Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 12 апр. 2008, 14:56 ч.
  • Преглеждания  859  Мнения  10  Онлайн  1
Отговори
  • София/Варна/Стокхолм
  • Мнения: 1 896
Здравейте!
Захранваме се с голям ентусиазъм и си импровзрам разни манджи от готови и домашни пюренца, засега сме на зеленчуци.
Та въпросите ми са знае ли някой откога мога да слагам лук в пюрето, сварен естествено и по малко. Чела съм нещо за връзка между лука и някакъв вид анемия, та затова бих се радвала на добре осведомен отговор.
И другото е - скоро ще дам тиквичка, та се чудех дали да я беля или мога да я дам с кората. Тиквичката е био, тъй че нямам пртеснения за нитрати и др химии, но все пак - дали примерно не дразни тази кора, а също и има ли нещо полезно в нея, както си мисля, че би трябвало. Кората е от тъмните, които май са малко по-плътни.
Благодаря предварително, мами!

Реклама
# 1
  • Пловдив
  • Мнения: 1 691
Не виждам причина да не можеш да дадеш лук - слагай смело! Не е някакъв алерген, полезен е, а и е много вкусен. (Аз съм от педагогически захранващите и дадох лук в яденето някъде около 6,5 месеца, т.е. в самото начало на захранването). В умерени количества може да дадеш и чесън. Праз през пролетта не - просто не му е сезон, иначе наесен и него няма проблем да даваш.
Тиквичка не ми е хрумвало да давам с кората - той яде от нашите манджи, а за нас винаги я остъргвам с ножа (не я беля дълбоко, махам само твърдия горен слой, че не е вкусен). Едва ли ще има някакъв проблем, ако дадеш тиквичка с кората, но все пак първо опитай ти яденето - да не е останало нещо грубо и да му стане неприятно в устата на детето.

# 2
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 977
За лука няма проблеми, аз лично след 8-ми месец дадох, но не е алерген наистина.
Тиквичка не бих дала с кората. В момента има тиквички само на пазара и предполагам  са от оранжерия. Дори тиквичка от наше село не бих дала с кората, там се съдържат много нитрати. Махам и семките, освен ако не е многооо млада самата тиквичка. Определено се харесва и е един от първите зеленчуци, който съм въвела.

# 3
  • Стая № 6
  • Мнения: 502
  Аз сложих малко лук в картофеното пюре през седмия месец.Прие го много добре,сварен е напълно безвреден,а помага и против запичане. Peace

# 4
  • София/Варна/Стокхолм
  • Мнения: 1 896
Благодаря ви, ами ще сложа след 2-3 седмици маалко лук за вкуса. А за тиквичката май ще я обеля, щото прочетох че можела да дразни стомахчето, но след още месец-два ще я давам с кората вече. За нас никога не съм ги белила, а и е био, тъй че нитрати няма и не е пръскана, единствено че е по-груба ме притеснява.

# 5
# 6
  • Мнения: 1 449

Към линковете за лука по-горе да добавя, че целта на въвеждането преди 10-12 м. е овкусяване.
В по-голямо количество лукът във всичките му разновидности е уместен от 1-вата година нататък (дори при по-ранно захранване), тогава може реално да се използва хранителната му ценност откъм витамини и минерали.

Тиквичка
- 6-8 м.
- слабоалергизираща
- лесносмилаема (само кората има по-тежка целулоза)
- нискокалорична (над 90% вода, комбинира се с по-енергийна храна, това е важно в детското хранене)
- добър витаминен и минерален състав (витамини С и А, калий и др. - те са разпределени различно в кората, семките и сърцевината)
- обелена (поне до 8-9 м.), почистена от семките
- ако не е био: нитратите се концентрират в кората

# 7
  • Стара Загора
  • Мнения: 6 327
Лук може да слагаш,но в умерени количества  Peace Тиквичката ако не е био трябвада е обелена заради нитратите

# 8
  • София/Варна/Стокхолм
  • Мнения: 1 896
Косе Босе, много благодаря! Изчерпателно и ясно!
Виви, мерси за линковете.
Аз именно заради вкуса искам да сложа малко лук - на принципа на педагогическото захранване, нали почти във всяко наше ядене го има. Но все пак имах съмнения.

# 9
  • Мнения: 6 335
Лук дадох към 7 месец в съвсем малко количество  Peace

Тиквичка-един от първите зеленчуци,които въведох Peace Давах с кората,защото бяха домашни. Peace

# 10
  • Варна
  • Мнения: 1 044
basilisk, аз слагах 2-3 лучени люспи, докато варях зеленчуците, и после ги вадех-остава само лек аромат. Другият месец може това да пробваш:) Иначе за тиквичките-аз съм случвала на такива с горчива кора, затова ги беля.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт