Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 8 401
Пуснах търса4ката и намерих доста писано за приготвянето на ориз, но вси4ки рецепти бяха адски сложни за лаик като мен.
Моля ви обяснете ми как да направя ориза вкусен? Всеки път става твърд и каквито и подправки или зелен4уци да сложа самият ориз няма никакъв вкус. Все едно ядете подправките отделно и недоварен ориз отделно (голямо обяснение  Blush).
Про4етох тук, 4е трябва да се пържи, но колко мазнина на колко ориз и колко време? После какви подправки да сложа, за да има вкус.
В заведенията е винаги мек,без да е кашав и е вкусен.
Цитирай

Мелбърн, Австралия

Мнения: 780
В_и_В_и, не си писала за ориз като основно ядене ли става въпрос или ориз за гарнитура?

Когато е само за гарнитура аз го варя само със сол без други подправки и без да го запържвам, защото според мен основното ястие носи ароматите, не ориза.

Понякога правя ориз с гъби, морковче и грах на фурна за гарнитура към пържолки или печено пиле.

Продукти:
1 ч.ч. ориз (дълъг или средно дълъг, не от дребния за суши)
1 голяма глава лук нарязана на ситно
голяма шепа гъби почистени и нарязано на ивички
1/2 ч.ч. грах
1 морков нарязан на кубчета
Естествено зеленчуците може да са повече или по-малко според предпочитанията. Слагам понякога и накълцан магданоз.

Запържвам лука в около 1 к.ч. олио, добавям измития добре и отцеден ориз и запържвам с постоянно бъркане докато стане прозрачен (става някак си сух и изцъклен). Добавям зеленчуците и обърквам добре за около 1-2 минути. Поръсвам с чер пипер и разбърквам добре. Изсипвам в тава. В същия тиган слагам 3 ч.ч. гореща вода. Добавям сол на вкус (да се разтвори добре) и заливам сместа в тавата. Пека в умерена фурна (на най-долното положение на решетката) докато ориза поеме всичката вода.
Вместо сол можеш да ползваш сухи бул!они (пилешки и гъбен) или вегета или пикантина. Аз обичам да се запази аромата на гъби и да усещам вкуса на зеленчуците.

По съчия начин правя и пиле с ориз на фурна като запържвам предварително месото. Останалите пропорции и метода е същия. Може да се направи с или без зеленчуците, но лук слагам винаги и то повечко. Придава страхотен вкус на ориза!   chef

От всички български ястия мъжът ми най-обича пиле с ориз и гъби на фруна.
Цитирай

София

Мнения: 10 816
Ориз никога не се готви със студена вода. Винаги с гореща. Аз лично не го запържвам.
Ето ти моята рецепта за ориз с пиле или месо на фурна.

Изчистваш ориза, измиваш го с топла вода и го слагаш в тавата. Слагаш сол, куркума, босилек, олио и месото и заливаш с вряла вода в съотношение 1:3 или даже 1:4, ако го обичате по разварен. Т.е на 1 чаша ориз слагаш 3 или 4 чаши вряла вода. Пъхаш във фурната на 180 градуса на горен и долен реотан и след половин час яденето е готово. Никога не ми е ставал твърд.
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670


           Виж тази тема!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.