Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 3 330
Ето това сготвих днес набързо, стават много бързо, лесно и са много вкусни.
Продукти:
около 300-400гр. брашно
100-200мл вода
захар на вкус
100мл олио
Приготвяне: Олитоо се загрява. В отделен съд се слага брашното и се изсипва водата принего. Разбива се много добре и се прибавя към загрятото олио на котлона. Става лепкава смес. Прибавя се и захарта и се бърка до стопяването й. След това се сваля от котлона и се оформят мидички с помощта на две супени лъжици. Може и топчета, по избор. Стават много вкусни и сладки. Сладкиша може да се направи и с маджун вместо захар(тогава не се слага вода), но аз нямах. Приятен апетит!
Цитирай


Мнения: 8 577
L 0 V E, а защо са черни? И тези белите нещица ядки ли са или какво newsm78 Много интересна рецепта!  bouquet
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
Уаааууууууууу... много интересно ... а какви са тези белички цънки - заприличаха ми на орехчета ?!?
И как стават така чернички ....Разкажи и нещо за вкуса ....Много съм впечатлена - браво за рецептата , дано да е и хубава - ще се пробва !


п.п. Лабрекс питали сме заедно - хахаха- пу пу, три пъти за щастие !  Laughing
Цитирай


Мнения: 3 330
Черни са, защото сместа с брашното и водата като се изсипят в олиото трябва да се бъркат постоянно и трябва да покафенеят до този цвят който се е получил при мойте, а тези белички цънки  Laughing са се получили при мен, защото не съм разбила добре брашното и водата.
Получава се не много гъста смес, такава с каквато ще могат да се оформят топчета или мидички. Това е, дано съм била полезна.
Става много лесно и бързо, но трябва да се внимава да не загори брашното, прави се на слаб огън. Стават много сладки, ако сложиите повечко захар, аз сложих около 200гр., защото обичам по- сладките неща.
Цитирай


Мнения: 2 131
Черни са, защото сместа с брашното и водата като се изсипят в олиото трябва да се бъркат постоянно и трябва да покафенеят до този цвят който се е получил при мойте, а тези белички цънки  Laughing са се получили при мен, защото не съм разбила добре брашното и водата.
Получава се не много гъста смес, такава с каквато ще могат да се оформят топчета или мидички. Това е, дано съм била полезна.
Става много лесно и бързо, но трябва да се внимава да не загори брашното, прави се на слаб огън. Стават много сладки, ако сложиите повечко захар, аз сложих около 200гр., защото обичам по- сладките неща.
Хм, това звучи интересно, ама дали бих се справила. В последно време взех да налитам на разни лесни и бързи рецепти. Естествено, защото покрай малкия никак нямам време за по-засукани манджи.
Цитирай

дълбоко,дълбоко в прованса

Мнения: 189
Аз наскоро ядох такива сладки, доколкото разбрах - това е рецепта от турската или арабска кухня.Колежката, която ги беше правила предупреди сместа да не се изсипва във врящото олио, освен това тя ги беше пекла в тава във фурната, доколкото си спомням, че я мързяло да ги пържи.Ще попитам за подробностите и ще пиша тогава.
Цитирай

София

Мнения: 2 211
Скри ми шапката с тази рецепта!
Цитирай


Мнения: 3 330
Незнам дали е от турската или арабската кухня, но знам, че са много вкусни. Стига да усхееш д ги направиш правилно. Аз зная рецептата така и така и ги правя. Ще се радвам да узная и нов начин на тяхното приготвяне.
Цитирай

Popovo, Bulgaria

Мнения: 493
Много интересна рецепта, но като се оформят с лъжиците, подлежат ли на някаква следваща обработка?
Цитирай

дълбоко,дълбоко в прованса

Мнения: 189
Ето рецептата за сладките, за които говорих, но те се сиропират.Да уточня, че не съм ги правила, само съм яла Smile
чаша олио
2 чаши прясно мляко
захар 100-150 грама
1 яйце
1 кафена лъжичка сода бикарбонат
брашно
сироп от захар и вода
Олиото се загрява в тенджера.Сваля се от котлона малко да изстине.В него се слагат млякото и захарта.Слага се отново на котлона да заври сместа.След като заври се добавя и брашно, колкото поеме.Бърка се непрекъснато брашното да си смени цвета - около 10-ина минути.Сместа се изсипва в тава да изстине.Добавят се яйцето и содата и се омесва.Прави се на топчета, които леко се сплескват и се натискат с пръст в средата.По желание в тази дупчица може да се сложи ядка.Пекат се в загрята фурна да покафенеят.След като изстинат, се заливат с горещ сироп,ориентировъчно 600 гр захар,600 гр вода.Захлупват се с тава отгоре да се задушат.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Скри ми шапката с тази рецепта!

И на мен  35

Баба ми като дете (аз дете, де, не тя  Laughing) ми правеше каша от същата такава смес. Била съм много злоядо дете и това го ядях, та често го похапвах. Но в купа с лъжица и не беше черно.
Научих нова дума - цънки  Very Happy Party
И размишлявам за друго - аз знам, че с маджун се мажат прозорци, фуги, пукнатини, но за сладки не знаех, че става  newsm78
Цитирай

сред люляците

Мнения: 684
Майка ми прави точно тази рецепта Laughing но я нарича халва. Изважда в тава и я разпределя равномерно - да стане гладка питка. После я реже на кубчета и я хапваме така Laughing Много я обичам. Благодаря, че ме подсети  bouquet
Цитат
И размишлявам за друго - аз знам, че с маджун се мажат прозорци, фуги, пукнатини, но за сладки не знаех, че става 
Маджуна е познат още като петмез доколкото знам. Иначе става много вкусно с него, потвърждавам Peace
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
А, петмез го знам за ядене, но маджуна - не  Smile
Цитирай


Мнения: 3 330
Цитат
Много интересна рецепта, но като се оформят с лъжиците, подлежат ли на някаква следваща обработка?

Не....следващата обработка е със зъбките. Wink
Цитат
Но в купа с лъжица и не беше черно.

Може и без да се прави тази техника, която съм описала, всеки сам избира как да го яде.... Иначе и аз съм яла от купа с лъжица.... А моето не е черно, просто така изглежда. Става кафяво....По скоро прилича на бебешко пюренце, ако не се оформи като нещо... Peace
Цитирай


Мнения: 300
Тази рецепта и мен върна към детството. Само че, баба ми я правеше с грис. Запържваше го до златисто-кафяво в масло и после добавяше захарния сироп. Като се замисля ядките сигурно ще вървят.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.