Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 апр. 2008, 23:35 ч.

Г-жа в ДГ е зашлевила синът ми

 • 2 282
 • 43
 •   1
Отговори
 • Мнения: 446
Днес Марти се прибра от ДГ с думите "Мамо, няма да ходя повече на плуване".Аз останах като гръмната, защото той обожава уроците по плуване, ходи с удоволствие и често вечер, докато се къпе ми показва как се гмуркал, колко задържал въздуха си и т.н.Попитах го защо, а той отговри, че г-жата го е ударила.По лицето.Защото не бил седнал на пейката.Не вярвам да ме лъже за такова нещо, още повече че често го хващам, когато шмекерува и си признава.Личеше му в погледа колко е притеснен, тъжен и обиден.Аз не удрям детето си!Каза, че се е разплакал и е седнал на пейката.Другите деца са видяли какво се е случило.Това е първия път, когато тази г-жа посяга на дете по думите на сина ми.Не е казал на никой нищо, когато се е върнал в групата.
Пускам темата, защото искам да реагирам по най-правилния начин.Аз съм афектирана в момента и не знам дали ще постъпя правилно, ако:
разговарям с директорката в понеделник
ще поискам да се срещна с въпросната учителка по плуване
ще извикам сина ми от групата, за да разговаряме всички заедно и да изясним ситуацията
ако отрекат случилото се(което е най-вероятно) какво да направя?не искам да замесвам другите дечица, защото може на някои родителите да не им е приятно, но от друга страна те са свидетели на случилото се

Изобщо как да реагирам, за да защитя детето си, а и останалите деца в градината.Бясна съм в момента #Cussing out

# 1
 • Мнения: 607
  Говори с шамарджийката директно. Понякога шамарът е лечебен, но си мисля, че хич не е редно да е от друг, освен от родител. Разбери с какво Марти е заслужил това наказание. Само заради лигавене и слаба дисциплина ли?

# 2
 • Монреал
 • Мнения: 1 464
Първо говори с госпожата, ако не си доволна от разговора - с директорката. Не мисля, че другите дечица трябва да се замесват, още повече може да се присмиват на твоето, че било ударено. Пък и не бива да се подронва авторитета на учителката пред другите деца.
Първо разбери причината от госпожата, ако наистина е било само, че детето не искало да седне - може и да смениш на по-остър тон, но не започвай с нападки от началото. Когато хората се чувстват нападани, не реагират желателно.

# 3
 • Мнения: 446
Аз го разпитвах доста подробно.Каза, че му е ударила шамар, защото не е искал да седне на пейката.Предполагам, че докато се обличат/събличат децата, за да не става тарапана слагат готовите дечица да седят, а не да търчат насам-натам.Друг път ми е казвал как същата възпитателка ги е оставила сами в басейна.
Чувала съм как друга г-жа им крещи пред мен, защото си били забравили дрешки или играчки в групата и тя трябвало да се връща, за да им ги даде.Винаги съм си мълчала, за да не рефлектира спора в/у детето ми, но шамар Shockedидва ми малко в повече.Ясно, че и те са хора с нерви и проблеми, но чак да удариш.

# 4
 • Мнения: 1 172
Директна среща с въпросната госпожа + писмено оплакване до директорката.  Когато случаят се изясни  - оповестяване на името на госпожата и фирмата, която организира тези занимания. Не смесвай шамара с оставянето на децата сами в басейна. Това са много различни случки. Колкото до оставянето - само след тази информация, бих говорила направо с директорката и бих отписала детето си, колкото и да ми е трудно да му организирам уроци по плуване извън градината.

П.С. Моят юнак също ходи на плуване с голям ентусиазъм и мога да предположа колко усилия ще ми коства да го убедя, че за него не е безопасно да посещава плуване в градината и да компенсирам това с плуване извън градината.

# 5
 • София
 • Мнения: 8 743
1.Обстоен разговор с детето
2.Разговор с въпросната учителка,като тактиката ти е да се опиташ от нея да разбереш какво е станало.Обясняваш какво е разказало детето и искаш да чуеш нейната версия.
3.Разговор с директорката.Според мен няма как да бъде избегнат,особено ако учителката започне да отрича.Ако не отрече отново се стига до директорката.Кой и дава право да раздава шамари?
4.Община-дано не се стига до тук,но директорката би могла да си защити персонала.

В този ред бих действала аз като всеки един от т.1,2 и 3 ще го уведомя,че отивам към по-висша инстанция.
Не зная какво да те посъветвам за другите дечица...,но все пак те могат да дадат някаква насока.А за родителлите им...днес е твоето дете,утре може да е тяхното.
Не знам защо,но когато прочетох темата ти,в главата ми изплува една от прехвалените детски градини в София с плувен басеин.
Успех!

# 6
 • Мнения: 553
недопустимо е да се шамарят децата това първо
второ не можеш да го оставиш така
трето- трябва ти подкрепата на другите родители- първо говори с тях и помоли да си разпитата децата какво е станало и дали е вярно
четвърто- трябват ти доказателсква, ако говориш първо с госпожата и тя после заплаши децата да си мълчат или да отричаш, става лошо и за теб и за детето, защото ще се отприщи защитна реакция срещу вас. ако има достатъчно мами които са чули от децата си веднъж за случката те могат да потвърдят, могат и да накарат детето да го повтори, то не е вече някаква тайна.

чак след това говори с директорката, като не влагай емоции, поискай да се изясни ситуацията,  и то пред въпросната госпожа-поискай да я извика за да не говориш зад гърба й но непременно й кажи че другите майки са потвърдили инфото от техните деца.

освен това им кажи  и на двете че ти никога не си си удряла детето и няма да позволиш и друг да го прави и при следващ случай ще се обърнеш към агенцията за закрила на детето ето така ще я спреш реално...
но първо си осигури гърба- доказателството и подкрепата на другите майки - не да идват с тебе и т.н. ти ще си на топа на устатат но да ти потвърдят, за да имаш доказателство.

от агенцията за закрила на детето можеш да получиш също съвет какво да направиш и те какво могат да ти предложат като съдействие.

отделен въпрос е че един шамар си е обида , а обидата и клеветата са престъпления... можгеш и това да обясниш на гопожата...

а можеш да пратиш адвокат в градината да им ги обясни тези неща, много здравословно ще подейства да видят някой за който е добре дошло да изкара някой лев с това. а и винаги после можеш да дадеш леко заден един вид че адвоката се  е престарал.

# 7
 • Мнения: 2 675
Много неприятна ситуация.

Аз за разлика от повечето хора не бих говорила с учителката.Говори с директорката-нейно задължение е да изясни случая.

Също така пих подала и писмена молба/жалба до някакъв контролиращ орган,с копие до директорката.
Предполагам такъв съществува.

Не бих тръгнала да си изяснявам ситуацията директно с учителката,без началството и да знае за случката.Кой знае какво може да се случи при разговор на четири очи.Имаш проблем,сложили са човек там за да решава такива проблеми и това е директорката.Ако говориш директно с учителката после може да каже ,че едва ли не се саморазправяш с нея.

Пожелавам успех.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 1 031
Аз мисля, че трябва първо да говориш с учителката. Не оправдавам поведението и, но според мен трябва да изясниш ситуацията каква е. Какво точно е направил синът ти за да провокира г-жата да го удари. Децата прекарват повече време в ДГ с г-жите, отколкото в къщи и ми се струва, че понякога ние не ги познаваме, в смисъл, че те се държат по различен начин. Много пъти ми се е случвало да ми кажат за нещо, че е направил синът ми в ДГ, за което аз да не мога да повярвам, че може да направи точно моето дете.
На мен също няма да ми е приятно някой да удари моето дете, както не ми е и приятно друг човек да му прави забележка в мое присъствие, но живота е такъв. Тази година синът ми е последна група в ДГ и г-жите още в нач. на годината ни обясниха, че е много важно сега да им обясним как да се грижат и пазят, защото като отидат в училище вече няма да има такъв непрекъснат контрол от възрастен човек и тогава може не само шамари да ядат. Crossing Arms
Малко се поотклоних, но исках да кажа, че според мен не е най-важното шамара, а как се е държал синът ти, за да избегнете и в бъдещи подобни проблеми.

# 9
 • Мнения: 9 817
Говори с въпросната учителка и отпиши сина си от плуване. Сама казваш шамари, сами деца в басейна.....

# 10
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 335
Това е недопустимо  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 11
 • Мнения: 446
Марти е последна година на градина.Ще ходи до май месец, после есента е ученик.Мога да го спра още сега от плуването и без това няма много време до края на учебната година, а и в училището ще си продължи уроците.Проблема е, че днес е ударила моя син, но утре ще е друго дете.А и детето се е почувствало обидено.Сега пак говорих с малкия.По неговите думи се е случило следното:
Както си седяхме и си говорихме с децата г-жата дойде и каза да седна на пейката.Аз не седнах и тя ме удари по лицето.Удари ме няколко пъти! докато не седнах накрая на пейката и се разплаках.
Попитах го защо е трябвало да седне, наказан ли е бил, той каза не.Не знам защо трябваше да седна.-това са думите на малкия.Каза ми също: "Моля те повярвай ми"Обръща се към мен за помощ и искам да му отвърна естествено.Точно и това, че тръгва ученик и там си представям какъв тормоз ще е, ако от сега не се научи да се защитава и да споделя с мен какво се случва.И какво ще стане, ако не види съответно реакция от моя страна.
Благодаря ви!Ще ви послушам и ще помоля в понеделник за телефоните на родителите, чиито деца са били в петък на урока.Ще говоря после и с директорката, тя е много свястна жена!И с г-жата и с всички останали.Няма да оставя така нещата.

Повярвах на детето си, защото ние не го удряме.Защото обожава тези уроци и наистина трябва да е станало нещо, за да се откаже.Каза, че даже си прибрал нещата за плуване и не иска да ходи повече.

# 12
 • Мнения: 2 641
ами аз ходех на плуване и видях как две деца се гонеха и едно падна защото се подхлъзна. удари се на ръба и го водех на лекар след това. не бях длъжна а при децата нямаше никой. не бяха в група. родители липсваха. та по добре шамар за да има дисциплина с цяла група отколкото лош инцидент. но разбира се нямам идея от ситуацията при вас дали и колко е реална.

# 13
 • Мнения: 607
Сега пак говорих с малкия.По неговите думи се е случило следното:
Както си седяхме и си говорихме с децата г-жата дойде и каза да седна на пейката.Аз не седнах и тя ...
Rumito , мисля че трябва да обясниш на детето си някоя неща за дисциплината. Щом госпожата му е наредила  да седне,той ТРЯБВА да седне. В случая е виновен,  нищо че е много малък. Още от тази възраст трябва да изискваме от тях да спазват общоприетите норми и правила на поведение. Но не оправдавам госпожата, няма право да удря дете ,каквото и да е направило то.

# 14
 • Бургас
 • Мнения: 1 787
Ми много често треньорите въдворяват дисциплина по този начин.Обаче не знам дали въпросната госпожа е треньор? newsm78
Аз от малка съм по спортните зали ако знаете колко шамара съм изяла.Не казвам,че е редно,но по принцип в спорта винаги има строга дисциплина.Най вече с цел предотвратяване на излищни контузии и наранявания.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт