Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 39 отговора

BG

Мнения: 1 668
Статията е от сайта на в-к "Новинар".

Голяма част от използваните в боите за яйца добавки могат да бъдат опасни за здравето и в някои страни на ЕС са забранени. Това установи проверка на "Новинар" по столичните магазини вчера. Например почти всички оцветители в боите съдържат съставка, обозначена с номер Е-102- тартазин, която може да предизвика астматични пристъпи и уртикария. В две големи търговски вериги в София, както и в някои квартални магазинчета по ул. "Оборище" се продават бои с етикетчета, на които е обозначено, че съдържат тартазин. В тези магазини се продават и пакетчета, на които са обозначени оцветителите с номера Е- 123, Е-131, Е-142, които обаче са канцерогенни, смятат лекари. Според експерти обаче по-големият проблем е, че на повечето от опаковките изобщо не е описано какво съдържат оцветителите.
От Комисията за защита на потребителите (КЗП) обясниха, че купувачите трябва да се обърнат към здравното министерство, ако имат оплаквания, тъй като за хранителните добавки отговаряло то. Експерти от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ ) обясниха, че в малки количества всички тези добавки, каквито се използват в боите, не са опасни за здравето. Според медици обаче тартазинът може да предизвика странични реакции у хора с аспиринова алергия.
Когато купувате бои за Великден, задължително проверете дали надписите съдържат информация с името на производителя, датата на производство и срока на годност. На много бои, които се продават в столичните магазини, липсва и срок на годност. Не липсват и пакетчета боя, на които липсва предупредителен надпис върху боите с форма на таблетки да не се използват от деца, тъй като могат да ги сбъркат с бонбони.

Източник: http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&am … ater=MjYxOTsxMDI=
Цитирай


Мнения: 750
 easter easterБлагодаря за предупреждението.Остава да бъдем нащрек и да внимаваме какво купуваме.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 506
Вчера гледах някакви конци, с които се боядисват яйца. Технологията е много оригинална, без цапане и т. н., обаче това, което ме смути бе, че конците са вълнени. А боята за вълна никак, ама никак не е безвредна, въпреки че прави страхотни цветове. И представлява най-масовият фалшификат при боите за яйца.
Чудя се, дали някой е проверил тези конци? Фирмата-производител е Пет ЕООД.
Цитирай


Мнения: 4 112
Много благодаря за информацията. Исках да си купя бои за яйца, които да използвам в сладкарството, но много ме притеснява това, че те все пак са за яйца, а черупките не е предвидено да се ядат и може да има вредни съставки.
Цитирай

София

Мнения: 9 920
  bouquet 10х за инфото
Цитирай

София

Мнения: 1 122
Аз вече си купих от тези конци.

Лилянчо на ул. Три уши има сладкарска боя.
Цитирай


Мнения: 4 112
Лилянчо на ул. Три уши има сладкарска боя.

Благодаря ти, но не живея в София, тук съм виждала само течна и синя няма.
Цитирай

София - най-после у дома :)

Мнения: 679
Купила съм два видя боя и на двете опаковки има горепосочените Е-та  newsm78 И какво да не си боядисвам сега яйцата с тях ли?
stasi76 , може ли точно номера на ул.Три уши за сладкарската боя, ако го знаеш разбира се  Praynig
Цитирай

София

Мнения: 1 122
Лилянчо  извинявай не погледнах от къде си.

Три уши се намира зад спирката на Съдебна палата. Не знам номера, аз днес ходих и си взех бои. Магазинчето е малко и пише Подправки,чай,билки.
Цитирай

там, където каже сърцето

Мнения: 282
Аз купувам само от немските бои, които се продават в Метро, защото се надявам там контрола да е по-сериозен, нямам вяра на българските бои.
Цитирай


Мнения: 24
И аз си купих от споменатите по горе конци.Пише че са напоени с боя за яйца. newsm78И в моите бои има споменатите Е-та но не мисля да се втилясвам чак толкова.
Цитирай


Мнения: 1 802
На моите няма никакви написани Е-та. Нито пък срок на годност. И аз се чудих на тези оцветени конци, но не си взех от тях.
Цитирай

София

Мнения: 647
На моите няма никакви написани Е-та. Нито пък срок на годност.
И аз такива искам да си купя , поне да не чета какви гадости има и в тях .В какво ли вече няма Е-та  ooooh!
Цитирай

BG

Мнения: 1 668
Ето още две статии от сайта на в-к "Стандарт" /няма да ги пускам като отделни теми/:


Европа ни пробутва залежали козунаци
Великденските кексове удариха 4 лева килото

Изостанали от католическия Великден козунаци ще украсят празничната маса на българина на 27 април, показа проверка на "Стандарт".
 Хитри търговци се възползват от непродадените великденски кейкове по магазините в чужбина и се опитват да ги пробутат на нашенци, алармираха потребители.
 Масово домакини се оплакват още, че предлаганите в магазините пакетирани лакомства са нетрайни, а някои дори няма да изчакат Възкресение.

Проверка на "Стандарт" установи, че в някои от столичните молове дори родна хасковска фирма продава великденски вкуснотии, чиито срок на годност изтича ден преди празника. Алтернатива са италианските козунаци - панетоне, които се хапват по Коледа и Великден на Ботуша.
 Те се приготвят дни наред, а преди пакетиране е нужно да престоят поне 10 дни. Трайността им обаче е космическа - около 6 месеца, понякога и повече. В България обаче панетоне пристига с почти изтекъл срок на годност, което означава, че българинът ще хапва изостаналото от италианските купонджии. Въпреки това домакини пазаруват вкуснотиите, но с условието, че ще изкарат до Великден, ако стоят в хладилник.
 Според търговци напоследък домакините сами искали да замесят козунака или поне да си купят готово тесто.
 "Все повече дами питат кога ще печем пресни козунаци и отсега искат да капарират, колкото им трябват, за да не купуват от магазините", разказват продавачи от столични фурни. Според хлебарите още е рано да се меси тесто, но отсега се знае цената на козунака. "Килото е средно по 4 лева, а тесто ще продаваме за 2,50 - 3 лв.", готови са за поръчки сладкарите. В повечето централни фурни и пекарници са готови и списъци с редовните клиенти.
 "Познаваме се с хората, така че отсега им приемаме заявките. След това им ги даваме, без да чакат на опашка", обясниха продавачи.
 Според тях най-голямата грешка е, че българките купуват великденското лакомство в последния момент. Повечето идвали рано сутрин в неделя, когато почти всичко е свършило. "Стават в 6 сутринта и се редят по опашки, а могат да си запазят колкото искат", дивят се хлебарите.
 Според тях голямата истерия и опашките пред хлебарниците ще започнат в сряда преди Великден.

Източник: http://standartnews.com/bg/article.php?d=2008-04-12&article=229005
Цитирай

BG

Мнения: 1 668
Печените филии пълни с отрови

Препечената коричка на хляба и зачервените пържени картофки са вредни. Това предупреждава Европейската комисия за контрол на храните, която е дала специални препоръки на родните инспектори. За да бъдат здравословни, картофките трябва да се пържат при температура по-ниска от 150 градуса и не повече от 5 мин, обясни доц. Тери Врабчева, шеф на лабораторията "Химически замърсители и добавки в храните" към Националния център по обществено здраве. Причината е, че препечените картофки и хляб съдържат акриламид, който е канцерогенен. Направихме 44 хлебни проби, 12 от които показаха наличие на този вреден химически елемент, обясни специалистката. Резултатите от тези и други проби трябва да се представят на еврокомисията до 1 юни, уточни специалистката. Кафето и консервите пък трябва да се следят за наличие на фуран. У нас ще се създаде специално звено, което ще бъде мост между еврокомисията по храните и родните производители.

Източник: http://standartnews.com/bg/article.php?d=2008-04-12&article=229018


Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 39 отговора