Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
в клюкарника се разви почти конструктивен диспут по една деликатна тема. наемане на домашни помощници. целевата група са пълнолетните младежи и девойки, принудени да напуснат специализираните институции за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи.
интересно ми е какво мислят по този въпрос кандидат-осиновителите и родителите.
ето за информация темата  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=283171.0

Последна редакция: нд, 13 апр 2008, 08:28 от matakosmata

# 1
 • Мнения: 3 672
Мисля, че би трябвало да се инвестира в обучението нав занаят при тези деца, а не в развитието им като прислужници..

# 2
 • Мнения: 262
Дали аз неразбрах незнам дано е така.Тази дама е взела дете за да й е прислужница, ама заплата не й дава а джобни.Нямам коментар

# 3
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
момичета, не искам да ви  променям мнението, но ви призовавам да не избързвате, а да помислим. ето ви друг пост на оцеания
Предварително се извинявам че така "нахлувам" в този форум. Искам да споделя с Голди и не-толкова мрачната страна на нещата.Или поне че е възможна. 
С нас вече трета година живее едно момиче от "дом". Дойде когато беше на 19г. точно беше завършила училище и вратите на "дома" се бяха хлопнали зад гърба й... директорката по милост не а беше отпратила.... на улицата... все още... и практически нарушавайки правилата.
Защото именно това чака тези деца...

Първочачално търсех домашна помощница, но после някак тази идея се избистри в ума ми. Да си помогнем взаимно.
И мене ме гледаха като "луда" Голди, но не бяха прави. Свързах се и говорих с майки, които посещават домовете и помагат с каквото могат, те на свой ред говорили с няколко директорки и така се намерихме с нашето момиче. И тя рискува с мен- дойде в големия чужд град при една непозната. И аз й обещах преди да съм я видяла дори... Но не рискуваме ли и всеки път кгато обичаме!?! Имам й пълно доверие, което тя оправдава - за детето за пари никога не съм се държала с нея като с различна. Имаше какво да научи за домакинството, за много неща. Тя е едно момиче много по-свестно от повечето които виждам да пушат скрити зад ъгъла на училището....
Много слънчев човек и не бих казала че имаше емоционален дефицит.. може би една изстрадана и неосъзната мъдрост.
Знаете че децата усещат хората най-добре- е родния ми тогава 3,5 годишен син още на следващия ден се беше похвалил на всички че вече си има истинска кака.     по начин госпожата да ме попита къде е била сестра му досега!?!   
смятате ли че едно толкова малко дете може толкова драстично да сгреши в усета си че някой е добър?

За себе си вярвам че няма нищо случайно в случилото се, макар да започна с една идея на която всички реагираха както към тебе.

Сигурно има плашещи случаи, всички са ограбени но има и деца, които са оставени по-късно по някакви причини, които от една страна не са толкова ограбени в първите години, но горчиво осъзнават какво са изгубили.

Много вярвам че Бог отговаря на нечия много гореща детска молба като ви изпраща такива мисли. Моля те,
СЛЕДВАЙ СЪРЦЕТО СИ, то ще те заведе при вашето дете. Не е случайно това ви желание. Може би някъде на някой нощен прозорец едно детенце се моли  да го откриете.


   

не става дума да стават прислужници. въпросното работно време трябва да е максимум 4 часа дневно. в замяна на това тези младежи получават храна и квартира. и евентуално финансиране на курс за усвояване на някаква професия.
всичко е просто в доста груб вид. интересува ме какво мислите за подобна алтернатива. другата я знаем - улицата..........

# 4
 • Мнения: 1 629
доколкото попрочетох- не мога да изчена всичко, но считам, че тези деца се нуждаят от подкрепа след като излязат от дома.- Никой не ги задължава- нали така? Но за тях това е една алтернатива. На мен ми звучи добре.

И още нещо. Моя близка, собственик на счетоводна къща е искала преди време да взема няколко деца в гимназиална възраст от дома, за да ги научи на занаят така да се каже. Обвинили са я в експлоататорство и т.н. Познавам я- много чувствителен, духовен човек. Намеренията й са повече от добри. Но за съжаление... Нужна е някаква организация ,която да се занимава с това и да следи нещата , за да няма злоупотреби, а пък да се отсеят хората, които подават ръка на тези деца.

# 5
 • София
 • Мнения: 115
Да, Мата, идеята е чудесна, обаче трябва да се обмисли. Аз съм "за", но както виждаш, хората, които биха се включили, веднага се заклеймяват като експлоататори.  Money

От кого, ако мога да попитам? Прав е Елин Пелин, един път като го попитали дали мисли, че ще роди някой гений в България, той отговорил: "В България може да се роди единстено геният на завистта."

Бедата при младежите, напускащи дома е голяма, защото за тях (лош или добър) домът е семейството им, той е всичко. Ако запчнат да помагат в друго семейство, това би им дало така необходимото им чувство, че са желани и нужни някому.  Ще им създаде контакти на различно ниво, ще се интегрират по-добре, ами много хубава идея, наистина!  bouquet Подкрепям я!  Peace

# 6
 • Мнения: 903
Нещо подобно работи и дъщерята на моя приятелка но във Франция - грижеше се за 3 деца, водеше ги на училище, помагаше в храненето им, обличане, уроци, по малко и в домакинството. Отделно трябваше да посещава уроци по френски. Те и даваха някакви джобни, водеха я по почивки. Накрая имаше и някакъв изпит, но пък сега покрай него учи във Франция. И не се е смятало като експлоатиране.
От когато бях ученичка ми влезе в главата, покрай някакъв репортаж мисълта какво ще правят децата сираци, когато навършат 18 год. Къде ще отидат? И винаги ми ставаше много мъчно за тях. Не знам но за онази ми възраст, това ми се струваше най-тежко за тях. Все питах майка си какво ще правят, как ще живеят, като нямат дом. Оттогава ми се искаше да сме богати и да вземем една момиче при нас. Та нали в българското общество го е имало това едно време. Защо сега се гледа по този начин? В тази връзка  съм много положително настроена към такива инициативи.

# 7
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
litula, програмата се казва опер. така е в цяла западна европа. създадена е, за да могат деца да учат чужд език в дадена държава и да са едновременно с това в семейна среда.
за децата от домовете тя може да се префасонира, попромени и нагласи. но принципът е добър.
в случая става дума децата да са в собствения си град, ако желаят и да имат семейство. хубрид между семейство и работодател, като работата не трябва да е основното занимание. поне не в семейството, а по-скоро включване в домакинството и определяне на разумен брой задължения в замяна на квартира, храна и курс за професионална квалификация.

# 8
 • Мнения: 2 084
Аз намирам идеята за добра, защото според мен тези млади хора нямат изградени най-често никакви навици за живот в семейна среда. Домашните задължения не са експлоатация, а част от социализацията на децата. Едно пораснало момче или момиче да няма идея как да поддържа дома си чист, какво е да се изпереш или сгровиш, защо и как трябва да почистиш тоалетната и още хиляди неща. Аз не съм била домашна помощница в къщи, но всичко това се е искало от мен, защото иначе няма екстри. как се създава семейство ако не знаеш какво правят хората в семейството?
Тук до нас деца, излезли от дома живеят в общински жилища и работят работа, която едва ли може да се нарече престижна, а и тяхната конкурентноспособност е, за съжаление, доста ниска в повечето случаи, така че това е добър вариант.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт