателен избор, като се има предвид, че доходите падат.
Ние от скоро викаме детегледачка, като искаме да излезем. Познаваме момичето на супермаркета, където пазарим. Тя се дипломира скоро за детска учителка и синът ни много е харесва. Всъщност той сам си я избра. Съседите ни пък познават родителите и, така че е така да се каже "проверена" Laughing

 

# 10
 • Мнения: 249
Ох, и аз си избирам мама от тип 2 newsm10. За съжаление обаче не мога да си го позволя. Не знам дали аз мога да обобщя за Норвегия. Има баби, които помагат (моята свекърва има голямо желание да бави; една колежка имам, която е баба, тя редовно взема внучетата си за уикенда), има обаче и баби за които и дума не може да става да бавят. Имам едни приятели, семейство с 2 момченца. Те живеят в собствена къща, родителите на съпруга в собствена къща в същия двор, и двамата са пенсионери, но се плаща на бейбиситър, когато младите искат да излязат вечер. Има хора, които имат au-pair. Практика е и децата на съседите да вземат бебето с количката и да отидат на разходка в квартала, между къщите. Някой получават пари за по 1 шоколад, някой - не. Частните и държавните градини са с еднаква такса, някои майки си гледат децата до 1 година, в която получават 80% от заплата си, други ги гледат по 2. С 2 думи - всичко се среща тук.

# 11
 • Мнения: 3 424
Не сме оставяли детето на гледачка досега.
Имаме възможност да каним една от лелките
от яслата, свикнали са си един на друг, а и й
имаме доверие. Баби, лели, стринки нямаме.
Може би, ако започна работа на пълен ден,
ще се наложи да търсим гледачка за няколко
часа, защото градините затварят доста рано и
детето трябва да бъде вземано и придружавано
за известно време, докато се върнем от работа.

Как стоят нещата при вас, спадате ли си парите
за детегледачки от данъци, или не?

# 12
 • Мнения: 15
Аз съм все о6те страни4ен наблюдател но ве4е имаме планове как 6те проте4е отглеждането на мъни4ето.Тук по голяма 4аст от родителите раз4итат на помощ6т от баби водят си ги от БГ специално с цел отглеждане на децата до 3 год. възраст тъй като е много трудно приемането в държавни детски градини а 4астните са безбожно скъпи. В краен слу4ай ако няма6 баба на която да раз4ита6 по добрия вариант е ти сам да си гледа6 детето, от колкото да раз4ита6 на детегледа4ки с неясен произход , или на нелегални частни  детски градини където таксите са по ниски но за съжаление ве4е се 4у по телевизията за няколко фатални изхода.

Така 4е ние чакаме на6ата баба да се появи през септември и да ни помогне с грижите за детето, тъй като аз трябва да продължа с обу4ението.

# 13
 • Мнения: 1 550
Как стоят нещата при вас, спадате ли си парите
за детегледачки от данъци, или не?
По принцип, родителите плащат1/3 от за разходите за ясла/градина. Другите 2/3 се покриват от работодателя и данъчните (във формата на добавки). Тук обаче за една сносна детскa градина се плаща около 1000? месечно. Като в това не се включва храна. Родителите сами носят храната. Ние бяхме харесали една, но...за 4 дена ни искаха 1200? Shocked. Отделно че нямаше места за нея.
Детегледачките работят по принцип на черно и след като не мога да го декларирам като разход, не получавам пари от данъчните обратно.

# 14
В Италия бабите помагат. Има и ясли. Не познавам някой, който разчита на детегледачка целодневно.
Има бейби ситери, бейби паркинги и разни такива почасови варианти.
Големи италиански фамилии има по филмите, по романи на  М. Пузо, музика Енио Мориконе, ъф корс.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт