Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 652
Момичета,
дайте малко акъл, защото вече ми писна!
За пореден път се издънвам като реша да правя крем с желатин.
Правих следния крем: 0,5 ягоди, 0,225 сметана, 0,5 извара, мед.
Предварително във портокалов сок - 3-4 сл разтворих 10 гр желатин на слаб огън.
Обаче, докато разбъркам другите неща, желатина се стегна. Стоплих го отново и го смесих с изварата и др рабботи. Но не стана желирано. Просто крема стои малко по- прибрано, а не се разлива съвсем. Кое е грешното - желатина ли беше малко за това количество крем или не трябваше да го топля втори път?
Моля помогнетге ми, щото се побърках вече!  Thinking
« Последна редакция: вт, 24 май 2005, 16:17 от shedi »
Цитирай


Мнения: 5 876
За по-сигурно слагай повече желатин. Идеята е на Рая и върши страхотна работа.
Желатинът не трябва да завира, до около 60 градуса трябва да е. На теб явно ти е бил добре първия път, може би втория път си го претоплила?
Не му пречи, че е разтапян втори път по принцип, аз веднъж така мислех, че ще стане гаф, но си беше ОК.
Освен това за по-сигурно ползвай на доктор Йоткер, с другия също става, ама не винаги.
Хубаво е да си подготвиш крема, преди да разтвориш желатина, за да си сигурна, че ще можеш да го налееш веднага. Слагаш желатина да набъбне, приготвяш си крема и като си готова, разтваряш желатина и го смесваш. Така няма да се стяга и да трябва да се притопля пак.
Цитирай


Мнения: 652
Благодаря!
Ще пробвам докато стане! Ще изследваме всички вероятни причини и ще докладвам! Може би го претоплих втория път. Но следвах рецептата - тя е стъпка по стъпка и се надявях да избегна гафа. Уви. То всъщност трябваше да получа крем за торта, която ми звучеше доста интересно.
На теб персонално Анда ,(макар и не за този клуб), се канех да благодаря за хубавите 24-томайски идеи. За жалост при нас валя и вали и не стана работата. Но догодина!
Цитирай


Мнения: 6 142
Дозата на желатина е 1 пакетче на д-р Йоткер за 0,5 кг. продукти. Българският желатин на практика е почти двойно по-слаб. С желатина процедирам така, фалове никога не съм имала: желатина заливам с посочената по рецепта течност (вода, сок), поставени в огнеупорен съд. След това почвам приготвянето на крема. Като стигна до етапа "сложете желатина", поставям съда с вече набъбналия желатин на слаб котлон. При моите керамични плочи това е № 4. Бъркам непрекъснато. След като се стопят кристалите, без да го чакам да заври, го отнемам от огъня и го оставям да поседи около 3 - 4 мин., за да поизстине. След това го добавям в приготвения крем и разбърквам.

Не използвай български желатин, ако имаш избор - пълен е с изненади, обикновено неприятни. Wink
Цитирай


Мнения: 3 452
Az процедирам с желатина по следния начин:
Изсипвам пакетчето (използвам Др. Йоткер) в малко цинково канче. Заливам с 3-4 с.л. студена вода и оставям да набъбне, като го разбърквам само веднъж.
Едновременно стова разбърквам сместта, която ще желирам.
В друга купа (топлоустойчива) сипвам гореща вода, така че цинковото канче да се потопи вътре. Оставям го 1-2 минути, отново разбърквам и желатина вече е разтопен. Така избягвам опасността, ако го разтварям на котлон да го изпусна да кипне. след това малко оставям да се охлади - 3-4 минуити са достатъчни и добавям към сместта.
Общо взето спазвам упътването на пакетчето и гледам 1 желатин да съответства на 500 мл течност. Когато се сложи много желатин сместта се стяга повече от необходимото и не винаги резултата е добър.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.