Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 72
За всеки,който се интересува за живота в Кувейт. Тук ще намерите подробна информация за всичко, което се случва в Кувейт, събития, общество. За традиците и местното население и много, много снимки...
Питайте и ще Ви се отговори. Търсете и ще намерите....

       Заповядайте в тази топла и уютна темичка.               


Към всички момичета от "Арабски облачета бели...във форума са долетели" голямо благодарско и се надявам да Ви видя тук:)  welcome
 

.
Ето как започна темата за Кувейт. Изживяно и споделено от Ум_Сами
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=232035.0

Последна редакция: ср, 09 апр 2008, 21:16 от prinzesa_bg

# 1
 • Мнения: 206
 В представата на българите да се родиш в Кувейт е като да спечелиш шестица от тотото. Мнозина у нас мечтаят с плам, достоен за перото на Алеко, как, ако бяха кувейтчани, щяха да си имат собствено петролно кладенче.
И наистина, когато отидеш в малката държава на брега на Персийския залив, в която с кола можеш да стигнеш за два часа от единия до другия й край, имаш чувството, че си попаднал в приказка от 1001 нощ. Безупречни пътища, лъскави витрини, свежа зеленина, твърде необичайна за пустиня - това е гледката, с която емирството посреща своите гости. Пейзажът придобива особена феерия вечер, когато навсякъде грейват разноцветни електрически светлини.
Няма как да е иначе, след като Кувейт разполага с 10% от световния запас на петрол, а за 2002 г. БВП е $36,85 млрд. Всичко това се разпределя между едва 800 хил. коренни жители и дава хляб на още около 1,3 млн. гастарбайтери от Пакистан, Индия, Шри Ланка и др.
Около 2 хил. българи също работят тук
Всеки кувейтчанин получава от държавата солидна месечна издръжка само защото се е родил такъв. Когато се ожени за своя сънародничка, пък му се полагат 70 хил. кувейтски динара (около $210 хил.), за да си построи къща.
Хората в Кувейт обаче не разчитат само на това, което им идва от Аллах. Повечето от тях работят, а средната заплата е 2600 динара, което е към $9 хил. Работното време през лятото е от 6.00 ч. до 13.00 ч., а през зимата от 7.00 ч. до 14.00 ч. Следобед не можеш да видиш жив човек по улиците заради убийствените жеги, които през юни, юли и август достигат до 60 градуса. Залезе ли слънцето обаче, започват
легендарните арабски нощи
Тогава хората се качват на луксозните си коли и тръгват на пазар. Или пък се отбиват в някое кафене, където пият чай, пушат наргиле, бъбрят с приятели или гледат футбол.
Има ли у вас мафия? Това е един от първите въпроси, които тук задават на чужденците. Любопитството им е напълно обяснимо, тъй като тази дума те са чували само от американските филми. Престъпността в Кувейт е почти изкоренена. Доскоро
за кражба са се рязали ръце
Държавата обаче вече се е отказала от суровото наказание, тъй като населението е малко и не е целесъобразно част от него да се превръща в инвалиди. Достатъчно е обаче да се видят остъклените сергии по пазарите, на които се обменя валута, и да се сравнят с нашенските чейнч бюра с блиндирани врати, метални решетки и солидна охрана, за да се разбере, че кражбите тук са толкова нарядко, колкото и дъждовете.
Не всичко в Кувейт обаче би паснало на нашите нрави. Алкохолът например е забранен. Не че не можеш да си го набавиш контрабандно, но с това рискуваш да отидеш в затвора. Единственото място, където би могъл да прекараш уикенд сред природата, е пустинята. Мнозина кувейтчани имат малки ферми сред пясъците, където отглеждат животни и си правят пикници.
Положението на жените, макар да е цветущо в сравнение с други мюсюлмански страни, едва ли би се харесало на българката. Не е задължително дамите да са забулени, но понякога прави лошо впечатление, ако не са.
Навсякъде има разделение между половете
- в кафенетата, на работното място и др. Случва се обаче да срещнеш младеж и девойка, които се разхождат хванати за ръка. За тукашните нрави това е доста свободно поведение.
Всеки мъж има право да има толкова жени, колкото може да си позволи да издържа, но не повече от 4 едновременно, както повелява ислямът. За кувейтчаните е обичайно да имат 15-ина братя и сестри, родени от 5-6 различни майки. Някои мъже си позволяват и по 40 жени, при това от различни националности.
Въпреки че дори в стаите на суперлуксозните хотели има издание на Корана, Кувейт е по-скоро светска държава с особен вид демокрация. Държавен глава е емирът, който е последна инстанция по всеки въпрос и назначава правителството. В парламента депутатите са 50. Любопитно е, че
емирът сам посочва наследника си
в момента, в който се качи на престола, и това не е задължително да е най-големият му син. Наследникът е и помощник на емира в държавните дела. От създаването си през 1613 г. до днес Кувейт се управлява от представители на фамилията Ал Сабах.
В държавата има свобода на словото, като не е разрешено единствено да се критикува емирът и Аллах. Преди 15 години един журналист затова е бил осъден на 9 месеца затвор. Той престоял обаче само един ден, след което емирът го помилвал. Имало е случаи министри да падат от власт заради публикация във вестник. В Кувейт живеят и християни, които имат свои църкви.
Идилията в емирството се нарушава единствено от все още мъчителния и
неизживян спомен за нашествието на Ирак от 1990 г.
и от опасенията то да не се повтори. На много места могат да се видят снимки от щетите, нанесени от окупаторите, както и паметни плочи на загинали кувейтчани. След войната е създаден специален научен център, който е успял да открие английски и френски карти от XIX в., на които е отбелязано, че Кувейт е отделна държава, а не част от Ирак. Агресията е станала причина кувейтчаните да създадат и своя собствена армия, тъй като дотогава за сигурността си са разчитали единствено на международните договори. По границата с Ирак сега усилено патрулират американски войници.
В Кувейт искрено се надяват, че иракчаните ще разберат, че демокрацията е най-добрият начин да се управлява държава. Макар да признават, че това ще отнеме доста време. Който не те разбира, когато мълчиш, няма да те разбере и когато говориш. С тази арабска поговорка в Кувейт обясняват, че толерантността на международната общност към Ирак може и да се промени, ако нещата там не тръгнат скоро към по-добро.
Подкрепата, която ние оказахме на Кувейт при агресията на Саддам Хюсеин обаче, е една от основните причини, поради които тук уважават България. Мнозина от тях въздишат по нашите червени рози,
разказват приятни спомени от Черноморието
и от любезните и гостоприемни българи. Напоследък в Кувейт предпочитат да си прекарат отпуската в Източна Европа, тъй като на Запад се държали лошо с всеки, облечен в арабски дрехи. Мои приятели бяха обрани 4 пъти в Румъния, оплака се обаче 27-годишен младеж.
От доброто отношение на Кувейт към нас бихме могли само да спечелим. Защото е почти сигурно, че дори след 40-50 г., когато петролните залежи свършат, хората в тази страна пак ще съумеят да бъдат сред най-богатите в света.

# 2
 • Мнения: 72
Държавни институции, самолетни билети, визи

Българско консулство в Кувейт
Г-н Мирослав Зафиров-
консул на Реплублика България в Кувейт
Tel: 5314458 / 9 Fax: 5321453
P.O.Box: 272 Jabriya 12090 Kuwait
Посолство на Държавата Кувейт в София
Гр. София, ул. "Симеоновско шосе", рез. № 15
Тел.:  (00359 2)  962 56 89,  962 51 30,  962 52 09
Факс: (00359 2)  962 45 84
E-mail: kwtemsf@omega.bg
Работно време: от  09.00  до  15.00  часа
Консулска служба: от  11.00  до  13.00  часа

ЛЯТНАТА СЕЗОНА ЛИНИЯ СТАРТИРА ОТ 12 ЮНИ ДО 28 АВГУСТ КАКТО СЛЕДВА :

ДЕН ЧЕТВЪРТЪК:
                                 ВАРНА - КУВЕЙТ ИЗЛ. В 2000 И КАЦА В 2359
ДЕН ПЕТЪК:
                                 КУВЕЙТ - ВАРНА ИЗЛ.  В 0100 И КАЦА В 0500


Полета е с приблизителна продължителност 3 часа.
Визови изисквания:
Българските граждани, пътуващи за Държавата Кувейт, трябва предварително да кандидатстват за визи, представяйки следните документи:
1. Паспорт със срок на валидност най-малко шест месеца от датата на подаване на молбата;

2. Два броя попълнени формуляри на молба за кандидатстване за виза (получават се от кувейтското посолство);

3. Два броя снимки с паспортен размер;

4. Писмо от канещата страна (фирма или лице, постоянно пребиваващо в Кувейт), в което се посочват причините за посещението и се гарантира финансовото обезпечаване на лицето, кандидатстващо за виза.

Входна виза може да се осигури също и чрез всеки престижен хотел в Кувейт, в който е направена резервация. В този случай представител на хотела посреща госта и представя на ГКПП визата, която е предварително изготвена въз основа на паспортните данни на лицето.

За пребиваване в страната за по-продължително време се изисква свидетелство за съдимост, както и медицинско удостоверение, че лицето не е носител на вирусите на СПИН и хепатит В и С.

На граничните контролно-пропускателни пунктове се попълват два статистически листа: един бял, който се представя при влизанеq и един розов, който следва да се представи при напускане на страната.

# 3
 • Мнения: 112
искам да попитам какви са тези характерни арабски нощи че не разбрах нещо?тогава тъмно ли е?
аааа разбрах ама че съм и аз Simple Smile
хайде да ходим да работим в кувейт ако мога куфара и чао бамбино Simple Smile

Последна редакция: ср, 09 апр 2008, 13:05 от sexymomiche

# 4
 • Мнения: 72
Sexy предполагам, че под "Легендарните арабски нощи", авторите на статията са имали в предвид суматохата от народ, които се изсипват по улиците след залез слънце. Едва дочакали смракчаването хората запалват колите и излизат навън. Започва се една дълга вечер на сбирки, мохабети, обикаляне из търговските центрове и малка почивка от убийственото слънце.
Тогава улиците са изпълнени с живот а в заведенията хора запалили по някоя шиша (наргиле) и сладко, сладко изкарват ноща в приказки.

# 5
 • Мнения: 161
Момичета- и аз идвам ако  тръгнете Peace

Вени- разказът ти е невероятен- заслужава си да се посети и да се види   bouquet

# 6
Принцесо, Наде честита ви първа тема и още много да има след нея   bouquet

Тогава улиците са изпълнени с живот а в заведенията хора запалили по някоя шиша (наргиле) и сладко, сладко изкарват ноща в приказки.
И после - един душ и право на работа, е кога спят тия хора а?  smile3534

А между другото винаги съм се чудила как я поддържат тая зеленина там? Гледала съм документален филм за Кувейт - едни тучни ливадки и дървета - а наоколо пустиня (и петрол  Mr. Green), май филтрираха морска вода, за да ги поливат, ама пак се чудя как не изгарят растенията на тия жеги.

# 7
 • Мнения: 72
Abra Благодаря ти много за пожеланията.
За зеленината в Кувейт, поддържа се с много поливане. Където име зеленина, са поставили едни малки,черни маркучета по земята и постоянно тече вода от там. Така парковете, ливадите,дърветата получават постояннен приток на вода и се задържат зелени през по-голямата част от годината. Освен това, Кувейт, макар и с пустиннен климат има шест месеца дъждовен период. Дори през последните години имаше наводнения по улуците защото отточната система не е пригодена за такъв голям  обем валежи и хората изпаднаха в паника...

# 8
 • Мнения: 206
Момичета- и аз идвам ако  тръгнете Peace
Вени- разказът ти е невероятен- заслужава си да се посети и да се види   bouquet
Ами Теди, то който отиде там и не му се връща, както е по целия арабски цвят.

Като за първа среща ви каня в Хилтон, в квартал Мангаф Simple Smile

# 9
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038
Здравейте ,
браво за труда Принцеске , Надя . Нямаше ли да е по-добре да я бяхте пуснали във форума горе - "Родители в чужбина" , мисля ,че там много повече хора щяха да и се насладят , да ви зададат интересни въпроси и да се развие една по-богата дискусия !?!

Последна редакция: ср, 09 апр 2008, 21:10 от Другарче

# 10
 • Мнения: 206

Кувейтският бизнесмен Халеб ал Баптейн купува терени в курортите ни (9 april 2008)
Персийският залив ще се премести на родното Черноморие. Председателят на един от най-големите инвестиционни фондове в арабския свят шейх Халеб ал Баптейн от Кувейт пристигна в столицата в понеделник, за да преговаря за изграждането на ултрамодерни хотелски комплекси, търговски центрове и жилищни комплекси у нас. Шейхът, който е собственик на инвестиционни тръстове, банки и хотели в арабския свят, се срещна с външния министър Ивайло Калфин вчера, за да уговаря подробностите по сделката.
Готов съм да вложа най-малко 100 млн. долара в тръста "Ал Баптейн" в България, заяви пред "Стандарт" бизнесменът. Поне 10 на сто от парите ще отидат в сферата на хотелския бизнес, каза още той. Шейхът беше категоричен, че е готов да налее и много повече средства, ако инвестициите в България се окажат печеливши.
 Интересите на арабина са главно в хотелиерството и недвижимите имоти. Харесал съм си терени в Панчарево, Банско, Боровец и по Черноморието. Освен в жилищното и хотелското строителство арабинът в бъдеще е готов да инвестира средства и в IT сферата у нас. Сигурен съм, че това е бъдещето, а и съм чул, че у вас има много добри специалисти, каза шейхът.

# 11
 • Мнения: 72
Митнически изисквания:
За внасяне или изнасяне на сума, надхвърляща равностойността на 5000 (пет хиляди) кувейтски динара (1 кувейтски динар = 3,4 щатски долара), се изисква официално известяване на компетентните власти, като се посочи и причината, която налага носенето на парите в брой. 
В Кувейт е забранен вносът на взривни вещества, алкохол, свинско месо (включително под формата на колбаси), порнография, религиозна литература, наркотици, лекарствени средства от рода на стимулантите и успокоителните (валиум, диазепам и др.)
Условия за работа:
Изисква се разрешение от кувейтското Министерство на социалните въпроси и труда, което се осигурява от бъдещия работодател (държавна институция или частна фирма).
Работната виза се изпраща от работодателя на адрес, посочен от кандидата за работа. След получаването й тя следва да бъде представена в Посолството на Държавата Кувейт, откъдето се получава формуляр за извършване на медицински изследвания. Посолството полага виза в паспорта на заинтересованото лице, ако заключението от направените медицински изследвания е, че то е годно за предлаганата му работа в Кувейт.
Официален език в Кувейт е арабският. Широко разпространена е употребата на английски.

                                    

# 12
 • Мнения: 126
Браво -много ми бе интересно     

Аз пък нищо не знаех за Кувейт-освен че на герба си има корабче
знам че Кувейт е от така наречените PAYS DE GOLF-като Arabia Saudia, Bahrain, Emirats- arabes unia ,Oman, Catar
Богати са и имат над три  лъскави коли  Laughing Grinning
знам че там обаче жените след 8 вечерта трябва да си стоят в къщи-колко е верно обаче...?!?!
Но за сметка на това поти всички жени учили до Висше образование
А за Легендарните арабски нощи - те са заради горещината нали? -през деня всичко живо се крие на хлад ,а вечер става активно и живота започва все-едно е денят за нас.Предполагам за това са и така наречени-Легендарни нощи ?
Ей....ако проекта с кувейския бизнесмен наистина се реализира-мисля че ще е само за добро за нашата България
Дано  обаче човекът не се уплаши от нашата мафия....ама туй друга тема!
Ха,докато четох тук и Принцеса побликува снимките и моя мъж позна че е Кувейт....верно ли е е там те посрещат с камилско мляко?!?! Laughing за Добре дошъл ? Нещо не ми се вярва.....фурмите с пресното мляко къде са?!Нещо ме майтапи
Ще пуснете ли някоя известна кувейтска песничка.
Ех,как ми се иска да ида и аз до там....ама за сега само чрез Вас ще пътувам

Последна редакция: ср, 09 апр 2008, 22:12 от dala

# 13
 • Мнения: 72
Dala Благодаря ти за въпросите и интереса. Много интересни въпроси задаваш и се надявам пътуванието ти до там чрез нас да бъде наистина едно уникално, па макар и виртуално!!!
Кулите са най- големият символ на държавата и много хора (също като твоя съпруг) свързват Кувейт иммено с тях. От близо са още по внушителни, а горе в по-голямата има невероятен ресторант. Изключително изтънчен и със страхотна гледка към морето и крайбрежните сгради.
За по голямата част от информацията, която имаш е наистина така, и особенно внимание да отбележа на това, че жените имат университетско образование. Намират поле на изява почти във всяка сфера, дори и като доктори- ортопеди:)
Прясното мляко и фурмите са основно по време на Рамадана и по-точно за Ифтар. Прието, а и по-здравословно когато свърши постенето за деня, да се започва именно с това. Млякото и фурмите са лека храна и дават много енергия, и след тях вече се започва обилното хранене, с което много хора прекаляват.

Пускам ти и песничка на най-известната (според мен) Кувейтска група, която се казва Гитара.
http://www.vbox7.com/play:6980b187

Това е златният им хит, а ето и нещо по ново
http://www.vbox7.com/play:8b5d7822
http://www.vbox7.com/play:b02fdd86

# 14
 • Мнения: 1 369
Привет и от мен, приемате ли още един член на виртуалната група, дай боже един ден и реална за посещение на Кувейт  Simple Smile

Много интересна и добре поднесена информация, Благодаря  Hug

Мисля, че ще е интересно да споменем и покажем и националните облекла на мъжете и жените, има ли нещо по-специфично като например цвят, кройки, начин на носене на кърпите, които ги отличава от останалите страни в Гълфа?

Кои са интересните места за посещение в Кувейт имат ли музеи, т.нар. "heritage" места? Кои са по-големите и интересни тематични молове за шопинг маниаците  Wink Признават ли се българските шофьорски книжки там?

Общи условия

Активация на акаунт