Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора


Мнения: 357
Здравейте
Искам да попитам - как правите качамак?Споделете рецепти. Smile
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Истински качамак се прави от царевично брашно(а не от пакетчетата които продават).

Слагаш да заври подсолена вода,после пресятото царевично брашно го разреждам с малко студена водичка(да стане на кашичка) и при непрестанно бъркане с ДЪРВЕНА лъжица сипвам на струйка,докато се сгъсти.Ври,докато започне лъжицата да прави "пътечка) по качамака.

ВАЖНО!!! Вода не се добавя в никакъв случай след като е започнато сипването на брашното.!

Други сипват директно брашно както е сухо във врящата вода,но така има голяма вероятност да останат бучки,което не е приятно....

Готовият качамак се овкусява по различни начини....Залива се с разтопено масло и отгоре се гарнира със сирене или пръжки с червен пипер,или пък се хапва със някакъв вид сладко или конфитюр...Може дори да се реже на филии и да се сервира вместо хляб към разни ястия....

Аз лично най-го харесвам със сиренце и масълце....
Цитирай


Мнения: 357
Истински качамак се прави от царевично брашно(а не от пакетчетата които продават).

Слагаш да заври подсолена вода,после пресятото царевично брашно го разреждам с малко студена водичка(да стане на кашичка) и при непрестанно бъркане с ДЪРВЕНА лъжица сипвам на струйка,докато се сгъсти.Ври,докато започне лъжицата да прави "пътечка) по качамака.

ВАЖНО!!! Вода не се добавя в никакъв случай след като е започнато сипването на брашното.!

Други сипват директно брашно както е сухо във врящата вода,но така има голяма вероятност да останат бучки,което не е приятно....

Готовият качамак се овкусява по различни начини....Залива се с разтопено масло и отгоре се гарнира със сирене или пръжки с червен пипер,или пък се хапва със някакъв вид сладко или конфитюр...Може дори да се реже на филии и да се сервира вместо хляб към разни ястия....

Аз лично най-го харесвам със сиренце и масълце....
Благодаря.
Колко минути трябва да ври,за да не е сурово брашното?
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Като минути не знам.....Аз опитвам отвреме навреме.Трябва да престане да го усещаш като пясък.Тоест да се свари брашното....
Цитирай


Мнения: 195
Предпочитам качамака в пликчетата, защото става по-бързо (само за две минути). Само като си помисля какво бъркане падаше..... Сега е по-лесно - завира водата и изсипвам пакета, като бъркам до получаване на гъста еднородна смес. След това нареждам качамака, поръсвам със сирене, добавям маргарин и готово.
         Веднъж дори пробвах със залято горещо олио и червен пипер. Не беше лош.
         А между другото опитвали ли сте със сладко ? Мммм ......... разкош!
Цитирай
Истински качамак се прави от царевично брашно(а не от пакетчетата които продават)

"По вкус и цвет товарищи нет" - казваше дядо ми (руснак беше). Предлагам ви алтернативен вариант на качамак, точно с готовия царевичен грис, продукт на най-модерни технологии за обработка на царевица.

При интерес, мога да предложа и рецепта за наложен качамак, както и за качамак по селски.

                                                         Качамак                                                         4 порции

250 гр. царевичен грис за качамак *
200 гр. сирене
4 с.л. зехтин
50 гр. краве масло
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. сол
1300 мл. вода





Водата се кипва със солта. На тънка струя се прибавя царевичния грис и при непрекъснато разбъркване качамака се вари 5 минути. Мазнините се загряват до пълно стопяване на маслото и леко покафевяване,свалят се от огъня и се прибавя червения пипрер с разбъркване. Качамака се разпределя по купичките, залива се с мазнината и се поставя по една плочка сирене. Поднася се веднага.

---------------------------------------------------------
* Правенето на качамак бе трудна работа, когато ставаше дума за качамак от царевично брашно. Аз дори не го харесвах на вкус. При появата на специалния царевичен грис за качамак, нещата се промениха тотално, а и вкуса му става перфектен. Аз обичам малко редичък качамак, затова е много важно да се спази количеството на водата, постигнал съм го с опитване.

« Последна редакция: чт, 10 апр 2008, 18:00 от bordovsky »
Цитирай

при палмите и алигаторите,FL

Мнения: 901
Аз също правя качамак от тези малките пакетчета, като изсипвам брашното във вряща вода и бъркам с миксера за да не стане на бучки, мъжо си го харесва и хапва.
Тази последната рецепта ще я пробвам, а къде да намеря царевичен грис, предполагам че в големите вериги магазини има.
Цитирай
Царевичният гриз е точно в тези пакетчета, които ползваш. Обикновено на опаковката пише Качамак, а с маки букви - царевичен грис. Намира се в почти всеки магазин за хранителни стоки.
Цитирай

София

Мнения: 1 035
bordovsky, newsm10
Цитирай

Хановер/Хасково

Мнения: 177

При интерес, мога да предложа и рецепта за наложен качамак, както и за качамак по селски.

Mоже ли и тези рецепти, много ми е интерсно да прочета и други варианти, освен до тук споменатите.
Цитирай


Мнения: 2 277
Моята баба беше всепризнат майстор на качамака.И тя го приготвяше от царевично брашно,а не от този, който сега се предлага като полуфабрикат.Имаше си специална бъркалка,която представляваше една пръчка,на която долния край беше много разчаталена(не мога да ви го обясня много добре,но си представете чадър,обърнат надолу и без плат).Част от него правеше на малки питки,друга част на наложник с различни плънки и караклиш.А ето и няколко от нейните рецепти:
1. Стопявате краве масло или запържвате сланинка,натрошавате вътре бучка сирене и поръсвате накрая с червен пипер - или си топите питките в тази смес или правите наложник (ред качамак,ред масло и сирене ....)
2. Запържвате си глава лук,2-3 скилидки чесън,1 обелен и нарязан домат,лъжичка червен пипер,подправки по избор и прибавяте пакетче кайма.Добавяте и 1к.ч. вода или бяло вино.Готово е като остане на мазнина.Правите си наложник.
3. Начукани или смлени орехи се объркват с канела и захар на вкус и се прави като наложник.Отгоре леко се залива с разтопено масло.
4. Смесвате си малко качамак с кисело мляко и хубаво го разбърквате (това е караклиш).
Цитирай

У дома

Мнения: 1 695
Темата идва тъкмо навреме, от кога го мисля.
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
                                                        Качамак    

Препоръчвам тази рецепта правила съм го много пъти и много ни харесва. Smile

Днес пак го направих.
Цитирай

При интерес, мога да предложа и рецепта за наложен качамак, както и за качамак по селски.

Mоже ли и тези рецепти, много ми е интерсно да прочета и други варианти, освен до тук споменатите.

Двете рецепти са на базата на приготвен предварително качамак по основната рецепта. Разликата е в довършителните процедури и продукти.

Kачамак - наложник
4 порции

4 с.л. зехтин
40 гр. краве масло
200 гр.сирене
200 гр. пуешко (пилешко,телешко) пушено филе или шунка
4 парченца топено сирене



 В готовия качамак се добавя натрошеното сирене и се разбърква. В гювечетата се слага по една с.л. зехтин и се разпределя качамака. Отгоре се слага по едно парченце топено сирене и нарязаното на кубчета филе. Накрая се поставя  кравето масло и гювечетата се запичат във фурна на 250 градуса за около 10 минути. Поднасят се топли.

Качамак по селски

гарнировка 1:
(за 1 порция)
1 глава лук
2 с.л. зехтин
50 гр. сирене
50 гр. шпеков салам
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. универсална зеленчукова подправка



гарнировка 2:
(за 1 порция)
1 глава лук
2 с.л. зехтин
50 гр. извара
6 - 8 маслини
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. универсална зеленчукова подправка



Гарнировка: В зехтина се запържва нарязания на полумесеци лук, заедно с универсалната подправка. Добавя се натрошеното сирене и нарязания на кубчета салам (за гарнировка 2 - изварата). След кратко запържване сместа се оттегля от огъня, добавя се червения пипер и след разбъркване се слага върху качамака (за гарнировка 2 отгоре се подреждат и маслините). Гювечетата се запичат с капак за по 3 минути в микровълнова фурна на пълна мощност и се поднасят.

Имаше си специална бъркалка,която представляваше една пръчка,на която долния край беше много разчаталена(не мога да ви го обясня много добре,но си представете чадър,обърнат надолу и без плат.

Някъде в бараката имам такъв "прибор", казва се "качамилка".
Цитирай


Мнения: 357
Благодаря Ви за рецептите.
  chef  cookВеднага  Слагам тендежерата и водата....
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора