Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 058
Здравейте мами, дъщеря ми е на пет месеца и половина. Откакто станахме на 5 месеца започвах захранване със зеленчуково пюре. Педиатърката каза за около 10-12 дни да стигнем до цяло бурканче от 125 мл. и така да заместим едно хранене, но чета че някой майки след пюрето дават кърма и вече се обърках какво да правя. Също така една майка, на която дъщеря й е на седем месеца ми каза, че чак сега изяждат цяло бурканче от 125 мл., а ние за 10 дена стигнахме до това ниво. Грешно ли съм постъпила? И другият ми въпрос е какво правите с кърмата, в смисъл че наобяд като яде пюре аз се изцеждам и замразявам кърмата, но докога така? Вие какво правите? Малко объркано го написах, но дано сте ме разбрали.


# 1
 • София
 • Мнения: 20
Здравей andjelina27 ние сме голями почти колкото вас и аз постъпих по същия начин като тебе.Започнах да захранвам на 4м. 29дни и започнах с 2 лъжички,в следващите дни увеличавах плавно и вече 3-ти ден ядем по цяло бурканче на хип(125гр).В началото дохранвах с кърма след пюрето,но откакто яде по 1 бурканче не дохранвам.Това количество и стига и си изкарва 4 часа до следващото ядене.Аз лично не се цедя.В момента са ми малко напрегнати гърдите,но за няколко дни ще се нормализират и просто организма ще спре да произвежда кърма в този интервал.Ако не се цедиш с цел да събираш кърма и да я замразяваш потърпи 4-5 дни и всичко ще си дойде на мястото.А ако усещаш много напрежение изцеди съвсем малко колкото да ти олекне.

# 2
 • София
 • Мнения: 5 399
Момичета, защо тъпчете толкова малки бебета с такова сериозно количество твърда храна?!  Shocked

До 1 годинка захранването има само познавателно-социален характер. Тя не е за наяждане или за засищане, за тази цел служи майчиното мляко! Хранене се замества бавно и постепенно около първата годинка на детето, а не след няколко седмици от започване на захранването.  Peace

Четете статиите в Библиотека-та, обсъждайте с педиатрите препоръките на СЗО, не се доверявайте сляпо на инструкции им, тъй като все още са малко съвестните педиатри, които четат и се сабообразоват постоянно.

Избора, разбира се, си е изключително ваш, но преди да вземете крайно решение, прочетете!  Simple Smile

Моето дете беше захранено на 7 месеца по Американската схема, заместих хранене на 11 месеца и постоянно съм го кърмила на поискване. Цяло бурканче от 125 г е изяждал няколко пъти съвсем случано и то към 10 месечна възраст.

# 3
 • на запад
 • Мнения: 2 614
Ами по тези въпроси ще ти отговоря същото като Пърли....
Според мен, СЗО, Българското МЗ и болшинството майки в този подфорум е твърде рано за такива количество! На възрастта на твоето (вашите) бебчета моето още не беше захранено!  Peace И това в никакъв случай не прави нашето мнение меродавно! Но можеш да прочетеш Библиотеката, да видиш какви са препоръките и различните схеми за захранване и да прецениш за себе си!
Това количество е доста голямо - така кърменето няма да продължи дълго! Защото всичките тези изядени количества твърда храна са за сметка на кърменето!
В никакъв случай не искам да кажа, че правиш нещо погрешно! Ти преценяваш и правилния избор е твоя информиран избор!  Peace

# 4
 • София, България
 • Мнения: 3 718
Пърли и Правда са ти казали кое е най добро. Аз само мога да добавя и кое е най лесно.
Според мен детето ти е малко да му заместваш кърмене с твърда храна. От една страна е излишно, на този етап кърмата е основното ядене. Защо да го лишаваш. А и е досадно да цедиш, пък да замразяваш....я си го накърми преди или след твърдата храна и си гледай кефа.
Има деца при които при много бързо заместване на хранене и изведнъж се отбиват. Не е задължително и при да е така, но по добре карай по бавно. Давай по малки количества и вкарвай нови храни с интервал поне 3-5 дни. Виж в Библиотеката има много схеми, а и виж в темите за захранване. Там се обсъждат неща, които ще ти свършат работа.
За да те вкарам в още размисъл, моя дзвер до скоро и по толкова (125гр) не изяждаше. Пък си е ок на килограми и ръст. В първите месеци не е важно количеството, а по скоро разнообразието на нови храни. Когато не бързаш и наблюдаваш детето, всичко става лесно и естествено.
Още един плюс в началото беше, че едно пюре от 125 гр. Алекс го ядеше за три дни, доста икономично, а  Mr. Green 

# 5
 • София
 • Мнения: 20
За мен начина по който си гледам детето е най-правилен.Преди да започна да захранвам изчетах всичко по въпроса и на всякъде се препоръчва захранване след 6-ти месец.Реших да захраня по-рано защото дъщеря ми появяваше интерес към храната,а заместихме едно хранене за около 10 дни по простата причина,че тя искаше.До момента изцяло се ръководя по детето си и не смятам че съм збъркала.НО ПАК ДА КАЖА,ЧЕ ВСЕКИ САМ ПРЕЦЕНЯВА.
pearly™ не смятам че тъпча детето си,то просто иска да яде и не смятам да я спирам.А относно педиатрите всички знаем,че повечето педиатри препоръчват захранване на 2 месеца с плодов сок.Моята не прави изключение,но аз не я послушах точно защото чета.
правда_z абсолютно си права че всеки сам преценява  newsm10
Шаманката ти така си решила че е най-добре за детето ти,но да си призная на мен ми се струва странно на годинка и нещо детето все още да няма заместено хранене.
Само изказах мнения по въпроса,някой да не вземе да се засегне сега

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 1 691
Грешно ли съм постъпила?

Никой няма право да дава оценка как си постъпила. Ти решаваш за своето бебе, защото ти си му майка и искаш най-доброто за него  bouquet По начина, по който си започнала захранването (със заместване на кърмене), на 8 месеца ще ви е останало 1 кърмене на денонощие, вечерното, ако кърмиш по график, а не на поискване. Системата  на българските педиатри е такава, че до годинката детето да е на практика отбито.  Логично, като се има предвид, че много мами се връщат на работа на деветия месец - пък и тогава изтичат болничните.
Ако пък прецениш, че са прави тези, които казват, че до годинката кърмата е по-важна от твърдата храна, избери варианта да не заместваш хранене, т.е. първо да кърмиш и после да предлагаш по няколко лъжички от другото ядене, за да свиква детето с вкусовете и консистенциите.

# 7
 • София
 • Мнения: 5 399
lary, няма да се засягаме, разбира се!

... Реших да захраня по-рано защото дъщеря ми появяваше интерес към храната,а заместихме едно хранене за около 10 дни по простата причина,че тя искаше.До момента изцяло се ръководя по детето си и не смятам че съм збъркала...

Проявяването на интерес към храната на възрастните е един от признаците, че бебето е готово за захранване.  Simple Smile Чудесно е, че се водиш изцяло по бебето си, това е верният път.  Peace

Искам само да ти обърна внимание, че за повечето бебета новия вкус е много интересен и с удоволствие отварят устичката за още и още. Но това не означава, че могат да преценят дали такова количество е полезно за него или не, дали няма да се отрази на здравето им в по-късен етап. Помисли, ако върви така храненето, след няколко месеца какво количество ще засища дъщеря ти. Няма лошо да изяжда цяло бурканче, но още е твърде мъничка.. И пак - всичко е в твое ръце!  Simple Smile

Да, и на мен ми изглеждаше странно да кърмя активно след 1 г., но когато дойде момента осъзнах, че макар и вече голям, сина ми все още си е бебе - проходило човече, но бебе. Нуждите му не се различаваха от тези на 10 или 11-месечно дете.

# 8
 • Благоевград
 • Мнения: 2 505
Аз не съм съвсем сигурна, че ако има заместено хранене, детето ще се отбие скоро. Аз захраних късно, на 7 месеца. В началото Румен ядеше по много малко, постепенно взе да увеличава количествата, но никога не е отказвал да поцока, като и почти никога не си е търсил сам. И досега, макар че се кърмим по веднъж-дваж, той хапва по доста друга храна, стига аз да искам да увелича кърменията, той ще се възползва. Факт е, че вече 5 месеца ние задържаме на такова сравнително рядко кърмене и нито той се е отбил, нито аз съм го отказала. В същото време ходя на работа и имам достатъчна възможност да си почина нощем (това е относително) и така нататък.
По въпросите на Анджелина - няма нужда да насилваш детето да яде толкова много пюре. Както казва Пърли, първата година храната е повече за опитване. Различните деца по-бързо или по-бавно се адаптират към различната от кърмата храна.
За замразяването - няма нужда да се изцеждаш - така си докарваш хиперлактация, а и какво ще я правиш тази замразена кърма? Чула съм за много майки, правили като теб, а после почнали да изхвърлят...

# 9
 • София, България
 • Мнения: 3 718
lary , не си ме разбрала правилно, или по скоро аз не съм го казала достатъчно ясно. Не бих казала, че съм решила още да не замествам кърмене. Просто по начина по който кърмя от началото почти, тоест на поискване, е много условно това заместване. А и Алекс е малко своеволен на хранене. Моят принцип е да дам колкото мога твърда храна в часовете за хранене и ако след това иска да суче, суче. Понякога изяжда по големи количества и отказва гърда. Има дни, в които не се сеща да си поиска до 4-5 следобяд. Но има дни, когато ми отказва твърдата храна или хапва много малко и си кара почти само на кърма. Това не му пречи да е добре с наддаването, растежа и дивеенето  Wink Никога не съм го ограничавала в количествата, но той никога не е бил много лаком.
Както виждаш, децата са различни. Няма закон. Просто в началото е малко объркващо и е хубаво да знаем всички възможности. И да си слушаме бебетата, те най добре знаят  Peace

# 10
 • София
 • Мнения: 20
Това със слушането на бебетата е най-точно.Аз точно това правя за всяко едно нещо.Не съм я насилвала за нищо,а съм я оставила тя да си показва кога за какво е готова

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт