Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 апр. 2008, 14:12 ч.

Имат ли права учениците?

 • 3 653
 • 38
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 215
Здравейте всички,
майка съм на седмокласник в столично училище. В петък в часа по математика е имал меко казано странно преживяване, което ми се иска да споделя с надеждата някой да ми даде съвет. Предварително се извинявам, ако стане по-дълго, но ще се опитам да предам това което знам максимално точно.
От около два месеца им смениха учителката по математика, от новата той, а и други дечица се оплакват доста често - крещи, обижда, масово имат двойки за които не знаят от какво са и т.н. До този момент никога не се бях замисляла, че всичко това може да е проблем. В петък въпросната учителка закъснява с около 20 мин за часа, когато влиза в стаята синът ми (стои на първия чин) поглеждал в телефона си колко е часът. Тя без да каже нищо взима телефона от ръцете му, захвърля го в стената в другия край на стаята и започва да си говори по урока. Той станал да си го вземе и тя му казала: "кой ти е разрешил да мърдаш бе глупак? Остави телефона там където е за да не стане по-страшно. Лекетата вашите да си ги държат вкъщи" Той оставил телефона на земята, тя по-късно го вдигнала и го оставила на катедрата. След края на часа той отишъл да си вземе телефона, тя му казала че ще си го задържи за нея. Той си го взел, обяснявайки че това е негова собственост.
Далеч съм от мисълта че мойто дете е най-доброто, невинно или кротко, но все пак - глупак, леке, неуважение към чужда собственост /телефона е със спукан дисплей/???
Утре ще ходя при директорката, моля ви кажете ми вашето мнение.

# 1
 • мечтая за собствен дом заедно с любимите ми две деца и съпруг
 • Мнения: 227

http://www.1-sou.org/downloads/documents/pravilnik.doc

Здравей!
Аз честно казано не зная как може да назначават преподаватели, които имат проблеми с нервите си!  newsm78
Ми като им е нервно да се лекуват, в горния линк има правата на учениците в у-щето на децата ми!
Не бих позволила, ако детето ми НЕ е провокирало учителката, подобно поведение и изпускане на нервите... Честно казано в много от случаите, работещинте в у-щата съвсем не са с голам коефициент на интелигентност, например охраната в училището на децата ми си позволява да псува в присъствието им, защото му поискали ключ за един от кабинтите, понеже класната ги пратила !? Сина ми беше много възмутен!

Имо хора, които не са за тази професия и лепват лош етикет на съсловието!
Пожелавам ти успех, дано директорката е разумен и разбран човек с морал!

# 2
 • Мнения: 2 675
По никакъв начин не оправдавам поведението на учителката,но телефоните нямат място в училище. Видяхме наскоро как учениците съвсем спокойно си правят филмчета и никой на света не може да им направи забележка.Слава богу видяхме що за чудовища могат да бъдат пак благодарение на телефоните.
При нас този проблем е решен официално-ЗАБРАНЕНИ са ТЕЛЕФОНИТЕ  в УЧИЛИЩЕ!

Имаше протести от недоволни родители ,които твърдяха  че това е начин да поддържат връзка с децата си ,но властите не го взеха под внимание.В държавното училище телефони няма.

Аз подкрепям идеята,че мястото на телефоните не е в класната стая.

Успешно разрешаване на създалия се проблем.П.С.

Линкът,който е даден в по-горната публикация за всички училища важи?

Ето какво се казва там за телефоните:

6.На учениците се забранява
6.7. Да ползва мобилни телефони по време на учебни занятия и други дейности свързани с учебния процес.

Разбира се споменати са и задълженията на учителя.Цитирам по памет-да не уронва достойнството на ученика,да не влиза в междуличностни конфликти т. н.

Ако това е правилник  за всички училища вината е и във двете страни. bowuu

П.С.С  Видях,че правилника е за конкретно училище. Вероятно трябва да потърсите правилника за вашето.Продължавам да твърдя,че телефоните нямат място в класната стая.

Последна редакция: пн, 14 апр 2008, 22:05 от zonka

# 3
 • София
 • Мнения: 1 478
6.На учениците се забранява
6.7. Да ползва мобилни телефони по време на учебни занятия и други дейности свързани с учебния процес.

Става дума за използване на телефони по време на занятия, а момчето не го е използвало, ами го е погледнало, за да види колко е часът. Освен това, това се е случило, докато въпросната госпожа я е нямало, тъй като е закъсняла с 20 минути. Така че не виждам, какво против можете да имате.

# 4
 • Мнения: 2 675
"В петък въпросната учителка закъснява с около 20 мин за часа, когато влиза в стаята синът ми (стои на първия чин) поглеждал в телефона си колко е часът."


От горното изречение става съвем ясно,че телефонът е изваден по време на час.Може да си пишем още хиляди неща,но от така поднесената информация и ако правилника на училището на авторката на публикацията има сходни правила с училището,посочено в линка вината еи на двамата.

Трябва да очакваме да се проведе разговор по телефона ли?След като е написано да не се ползва ,следователно няма право и да го вади.За да разбере колко е часа има часовници,които не са забранени.

Ако някой си носи лаптоп в училище и иска да си погледне часа на екрана и това ли би  било позволено?

Хубаво е човек да се вмества в някакви обществени норми все пак.И двамата си ги  прекрачили с поведението си по различен начин.Директорът да изяснява ситуацията.

# 5
 • Мнения: 14 812
Реална случка с моя син. Учителката им по математика ги е предупредила да изключват телефоните си и че ако някой телефон издаде звук по време на час, ще бъде конфискуван и предаден на другия ден лично на родител. Същевременно тя също демонстративно изключва собствения си телефон.
Е, случило се, че синът ми забравил веднъж да изключи телефона си, а негов приятел точно тогава му пратил SMS. Сигналът обаче е прозвучал отчетливо в тихата стая и предупреждението на учителката влиза в действие.
Това се случва в петък. Събота, неделя и понеделник се падат почивни дни, през които синът ми остава без мобилен телефон, което създаде известни затруднения в семейството ни. Във вторник отивам с подкосени крака да се срещна с учителката му и се чудя как да се извиня за ситуацията. А тя просто се засмя, успокои ме, че това често се случва, включително и на нея самата, и ми върна телефона.
Нито синът ми беше бит, нито телефонът му - счупен, нито учителката - навикана било от мен, било от други родители, изпаднали в същата ситуация.
(Докато чаках 10-на минути пред кабинета ѝ да свърши часа, ми направи голямо впечатление тишината в стаята и тихият, спокоен, отчетлив глас, с който си преподаваше урока. А това е математика, предмет, за който не може да се каже, че е особено интересен...)

# 6
 • София
 • Мнения: 215
Синът ми е на 13г. и е и е в нарушение на
"ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА
Глава четвърта
УЧАСТНИЦИ В ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ВЪЗПИТАНИЕ И В УЧИЛИЩНОТО ОБУЧЕНИЕ
Раздел II.
Деца и ученици
 (2) Ученикът няма право да:
8. (нова - ДВ, бр. 19 от 2003 г.) да ползва мобилен телефон по време на учебните часове." и следователно може да бъде наказан по достоен начин примерно описания от Как' Сийка,
НО какво да кажем тогава за действията на учителката, щом в същия правилник се казва следното:
"Чл. 129. Учителят не може да нарушава правата на детето и ученика, да унижава личното им достойнство, да прилага форми на физическо и психическо насилие върху тях. Учителят няма право да отстранява ученика от учебен час или от извънурочни и извънучилищни дейности."

# 7
 • Мнения: 2 675
Ето вече официално се видя,че и двамата са в нарушение.
Много ми е интерсено какви наказания ще получат за провиненията си.Сподели след като говориш с директора..

# 8
 • във Вила Вилекула
 • Мнения: 1 311
Аз съм преподавател. Не, че искам да защитавам въпросната учителка, но имам следния въпрос към Вас - вие 100% ли вярвате на детето си, че точно по този начин е протекла ситуацията?! Ако наистина така са се случили събитията - наистина тази госпожа не е добре с нервите и просто не и  е мястото в училище. Има много по-подходящи начини да се справи с проблема.

# 9
Здравейте, искам и аз да споделя какво се случи на сина ми, второкласник. Вчера, прибирайки се от училище, детето ми разказа, че по време на час по физическо възпитание е бил изправен пред целия клас и е наречен от госпожата  "дебело шкембе", "виж се, чудя се как ходиш, а не се търкаляш", след което го е имитирала как се движи, ходейки с мечешка стъпка след него. "Гневът" на този "педагог" е бил предизвикан от нарушаване на дисциплината от страна на сина ми, който се е смеел, тъй като неговите съученици са имитирали различни животни и звуците ,които те издават. ????????????? Възпитателният похват на госпожата е предизвикал подигравки и смях от целия клас, насочени към сина ми, след което детето е плакало. Е, добре.... но то няма навършени 8 години... Питам се, каква наглост и какво възпитание има тази "учителка" и кой я е пуснал да работи с ХОРА, камо ли с ДЕЦА???

# 10
 • мечтая за собствен дом заедно с любимите ми две деца и съпруг
 • Мнения: 227
Аз съм преподавател. Не, че искам да защитавам въпросната учителка, но имам следния въпрос към Вас - вие 100% ли вярвате на детето си, че точно по този начин е протекла ситуацията?! Ако наистина така са се случили събитията - наистина тази госпожа не е добре с нервите и просто не и  е мястото в училище. Има много по-подходящи начини да се справи с проблема.
лошото ече в училище колят и бесят учителите - тяхната дума тежи.
Ако нанример някой родител дръзне да защити детето си или да получи разумно обяснение от учител за даден проблем - излиза, че не се уважават учителите!?  newsm78
Вчера госпожата по математика нашарила тестовете със слаби оценки - пратила да ги разпишем, добре,решаваме ги в къщи и се оказва, че едното условие не е ясно какво изисква точно, а на един от въпросите липсваше верният отговор като опция. И сина ми го получил като резултат, но никъде не го видял , за да го зачертае в теста, съответно има слаба оченка!? Полудях, не заради оценката, а заради безсилието !  ooooh!

# 11
 • София
 • Мнения: 36 422
Забраната за ползване на телефона означава да не говорят в час или да не се чува звук от телефона. Подозирам, че учителката е възприела действието на момчето като намек, че е закъсняла за час и се е ядосала.

А за учителите - това е положението. След стачката кадърните масово започнаха да напускат, особено в София и остават все повече "недоразумения". Напоследък все по-често се натъквам на истерички сред учителките - крещят, говорят глупости и срамят професията. Заради тях страдат и малкото останали свестни учители.

# 12
 • София
 • Мнения: 957
Днес синът ми снимал по време на час по английски с новия си телефон....разбира се, няма право и госпожата му взела телефона. Случва му се за първи път, телефонът е купен вчера........

Напълно приемам постъпката й да му вземе телефона за часа. Дори може още няколко часа да го прави, но....тя му го прибрала и щяла да  го върне утре лично на мен. Питам - с какво  право ще конфискува частна собственост за 24 часа, за време когато детето ми е извън училище......тя е полицай или.....? Ще приема на 100 процента да реши да му го върне в края на учебния ден, да му забранят да влиза в училище с телефон, но откъде накъде ще взима нещо, което между другото не е нейна лична собственост. Незнам дали и полицай има това право ако те хване да караш с мобилен телефон без устройство за hands free......?

Търпелива съм, винаги съм уважавала учителите, дума против тях не съм казала пред децата ми, дори и сега казах на сина ми - Друг път спазвай правилата......
Но определено не съм съгласна и утре ще го покажа!

Последна редакция: чт, 27 ное 2008, 20:48 от mila71

# 13
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
 
Здравейте, искам и аз да споделя какво се случи на сина ми, второкласник. Вчера, прибирайки се от училище, детето ми разказа, че по време на час по физическо възпитание е бил изправен пред целия клас и е наречен от госпожата  "дебело шкембе", "виж се, чудя се как ходиш, а не се търкаляш", след което го е имитирала как се движи, ходейки с мечешка стъпка след него. "Гневът" на този "педагог" е бил предизвикан от нарушаване на дисциплината от страна на сина ми, който се е смеел, тъй като неговите съученици са имитирали различни животни и звуците ,които те издават. ????????????? Възпитателният похват на госпожата е предизвикал подигравки и смях от целия клас, насочени към сина ми, след което детето е плакало. Е, добре.... но то няма навършени 8 години... Питам се, каква наглост и какво възпитание има тази "учителка" и кой я е пуснал да работи с ХОРА, камо ли с ДЕЦА???Ми на мен ако ми се случи това с детето, ще говоря с личната лекарка да го освободи по физическо. Да се говори с директор, не вярвам - нещо да направи.

И при нас нещо го избива на лудост учителя по физическо. Не може да се оправи с някои деца и ги наказал с някакви силни физически упражнения. Цялия клас не можа да ходи една седмица.

А за мобилните, часовниците струват (при това хубави) 12 лв. Като е забранено с мобилни, моите деца са им казала да ги изключват с влизането в училище. Като се съберат повече включени мобилни на едно място, всички знаем, че е вредно за здравето на децата.

# 14
 • Мнения: 14 812

Търпелива съм, винаги съм уважавала учителите, дума против тях не съм казала пред децата ми, дори и сега казах на сина ми - Друг път спазвай правилата......
Но определено не съм съгласна и утре ще го покажа!

Браво! Точно така! Действай смело и утре синът ти не само ще снима в час, но и ще качва клиповете в нета, защото знае каква любяща маминка стои зад гърба му! А съучениците му ще се чудят каква магария и провокация да измислят, за да се прочуят. Пък и телевизиите само това чакат, да покажат поредния золум в училище!
На моя син също са му конфискували веднъж телефона в училище, получил СМС в час, при положение, че са били изрично предупредени да си изключват телефоните, а и самата учителка също изключва демонстративно своя. Точно такъв бе методът ѝ - телефонът се връчва лично на другия ден на родител. В нашия случай бе конфискуван в петък, а понеделник също бе почивен ден. Естествено, никак не ми беше приятно детето ми да остава без връзка цели 3 дни, но и през ум не ми е минало да ходя да се разправям с учителката. Напротив, когато отидох да получа телефона, се чудех накъде да гледам от неудобство и с какви думи да се извинявам, че синът ми е попречил на нормалното протичане на часа.
Учителката се държа много човешки, успокои ме, че на всеки може да се случи и продължихме да говорим за успеха на сина ми по предмета, по който преподаваше. Но оттогава той си има обица на ухото и винаги ходи с изключен звук на телефона си на училище. Оставя го на вибрация и хем има връзка с околния свят, хем не смущава работата на останалите.
Разказвала съм я вече тази история, да ме прощават хората, които я четат втори път, но си мисля, че е малко нагличко да ходим да се разправяме с учителите, когато децата ни са в издънка. Никак не им помагаме по този начин, даже напровив...

ПП Трябва ли да уточнявам, че въпросната учителка е най-добрата в града по предмета, който преподава и децата я обожаваха? Или че не съм чула за случай родител да протестира за отнет телефон, при положение, че синът ми не беше единствен?

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт