Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 апр. 2008, 14:05 ч.

обрив с темп, моля за съвет

 • 1 735
 • 19
 •   1
Отговори
 • Orange County
 • Мнения: 600
бързам да пиша, че полудях:

3 дни с 40 градуса, реших да не я сваляме, да се бори с вируса сама. спадна. на 4 ден излезе лек обрив по вратлето и незабележим в слабините. на 5 ден - по цялото тяло. 6 ден - дори по дланите и лицето. не са ясно изразени пъпки, нямат връх. на мен ми прилича на рубеола, ама док казва, че въобще не е шарка, хранителна алергия.

не е яла нищо ново, не е пила лекарства. какво да правя??? как да изключа възможността за шарка?

# 1
 • Варна
 • Мнения: 8 307
И на мен на шарка ми прилича.Вариянта е още един доктор

# 2
 • Orange County
 • Мнения: 600
сега пак четох, 'ми то повече май прилича на морбили Rolling Eyes а доктор  - имам два препоръчани, едниният е на майната си, не мога да завлека детето до там, другият не вдига от обяд. ще звъня, дано го открия Sad

# 3
 • Мнения: 641
КАСИС, само с това мога да ти помогна:

Морбили (брусница, дребна шарка)
На латински език: Morbilli.
На английски език: Morbilli, Measles.

Определение: Брусницата представлява остро инфекциозно заболяване с вирусна етиология. Протича с характерен макуло-папулозен обрив.

Етиология: Заболяването се причинява от РНК-вирус, принадлежащ към сем. Paramyxoviridae, род Morbillivirus. Вирусът на морбили е много неустойчив и бързо загива в околната среда.

Епидемиология: Най-често боледуват деца на възраст от 2 до 10 години. Кърмачета до 3 месеца не боледуват, защото получават антитела от майката, при положение, че тя е прекарала заболяването. Деца от 3 до 9 месечна възраст боледуват рядко. Източник на инфекцията е болният човек. Той е заразен 1-2 дни преди първите прояви на болестта до около 7 дни след това (или 4 дни след появата на обрива). Заразяването става по въздушно-капков път. Възприемчивостта е много голяма. Контагиозният индекс достига 96-100% при неимунизираните лица. Най-често заболяването възниква в края на зимата и през пролетта.

Патогенеза: Чрез секретите от горните дихателни пътища на болните при говор, кихане и кашлица вирусът попада върху орофарингеалната и назофарингеалната лигавица, както и върху конюнктивите на възприемчивия индивид. Вирусът прониква и се размножава в епителните клетки на респираторния тракт и конюнктивата. Оттам той достига до регионалните лимфни възли. Чрез кръвта се разсейва до лимфоидните клетки из цялото тяло – тонзили, паерови плаки, апендикс, лимфни възли, слезка, тимус и др.

Имуногенеза: След преболедуване от морбили се създава пожизнен имунитет.

Патоморфология: Установява се катарално възпаление на фаринкса, ларинкса, трахеята, бронхите. Може да се развие пневмония, менингити, менингоенцефалити.

Клинична картина: Инкубационният период е 10-14 дни. В края на този период настъпва т. нар. продромален стадий или наричан още катарален стадий. Този стадий продължава 3-4 дни. Протича с отпадналост, обща слабост, безапетитие. Температурата се повишава до 38-39 °С и се  задържа постоянно висока. Болните имат обилна хрема, суха , лаеща кашлица, обилно сълзотечение с парене в очите, фотофобия. Конюнктивите са зачервени, клепачите са оточни. Специфични за морбили са т. нар. петна на Филатов-Коплик. Локализират се по лигавицата на бузите срещу кътниците. Представляват малки 1-2 mm бели петънца върху зачервена лигавица. Приличат на зрънца сол върху зачервена основа. Появяват се на втория или третия ден на катаралния стадий и бързо изчезват.
В края на катаралния стадий (на 3-ия или 4-ия ден) настъпва рязко понижаване на температурата за около един ден, след което отново се повишава до 40 °С и се появява обрив. Започва обривния стадий на заболяването. Обривът е ситен, макуло-папулозен – розово-червени петна или леко надигнати пъпчици с размери 1-2 mm и избледняват при натиск. Имат склонност да се сливат и да образуват плаки. Обривът се появява най-напред зад ушите, като в първите 24 h обхваща лицето и шията. На втория ден обхваща горните крайници и трупа, а в следващите 1-2 дни – долните крайници. Дланите и ходилата не се засягат. Обривът се задържа 4-5-6 дни, след което започва да избледнява откъм най-напред обхванатите участъци на кожата. На мястото на обрива остават кафеникави петна. Те могат да се запазят продължително време. През целия обривен стадий е налице фебрилитет, обилна хрема, кихане, кашляне, сълзотечение, фотофобия, болки в гърлото, дрезгав глас. Лицето на болните има характерен вид: обрив по бузите, подути клепачи, сълзящи, зачервени очи. Понякога се увеличават шийните и ретроаурикуларните лимфни възли.
Реконвалесцентен стадий. Започва с нормализиране на температурата, изчезване на обрива, подобряване на общото състояние. Обикновено е къс.
Наблюдават се леки, средно тежки и тежки форми. В няко случаи заболяването протича атипично.

Лабораторни изледвания: Броят на левкоцитите е нормален или понижен, в ДКК има лимфомоноцитоза, а СУЕ е леко ускорена.

Усложнения: Най-честото усложнение е среден отит, особено при малки деца и при по-тежко протичане на болестта. Причинява се от бактериална суперинфекция. Много чести са усложненията от страна на белите дробове: бронхиолити, бронхопневмонии, пневмонии, плеврити. Пневмонията често започва като вирусна, но винаги се наслагва бактериална инфекция. По-редки усложнения са ендомиокардит, перикардит, преходен хепатит, пиелонефрити. Към края на обривния период се развиват усложнения от страна на нервната система – серозни менингити или енцефалити, невропатии тип Гийен-Баре.

Диагноза: Поставя се въз основа на данните за контакт с болен от морбили и на характерната клинична картина. Диагнозата се потвърждава чрез серологични тестове – РСК, ELISA. При морбилен енцефалит вирусът се доказва в ликвор чрез  PCR.   

Диференциална диагноза. В катарален стадий се прави с грип, парагрип, RS-вирози и др. В обривния стадий с рубеола, варицела, скарлатина, инфекциозна мононуклеоза (особено при ампицилинова терапия – т. нар. “ампицилиново морбили”), алергични реакции и др.

Лечение: При леки и средно тежки форми лечението се провежда в дома. Болните с тежки и усложнени форми се хоспитализират. Препоръчва се течно-кашава диета, повече течности,  витамини, антипиретици. Антибиотици се дават при настъпила вторична бактериална инфекция.

Прогноза: В повечето случаи прогнозата е благоприятна. Застрашаващи живота са усложненията от страна на белите дробове и ЦНС.

Профилактика: Активна имунизация. Провежда се с жива атенюирана ваксина. Използва се моноваксина или тривалентна ваксина на морбили, паротит и рубеола. Прилага се на деца на 13-месечна възраст, подкожно или мускулно. Реимунизация се прави на 12-годишна възраст.
Пасивна имунизация. Прилага се човешки имуноглобулин интрамускулно до третия ден от контакта с болен от морбили. Препоръчва се при контактни на морбили деца под 1 годишна възраст, при хронично болни и имунодефицитни лица, при бременни жени.
Болните се изолират в дома за 5 дни от появата на обрива, а при по-тежки форми за 10 дни.


А ваксина не бих сложила вече.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 208
http://www.vaccineinformation.org/measles/photos.asp
Ето снимки на морбили поне да се ориентираш за обрива,а Рамбо Силек е дала най-важната информация  bouquet

# 5
 • Мнения: 1 357
При рубеолата май не се вдига такава висока температура, а на морбили като чета симптомите изобщо не ми прилича. Може да е розеола или някоя друга инфекциозна болест, която протича с обриви (не са малко).
Най-добре е да го види друг лекар а не сама да се опитваш да поставиш диагнозата.

# 6
 • Mediterraneo
 • Мнения: 20 633
Розеола е доста по- вероятно  Peace

# 7
 • Мнения: 34 754
Розеола е доста по- вероятно  Peace

И аз залагам на Розеолата Simple Smile

Рубеола съм карала, но обривът не се усещаше с ръка, някак си подкожни стояха червенините, подуват се и лимфните възли, а при Розеолата кожата става като шкурка.

София изкара Розеолата, лека е и няма усложнения, дано нея да са пипнали  Hug обривът изчезва за 2-3 дена.
Ето снимки на Розеола.

# 8
 • София
 • Мнения: 788
И Рали изкара Розеола с подобни симптоми - 3 дни много висока Т, която не се сваляше с лекарства, леко зачервено гърло и нищо друго. После се появи обрив по тялото, като този който е показала Никол и за 1-2 дена изчезна. 
Бързо да се оправя детенце  Hug Ако все пак се притесняваш, консултирай се и с друг лекар. Успех!

# 9
 • София
 • Мнения: 5 940
Извинявам се, че се намесвам в темата ти, но и аз съм с подобни притеснения. Синът ми беше три дни с температура 38-38,5 сутрин и вечер и леко зачервено гърло. От понеделник не е вдигал висока температура, весел е, но по тялото му има обрив. Водих го при педиатъра, тя твърди, че не е шарка, възможно е да е реакция от Панадол. Нещо обаче не ми звучеше сто процента убедена. Изкъпах го тази вечер и сега ме е страх, че може да съм сгрешила.

# 10
 • София
 • Мнения: 5 448
При розеолата пъпките се появяват като при вас - от горе надолу (врат-мишници -коремче) и изчезват пак от горе надолу. Моите я изкараха като бебета за 24 часа петната изчезнаха, но бяха предшествани от 2-3 дни висока Т. И при нас първата д-рка постави диагноза хр. алергия. нищо не правихме/давахме само не ги къпахме със сапун.

Последна редакция: вт, 15 апр 2008, 21:38 от bibi

# 11
 • София
 • Мнения: 5 940
Има ли при розеолата обрив по лицето? Синът ми има по врата, корема, гърба и по свода на стъпалата.

# 12
 • Мнения: 641
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=263972.msg6394522#msg6394522

Ето една стара тема.
При розеолата след като спадне температурата, тогава избива обрива . При рубеолата обрива избива при висока температура и има подути лимфи.

# 13
 • Мнения: 34 754
Извинявам се, че се намесвам в темата ти, но и аз съм с подобни притеснения. Синът ми беше три дни с температура 38-38,5 сутрин и вечер и леко зачервено гърло. От понеделник не е вдигал висока температура, весел е, но по тялото му има обрив. Водих го при педиатъра, тя твърди, че не е шарка, възможно е да е реакция от Панадол. Нещо обаче не ми звучеше сто процента убедена. Изкъпах го тази вечер и сега ме е страх, че може да съм сгрешила.

В България се отрича РоЗеолата, не знам защо  Rolling Eyes има я в източници на всякакъв език, в книги от рода на Спок и т.н., но тук рядко някой я признава, обикновено казват, че е хранителна алергия. Нашата педиатърка отсъстваше и ни пращаха на друг, + вътрешен, първо ми казаха, че е от шоколад, после, че е от прясно мляко, накрая, че е от яйца, беше на 1 г. и 6 месеца и очакваха да е захранена с тях, но като им казах, че не е опитвала нищо от изброеното  Mr. Green останаха така  Shocked и казаха, че тогава не могат да ми помогнат  Crazy

Има ли при розеолата обрив по лицето? ...

При нас не е имало по лицето.

# 14
 • Мнения: 641
При варицелата има обриви и по скалпа под косата, и по лицето, но има други симптоми.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт