Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 апр. 2008, 21:06 ч.

Сираците - начин на употреба

 • 7 617
 • 156
 •   1
Отговори
 • Мнения: 15 131
Повод да пусна тази тема стана потресът ми от случайното попадане в една тема, където прочетох следното:

Цитат
Аз се свързах с една фондация и намерих едно момиче от дом за сираци, живее при мен, в една стаядо кухнята, но понякога зимата си мести леглото в кухнята защото там има камина- за мен е все тая, защото аз там вече почти не стъпвам.    От 3 години и съм много доволна. както я научиш така прави нещата, баба ми дойде лятото и за 3 месеца я научи и да готви.
Когато искаш нещо което не се купува с пари- да разчиташ на някого, трябва да дадеш не само заплата а и нещо което не се купува с пари.
ТОВА МОМИЧЕ ОСТАВАШЕ НА УЛИЦАТА, дадохме й дом и сигурност и закрила. Готви, чисти, давам й пари да пазарува, гласувам й доверие, което тя се старае да оправдава. живее при нас , сметки и храна не плаща, яде каквото и колкото иска. Давам й и джобни.
А и да й хареса нещо... къде да го отнесе... иначе за по-важните неща си има сейф вграден и това е.
През деня си ходи на друга работа - аз й го препоръчах за да сиима колеги, нормален живот и да не сечувстваизцяло зависма от мене- да си има самочувствие.
Не ми е казала нещо на въпреки, ако нещо нее направила като хората никога не съм й се карала- просто й показвам й казвам че то тука е "забравила" и това е.

мисля че е еза предпочитане пред ливанката пък и правиш едно добро дело, от което и двете страни печелят точо това което им е най-ценно.


Не знам, аз ли съм толкова задръстена и не в час с настоящето, някой друг ли не е в ред, ама точно в този форум, където непрекъснато текат кампании за подпомагане на деца-сираци, да прочета това... Честно, догади ми се!
Та така, скъпи съфорумци, дайте да дадем, за да се сдобият захлебилите със слуги на символични цени!

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=280897.msg7133769#msg7133769

# 1
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Не знаеш как стоят нещата
Същото момиче пише и това
Предварително се извинявам че така "нахлувам" в този форум. Искам да споделя с Голди и не-толкова мрачната страна на нещата.Или поне че е възможна.  Hug
С нас вече трета година живее едно момиче от "дом". Дойде когато беше на 19г. точно беше завършила училище и вратите на "дома" се бяха хлопнали зад гърба й... директорката по милост не а беше отпратила.... на улицата... все още... и практически нарушавайки правилата.
Защото именно това чака тези деца...

Първочачално търсех домашна помощница, но после някак тази идея се избистри в ума ми. Да си помогнем взаимно.
И мене ме гледаха като "луда" Голди, но не бяха прави. Свързах се и говорих с майки, които посещават домовете и помагат с каквото могат, те на свой ред говорили с няколко директорки и така се намерихме с нашето момиче. И тя рискува с мен- дойде в големия чужд град при една непозната. И аз й обещах преди да съм я видяла дори... Но не рискуваме ли и всеки път кгато обичаме!?! Имам й пълно доверие, което тя оправдава - за детето за пари никога не съм се държала с нея като с различна. Имаше какво да научи за домакинството, за много неща. Тя е едно момиче много по-свестно от повечето които виждам да пушат скрити зад ъгъла на училището....
Много слънчев човек и не бих казала че имаше емоционален дефицит.. може би една изстрадана и неосъзната мъдрост.
Знаете че децата усещат хората най-добре- е родния ми тогава 3,5 годишен син още на следващия ден се беше похвалил на всички че вече си има истинска кака.  Hug Hug Heart Eyes по начин госпожата да ме попита къде е била сестра му досега!?!  Joy hahaha
смятате ли че едно толкова малко дете може толкова драстично да сгреши в усета си че някой е добър?

За себе си вярвам че няма нищо случайно в случилото се, макар да започна с една идея на която всички реагираха както към тебе.

Сигурно има плашещи случаи, всички са ограбени но има и деца, които са оставени по-късно по някакви причини, които от една страна не са толкова ограбени в първите години, но горчиво осъзнават какво са изгубили.

Много вярвам че Бог отговаря на нечия много гореща детска молба като ви изпраща такива мисли. Моля те,
СЛЕДВАЙ СЪРЦЕТО СИ, то ще те заведе при вашето дете. Не е случайно това ви желание. Може би някъде на някой нощен прозорец едно детенце се моли  да го откриете.

 Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Понякога за да се правят на интересни ли, да си повярват сами ли, хората пишат страхотни глупости по форумите.
Дори съм присъствала на случки, които после чета описани във форуми и се питам аз ли съм сляпа, на същото място ли бях.
Онзи ден гледам една пародия на рожден ден, професионално изкривяване какво да правиш, и след два дни чета във форум "боже, добре че го направих така, беше перфектно"  Shocked  Чудя се да се смея ли, да плача ли.
Така че - не вярвам на нищо 100%, докато не го видя с очите си. Нито хубаво, нито лошо.

# 2
Не знам колко е глупост, аз познавам такова момче.  Беше бездомен, прибраха го от едно кафене в центъра на София и много години живееше там. Използваха го за всичко срещу хляб и подслон.
Как 'фондация' са й дали дете ми е загадъчно. Но съм сигурна, че има такива случаи.

# 3
 • Мнения: 2 563
Много дикенсово.

Вярно е, че децата остават на улицата, ама не можеш да ме убедиш, че да бъдат нечии чистачки 24/7 е най-доброто, което могат да постигнат.

Надявам се, че момичето един ден ще се усети, че има и по-хубаво от чистачка, ще напусне и ще си намери по-хубава работа.

# 4
 • Мнения: 15 131
А, що, ако алтернативата е да работи на околовръстното и да живее на гарата, що не? Може даже да му се втълпи, че е задължено за цял живот...

# 5
 • Мнения: 2 563
Може даже да му се втълпи, че е задължено за цял живот...

Дано не. Аз ако бях, бих започнала да уча нещо и същевременно да продължа с чистенето. Или поне някакъв курс - фризьорка, сладкарка...

# 6
 • Мнения: 8 480
Но въпросната 'чистачка' работи и друга работа, според думите на господарката и, така че...
Всъщност има нещо хубаво в цялата работа и то е, че това момиче все пак има някакъв шанс. А тя е пълнолетна, може сама да взима решения, не се експлоатира детски труд.
Което от своя страна ме навежда на мисълта, че може би се експлоатира в случаи, които не са описани из форумните анали.

# 7
 • Мнения: 5 940
Не мога да повярвам, защото публикациите на въпросната авторка винаги са много хубави и написани с голяма любов към другия и особено към децата.

# 8
 • София
 • Мнения: 15 662
Иии, много възмутително, няма що Rolling Eyes Доколкото схващам, момичето си работи, каквото си е намерило, през деня, а домакинства във въпросната къща срещу подслон и храна. Хиляди хора правят същото - предоставят услугата "домашна помощница" не срещу пари, а срещу топло легло и пълен хладилник. Ако живееше на квартира, където да си плаща от джоба, каква е разликата, че не схващам?
Или нещо пропускам в ситуацията или Како, яко преигра Peace

# 9
 • Мнения: 2 563
хора правят същото - предоставят услугата "домашна помощница" не срещу пари, а срещу топло легло и пълен хладилник.

Да, и това е такъв кеф... Пък и евтинко излиза на "работодателя".

# 10
 • Мнения: 2 579
не съдете по един постинг за човек Peace
Понякога хората не могат да изразят адекватно чувствата, емоциите си и стават жертва точно на такова насилие - нещо ново е за мен също. Но е факт - съществува вече насилие из форумите - една накриво дума и хоп - присъда Peace

# 11
 • Варна
 • Мнения: 1 727
Иии, много възмутително, няма що Rolling Eyes Доколкото схващам, момичето си работи, каквото си е намерило, през деня, а домакинства във въпросната къща срещу подслон и храна. Хиляди хора правят същото - предоставят услугата "домашна помощница" не срещу пари, а срещу топло легло и пълен хладилник. Ако живееше на квартира, където да си плаща от джоба, каква е разликата, че не схващам?
Или нещо пропускам в ситуацията или Како, яко преигра Peace
+1. В темата, повод за това "изобличаване на гнусната експлоатация на сирашки труд", съм отговори по същия начин като теб.

# 12
 • Мнения: 517
Нямам мнение по въпросния казус, защото не съм запозната в детайли със ситуацията. Звучи ми добре поста на дамата и ми се струва, че ако е подходила добронамерено към въпросното дете, с тази тема можем дълбоко да я нараним. От постовете и лъха добронамереност. Не всички богат са лоши. И не винаги намеренията им са със зла умисъл.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 1 727
хора правят същото - предоставят услугата "домашна помощница" не срещу пари, а срещу топло легло и пълен хладилник.

Да, и това е такъв кеф... Пък и евтинко излиза на "работодателя".
СПоред теб е евтино да даваш стая под наем+ да храниш още един възрастен човек. Мдаааааа, явно даващите квартири под наем по Черноморието евтинко предоставят услугата. Пък и за ядене не взимат. Истински алтруисти!

# 14
 • София
 • Мнения: 15 662

Да, и това е такъв кеф... Пък и евтинко излиза на "работодателя".
Добре де, на въпросното дете, дали ще му излиза пък по-евтинко да си живее на квартира и да си купува самичко храната? Дали въобще би издъжало на цените на живота...Дали получава достатъчно в работата си, за да си позволи въобще да наеме квартира? Или щеше да остане на улицата, което значи да си загуби и работата, и оттам по наклонената плоскост....Варианти много и все наблагоприятни Confused

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт